Onderzoeks-oproepen en enquêtes Onderzoeks-oproepen en enquêtes

Onderzoeks-oproepen en enquêtes

Iris Scholten

Iris Scholten

15-09-2020 om 13:38

Ouders van kinderen met ASS gezocht voor wetenschappelijk onderzoek naar taal

Beste ouders,

Mijn naam is Iris Scholten en ik doe op dit moment op de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar de taalvaardigheid van kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS). Inmiddels heb ik al een groot aantal kinderen getest op onze taaltaken, maar we zoeken nog een paar kinderen met ASS in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar. Het zou heel fijn zijn als u en uw kind willen meedoen.

In het taalonderzoek wordt onderzocht hoe goed kinderen met en zonder ASS taal gebruiken en begrijpen. Verder wordt er gekeken op welke punten hun taalgebruik en taalbegrip samenhangt met andere mentale vaardigheden. Het onderzoek is geen taaltest waarvoor uw kind slaagt of zakt. Integendeel, juist uit de spontane en natuurlijke taal van kinderen leren wij hoe zij taal begrijpen en gebruiken.

Meer kennis over de taalontwikkeling is belangrijk, omdat het kan helpen om eventuele problemen al in een vroeg stadium te ontdekken. Door de taalproductie en het taalbegrip van kinderen met ASS te vergelijken met die van kinderen zonder ASS kunnen we te weten komen wat de precieze verschillen zijn, en waar mogelijk problemen liggen. Door dit preciezer in kaart te brengen, kan in de toekomst in de hulpverlening of op school de aandacht gericht worden op die gebieden waar dat het meeste nodig is.

Het onderzoek zal bestaan uit twee sessies van elk ongeveer 3 uur. In de beide sessies komen u en uw kind naar de universiteit. Tijdens de eerste sessie doet uw kind samen met de onderzoeker een aantal taakjes om onder andere sociale vaardigheden, algemene intelligentie en algemene taalvaardigheid te meten. In de tweede sessie doet uw kind een aantal taken op de computer. Aan u wordt gevraagd een aantal vragenlijsten in te vullen over de ontwikkeling van uw kind. Alle gegevens worden volstrekt anoniem verwerkt. Daarnaast hebben wij onze onderzoeksruimte ingericht volgens de richtlijnen van het RIVM waardoor we op een veilige manier alle taakjes kunnen afnemen. De gezondheid van onze proefpersonen staat voorop.

Uw reiskosten worden vergoed en u krijgt een vergoeding t.w.v. €40,-

Wij hopen dat u en uw kind willen deelnemen.

Wilt u zich aanmelden of meer informatie? Ga naar www.taalonderzoekautisme.nl of stuur een mailtje naar de hoofdonderzoeker Iris Scholten ([email protected]).

Met vriendelijke groet,

Iris Scholten
Prof. dr. Petra Hendriks
Dr. Catharina Hartman

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.