Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
mies

mies

21-06-2013 om 10:24

8 weken vakantie?!

ik dacht dat als de kinderen wat ouder zouden worden, alles wat makkelijker te regelen zou zijn met werk-school. mijn oudste zit nu in groep 8 en is zo ongeveer na vandaag vrij. De middelbare school begint pas 20 augustus! dat betekent dat mijn dochter 8 weken vrij heeft in de zomervakantie.

En oke, als dit eenmalig is omdat ze van school wisselt, maar als ik rondvraag dan zijn de meeste middelbare-school kinderen nu ook al vrij. Ze moeten alleen nog even ergens hun boeken inleveren en hun rapport ophalen. en dan denk ik.... hoe regelen andere ouders dat met hun werk als ze elk jaar in de zomer zo lang vrij zijn? 8 weken dat is toch niet te doen?
mijn oudste is 11, die laat ik toch ook niet zomaar dagen alleen? Of alleen met vriendinnetjes?

ik zit gewoon ff flink te balen van dit hele gebeuren, dit is toch werkelijk niet te doen!


Vic

Vic

21-06-2013 om 10:36

Ja, zo gaat dat

Mijn dochter ging van de basisschool in regio Midden naar het v.o. regio Noord, en had maar liefst 9 weken zomervakantie. Die eerste keer hebben haar vader en ik nog geprobeerd zoveel mogelijk vrij te nemen, met af en toe een dagdeel alleen thuis, maar nu (ze gaat naar de 3e) is ze meer alleen thuis. Dochter heeft volgende week woensdag haar laatste proefwerk en moet dan alleen nog af en toe naar school (boeken, sponsorloop). De school begint weer op 25 augustus, dus dat zijn twee volle maanden vakantie!

marie

marie

21-06-2013 om 10:39

Wel alleen thuis

Hoi
Welkom in de wereld van de middelbare scholier. En ja die hebben 8 weken vrij (eigenlijk 7).
Onze meiden waren op die leeftijd ook hele dagen alleen thuis (wij moeten gewoon werken). Ging prima. Uitslapen, tv kijken, met vriendinnen naar zwembad of centrum, logeren, etc.
Is jullie dochter helemaal niet gewend om alleen thuis te zijn?

P

P

21-06-2013 om 10:57

Alleen ja

Je zult zelf toch ook wel een week of 3 thuis zijn?

Aan het eind van groep zijn de groep 8 kinderen twee dagen eerder klaar dan de rest van de school, dus dat valt wel mee.

Mijn zoon in de tweede zou nog twee weken naar school moeten maar effectief gaat hij geloof ik nog 3x (tenzij je een toets moet overdoen) en dan heeft hij daarna nog 7 wk vrij en de eerste maandag na de vakantie ook nog.

Sinds september ben ik meer gaan werken en hebben de jongens alle vakanties al meer tijd alleen gehad dus dat zijn ze nu wel gewend (jongste is 11 en gaat nu naar groep 8).

In andere vakanties kan mijn man nog wel eens een middagje vrij nemen maar dat lukt niet in de zomer. Oudste gaat de laatste week logeren bij zijn neef (dan is jongste al weer naar school) en wij komen op een maandagavond terug van vakantie en dan werk ik wo/do/vr weer en de week erna weer minder. Dan werkt Pman weer volledig.

Beetje schipperen maar ze wennen er snel genoeg aan. Stimuleer dat ze afspreekt met anderen als ze dat wil, stuur haar eens een dagje naar het zwembad etc.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

21-06-2013 om 11:14

Klopt

Acht weken vrij, eigenlijk meer. Want boeken inleveren geldt ook als een werkweek, net als rooster en boeken ophalen. Je hebt een paar jaar dat ze te jong zijn om te kunnen werken en te oud zijn om naar oma te gaan en dus heerlijk op de bank hangen. Mijn puber gaat naar de vierde en is nu oud genoeg voor een bijbaantje. Hij heeft nu nog een week les, dan wat excursies en is dan vrij. Tot 8 september of zo.
Rosa van der Zanden

Tihama

Tihama

21-06-2013 om 11:33

Hoe regelde je die 6 weken?

