Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Diagnose verplicht doorgeven ivm Wet Passend onderwijs

Mijn dochter zit in 2 Mavo en vorig jaar heb ik met de zorgcoördinator de discussie gehad over het al dan niet op laten nemen van de ADD diagnose van onze dochter in haar schooldossier. Wij willen dat niet, ze heeft geen enkel probleem, gedraagt zich prima en is een leuke enthousiaste meid. Vandaag kreeg ik een mail van haar nieuwe mentor dat zij van onze dochter begreep dat ze ADD heeft maar dat er niks over in het dossier staat maar dat zij wel verplicht zijn om het te melden en dat dat eventueel het stempel vertrouwelijk kan krijgen.Vorig jaar heb ik contact gehad hierover met Rijksoverheid en het ADHD steunpunt en zij gaven aan dat wij dit niet verplicht zijn tenzij zich problemen voordoen waar hulp voor nodig is. Logisch, dan kunnen ze alle info krijgen die nodig is...maar niet op voorhand. Dossiers worden doorgegeven wanneer ze naar het MBO gaat enz.

Het is heel lang geleden dat ik hier actief ben geweest maar ik weet wel dat hier toen veel (ervarings)deskundigen te vinden waren. Kan iemand mij vertellen of ik in mijn recht sta door te weigeren haar ADD diagnose op te laten nemen in het schooldossier omdat er nu geen hulpvraag is (in het verleden ook niet geweest).

Emma

Emma

07-09-2015 om 23:15

Geen hulpvraag

Als er geen hulpvraag is kan ik me niet voorstellen dat ADD verplicht in het dossier moet.
Heb je contact opgenomen met de zorgcoördinator? Die weet vaak meer over dossiers dan een mentor.
Ik zou niet erg vertrouwen op een stempel " vertrouwelijk"

Mijn dochter heeft ADD, ernstige rekenproblemen en dyslexie. De twee laatsten zitten wel in het dossier. De ADD- onderzoeker die ook de rekenproblemen heeft geconstateerd heeft overal uitgebreid verslag van gedaan maar dat zit niet in het dossier (verslag is maar een jaar geldig). Bij een gesprek met de reken rt'er heeft hij het verslag mogen inzien, geen kopieën ofzo. In het dossier staat dat er info is bij moeder mbt rekenproblemen.
Rt loopt prima, nooit meer iets over dat ontbrekende verslag en diagnose gehoord.
Hoop dat het zo blijft.

Rubs

Rubs

07-09-2015 om 23:37 Topicstarter

zorgcoördinator

Bedankt voor je antwoord.

Nou, de zorgcoördinator vond vorig jaar dat wij 'in het belang van onze dochter' het wel moesten laten vermelden en gaf ook aan dat wij het verplicht waren. Het is, via de mail, een discussie geweest met vanuit de zorgcoördinator een vervelend toontje. Uiteindelijk is het dus blijkbaar inderdaad niet opgenomen in het dossier zoals wij ook hadden 'verboden'. Haar mentor van vorig jaar heeft er verder geen woorden aan vuil gemaakt. Vanavond heb ik de huidige mentor van mijn dochter ontmoet op de info avond en het lijkt mij een prima mens, ook mijn dochter vindt haar wel leuk. Ik heb een duidelijke mail met onze beweegredenen teruggestuurd en eigenlijk verwacht ik begrip van haar. Maar ik weet ook dat de wet passend onderwijs in fases ingaat dus ik wist niet zeker of die eventuele verplichting veranderd was en op dit tijdstip kan ik niemand meer telefonisch bereiken. Ik wacht haar reactie af maar ik dacht na vorig jaar wel van het gezeur af te zijn, ik hoop niet dat ik dit ieder jaar moet gaan uitleggen.

Emma

Emma

08-09-2015 om 17:30

Nog iets

Ik heb nog eea uitgezocht:
Als de school inspanningen moet verrichten die het kind verder helpen en die verband hebben met een stoornis moet eea worden aangetoond. Het gaat ook om financiën: er moet zijn aangetoond dat een leerlinge lwoo oid nodig heeft zodat de inspectie kan zien waar het geld blijft voor rt of extra hulp. Dat is wel logisch. Niet zomaar een diagnose erin dus, als de school daar niks mee doet.
Een aanvullend onderzoek voor lwoo indicatie zou dus ook voldoende moeten zijn, in het geval van mijn dochter dan.
Het heeft geen enkele zin om een verjaard ADD-rapport in een dossier te stoppen. En dat is na een jaar al het geval. Dat kun je de zorgcoördinator uitleggen.
Wil interessant om uit te zoeken, ook voor mijzelf

Rubs

Rubs

08-09-2015 om 19:43 Topicstarter

Emma

Ja, inderdaad, zodra er hulpvraag is moet het wel en ook ik vind dat logisch ivm met vergoedingen en controle hierop. Ik heb dat vorig jaar maar ook in de mail gister aangegeven, dat wij hiertoe zeker bereid zijn als/zodra er hulpvraag is.

