Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

1 Oktober va 10.30 uur - thuiszitters tellen in Den Haag

http://thuiszitterstellen.nl/index.php/manifestatie/informatie-1-okt

Je hoopt natuurlijk dat ze alle 16.000 naar Den Haag komen.

http://www.omroepbrabant.nl/?news/2349761273/Bezorgde+moeder+uit+Goirle+slaat+alarm+Duizenden+gedwongen+thuiszitters+willen+terug+naar+school.aspx

" Het gaat om duizenden kinderen zoals Sebastiaan, zegt Mutsaers. Hoeveel het er precies zijn, is niet duidelijk. Want ieder jaar wordt er op 1 oktober een telling gemaakt van het aantal leerlingen op de scholen, maar hoeveel kinderen er thuiszitten wordt in die cijfers niet meegenomen. Tussen de 8.000 en 16.000 kinderen zitten in Nederland vermoedelijk ongewild thuis. "

Zou goed zijn als er een realistische telling komt van kinderen die noodgedwongen thuiszitten of op school of opvang met een niet passend onderwijsaanbod.

Leen13

Leen13

29-09-2015 om 22:25 Topicstarter

Handige contacten? Sprekers en betrokkenen en het dagprogramma

Het dagprogramma is bekend. Ik ben zeer benieuwd maar kan er helaas niet naar toe. Hopelijk wordt er wel over bericht. En komen er genoeg belangstellenden. Het wordt een goed overzicht van de stand van zaken met betrokkenen die buitengewoon handig zijn om te benaderen als je in deze toestand van het thuiszittersverhaal zit. Alleen al om die reden zou ik verwachten dat er veel meer ouders met thuiszitters heen zouden kunnen gaan!

Dagprogramma 1 oktober 2015, Spuiplein Den Haag

10.15 Inloop

10.30 Welkom door Juliëtte Mutsaers, lid oudercomité ThuiszittersTellen

10.35 Katinka Slump, dagvoorzitter, toelichting dagprogramma en voorstellen
"assistent met de hamer”
Francis David Schimmelpenninck, 1900, “Leerplicht in Nederland; een dubbeltje op zijn kant”
Thuiszitters: Leerplicht als oorzaak of als oplossing?

10.45 De schoolstrijd van Karina Schaapman, “Ouders op de bres voor beter onderwijs”,
Rechtbank Amsterdam 29 mei 1999, AB 2000, 104
Kennis is macht! Informatie aan en ondersteuning van ouders herstelt het evenwicht?
Introductie: Loes Ypma (PvdA) en buddy Menno van de Koppel (Onderwijs Consumenten Organisatie Amsterdam, opgericht door Karina Schaapman)

11.10 Medezeggenschap, Wms, 2007, “Een stem voor de thuiszitter”
Medezeggenschap en hoorrecht voor ieder (leerplichtige) leerling, ook voor thuiszitters (en hun ouders)
Introductie: Carmen Heijligers (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) en buddy’s thuiszitters

11.35 Interview van de staatssecretaris Sander Dekker door Katinka Slump

12.00 Zeepkist

12.10 Schoolstrijd, 1917, “De vrijheid van onderwijs van schoolbesturen door ouders bevochten”
Vrijheid van onderwijs niet langer van de ouders maar van de schoolbesturen. Die vrijheid nu de dood in de pot voor passend onderwijs of kansen voor de toekomst?
Introductie: Rich van den Berg (directeur SWV Primair Passend Onderwijs) en buddy Jos van der Horst (Gedragswerk)

12.35 Verplicht schoolbezoek, 1969, “Toegankelijkheid speciaal onderwijs”
Een speciaal onderwijsprogramma op maat, zo nodig op een andere locatie dan een school, is schoolbezoek speciaal onderwijs in de zin van de leerplichtwet?
Introductie: Tjitske Siderius (SP) en Emile Roemer (SP) en buddy Christa van Hese (ervaringsdeskundige moeder)

