Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Katniss

Katniss

13-09-2013 om 23:23

Bemoeien met profielkeuze?

Mijn dochter (3 vwo) moet eind van dit schooljaar een profiel kiezen voor de bovenbouw. Ik heb me nog niet in de verschillende mogelijkheden verdiept, maar dochter gaf aan dat de keuze ging tussen Cultuur en Maatschappij en Economie en Maatschappij. Uit de schoolgids bleek dat er ook nog twee beta-gerichte profielen zijn, maar ik denk dat dat niet echt haar richting is (hoewel ze dit jaar voor het eerst natuur- en scheikunde krijgt, dus misschien wordt het beta-meisje in haar wakker).
Dochter neigt het meest naar cultuur, maar gevoelsmatig biedt die richting de minste kansen voor een vervolgstudie en/of beroep. Of zie ik dat verkeerd? Tot mijn verbazing is er geen enkel profiel waarin drie vreemde talen zitten, dus als je dat wilt wordt het sowieso een keuzevak denk ik. Veel vragen dus, waarvan ik hoop dat er tijdens de informatie-avond wat beantwoord worden.
Hebben jullie je bemoeid met de profielkeuze van je kind, of heb je het helemaal aan hem/haar overgelaten. Enerzijds vind ik het haar 'feestje', want zij moet tenslotte haar school afronden. Maar het lijkt me ook zo rot als er studiemogelijkheden uitgesloten worden omdat blijkt dat ze een verkeerd profiel heeft. Of kun je met alle profielen terecht op niet-beta studies?


bros

bros

13-09-2013 om 23:56

extra vakken als school dat toestaat

Ik heb me in het jaar voorafgaand aan de profielkeuze wel verdiepd in de profielen om dochter wat op gang te helpen. Dochter is absoluut geen betakind dus ook hier keuze voor cultuur&maatschappij of economie&maatschappij. Alles waar dochter uiteindelijk interesse in had wbt vervolgstudie was mogelijk met het door haar gekozen cultuur&maatschappij. Natuurlijk geen betastudies. Er waren wel studies die een vak aangaven wat wel gewenst was maar niet verplicht. Uiteindelijk is ze in een gezondheidszorgtstudie terecht gekomen. Waar ze wel blij mee was is dat ze als extra 2e vak in het vrije deel biologie had gekozen. Daar heeft ze wel profijt van. Maar ook jongeren die daar zonder biologie binnenkomen. Bij veel studies worden in de eerste week opfris cursussen gegeven voor deze jongeren. Misschien vindt je dochter een extra (niet verplicht) vak een optie om het wat breder te houden.Heeft je dochter nog helemaal geen idee wat betreft richtingen? Ik heb destijds ook de keuzegids aangeschaft om inzicht te krijgen in studies.

Pardoes

Pardoes

14-09-2013 om 00:10

beetje

We hebben ons er niet mee bemoeid in de zin van 'sturen'. We hebben ons natuurlijk wel ingelezen in het hele profielkeuze-gebeuren, zodat we met zoon konden meedenken.
Volgens mij sluit je met ieder profiel bepaalde studierichtingen uit. Dat lijkt mij ook inherent aan het feit dat je ergens tussen moet kiezen. Of je dochter moet veel extra vakken gaan volgen, dan heeft ze dat probleem niet Zo heb je voor vrijwel alle studies aan technische universiteiten wiskunde B nodig. Maar voor iedereen dat dat niet in zijn profiel heeft/had, bieden de universiteiten dan weer zomer-stoom-cursussen aan. Er zijn dus nog wel mogelijkheden, als ze de 'verkeerde' blijkt te hebben gemaakt.

Dalarna

Dalarna

14-09-2013 om 09:18

vreemd

Pas in VWO 3 voor het eerst natuurkunde en scheikunde?

Verder: vind je het niet een beetje logisch dat als er maar vier profielen zijn dat er niet één profiel is met verplicht DRIE talen? Dan maak je het wel heel erg beperkt, de derde taal is gewoon een keuzevak en op het VWO zijn nooit drie buitenlandse talen verplicht, altijd maar 2.