De mentor gaat het in ieder geval intern overleggen en ik zou van haar horen, ik ben benieuwd... Overigens vragen ze niet eens om een rapport, ze willen alleen in haar schooldossier vermelden dat ze een ADD diagnose heeft. En dat is dan weer iets waar ik het nut niet van inzie, hebben alle kinderen met een diagnose een vinkje achter hun naam op de klassenlijst of zo, zodat leerkrachten dat mee kunnen nemen in hun oordeel als mijn dochter een keer brutaal doet of de slappe lach heeft met een vriendin. Misschien overdreven gedacht van me maar dat is wat er dan door mijn hoofd schiet en waar ik "bang" voor zou zijn.

Die hele vermelding in het dossier is nutteloos voor mijn dochter zolang er niks speelt.

Karmijn

Karmijn

08-09-2015 om 20:18

Achterdocht

Noem me achterdochtig, maar ik denk dat de school van planbus om de add van je dochter te gebruiken in hun statistieken richting samenwerkingsverband.
Kijk, wij hebben x kinderen met ass, y kinderen met dyslexie en z kinderen met ad(h)d.vdaarom hebben wij recht op xxx aandeel van de financiering in ons samenwerkingsverband.
Volgens mij wordt bij passend onderwijs namelijk helemaal geen geld meer verbonden aan individuele leerlingen, zoals met de rugzakjes. Volgens mij bepaald elk samenwerkingsverband zelf hoe het geld verdeelt wordt.
Dan is het heel gunstig om kinderen te hebben met etiket en zonder kosten. Kassa.

Maar misschien ben ik achterdochtig.

Krullevaar

Krullevaar

08-09-2015 om 20:27

Maar dan..

zou ik het nog kunnen snappen. En er begrip voor kunnen opbrengen. Zolang het voor algemene statistieken wordt gebruikt en niet in individuele dossiers als daar geen aanleiding voor is.

Rubs

Rubs

08-09-2015 om 20:34 Topicstarter

Karmijn

Nou, toevallig bedacht ik me net, terwijl ik mijn vorige post zat te typen, dat ik niet eens gevraagd heb waaróm ze dit willen en wat ze ermee doen als er geen hulpvraag is, wat heeft het dan voor nut? Raar eigenlijk dat ik dat niet gevraagd heb. Maar ja, mocht jouw vermoeden waar zijn gaan ze me dát natuurlijk niet vertellen

Rubs

Rubs

08-09-2015 om 20:39 Topicstarter

Krullevaar

Maar dat gaat natuurlijk niet Dat zou betekenen dat scholen gewoon willekeurig cijfers door zouden kunnen geven. Om daar controle op uit te voeren moet het in de persoonlijke schooldossiers staan maar daar leen ik mijn kind niet voor.

Overigens zijn er behoorlijk wat regels omtrent het verstrekken van gegevens uit die schooldossiers aan derden maar ben ik gek als ik daar niet op vertrouw?

En...

Waarom wil jij het niet? Gewoon praktisch... Wat zou er gebeuren als het wel in het dossier staat? Als het iets is dat de school belangrijk vind om eventueel rekening mee te kunnen houden.
Begrijp me goed, ik denk niet dat het verplicht is. Maar ik krijg de indruk dat je bezwaar verder gaat dan "ik vind het niet nodig".
Maar wellicht zit ik er helemaal naast...

Rubs

Rubs

08-09-2015 om 20:53 Topicstarter

MasterGoat

Er speelt echt totaal niks, ze is een normale leerling, is zeer zelfstandig, enthousiast, beleefd en zit midden in de puberteit Maar kan zich zonder haar medicatie slecht concentreren en is dan een enorme flapuit.
Maar op het moment dat het in dossiers vermeld gaat worden, hebben wij er geen invloed meer op in welk opvolgende dossier het ook gemeld gaat worden. Ik weet niet wat anderen voor conclusies trekken voor zij onze dochter hebben leren kennen, echt leren kennen.
En dan kunnen er ook nog gevolgen zijn die wij niet kunnen overzien, gewoon omdat je er niet bij stilstaat. Mensen met AD(H)D moeten voor hun rijbewijs een herkeuring ondergaan na 3 jaar. Pas sinds 2013 kun je voor onbeperkte termijn worden goedgekeurd daarvoor moest je elke 3 of 5 jaar herkeurt worden door een onafhankelijke specialist. Verzekeren als zzp'er/ondernemer met ad(h)d is zeer lastig. Dit zijn dingen die wij niet wisten toen wij de diagnose lieten stellen en waar we ook nooit bij stil hadden gestaan.