Het is maar twee weken meer dan vroeger.

Ik heb voor zoon, toen 11, een kamp geregeld in het midden.

Dochter gaat nu naar het VO en heeft nu 7 weken. Zij wilde dit jaar geen kamp en wij gaan pas laat.
Man en ik hebben allebei wat losse vrije dagen ervoor opgenomen, zodat ze niet heel veel alleen zijn.

Je zou kunnen kijken naar de verschillende acties die er georganiseerd worden in je stad. Ook kun je eventueel met ouders van vriendinnetjes van je dochter kijken of je elkaar kunt afwisselen,

Tihama

mies

mies

21-06-2013 om 12:16

Twee weken

ja het is 'maar' twee weken meer dan vroeger maar voor ons maakt dat een heel verschil, we hebben allebei een beperkt aantal vakantiedagen (man 25 dagen voor het hele jaar incl herst-, kerst- en meivakantie waarin we ook het moeten zien te regelen).

wat we normaal deden in de zomer: 2 weken samen op vakantie, allebei 1 week met de kinderen alleen thuis, 1 week naar opa/oma aan de ene kant van het land, 1 week naar opa/oma in de andere uithoek van nederland.

opa's en oma's wonen te ver (en worden te oud) om nog meer te vragen. Dochter is onze oudste, ze is 11,5 jaar oud en wel gewend om een uurtje of 2 alleen thuis te zijn maar een hele dag? En dan meerdere dagen?

misschien ben ik te beschermend, wil ik er te veel voor haar zijnen moet ik loslaten.
enige andere optie is om bij vriendinnetjes te vragen of ze hier en daar een keer er terecht kan (en andersom).

Maar in het algemeen: waarom is het in hemelsnaam 8 weken, is na de lagere school 6 weken vakantie niet meer voldoende om bij te komen?!

Kinderactiviteiten

Een eerdere poster had het er ook al over: kijk eens naar kinderactiviteiten die in de buurt georganiseerd worden. Of zijn die er niet voor kinderen in die leeftijd? De huttenbouwdorpen etc... Hier in Amsterdam is een groot aanbod, maar misschien is niet iedereen zo verwend. Een kamp is ook nog een mogelijkheid, scheelt ook weer een week (kost helaas aanzienlijk meer dan die dagactiviteiten)

Groeten,

Temet

mies

mies

21-06-2013 om 13:06

Bouwdorp

temet, dank voor het meedenken.

Bij ons in het dorp wordt alleen een bouwdorp georganiseerd. Waar je als ouder op ma/di geacht wordt mee te helpen timmeren, en waar je de kinderen dagelijks van 9.30 - 15.00 uur naar toe kunt brengen. ook niet echt handig dus.

maar belangrijkste is dat mijn dochter meer een rustig type is, wat niet houdt van massale/grote dingen, en meer meisjesachtig. dat bouwdorp is echt niet aan haar besteed.
Verder wordt er niets georganiseerd.

P

P

21-06-2013 om 14:39

Volgend jaar is het alweer een week minder

Ik dacht dat het niet doorging maar het staat er toch echt:

Vanaf het schooljaar 2013-2014 verandert er het volgende voor de schoolvakanties in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs (vo):

Duur zomervakantie vo van 7 naar 6 weken
De landelijk vastgestelde zomervakantie in het voortgezet onderwijs wordt verkort van 7 naar 6 weken. In de zomer van 2014 duurt de zomervakantie voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs 6 weken.

Vanaf volgend jaar hebben we dus niet meer dat het eerste deel van het land DRIE weken eerder gaat dan het laatste deel en kun je ook niet meer dan 8 wk vrij hebben als je verhuist van provincie (of zoals mijn jongste waarschijnlijk: in het noorden wonen en in het midden naar school gaan).