Stokbrood

Stokbrood

14-09-2013 om 09:28

Keuzevak

Weet je, ik dacht eerst ook, dat er verschil was in een 'keuzevak' en een verlicht vak. Dat een 'keuzevak' minder belangrijk zou zijn, of minder moeilijk, of zo. Het klinkt nogal vrijwillig. Maar dat is helemaal niet waar. Als je eenmaal je vakken gekozen hebt, zijn ze allemaal even belangrijk.
En dan is het dus helemaal geen probleem als een derde vreemde taal een van je keuzevakken is.

Fiorucci

Fiorucci

14-09-2013 om 10:29

Dat klopt

Een keuzevak doe je niet als grapje erbij, het wordt gewoon onderdeel van je vakkenpakket.
Kijk goed welke opleidingen een optie zijn voor je dochter met het C&M profiel. Mijn zoon vond dit dermate tegenvallen dat hij alsnog een exacter pakket heeft gekozen, hij heeft hier geen spijt van gehad.

Tante Tiny

Tante Tiny

14-09-2013 om 10:44

Beperkt mee bemoeid

Hier wel een betakind dus het was al snel duidelijk dat het één van de betaprofielen zou worden. Profiel met keuzevakken is zo gekozen dat een overstap van profiel in de loop van klas 4 of soms zelfs klas 5 nog mogelijk is. Dat heeft kind zelf geregeld, wij hebben alleen meegekeken.
Wij hebben economie als verplicht keuzevak gesteld omdat we dat belangrijk vinden voor de algemene ontwikkeling. Kind vond economie interessant maar vond de lessen niet leuk. Dit is opgelost door tijdens de les huiswerk te maken voor andere vakken en zelf het boek te lezen en thuis vragen te stellen.

Dalarna

Dalarna

14-09-2013 om 11:04

stokbrood

Ja, zo zouden mensen kunnen denken, het vak hoort er inderdaad voor 100% bij!

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

14-09-2013 om 11:08

Aan de zijlijn aanwezig

Kind wilde exact kiezen maar had een negatief advies voor wiskunde B. Behoorlijk dramatisch, want alleen Cultuur en Maatschappij blijft dan over precies wat hij niet leuk vindt.. School heeft een capaciteitentest gedaan en daar kwam uit dat hij net boven gemiddeld scoort op exact en ver boven gemiddeld op talen. Precies omgekeerd met zijn cijfers.
Omdat uit de test kwam dat wiskunde zou moeten gaan lukken mocht hij kiezen wat hij graag wilde. Het is Natuur en Techniek geworden met als keuzevak o.a. biologie zodat het eigenlijk ook Natuur en Gezondheidheid is. Zijn cijfers zijn helaas niet hoog genoeg voor wiskunde D, dat hij graag er bij gewild.

Stokbrood

Stokbrood

14-09-2013 om 11:14

Vervolg opleidingen

Ik zou heel goed kijken naar de vakken die je voor verschillende studies nodig hebt.
Op de school van mijn kinderen doen veel kinderen een extra vak. Je moet een vak kiezen uit de 'vrije keuze', maar je kunt dan ook nog een extra vak erbij kiezen. Daarmee kun je je profiel een stuk flexibeler maken. Als je dan in de problemen komt aan de einde van de vierde, kun je nog eens kritisch met de decaan naar je vakken kijken.
Niet iedere school is daar trouwens even makkelijk in. Bij de ene school kun je wel wiskunde B doen in een maatschappij profiel, bij de andere school is dat uitgesloten. Dan beperkt zo'n profiel je enorm, als je later toch voor een beta-achtige studie wilt gaan.

Ik vind dat het jammer is, dat deze flexibiliteit op de open dagen voor groep 8, niet zo aan de orde komt. Want voor mij zijn dat wel doorslaggevende zaken bij een schoolkeuze. De school van mijn kinderen is gelukkig (toevallig) erg flexibel, bijna alles kan, mits de profielkeuze maar geen dramatische gevolgen gaat hebben voor het rooster. Maar zelfs dan willen ze er nog wel wat over praten. Bij een gymnasium in de buurt, is er veel minder mogelijk.

tonny

tonny

14-09-2013 om 11:31

ja, wel mee bemoeien

Hier was er ook een die vanuit alle interessetoetsen duidelijk op C&M uitkwam, dat ook deed, maar later het gebrek aan wiskunde enorm miste. Had beter E&M kunnen kiezen.

