Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Zomerkoning

Zomerkoning

06-04-2016 om 17:05

Afstromen van TL naar Kader

Hier zoon in Mavo3 (TL). De eerste 2 jaar heb ik hem behoorlijk achter de vodden gezeten qua schoolwerk. Na de meivakantie in 2e zakten de resultaten maar hij ging nog ruim over doordat de 1e helft van het jaar goed ging.
In de 3e ging het vanaf het begin slecht. Het is niet zo dat hij niets doet maar te weinig of niet effectief genoeg.
Vanaf de kerstvakantie zit hij 4 middagen per week op huiswerkbegeleiding maar de resultaten blijven slecht. School twijfelt nu of hij het niveau aan kan. Vind ik persoonlijk vreemd als dit pas in de 3e klas aan het licht komt.
Binnenkort hebben we een gesprek met de decaan over doubleren of naar Kader afstromen?
Hij moet dan naar een andere school en dat wil hij niet. Maar wat als hij doubleert en in de 4e zakt voor zijn examen. Hij moet toch een diploma halen.
En hij weet ook niet goed wat hij worden wil maar ik schat in iets met sport of een geuniformeerd beroep. Wat is het perspectief na Kader? Is dit veel minder dan na TL?
Alle info/tips is welkom.

Triva

Triva

06-04-2016 om 17:09

perspectief

In principe geeft kader, net als vmbot toegang tot een mbo4 opleiding. Het verschil is dat vmbot ook toegang geeft tot de havo.

In de praktijk beginnen veel leerlingen na kader met een mbo3 opleiding maar daarna kun je nog een mbo4 opleiding doen en kom je ook op hetzelfde niveau uit.

De vraag is nu vooral: MAG hij naar de vierde klas op kader? Weet je dat zeker? Ik zou daarvoor zeker die andere school eerst bellen.

Als hij zonder diploma van het vmbo komt moet hij beginnen op een mbo1 opleiding (en als die er niet is een mbo2). Ter vergelijking: na vmbo-basis doe je ook een mbo2 opleiding dus zorg dat hij minstens een kaderdiploma haalt zodat hij 1 en 2 kan overslaan!

@Emma

@Emma

06-04-2016 om 17:23

Mag

Inderdaad eerst vragen of hij naar kader jaar 4 mag. Misschien moet hij een jaar praktijkvakken inhalen? Als hij 3 ook daar moet overdoen is het wel het onderzoeken waard. Het lijkt me zaak dat hij dan op een prettige school komt waar hij het echt naar zijn zin heeft. Dat hoeft niet perse de richting te zijn waarin hij naar het mbo wil. Mbo niveau 3 of 4 is niet heel erg verschillend en onoverkomelijk. Mbo 2 is echt een stuk lager.

Kader of GL

Kader en GL hebben beiden praktijkvakken in de examenstof zitten. Dat is een puntje om mee te wegen in de aansluiting van TL3 naar een kader / GL klas.

Verder is er verschil in aansluiting na het diploma. TL is MBO4 en soms HAVO, als de aansluiting goed verloopt. Kader is meestal MBO3, oftewel het verschil tussen een goed geschoolde medewerker (3) of een goed geschoolde medewerker die zelfsturend is dan wel leidinggevend.(4).

Vanuit MBO3 kan je weer specialistische deelvakken volgen of naar MBO4, mits je rekening houdt met de aansluiting, bijvoorbeeld Engels wel of niet.

Kortom, naast de korte termijn ook goed kijken wat je op de lange termijn wilt.

Kelly

Kelly

06-04-2016 om 20:05

Ervaring

Ik zou proberen zoveel mogelijk de onvoldoendes weg te werken
En als dat niet lukt zoon te laten doubleren.

Ik zelf heb dit ook gedaan en uiteindelijk geslaagd op TL. Voor een studiegenoot was dit toen niet haalbaar en die is toen nog voor de herfstvakantie alsnog overgestapt naar kader.

Ik wilde ook niet naar een andere school en dat was voor mij de motivatie om mij in te zetten om tl te behalen.

