Onderzoeks-oproepen en enquêtes
Lesley
23-02-2015 om 12:45
Spelend stimuleren
Hallo ouders,
Mijn naam is Lesley en ik zit in mijn laatste jaar van de opleiding Oefentherapie Cesar. Vanuit de opleiding moeten we een business model opzetten waarbij ik een product ga ontwikkelen die ik ook daadwerkelijk ga gebruiken in het werkveld zodra ik afgestudeerd ben. Daarbij heb ik uw hulp nodig.
Ik heb een grote affectie met kinderen, en ga volgend jaar beginnen met de opleiding kinderoefentherapie. Hierbij doen we veel met kinderen met een motorische ontwikkelingsachterstand.
Voor nu is mijn plan om groepslessen op te starten onder de naam spelend (stimu)leren waarbij ouders (samen met hun jonge kind(eren) in de leeftijd van 0-4 jaar) spelenderwijs gaan leren hoe ze hun kind kunnen stimuleren op motorisch gebied. Verschillende motorische mijlpalen zullen aan bod komen en ik wil ouders graag leren wat ze kunnen doen om eventuele ontwikkelingsachterstanden te voorkomen,
Nu is mijn vraag aan jullie, zouden jullie daar behoefte aan hebben (gehad)? Het is natuurlijk belangrijk dat het geen product wordt waarin de doelgroep (ouders van jonge kinderen) niks ziet.
En zijn er daarnaast nog dingen die jullie graag aangeboden hadden gekregen op het gebied van motorische ontwikkeling?
Ik ben benieuwd naar jullie reacties! bij voorbaat dank,
Lesley
Angela67
23-02-2015 om 14:52
nee
if it ain't broken don't fix it.
Ik had het toen druk genoeg om niet ook nog eens iets te gaan doen om eventueel te kunnen voorkomen dat er iets mis gaat of dat ik iets zou missen in hun ontwikkeling.
Als je het onder de noemer peutergym oid aanbiedt en je geeft aan dat je als extraatje in staat bent om zaken te onderkennen die wellicht later in de ontwikkeling problemen kunnen geven zou ik dat een bonus vinden, maar nog steeds niet echt noodzakelijk.
Ook denk ik dat het moeilijk is om aan ouders allerlei variaties in kindontwikkeling uit te leggen als er nog niets aan de hand is zodat ze dan eventueel misschien op tijd iets zouden zien.
Dus nee, ik zou geen belangstelling hebben.
gr Angela
Rafelkap
23-02-2015 om 15:19
ik ook niet
Jullie willen een cursus ontwikkelen om ontwikkelingsachterstanden te voorkomen. Echter (mijn ervaring) is dat er al door specialistische zorg (bv revalidatiecentrum, kinderdagcentrum of mkb) flink aan de o.a. motorische ontwikkeling wordt gewerkt (1 op 1).
Omdat je daar bij kleine kinderen altijd bij bent als ouder, kijk je al de kunst af van de therapeut.
Op zich vind ik jullie plan wel sympathiek: maar niet met de insteek dat jullie eea kunnen voorkomen (is m.i. onmogelijk), maar als aanvullend op de individuele therapie op bv een revalidatiecentrum. Zodat ouders ook andere ouders kunnen ontmoeten. Oefeningen voor thuis krijg je als ouder dus al 'mee' bij de individuele therapie.
In een gemengde groep zitten denk ik ook kinderen met een te verschillende problematiek, ik weet niet of dit werkt.
Ely
23-02-2015 om 18:02
Ook niet
Een beetje ontwikkelingsachterstand vind ik net zo gewoon als een beetje voorsprong. Elk kind heeft zijn eigen tempo en aanleg. Pas als het een indicatie is dat er meer aan de hand is lijkt mij her belangrijk worden en dan is zo'n klasje niet voldoende. Denk ik hoor, heb er geen ervaring mee, onze kinderen waren/zijn redelijk gemiddeld (gelukkig) maar ik zou dus ook niet naar zo'n klasje zijn gegaan.
Ik denk trouwens wel dat er een markt is voor bewegen voor jonge kinderen en hun ouders, ik moet nog even broeden op wat precies dan wel.
Moni
23-02-2015 om 18:11
Ik denk dat je aanpak negatief is
Je zegt dat je ouders wilt helpen om achterstanden te voorkomen.
Dat vind ik een negatieve benadering.
Jouw beschrijving klinkt als peutergym. Dat vond ik erg leuk om te doen met mijn peuter. En voor een actieve peuter is dat een ideale manier van bewegen en grenzen leren kennen.
Ik zou tijdens die bijeenkomsten best de achtergrond van de oefeningen willen horen. Daar heb ik belangstelling voor.
