Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden
Onderzoeks-oproepen en enquêtes Onderzoeks-oproepen en enquêtes

Onderzoeks-oproepen en enquêtes

Jet

Jet

12-03-2018 om 15:21

Reportage nip-test

Hallo moeders en aanstaande moeders!

Ik ben Jet, studeer journalistiek en maak een reportage over de nip-test. Nu blijkt dat wanneer er uit de test komt dat je kindje niet helemaal gezond is, de verdere informatievoorziening door dokters en specialisten nogal gering is.
Zo krijg je bijvoorbeeld vaak alleen een foldertje over kinderen met het syndroom van Down maar word je niet snel doorgestuurd naar bijvoorbeeld stichting Downsyndroom, waar je eigenlijk pas echt goed een idee krijgt hoe het is om een kindje met een beperking te hebben.

Dat mensen wel weten hoe dit is, is belangrijk om een juiste en weloverwogen keuze te kunnen maken tussen abortus of de zwangerschap doorzetten. Nu ben ik op zoek naar een moeder die een negatieve uitslag van de nip-test heeft gekregen die ik zou mogen interviewen over de beslissing die zij (en echtgenoot) gemaakt heeft en op welke manier de voorlichting van specialisten hier een rol bij heeft gespeeld. Dit zou, als anders niet mogelijk is, anoniem kunnen.

Ben jij iemand die aan deze punten voldoet en ben je bereid hier aan mee te werken, laat dan een reactie hieronder achter!

Alvast heel erg bedankt.

Met vriendelijke groet,

Jet van Dijk

Ad Hombre

Ad Hombre

12-03-2018 om 15:30

NIP

Waarom zou je je beperken tot de NIP test? Waarom zouden ouders met een positieve uitslag op een nekplooimeting c.q. vruchtwater punctie niet even interessant zijn voor deze kwestie? Die stonden immers voor exact dezelfde beslissing.

Of is het de bedoeling specifiek de NIP test in een al dan niet kwaad daglicht te zetten?

Jet

Jet

12-03-2018 om 15:50

NIP

Klopt, maar deze testen zijn weer allemaal verschillend en dan zou ik al deze testen ook weer apart moeten onderzoeken. Kan ook, maar dat is simpel gezegd weer een andere invalshoek.

Bovendien is het nog niet zo lang dat de NIP-test beschikbaar is voor alle zwangere vrouwen in Nederland - dat is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van prenataal onderzoek. Andere onderzoeken zijn vaak niet beschikbaar voor elke vrouw, alleen voor de groep met een verhoogd risico op een kind met afwijkingen aan de chromosomen. De NIPT wordt sinds april vorig jaar voor een deel gesubsidieerd door de overheid waardoor hij voor iedereen beschikbaar is (tegen nog een kleine vergoeding weliswaar). Vandaar dat ik voor de NIP-test heb gekozen.

Ad Hombre

Ad Hombre

12-03-2018 om 15:58

Jet

Uiteneindelijk zeggen zowel de NIP test als de vruchtwaterpunctie met een hoge graad van waarschijnlijkheid hetzelfde: Down ja of nee. (bij de nekplooimeting ligt het anders maar die werd/wordt bij een positieve indicatie meestal gevolgd door een van de 'betere' tests)

"Bovendien is het nog niet zo lang dat de NIP-test beschikbaar is voor alle zwangere vrouwen in Nederland"

Dat betekent dat de meeste ouders hier buiten je doelgroep vallen. Het klinkt misschien raar maar het aandeel ouders van jongere kinderen is hier vrij laag. OO vergrijst.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.