Ook zou ik vragen wat zoon wil, als hij er geen zin in heeft is het zonde..
Dan kan hij zich beter richten op de praktijk en zijn sociale contacten onderhouden.

payn

payn

06-04-2016 om 22:21

hoe?

ik ben wel benieuwd hoe dat gaat, een overstap naar kader. Zoon zit op een vmboschool met klas 3 en 4 die een echte richting kiezen *techniek*groen*zorg*economie en die hebben in de 3e (kader) al heel veel werkstukken gemaak (techniek). In hetzelfde dorp staat ook een vmbo school die breed opleidt, kinderen kiezen niet een echte richting, mondjesmaat wbt praktische vakken. Bij vmbo school 1 zou het naar mijn idee niet meer in te halen zijn om daar in de 4e te beginnen. Vraag me af hoe dat zou moeten.

Triva

Triva

06-04-2016 om 22:51

Payn

Daarom zei ik al: vraag na of hij wel in de vierde kan beginnen.

Je kunt ook niet na VWO4 naar HAVO5 (tenminste dat kan meestal niet) of na HAVO 3 naar VMBO4 (tenminste dat kan meestal niet).

kara

kara

07-04-2016 om 09:12

triva hier dus wel

Hier kon het dus wel, van 3 havo naar 4 mavo. Ik weet dat het bijna nergens kan,maar hier was de redenering, kinderen die het 3 jaar op de havo hebben gered, kunnen die paar dingen die ze gemist hebben nog wel inhalen.
Inderdaad zijn van de 15 kinderen die van twee havo scholen kwamen, er 14 gewoon geslaagd.
Van 3 mavo naar 4 kader lijkt me inderdaad lastiger, vanwege alle praktijk vakken en de daarbij behorende stages en verslagen.
Vraag dus goed na hoe en of dit wel kan,anders is het een dubbele afstroom.

Triva

Triva

07-04-2016 om 09:15

Kara

Zoals ik al zei: meestal kan dat niet

Hier vorig jaar ook weer iemand die niet na VWO4 naar HAVO5 bleek te kunnen en waar dat grote problemen gaf. Zo iemand is al niet zo erg gemotiveerd en dan weer beginnen met HAVO4 is dan wel een extra klap in je gezicht.

Debbie

Debbie

07-04-2016 om 10:40

kader

Hier is het zo dat je van vmbot 3 naar kader 3 gaat omdat ze anders een heel jaar achter lopen met de praktijklessen.

Wij zitten in precies dezelfde situatie met onze zoon die in vmbo t 3 en ook hier zal het een andere school worden wat onze zoon niet wilt.

Kans bieden

Als een ll van vmbo-t 3 naar kader 3 gaat, wat is dan de winst? Op kader moet ook gewerkt en geleerd worden. De ll kan dan net zo goed doubleren op vmbo-t en zorgen voor een betere basis naar het examen toe.

---
Puberteit: hier eentje die vorig jaar doubleerde omdat puberaal gedrag stevig huishield. De mooie cijfers die nu behaald worden, geven een boost om gemotiveerd te blijven. We zijn blij dat ons kind deze kans heeft gekregen.

----
Natuurlijk weet je niet van te voren hoe doubleren uitpakt. Gaat een ll zich vervelen of is het zinvol? Daar kan je pas achteraf beantwoorden. Eén ding is zeker; de jongen wilt niet van school verwisselen.
Soms stuurt een school een brief over de overgangsreglementen en een mogeljke schoolwissel. Laat je zoon die brief lezen. Vaak een wake-up call, welke effectief werkt dan de gesprekken tussen ouders en een ll.

Kelly

Kelly

09-04-2016 om 01:07

Keuze

Van 4vwo naar 5havo kan/mag vaak niet in verband met het feit dat 5havo examenjaar is.
Wellicht kun je in dat geval kijken of er een vavo school is. (Meestal op of vanuit een ROC) Hier gaan vaak leerlingen heen die gezakt zijn op een paar vakken. Op de vavo school (mavo of havo of vwo) hoef je dan alleen nog maar de examenvakken te volgen waarvoor je gezakt bent, in plaats van het hele programma opnieuw op de middelbare school. Ook zijn er leerlingen die op het vavo zowel examens doen op vakken van bijv havo en vwo niveau. Eis 18+ wordt vaak benoemd, maar dit hoeft niet altijd : leerlingen kunnen ook worden uitbesteed door hun middelbare school.