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schoolvakanties/vraag-en-antwoord/wanneer-zijn-de-schoolvakanties.html

bibi63

bibi63

21-06-2013 om 15:10

Vroeger

Toen ik op het VO zat (jaren 70) hadden we toch ook écht 9 weken vrij hoor. 7 weken off. vakantie en daarvoor 2 weken rapportvergadering waarin je hooguit je boeken hoefde in te leveren of je rapport te halen. Dus volgens mij is dit altijd al zo geweest. En nee, het is niet de bedoeling om je kinderen op deze leeftijd nog volledig te entertainen of er altijd te moeten zijn. Laat ze eerst maar eens lekker lummelen en bijkomen. Zelf activiteiten verzinnen met vrienden (zwembad, shoppen, weet ik wat). En natúúrlijk hebben jullie zelf niet zoveel vakantie. Juist fijn dat de leeftijd voorbij is dat je kinderen altijd opvang nodig hebben. Dat hebben ze niet meer nodig. Hún vakantie en dat moeten ze lekker zelf uitzoeken. En dan een paar weken met het gezin. Overigens werk je 5 dagen? Zo niet, dan ben je niet de hele week van huis.
Ook kun je ze aansporen om wat buurtklusjes ('heitje voor een karweitje') te gaan zoeken. Briefjes in de brievenbus dat ze graag klusje komt doen in de vakantie: autowassen, boodschappen doen voor ouderen, hond uitlaten, oppassen, gras maaien, noem het maar.
Gr. Bibi

ijsvogeltje

ijsvogeltje

21-06-2013 om 15:50

Onhandig

Om heel eerlijk te zijn vind ik het altijd een beetje gezeur over schoolvakanties die te lang of op onhandige momenten zouden zijn. Idem voor studiedagen.
Natuurlijk is het onhandig, maar als werkende ouder weet je nu eenmaal dat kinderen vakantie- en studiedagen hebben. En als de school het netjes doet, weet je al een jaar van te voren waar je aan toe bent. Leuk dat de zomervakantie voor het VO korter wordt, maar als de urennorm niet verandert, krijgen ze dus gewoon op een ander moment een extra vrije week. Kun je het met je werk niet regelen, dan moet je dus opvang organiseren. Daar zijn BSO's, opa's, oma's, vriendjes en vakantiekampen voor. Of je kind blijft alleen thuis. Wil je dat allemaal niet, dan is denk ik de conclusie dat je een baan hebt met teveel uren om het goed met je privéleven te combineren.

Ja maar toch (bibi)

"En nee, het is niet de bedoeling om je kinderen op deze leeftijd nog volledig te entertainen of er altijd te moeten zijn. Laat ze eerst maar eens lekker lummelen en bijkomen"

Alles leuk en aardig, maar persoonlijk kan ik Mies wel volgen. Dat een kind zich een paar uurtjes op een dag zelf kan bezighouden is éen ding, maar als beide ouders tijdens kantooruren een volle werkdag hebben - niet ongebruikelijk - dan is de kans groot dat het kind tussen 8.30 uur en 18.00 uur alleen thuis is. Dat dagen achtereen voor een kind van nog geen 12 zou ik ook te veel vinden. Heb je nou zo'n dagactiviteit, dan heb je alleen nog maar de tijd tussen het einde daarvan en de thuiskomst van de ouders te overbruggen, dat is al weer andere koek.

In dit geval zou ik proberen om dingen te regelen met vriendinnen zodat ze in elk geval een aantal dagen een groot deel van de dag iets om handen heeft, en gezelschap om zich heen.

En zijn er geen ooms en tantes die een keer een dagje iets leuks kunnen gaan doen of waar een paar daagjes gelogeerd kan worden?

Groeten,

Temet

Ijsvogeltje

Tja,zullen we dan ook maar nooit meer zeuren over slecht weer, want we weten toch dat het zo is in Nederland en dan moet je maar emigreren?

BSO's zijn er voor kinderen op de basisschool. Brugklassers hebben daar dus al niets meer aan. En als je echt pech hebt zijn de vriendjes net weg als jij weer terugkomt.

Er zijn ongetwijfeld ergere dingen in de wereld, maar om nou net te doen alsof er helemaal geen enkel probleem is vind ik eerlijk gezegd ook een tikje kort door de bocht.