Bij C&M krijg je maar weinig wiskunde, dat kan bij een vervolgopleiding lastig zijn.

Dalarna

Dalarna

14-09-2013 om 11:32

Dubbelprofiel

Op de website van onze school kun je zien welk percentage wat kiest en er zijn er heel veel die een dubbelprofiel hebben. Dat lijkt heel wat maar is vrij simpel voor elkaar te krijgen, zeker bij de betaprofielen (bij de andere twee weet ik het niet, nooit naar gekeken).

Pardoes

Pardoes

14-09-2013 om 11:34

Rosa, klopt niet

"Kind wilde exact kiezen maar had een negatief advies voor wiskunde B. Behoorlijk dramatisch, want alleen Cultuur en Maatschappij blijft dan over"
Dat klopt niet Rosa. Je kunt NG kiezen met wiskunde A (heeft mijn zoon). NT kan inderdaad niet zonder wiskunde B.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

14-09-2013 om 12:03

Pardoes

Op school kind moet je voor alles behalve CM wiskunde B hebben.

Aanvulling op Pardoes voor Rosa

Het profiel Economie en Maatschappij bevat wiskunde A, dus dat kan je ook nog kiezen als je wiskunde B niet ziet zitten.

skik

Pardoes

Pardoes

14-09-2013 om 12:10

Rosa

Joh Rosa, wat vervelend! (ik wist niet dat scholen de vrijheid hebben om zelf profielen vast te stellen, is toch eigenlijk heel raar?),

Regenlaars

Regenlaars

14-09-2013 om 12:36

aan kind overgelaten

Ik merk dat ik me steeds meer terugtrek, en steeds minder precies weet hoe alles zit. Mijn zoon heeft een dubbel profiel gekozen, NT/NG. En ik weet dat hij nu (in de vierde) geen aardrijkskunde en geschiedenis meer heeft. Daar is hij blij mee, maar helaas, daar kwamen weer heel andere vakken voor terug. Maatschappijleer, ANW, ACV, CKV. Oftewel, ondanks profiel kiezen, zijn er nu meer vakken en is het een stuk zwaarder.
Maar ik heb me dus niet beziggehouden met welke combinaties wel of niet mogen. Zoon heeft helemaal zelf gekozen, begeleiding vanuit school was ook minimaal. Wel voorlichting, maar ook daar was ik niet aanwezig, zoon dan weer wel.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

14-09-2013 om 13:43

Profielkeuze

Ik vind het vooral vervelend dat kinderen zich al zo vroeg moeten vastleggen en keuzes maken. Op een leeftijd dat ze nog nauwelijks benul kunnen hebben van wat ze wel of niet willen en kunnen en nog niet in staat zijn om de consequenties van bepaalde keuzes volledig te kunnen overzien.
Dus ja, ik vind dat je je er als ouder zeker mee moet bemoeien en helpen bij het maken van een juiste keuze. Ik heb me grondig verdiept in de verschillende profielen en de mogelijkheden.
Zoon (3 Gym) weet (natuurlijk) nog niet precies wat hij later wil gaan doen. Of iets met gamedesign of iets met natuurkunde (astrofysica). Hij heeft voor dit jaar ook science gekozen als keuzevak.
We hebben al besloten dat het of N&T of desnoods N&G wordt. Aardrijkskunde en geschiedenis vindt hij maar zozo en economie een verschrikking. Hij is verrassend genoeg goed in talen en deze vindt hij ook interessant. Hij zou dan ook wel Latijn of Grieks en Duits of Spaans als keuzevak willen houden.
Helaas is wiskunde zijn slechtste vak. Hij kan en snapt het wel maar de uitvoering laat te wensen over. Maar aangezien hij hoe dan ook niet ontkomt aan Wiskunde B moet hij er maar even hard aan trekken dit jaar, eventueel met bijles.
Hier op school krijgen ze Loopbaanoriëntatie- en Begeleiding om te helpen met het maken van de juiste profielkeuze. Daarnaast zijn er goede sites zoals http://profielkeuze.qompas.nl/
Het bezoeken van sites van universiteiten en diverse studies is ook heel informatief. Maar ja, het is en blijft lastig... Gelukkig is er nog bijna een heel jaar om de keuze definitie te maken