Ontopic:
Overstappen van tl3 naar kader betekent naar kader3. Vaak worden de cijfers geteld vanaf dat de leerling start. Gemiste praktijkopdrachten uit voorgaande jaren hoeft de leerling meestal niet in te halen.

Ik zou zoon laten zitten op tl3/mavo en dan na eerste toetsweek aan de hand van de resultaten beslissen of het aan de hand van deze cijfers het haalbaar is om na tl3 naar tl4 te kunnen. Zo niet dan nog overstappen naar kader3.

Om ellende te voorkomen is het misschien slim om met zowel de school waar kader wordt gegeven in gesprek te gaan als op de huidige school van uw kind.

Tenslotte afspraken maken met uw kind en uw kind uiteraard betrekken bij het maken van de keuze.
En niet bang zijn voor het maken van de keuze. Doe waar jullie je samen goed bij voelen.

-met kader kan je ook prima via het mbo naar het hbo
-met tl kan je evt nog havo doen, bijvoorbeeld omdat uw kind nog niet weet welke studierichting hij/zij op wil.

Triva

Triva

09-04-2016 om 12:17

nou prima...

'-met kader kan je ook prima via het mbo naar het hbo'

Nou moet je niet gaan overdrijven. Na kader is het meestal eerst mbo3 en dan mbo4 en dan nog hbo. Praktische vakken zullen bij een goede aansluitende weg wel gaan maar je hebt dan toch vaak wel een flinke achterstand op het theoretische gedeelte.

Kelly

Kelly

09-04-2016 om 17:35

Triva

Ik weet niet hoe het tegenwoordig gaat op het mbo, maar in mijn tijd begon altijd op mbo3 niveau, of je nu kader of tl had gedaan. Mbo4 halen betekent een jaar langer naar school. (4 jaar ipv 3 jaar.)

Wat betreft via mbo naar hbo doorstromen kan vaak heel prettig uitpakken. Veel theorie is (voornamelijk in de eerste 2 jaren) verdiepingsstof van wat je al op het mbo gehad hebt. En in het stagejaar kun je je eerdere opgedaande praktijkervaring weer toepassen.

Met havo heb je voornamelijk niet relevante kennis opgedaan dus begin je op het hbo echt bij het begin.
Wel een grotere kans dat het leren je makkelijker afgaat, maar als je bijvoorbeeld niet goed bent in samenwerken wat je tegenwoordig bijna bij iedere opleiding moet kunnen kan je hierop vastlopen. Uiteraard ook afhankelijk van welke studierichting je kiest.

Wellicht voor TS handig om na te gaan waar zoon zijn interesses liggen en of hij al een idee heeft welke studie hij in de toekomst wil gaan doen.

Triva

Triva

09-04-2016 om 17:38

Kelly

Als je na kader een mbo3 opleiding gaat doen zal daarna nog een mbo4 opleiding moeten voor je naar de HBO kan en die duurt toch echt 3 of 4 jaar of je moet verkorting krijgen. Na vmbot ga je toch echt naar een mbo4 opleiding.

Het percentage wat het eerste jaar hbo niet haalt ligt toch echt het hoogst bij de mbo'ers en dat zal echt niet beter worden als je kader als basis hebt.

Moni

Moni

09-04-2016 om 18:18

Kelly

Ik heb de cijfers niet bij de hand maar mijn geheugen zegt het volgende: MBO-jongeren die op het HBO terechtkomen hebben het zwaar. Relatief vallen veel meer MBO-jongeren uit dan HAVO/VWO jongeren. En weer meer HAVO jongeren dan VWO jongeren.

Als je komt vanuit MBO-3 zou ik dat eerder een achterstand noemen en geen voorsprong.