Emma

Emma

08-09-2015 om 23:05

Klopt Rubs

Dat is geen prettig idee. Het zit wel in het dossier van de huisarts. Voor mij hoeft dat ook niet zo. Ik geef ook helemaal geen toestemming voor het elektronisch patiëntendossier. Veel te onduidelijk wie dat allemaal te zien krijgt.

Mag niet

De school heeft het mis.
Door passend onderwijs is elke grond om medische diagnoses op te nemen in het schooldossier vervallen. Het mag er niet meer in staan.

Het schooldossier mag alleen maar concrete leerproblemen vermelden.
Zo mogen matige cijfers wel verklaard worden met de observatie 'concentratieproblemen' en kan uit het dossier van jaar op jaar blijken dat die problemen een chronisch karakter hebben. Maar een diagnose als ADHD mag niet vermeld worden.

Ondersteund door veel letters

zie https://www.passendonderwijs.nl/wp-content/uploads/2013/09/Wet-passend-onderwijs-MvT.pdf
Pagina 58 vanaf laatste alinea

Op grond van artikel 16 Wbp is verwerking van gegevens over iemands gezondheid verboden, behoudens een uitdrukkelijke regeling in de Wbp of in een andere wet. Voor scholen is in artikel 21, eerste lid, onderdeel c, Wbp bepaald dat zij gegevens over de gezondheid mogen verwerken voor zover dat noodzakelijk is met het oog op de speciale begeleiding van leerlingen of het treffen van bijzondere voorzieningen in verband met hun gezondheidstoestand. Voor samenwerkingsverbanden bevatten de voorgestelde artikelen 18a, dertiende lid, WPO en 17a, veertiende lid, WVO de grondslag voor verwerking van gezondheidsgegevens. Deze bepalingen zien op (alleen) die verwerkingen van gezondheidsgegevens, die noodzakelijk zijn voor de beoordeling van de toelaatbaarheid van leerlingen tot het (voort)gezet speciaal onderwijs en het speciaal basisonderwijs, de advisering aan scholen over de ondersteuningsbe- hoefte van leerlingen en de toekenning van middelen voor extra onder- steuning en -voorzieningen aan scholen, ten behoeve van de onder- steuning van leerlingen. Aan derden, behalve de bevoegde gezagsorganen van de betrokken scholen, mogen deze gegevens niet worden verstrekt.
====

Verschil met vroeger: Toelating tot speciaal onderwijs of rugzak was geregeld op basis van wetgeving waarin de criteria (gezondheidscriteria meestal) werden genoemd.
Die wetgeving (wet leerlinggebonden financiering) bestaat niet meer.
Daarmee is leerlingenbegeleiding meestal niet meer afhankelijk van een wettelijke regeling, laat staan dat er wetten zijn die grond kunnen zijn voor het verzamelen van gegevens van gezondheid.

In jouw geval: Kind krijgt helemaal geen begeleiding.

Rubs

Rubs

09-09-2015 om 12:04 Topicstarter

Oh wat goed!

Dank je wel! Hier kan ik iets mee mocht het weer op een discussie uitdraaien. Ik ben nu aan het werk maar ga het vanavond eens rustig doorlezen.

Rubs

Rubs

10-09-2015 om 14:00 Topicstarter

Pfffff

Ik krijg als reactie van de mentor dat er contact is opgenomen met het samenwerkingsverband VO. School zegt dat dochter dan ook geen aanspraak kan maken op extra zorg na reactie van samenwerkingsverband VO. Uiteraard ben ik de beroerdste niet en heb zelf ook even contact opgenomen met het samenwerkingsverband VO en laat ik nou een heel ander antwoord krijgen... Niet verplicht en onzin dat zij geen aanspraak kan maken op extra zorg. Vergeet ik wel weer te vragen of leerkrachten/mentoren/scholen aan leerlingen mogen vragen of ze een 'stoornis' hebben. Blijkbaar gebeurt dat actief want dochter gaat dat echt niet uit zichzelf melden aan de mentor en dit is al het tweede jaar op rij. Dus daar ga ik nog even achteraan. Mailtje naar de mentor is in de maak, misschien dat ik ga aansturen op een persoonlijk gesprek want hier hou ik een vervelend gevoel aan over. Rijksoverheid gaat mijn volgende belletje maar worden.
Leuk, geen last hebben van je 'stoornis'

Anders doen

Stuur een bevestigingsmail aan het samenwerkingsverband met een cc aan de mentor.
Zet in die mail wat je per telefoon besproken hebt (diagnoses zijn niet nodig etc.) en dat je erop vertrouwt dat mentoren die hierover nog vragen hebben bij het samenwerkingsverband terecht voor extra uitleg.