Katniss

Katniss

14-09-2013 om 14:07

Oei

Had ik me dan al vorig jaar moeten verdiepen in de ins en outs van de profielen? Eerlijk gezegd weet ik pas sinds twee weken dat ze dit jaar al moet kiezen Inmiddels snap ik ook hoe het ongeveer in elkaar zit, met algemene vakken, profielvakken en keuzevakken, die samen je hele vakkenpakket vullen. Gelukkig krijgt dochter dit jaar ook een aantal uren profielkeuzebegeleiding als vak, waar hopelijk ook zaken als toekomstperspectief aan de orde komen. Qua studie denkt ze nu aan iets als literatuur- of cultuurwetenschappen, of iets met kunst. Hoewel ik snap dat het geen zin heeft om te beginnen aan een studie waar je niets mee hebt, lijkt het me ook wel jammer om jarenlang hard te studeren voor iets waarmee je een minimumloner of secretaresse plus wordt.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

14-09-2013 om 14:18

Nee hoor

Als je kind iets laat kiezen waar zijn hart ligt, komt er vast ook een studie waar zijn hart ligt. Mijn kind heeft nu combi NT/NG met als keuzevakken ict en filosofie. Was nog even spannend of filosofie roostertechnisch zou lukken omdat maar weinig bèta's het kiezen.
Vanuit school goede voorlichting gehad, zowel voor kinderen als voor de ouders.

Op de schoolsite

Toen mijn oudste niet goed wist wat te kiezen, heb ik de vier formulieren die op de site van de school stonden geprint en hem laten invullen. Toen zag ie beter wat de mogelijkheden waren. C&M en E&M vielen af, toen waren er nog maar twee profielen over. En daarop issie gewoon gaan invullen. Als ik die als profielvakken kies, kan ik dat als keuzevak doen etc. Uiteindelijk werd het N&T met biologie erbij, waardoor hij meteen N&G had en als extra vak wiskunde D. Met het idee dat hij dat altijd nog kon laten vallen. Nu in t eindexamenjaar is wiskunde D bijna afgerond en is het goed gegaan.
Misschien staan die invulformulieren ook op de site van haar school en dan kan ze alvast kijken.

Dalarna

Dalarna

14-09-2013 om 21:45

Ken je deze site katniss?

http://profielkeuze.qompas.nl/profiel.html?pro=3 (let op havo/vwo rechtsboven).

Elisa: vroeger moest je toch ook vakken kiezen? Verder moeten vmbo'ers nog eerder kiezen!

Elisa Gemani

Elisa Gemani

14-09-2013 om 23:58

Dalarna

De link naar die site van profielkeuze qompas had ik al gegeven Ja, tuurlijk moest je vroeger ook kiezen maar niet zo strikt als nu. Toen ik in 1988 eindexamen Gymnasium deed waren alleen Nederlands, Engels en Latijn of Grieks verplicht. Aangezien ik niets had met de exacte vakken en economie en wel alles met talen heb ik dus alle talen en geschiedenis gekozen; in totaal zeven vakken. En omdat ik nog totaal niet wist wat ik wilde studeren heb ik zes jaar vijf verschillende studies gevolgd; diverse talen, taalwetenschap, archeologie etc. Afijn, uiteindelijk is het goed gekomen Dat kon vroeger; nu niet meer met die tempobeurs en het leenstelsel.
Ik had grote problemen gekregen als wiskunde of economie of algemene natuurwetenschappen verplicht waren geweest. Helemaal met dat idiote Studiehuis van nu.
Overigens heeft mijn zoon ook nu pas natuurkunde en scheikunde; de eerste twee jaar was het nask.

Dalarna

Dalarna

15-09-2013 om 08:42

maar elisa

Je kon toen wel leuk een pretpakket kiezen waar je vervolgens niets mee kon, jij kon leuk alle betavakken laten vallen en gelukkig moet je nu in ieder geval wiskunde. Ik denk dat het zoals nu veel beter is dan vroeger.