Kelly

Kelly

09-04-2016 om 19:17

Nog maar weer en reactie van deze kant.

Haar zoon zit nu op tl.. Dus als hij uiteindelijk naar het hbo wil, wat eigenlijk niet de vraag is van haar..
En nu sowieso moet doubleren, dan doet hij 5 jaar vmbo. Nadat hij zijn diploma haalt kan hij 2 dingen doen.

1: Mbo4 - 4 jaar + 4 jaar hbo
2: havo - 2 jaar + 4 jaar hbo

Dit is een verschil van 2 jaar.
2 jaar langer betekent wel 2 diploma's. Hij kan de arbeidsmarkt op met mbo, mocht hbo niet bevallen.
Daarnaast is het niet gegarandeerd dat hij zijn havo in 2 jaar kan behalen. Gezien tl nu al lastig voor hem is, lijkt het mij reëel om hem daarvoor 3 jaar te geven.

Dan is het verschil nog maar een jaar.. En zo groot is dat niet.
Wellicht betekent de route via mbo een stuk minder stress en plezieriger.
Maar dat is ook afhankelijk van wat je wil.. Kijk je al uit naar een beroepsopleiding of heb je geen flauw idee wat je wil gaan studeren.

Hoogste niveau betekent niet altijd de beste keuze.

En het is ook maar wat je zelf graag wil zien.

Enneh havisten die naar het hbo gaan kunnen het net zo goed zwaar hebben op het hbo.
Dus dat voor degene die mbo4 als vooropleiding hebben hbo zwaar is, dat is mi een vooroordeel.
In ieder geval ze zijn niet de enige.

Tenslotte gaat het hier om dezelfde persoon, dus als je denkt dat hbo te moeilijk voor hem wordt,
dan is het zonde om er al je tijd en moeite in te steken als je toch ervan overtuigd bent dat het niet haalbaar is.

Triva

Triva

09-04-2016 om 19:37

Kelly

Ik begrijp eigenlijk niet waarom je het nu steeds maar over het HBO hebt maar ja de gemiddelde havoleerling doet het beter op het HBO dan de gemiddelde MBO leerling en zeker een leerling die het al moeilijk heeft op vmbot zal geen voordeel hebben op het HBO.

Zomerkoning

Zomerkoning

10-04-2016 om 11:05

nuttige info

Bedankt voor alle nuttige info.
Ik ga met beide scholen (huidige en evt. nieuwe) in gesprek.
Ik ga er zeker niet vanuit dat hij naar Kader 4 kan maar denk eerder aan 3. Aan Hbo denk ik voorlopig zeker niet

Sammy

Sammy

20-07-2016 om 19:05

Vavo proberen

Hij kan ook naar mavo 4 gaan en examen doe. Hij doet dan gewoon examen die zal hij waarschijnlijk niet haalt. Maar hij is waarschijnlijk toxh wel goed in een aantal vakken ? Als hij die haalt is het prima. De vakken die hij niet haalt kan hij op de vavo doen dan kan hij zich daar meer op focussen. Hij gaat maar een aantal keren per week naar school dus genoeg ruimte om goed te oefenen en te leren. Op die school kan hij dan de rest van zijn examen vakken behalen. Als dit goed gaat heeft hij dan zijn mavo diploma. Maar dan een jaartje erxtra er over gedaan. Maar blijvenzitten is ook nog altijd een optie toch ?

zebra

zebra

20-07-2016 om 19:57

doubleren

ik denk dat ik in deze situatie zou kiezen voor doubleren in tl3 zodat hij na dat jaar waarschijnlijk met een veel betere basis overgaat naar het examenjaar. Eventueel zelf ook helpen met plannen als dit nu niet effectief genoeg gebeurt?
Om eerst naar kader 3 te gaan (neem aan dat gelijk naar kader 4 niet mogelijk is) en dan nog het eindexamenjaar, dat kost ook 2 jaar. Bovendien moet de jongen dan ook nog naar een andere school, lijkt me ook niet fijn!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.