Maar vanuit mijzelf redenerend gaat zo'n uitleg nogal traag omdat die voor iedereen bedoeld is. En dan haak ik af. Dan liever geen uitleg of uitleg op papier. En het lijkt mij lastig om uitleg te geven waar de peuters bij zijn. Want die willen geen verhalen.
Mijn kinderen waren vrij vlot in hun grove motoriek. Ik zou kinderen indelen op wat ze al kunnen en niet op leeftijd.
En als je product alleen bedoeld is voor kinderen die extra stimulans nodig hebben, dan zou ik kijken naar de gymlessen voor kinderen op de basisschool die extra begeleiding nodig hebben, bijvoorbeeld sport extra. Daar kun je vast goede ideeën opdoen.
Lesley
23-02-2015 om 19:00
Spelend stimuleren
Bedankt voor jullie uitgebreide reacties!
De doelstelling van de lessen is niet alleen het voorkomen van een motorische achterstand. Ik wil ook onzekerheden wegnemen bij jonge ouders en handvaten aanreiken om de motorische ontwikkeling te stimuleren. De doelgroep is dus met name ouders. Tegenwoordig komen steeds minder kinderen buiten, zijn er verschillende aannames over de motorische ontwikkeling die niet helemaal kloppen en zitten veel kinderen steeds langer en vaker achter een computer of iPad.
Het is dus niet mijn bedoeling om een negatieve aanpak te hanteren, ik wil de motorische ontwikkeling graag bespreekbaar maken en ouders meer kennis bijbrengen! Daarnaast is het een leuke manier om op een andere manier met je kind te spelen.
Verder heb ik erg veel aan jullie tips, ik ga het misschien wat verder koppelen aan de peutergym en nog eens goed nadenken over mijn plan. Hartelijk bedankt!
MamavanSenH
24-02-2015 om 09:17
Ipad?
Ik denk niet dat je bang hoeft te zijn dat peuters steeds langer en vaker achter een computer of Ipad zitten. Of ben ik zo'n ontspoorde moeder dat ik mijn bijna peuter geen Ipad geef?
Nee even serieus. Ik vind peutergym leuk, maar zie geen nut in het stimuleren van motorische ontwikkeling bij kinderen die zich gewoon gezond ontwikkelen. Als er iets aan de hand is met het kind waardoor de motorische ontwikkeling ernstige vertraging kan oplopen dan wel, maar daar zijn al een heleboel opties voor. Een gezond kind loopt geen motorische achterstand op. De motorische ontwikkeling vind voornamelijk in de eerste jaren plaats en ik ken geen enkele dreumes of peuter die het presteert om de hele dag stil te zitten en motorisch niets te ontwikkelen. Die van mij houdt tv kijken maximaal 10 minuten vol en dan moet ze weer spelen, klimmen, met blokken bouwen, tekenen, noem maar op. Ik hoef er niet eens iets voor te doen en ze ontwikkelt zich al. Als er geen reden is om aan te nemen dat een kind een ernstige motorische achterstand zal oplopen vind ik niet dat je je moet concentreren op het voorkomen van een achterstand die er waarschijnlijk nooit gaat zijn.
Nu ik zit te typen bedenk ik wel het volgende: zou er een doelgroep zijn, bijvoorbeeld kinderen met een bepaalde vorm van autisme, die niet in aanmerking komen voor gespecialiseerde vormen van therapie maar wel baat kunnen hebben bij wat extra motorische ondersteuning? En dat je je dan op die doelgroep concentreert? Ik denk alleen wel dat die doelgroep heel erg klein is.
dc
25-02-2015 om 18:07
en je aannames zijn fout
"Tegenwoordig komen steeds minder kinderen buiten, zijn er verschillende aannames over de motorische ontwikkeling die niet helemaal kloppen en zitten veel kinderen steeds langer en vaker achter een computer of iPad."
Hoe kom je aan deze wijsheid? Ik heb bij mijn eerste kind (jongen) al heel snel geleerd dat je wel veel naar buiten moet, en ze moeten bewegen, anders verandert dat lieve kind in een monstertje. Je aanname over computer en Ipad klopt gewoon niet met de leeftijdsgroep (0-4) die je noemt. Ik zie dat verschijnsel pas beginnen vanaf een jaar of 6 hier in huis, en ze bewegen alsnog heel veel.
Waar ik behoefte aan had toen ik heel moe was van gebroken nachten met baby's en ik actieve peuters in huis had, was iemand die de kinderen voor me lieten bewegen, terwijl ik uitgeput op een bank thee dronk en zo even bij kon komen.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.