13.00 Kinderrechtenverdrag, 1989, “Onderwijs een recht of een voorrecht?”
Rechtbank Den Haag, 2 mei 2012, LJN: BW4736
Implementatie in Nederlandse wetgeving van het recht op onderwijs zoals geregeld in het Europees Verdrag Rechten van de Mens (EVRM) en het Kinderrechtenverdrag (IVRK) betekent ook de bekostiging van (maatwerk) onderwijs buiten school als scholen niet voorzien in dekkend onderwijsaanbod.
Introductie Paul van Meenen (D’66) en buddy Birgit Snijder (moeder met kennis van zaken)

13.25 Afsluiting Katinka Slump

Verder hebben we de volgende personen uitgenodigd: Karin Straus (VVD), Michel Rog (CDA). Deze twee kamerleden hebben toegezegd aanwezig te zijn, nog niet zeker is of zij ook spreektijd willen. Arnold Jonk Hoofdinspecteur Primair en Speciaal onderwijs en Floor Wijnands Inspecteur van het onderwijs/teamleider toezicht samenwerkingsverbanden passend onderwijs, zullen wel aanwezig zijn en in gesprek gaan met thuiszitters en hun ouders. Ook zal een afgevaardigde van Ouders & Onderwijs aanwezig zijn.

Daarnaast zijn uitgenodigd:
Paul Rosenmöler bestuursvoorzitter van de VO-Raad. Helaas kregen wij het bericht dat Paul Rosenmöller niet kan komen in verband met andere verplichtingen. Hij heeft toegezegd om binnkort met de ouders van de werkgroep in gesprek te gaan. We hopen de belangen van alle thuiszitters dan te kunnen behartigen.
Op woensdag 23 september kregen we het bericht van het ministerie van OCW dat staatssecretaris Sander Dekker zijn best zal doen in de ochtend aanwezig te zijn, in gesprek te gaan met thuiszitters en tevens zal hij trachten antwoorden te geven op vragen van de dagvoorzitter Katinka Slump (onderwijsjurist). We zijn erg blij met dit bericht.
Dit is het definitieve dagpogramma!

Leen13

Leen13

18-10-2015 om 00:05 Topicstarter

Manifestatie thuiszitters tellen Katinka Slump en Sander Dekker

http://kindercoachblog.nl/2015/10/01/vragen-aan-de-staatssecretaris/

De 8 vragen van Katinka Slump (niet) beantwoord door Sander Dekker. Schriftelijk en als video.

"Staatsecretaris Sander Dekker gaf aan: ‘als je thuis zit, geef het door aan de Onderwijsinspectie – dan gaan we er morgen mee aan de slag’. De ouders tellen zelf al de thuiszitters, maar moeten van Sander Dekker het nu zelf ook melden als het bestuur in de fout gaat. Een taak die bij de inspectie op het bord hoort te liggen, niet bij de ouders. De angst bij ouders om melding te doen is tot nu toe terecht gebleken, oa door meldingen bij de leerplichtambtenaar na melding door ouders. De staatssecretaris wil beter optreden tegen scholen die zich niet aan de wet houden.

Sander Dekker houdt daarbij vast aan onderwijs op scholen, er komt dus wat hem betreft geen ruimte om anders naar thuisonderwijs te kijken. Dit terwijl de onderwijspraktijk in het buitenland het succes van thuisonderwijs onderschrijft.

Er komt geen onderzoek naar verwijderingen door schoolbesturen en onrechtmatige verwijderingen zegt Sander Dekker ook, ‘de stroom gaat door’. Wel 11.000 rechtszaken tegen ouders! Waarom ouders beboeten als schoolbesturen weigeren thuiszitters aan te nemen. Liever thuiszitters zonder onderwijs dan maatwerk in het onderwijs zonder toezicht lijkt het standpunt van het ministerie.

Katinka Slump bepleit tevergeefs voor het ‘kwartje van Loes’ (Ypma), om de positie van ouders te versterken. Zij hebben immers de kennis van passend onderwijs."

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.