Groeten,

Temet

mies

mies

21-06-2013 om 16:05

Kijk

p, dat is echt goed nieuws! dat scheelt toch weer een week! dank voor het bericht.

ik werk vier dagen in de week, man werkt 2 dagen tot 15.30 dus op zich moet ze dan vier dagen per week alleen thuis zijn tussen 8.30 en 15.30. klinkt misschien niet lang maar 7 uur * 4 dagen per week vind ik veel voor een meisje van 11.
Klusjes doen, shoppen met vriendinnen... ik weet niet hoe jullie kinderen op die leeftijd zijn maar mijn dochter gaat zich daar niet dagen mee vermaken. Ze is - in doen en laten- nog erg jong. is nog druk bezig met lego-friends bijvoorbeeld.

Ooms en tantes wonen op minimaal 1,5 uur rijden en hebben net als vrienden/kennissen allemaal werk overdag. Maar ik ga zoeken naar mogelijkheden, het zal een gepuzzel worden maar dat is het uiteraard al jaren uiteindelijk zal het allemaal wel weer in orde komen, ik zie alleen niet waar het voor nodig is dat kinderen ruim 2 maanden vakantie hebben!

het bericht van ijsvogeltje is voor mij niet de moeite waard om op te reageren cq zo'n standaard discussie te beginnen.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

21-06-2013 om 16:43

Oke

Oke, ik was wellicht wat kort door de bocht en had het wat subtieler kunnen formuleren. Sorry als ik iemand hebt gekwetst.
Maar mijn mening blijft hetzelfde: als ouder weet je precies wat je te wachten staat, en daar moet je je andere verplichtingen op afstemmen. Een opmerking als '6 weken moet toch gewoon genoeg zijn!' vind in dat kader weinig constructief. Kinderen hebben nu eenmaal veel meer vrije dagen dan werkende ouders; ruim 2 x zo veel. Dat is altijd al zo geweest en zal de komende jaren ook wel zo blijven. Daar hebben we het mee te doen. Ik bedoel: als nu besloten zou worden dat kinderen per jaar 3 weken minder vakantie zouden krijgen, zijn we ook niet blij.
Dat neemt niet weg dat wij het soms ook een puzzel vinden hoor. En zeker aan het begin van het VO, dan zijn ze vaak toch nog wel jong om een hele dag thuis te blijven. Wij proberen het altijd op te lossen met logeren, grootouders, zelf een dagje vanuit huis werken (die flexibiliteit hebben we gelukkig), in andere weken extra werken (extra vakantie opbouwen dus), kind mee naar het werk of naar een vriendje.
Zie je kans om buiten de vakanties meer uren te werken zodat je vaker ene vrije dag kan nemen?

Jillian

Jillian

21-06-2013 om 17:14

Bso?

11 vind ik ook te jong om de hele dag alleen thuis te zijn. Hier mogen ze het jaar tussen groep 8 en de brugklas nog gewoon naar de BSO.
Verder organiseren we altijd logeerpartijen bij ooms/tantes/oma's/opa's/vrienden en dat is leuk en praktisch.
Je kan ook informeren of er geen vriendinnen van haar zijn waar ze bijvoorbeeld elke week een dag bij kan spelen en dan een dag bij jullie om zo de opvang rond te krijgen.

P

P

21-06-2013 om 17:43

Oja

Sinds een jaar beginnen de jongens hier goed uit te slapen, die van 14 heeft nu dus nog maar 3x wat te doen op school dus met een week slaapt hij wel tot over negenen. Jongste heeft daar tegenwoordig al wat minder tijd voor nodig zelfs. Heerlijk, dat scheelt al weer wat uren, zeker nu ik ze sinds de herfstvakantie ook alleen durf te laten als ik 's ochtends de deur uit ga.