Stuur een mail aan de mentor met een cc aan het samenwerkingsverband met het verwijzing naar de mail aan het samenwerkingsverband, dat je erop vertrouwt dat de kwestie is opgelost of dat als er no vragen zijn dat zij zich dan bij het samenwerkingsverband informeert.

Vriendelijke groeten enzovoorts,

Aanvulling

De rijksoverheid gaat niks voor je doen. Die hoef je niet te bellen.

M.Lavell

Is het ook niet beter de zorgcoördinator in de kopiëren?

Soms werkt een mentor buiten de zorgcoördinator om.

Zoveel als je hebt

Ja kan.
Niks zelf regelen. Leg de kwestie bij zoveel mogelijk bureaus op tafel en maak duidelijk dat zij het met elkaar zelf uit moeten zoeken.

Rubs

Rubs

10-09-2015 om 14:58 Topicstarter

M Lavell

Mentor heeft het wel opgenomen met de zorgcoördinator, die heeft juist contact opgenomen met het samenwerkingsverband. Met de zorgcoördinator heb ik vorig jaar mailwisseling gehad met als afsluiting van haar kant dat ze er op vertrouwde dat we het wel in het dossier op zouden laten nemen in het belang van onze dochter...

Rijksoverheid doet inderdaad niks en weet ook niks, raar eigenlijk. Ik werd verwezen naar Steunpunt passend onderwijs maar ook daar werd ik niks wijzer.

Mail is inmiddels verstuurd, helaas zonder cc naar het samenwerkingsverband, ik ben de naam van de persoon die ik gesproken heb vergeten te noteren, dom dom dom. Wel heb ik aangegeven dat een persoonlijk gesprek hierover misschien makkelijker is dan dat heen en weer gemail waarin je kort of onwelwillend over kan komen.

Echt dit hele gedoe is in mijn ogen zo onnodig.

Laat jezelf er niet in mee sleuren

"Wel heb ik aangegeven dat een persoonlijk gesprek hierover misschien makkelijker is dan dat heen en weer gemail waarin je kort of onwelwillend over kan komen."
Dat is wel aardig, maar jij hebt er niks mee te maken.
De school is in de war. Jij hoeft daarover niks uit te leggen.
Ze moeten met elkaar in gesprek.

Zodra jij daar zit en onder druk of om de lieve vrede of om verder gedoe maar te vermijden toch nog ja zegt, hebben ze wat ze willen. Zij gaan met die insteek zo'n gesprek in. Ik zou niet eens aan zo'n gesprek beginnen.

Om welk samenwerkingsverband gaat het?

Rubs

Rubs

10-09-2015 om 15:48 Topicstarter

samenwerkingsverband

Het gaat om Koers VO.

En je hebt gelijk eigenlijk. Maar aan de andere kant, het is nu wel weer bekend bij de mentor, gaat dochter hiernaar beoordeeld worden of onder een vergrootglas gelegd worden? Echt het gaat mijn begrip te buiten waarom ze perse die vermelding willen terwijl er (nu) niks nodig is. Kind doet het goed maar laten we toch mogelijke moeilijkheden zoeken. Wees gewoon blij dat ze het goed doet en wacht af wat de toekomst brengt.

Storrie

Storrie

10-09-2015 om 16:08

Vraag voor Rubs

Je dochter heeft ADD en functioneert goed op school, niks extra nodig. Waarom is de school dan op de hoogte van haar etiket? Waarom hebben jullie het er vorig jaar al over gehad en heeft je dochter het nu zelf aan de nieuwe mentor gemeld?
Een van mijn kinderen heeft ook 'iets' waar school niets mee hoeft en school weet dat dan ook niet, gewoon nergens voor nodig en voorkomt voor ons waarschijnlijk een hoop gedoe.

Rubs

Rubs

10-09-2015 om 19:09 Topicstarter

Storrie

Vorig jaar heeft de mentor klassikaal (!) gevraagd wie er een stoornis had. Vriendin van dochter stak haar vinger op dus dochter ook maar braaf, onder de indruk van een nieuwe school e.d.. Ze hoeft er van mij niet om te liegen, het is geen geheim maar het gaat te ver om dit klassikaal te vragen, überhaupt om het te vragen zonder reden.

En het blijkt dat het je een hoop gedoe scheelt

Overigens mail terug van mentor. Zij had inmiddels ook begrepen dat het geen extra zorg in de toekomst uitsluit. Ze had het dus waarschijnlijk verkeerd begrepen van de zorgcoördinator en dit dus ook verkeerd naar mij teruggekoppeld.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.