Verder: hoezo is het 'goedgekomen'?

En sorry hoor dat ik je link over het hoofd zag!

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

15-09-2013 om 13:26

Gelukkig wiskunde?

Gelukkig had ik géén wiskunde, anders had ik nooit dat papiertje gehaald. Nooit nodig gehad ook, in mijn volwassen leven.

Dalarna

Dalarna

15-09-2013 om 15:17

rosa

Precies daar gaan we weer maar op het VWO moet MIJN zoon wel twee buitenlandse talen hebben, heeft hij ook niets aan in de rest van zijn leven maar ik weet zeker dat kinderen nu meer aan wiskunde hebben dan mijn zoon aan Frans of Duits.

Maar ik snap nog steeds niet waarom kinderen nu te jong zijn voor een keuze. Het is heel eenvoudig om twee pakketten te combineren maar he ze zijn nog zooo jong! Zielug!

Juist omdat er nu nog maar te kiezen valt tussen vier kanten en keuzevakken vind ik het beter dan vroeger. Je kunt nu niet meer met een pretpakket de school verlaten.

Yura

Yura

17-09-2013 om 11:43

Net achter de rug

Wij hebben het net achter de rug. Ik denk dat het nu nog een beetje vroeg is om je er druk over te maken. Onze school had een info-bijeenkomst gepland en daar kregen we ook een heel duidelijk boekje met wat alle vakken inhielden in de bovenbouw, welke vakken bij welke profielen en welke keuzevakken en een volledig overzicht van ongeveer elke hbo en universitaire studie die er bestaat met daarbij welke eisen aan toelating werden gesteld. Ook kregen we een schema met wat de kinderen wanneer in de mentorlessen deden. Ze deden ook testen op de eerder genoemde site, dat qompas. Niet nodig dus om daar zelf mee aan de slag te gaan, laat de mentor dat doen, die is daarvoor en die is ermee bekend. Daar hadden ze ook een werkboek bij. Verder hadden ze bij ons sommige vakken ook pas in de derde voor het eerst, dan moet je toch eerst een paar maanden verder zijn voor je daar wat zinnigs over kunt zeggen. Economie hadden ze pas voor het eerst in de derde en natuur- en scheikunde waren 2 aparte vakken geworden ipv nask, ook wordt pas in de loop van de derde het verschil tussen wiskunde A en B duidelijk (tenminste als ze met de meest gebruikte methode getal en ruimte werken). Verder hebben sommige scholen beperkingen in de te kiezen combinaties, zoals hierboven ook aan gegeven. Het heeft dus totaal geen zin om aan de slag te gaan voordat school voorlichting heeft gegeven.
We hebben ons uiteindelijk wel met de keuze bemoeid. Zoons lievelingsvakken waren altijd natuurkunde en biologie, misschien dat hij iets een medische richting wil doen, echter kreeg hij een negatief advies voor wiskunde B en onze school zegt dat als je natuurkunde doet dat je dan eigenlijk ook wiskunde B moet doen. Anders had hij (bij ons in ieder geval) nog voor NG kunnen kiezen met wiskunde A en dan natuurkunde als keuzevak. Intussen bleek hij ook goed te zijn in economie en dat ook leuk te vinden, dus hij ging twijfelen of het geen E&M moest worden met wiskunde A. Wij zijn dus met de wiskunde-leraar gaan praten en die gaf aan dat het advies ook lastig was, want op dat moment dat hij het moest geven hadden ze nog nauwelijks wiskunde B gehad. Hij vond zoon inmiddels wel een twijfelgeval ipv een absolute nee. Zoon twijfelde en twijfelde, toen toch maar eens duidelijk gevraagd wat hij nou echt het allerleukste vond op school (na gym dan haha) en dat was 1: natuurkunde, 2: biologie, 3: scheikunde. Het is dus toch NT geworden met biologie, zodat het eigenlijk zowel NT als NG is, als keuzevak heeft hij M&O, altijd handig natuurlijk als je een balans kunt lezen. Hij begon dit (4e) jaar gelijk met een wiskunde B onderwerp en tot mijn grote opluchting is dat iets dat ik zelf heb ook nog gehad (en makkelijk vond) en iets dat hij zelf ook makkelijk vindt. Ik heb zelf eindexamen gedaan in wiskunde A, maar dat was het eerste jaar dat dat kon (1987, daarvoor had je wiskunde 1 en 2) en ik had t/m de vierde alleen wiskunde en niet dat onderscheid tussen A en B (dat kwam in de 5e pas), dus het was mij niet helemaal duidelijk wat het verschil was. We hebben ons dus totaal niet laten leiden door vervolgstudies, dat is nog zover weg. We hebben puur gekeken welke vakken hij het leukste vindt en waar hij het beste in is, afgezien van wiskunde B dus, dat moeten we op de koop toe nemen. Als dat een probleem gaat worden zullen we bijles gaan regelen.
Dit jaar moet jongste de keuze maken, ik verwacht bij haar nagenoeg hetzelfde pakket als bij zoon, behalve dan Latijn ipv Duits, maar we wachten het maar even af, ze is pas in haar 3e week, dus over economie kunnen we nog niks zeggen evenals over wiskunde B, maar aangezien ze de halve klas bijles geeft in wiskunde verwacht ik daar minder problemen dan bij zoon, zou me zelfs niet verbazen als ze wiskunde D erbij kiest (zelfs haar bijlesklantjes halen gewoon negens op wiskunde). Evenals zoon zijn echter haar lievelingsvakken natuurkunde en biologie en denkt ze nu dat ze de medische richting op wil.