Primavera

Primavera

21-06-2013 om 18:55

14 weken vakantie

Tja, hier in het buitenland hebben ze 14 weken vakantie, terwijl toch de meeste ouders allebei werken. Ik denk dat die 8 weken je een beetje overvallen hebben, maar als je het van te voren weet valt er heus wel het één en ander te organiseren. Kampen, georganiseerde daguitjes, familiebezoek, een keer naar vriendin toe, bij familie logeren, enz. Bovendien als ze uitslapen zijn het gelijk een stuk minder dan 7 uur die ze door moet komen.
Hoe doen de ouders van de andere kinderen het dan. Die zullen toch ook wel het één en ander geregeld hebben?
Het grote voordeel van lange schoolvakanties is dat niet iedereen tegelijk gaat, je ook nog eens verder weg kan gaan, je niet in snikhitte in een schoollokaal hoeft te zitten.
Gezien de hoeveelheid werk die er op scholen verricht wordt vlak voor de vakanties lijkt me langer naar school moeten gewoon kindjes pesten. Ze doen niks nuttigs meer, maar mogen niet kiezen waar ze hun tijd aan besteden. Ophokplicht voor iedereen om het werkende ouders, die zich niet georganiseerd hebben, makkelijker te maken lijkt me geen goed idee. Ik heb nog nergens zo weinig efficient met tijd om zien gaan als op school.

Waarom?

Om op het land te werken!

Het lijkt mij ook niet gezond als kinderen net zoveel naar school gaan als wij werken.

Lastig is het wel ja, hier heb ik een deal met de buurvrouw en haar dochter en heeft dochter gelukkig ook een vriendinnetje met wie we kunnen uitwisselen. Ook heb ik nog een andere buurvrouw voor nood.

Succes met regelen, bso is geen optie?

Marjoleine64

Marjoleine64

21-06-2013 om 20:22

Onze jongens vinden het heerlijk

om lekker 'alleen' thuis te zijn (wel samen dus, 13 en 15 jaar). Uitslapen, lummelen en vooral veel computeren. Continu via Skype met hun vrienden in contact, en samen gamen. Die vrienden wonen bijna allemaal minstens 10 km (en soms 40 of meer) ver weg, dus 'even' er naartoe is geen optie. Ik werk 4 dagen, en man heeft kantoor aan huis maar is ook regelmatig enkele dagen op reis. Vorige week hadden ze toetsweek, waarin ze iedere dag 2 toetsen hadden (dus 2 keer een uur fietsen voor anderhalf uur op school). Afgelopen week was lesvrij, alleen een rekentoets en een presentatie. En vandaag een verregende en afgelaste sportdag (ze mochten de velden niet op, het kunstgras dreef omhoog). Volgende week nog een klasse-uitje en boeken inleveren plus rapport ophalen. En dan 7 weken echt vakantie waarin ze nauwelijks thuis zijn... Eén week scoutingkamp, 3 weken gezinsvakantie, een week thuis en dan oudste 2 weken kamp (jongste 1 week). Heerlijk, hebben wij ook eens rust thuis... Zo komen we de 7 (of 9) weken wel door.
Marjoleine

Annet

Annet

21-06-2013 om 20:27

Mies, regel een buurtpuber

Er zijn vast meiden en jongens in jouw buurt die ook vrij zijn en nog niet op vakantie gaan.
Voor jouw 11-jarige is vast een leuke 14-15-16-jarige te vinden die het leuk vindt om met jouw kind naar het zwembad te gaan, spelletjes te doen of wat ze samen ook leuk vinden.
Als je zoiets regelt voor een half dagdeel per dag, dan vliegt de week voorbij.
Ik heb toevallig zo'n puber thuis die we ook inzetten op bepaalde dagen (1 à 2 per week) voor elfjarige groep achter.
Maar zij zou zulk vakantiewerk helemaal geweldig vinden. Geld verdienen en leuke dingen doen met een jonger kind. Stel ze verdient 3,50 euro per euro (zeg 10 euro per stukje dag) dan was zij helemaal blij. En jij ook.

P

P

21-06-2013 om 21:29

Annet

Op zich een leuk idee maar vind ze maar eens... ik ken ze niet, op die leeftijd doen ze liever niets of ze hebben al een baantje.

Overigens zet ik dat geld dus wel in: ze kunnen dan lunchen bij de supermarkt, of 8 km fietsen naar de pannenkoekenboerderij of naar het zwembad.

Ik ben wel blij dat ik vorig jaar en het jaar ervoor nog alleen bij de post werkte, ik was max zo'n drie uur weg en altijd in de buurt.

Mies: heb je nu wel of niet meer kinderen? Hier wordt ook een week een sportactiviteiten iets georganiseerd voor tot en met 14 jaar. Google eens goed rond en wellicht vind je nog wat?

Annet

Annet

21-06-2013 om 23:02

Bedankt voor de tip p.

Mijn eigen buurtpuber is nu overtuigd dat anderen niet zomaar weten dat zij beschikbaar is.
Ze overweegt opnieuw om wat briefjes in de bus te gooien. Helaas zit er altijd veel tijd tussen idee en actie. Gelukkig heb ik geen geld nodig maar zij wel. We wachten dus rustig af.

Fianna

Fianna

21-06-2013 om 23:18

In het buitenland...

Hier in Canada hebben alle scholieren minstens 8 a 9 weken zomervakantie, middelbare school nog langer. In heel veel andere landen ook. Juist heerlijk en het lukt hele gezinnen hier ook om het te regelen. Best te doen dus!
Maar ik moet wel zeggen dat hier en wel ondelring wordt samengewerkt. Elkaar helpen met kinderen opvangen enz. Saamhorigheid is hier misschien groter...

Fianna

Fianna

21-06-2013 om 23:19

Oja

Kinderen op de middelbare school kun je natuurlijk gewoon alleen thuislaten, lijkt me...

Jip

Jip

22-06-2013 om 09:05

Ik zal

Ik zal wel te makkelijk zijn, maar hier is zoon 5 ochtenden alleen, hij is 10. Als er wat is kan hij bellen, of naar de buren als die er zijn. En mocht ik ook een middag moeten werken, prima. Wil alleen even thuis eten, ook ivm huisdieren. Zoon red zich wel, hij vind het maar wat lekker om een hele ochtend te kunnen gamen/tv kijken en in z'n pyjama rond te lopen.

P

P

22-06-2013 om 09:32

Annet

Nee, ik zou werkelijk niet op het idee komen bij deze leeftijd. Wel bij kleinere kinderen maar niet als mijn kind naar de brugklas gaat!

liora

liora

22-06-2013 om 11:03

Poeh

Ik vind het nog wel een verschil of kinderen tussen de 12 en de 14 zijn of weer ouder.

Ik denk inderdaad: neem zoveel mogelijk vrij, misschien beiden twee weken halve dagen, dan heb je al vier weken dat ze maar kort alleen thuis is. Verder idd van die dagactiviteiten. En ik neem dan aan dat een kind van 12 daar zelf heen kan en zelf weer naar huis.

P

P

22-06-2013 om 11:22

Liora

Buiten de al geboekte zomervakantie om zijn er maar weinig mensen die daarboven op nog meer vrij kunnen nemen! Andere mensen gaan namelijk ook op vakantie

ijsvogeltje

ijsvogeltje

22-06-2013 om 12:08

Klopt

"Buiten de al geboekte zomervakantie om zijn er maar weinig mensen die daarboven op nog meer vrij kunnen nemen!"
Precies. De meeste volwassenen kunnen een week of 5 vrij nemen, terwijl kinderen minimaal 12 weken vrij zijn. Dat is zo als ze 4 jaar oud zijn, en 10 jaar later nog steeds. In het rekensommetje hoeveel uren je kunt werken, moet je dan ook niet alleen naar de reguliere schoolweken kijken ("hoera, we kunnen alles precies zo plannen dat we geen opvang nodig hebben"), maar naar een heel jaar. Want die grote hoeveelheid vrije dagen van schoolkinderen komt ieder jaar weer terug. Ik begrijp daarom de verontwaardiging van Mies gewoon niet zo goed
En Mies, je schrijft dat dit je oudste kind is, dus ik ga ervanuit dat je volgend schooljaar ook nog een of meerdere kinderen op basisschool hebt. Houd er rekening mee dat de vakanties van het VO en basisschool niet altijd overeenkomen. En dat er proefwerkweken zijn, waarbij je kind alleen 's ochtends een uurtje naar school gaat en de rest van de dag thuis is. En als de zomervakantie voor het VO korter wordt, dan krijgen de kinderen gewoon op een ander moment weer extra vrije dagen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.