Wat nou pretpakket?

Ik erger me dood aan de term 'pretpakket', ik heb VWO zonder wiskunde, maar moest gewoon werken hoor. Ik vind het eerlijk gezegd kwalijk dat je tegenwoordig wiskunde en een tweede vreemde taal verplicht moet doen. Daarmee sluit je een groep mensen uit van een diploma en ontneem je de maatschappij nuttige mensen (nl. de a-talige wiskundenerds en de veeltaligen zonder wiskundeknobbel).

Wat qompas betreft, ik heb eens op die link geklikt, maar je moet een account hebben?

Jillian

Jillian

18-09-2013 om 08:52

Het woord pretpakket vind ik ook ietwat vreemd altijd. Het is misschien een pretpakket in de ogen van taal en geschiedenis liefhebbers maar iemand die dol is op wiskunde en natuurkunde zal het weer minder als een pretpakket ervaren. Ik vind het ook wat denigerend klinken. Alsof talen minderwaardig zijn aan wiskunde.

Verder vind ik een verplichte tweede vreemde taal en wiskunde niet zo raar. Bijna iedereen met een goed stel hersenen kan heus wel een tweede vreemde taal leren en de basis van de wiskunde beheersen.Veel valt en staat met hoe goed er les wordt gegeven en hoeveel de leerlingen willen investeren maar het is echt niet een eis die onmogelijk te halen is

Dalarna

Dalarna

18-09-2013 om 13:22

Pretpakket

Doordat er vroeger weinig eisen waren KON je met een pretpakket van school ja. Doordat je nu al vast zit aan de vier profielen is dat al veel minder mogelijk.

Verder zei ik al dat ik het er niet mee eens bij dat een tweede taal verplicht is op het VWO. Helemaal niet omdat de talen geen lightversie hebben en wiskunde wel!

Yura

Yura

18-09-2013 om 14:33

Dirksmama

Kun je geen account aan maken dan? Mogelijk dat ze dat via de decaan krijgen. Wat je zou kunnen doen, dat heeft een vriendje vaan zoon gedaan die op dit moment in het buitenland verblijft. Hij is bij de decaan langs gegaan van zijn oude school toen hij in Nederland was en heeft ook het info-boekje mee gekregen, dit omdat hij vakken wil kiezen die op de Nederlandse profielen aansluiten, voor het geval hij weer terug komt. Mogelijk kan zo'n decaan je ook aan een account helpen. Misschien kun je een middelbare school bellen in je oorspronkelijke woonplaats en zeggen dat je over 2 schooljaren misschien terug komt naar Nederland en vragen of ze je een beetje op weg kunnen helpen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.