Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

wie heeft de Avondvierdaagse verzonnen?

en wanneer was dat?
Wie bedacht het aantal kilometers? En wie organiseert het in de diverse dorpen? Wie kiest de data?

Zomaar wat vraagjes die bij me opkwamen, toen ik gisteren de vrolijke intocht zag. En ook naar aanleiding van gemopper over de combinatie WH/Avondvierdaagse (planningsvergissing)

Hanne.

Hanne.

20-06-2014 om 12:39

zie hier

Even geknipt/plakt

---

Ontstaan Avond4daagse

In 1909 is de term "vierdaagse" in Nederland voor het eerst geïntroduceerd. De Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO) hield in die tijd zogenaamde wandelmarsen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de "wandelmarsen" door de bezetter verboden. (als het dan niet meer mag gaan we wel 's-avonds wandelen). Aangezien in het Gooi een groot aantal wandelaars waren die behoefte hadden aan een wandelevenement ontstonden de wandelingen onder de term zoals we die nu kennen "de avondvierdaagse". De wandelingen werden voor het eerst gehouden in 1940 en dit kreeg al snel navolging in andere plaatsen in Nederland. Toen de bezetters achter deze nieuwe vorm kwamen werden deze wandelevenementen verboden aangezien ze werden gezien als samenscholing tegen de bezetters.

Na de oorlog werd de avondvierdaagse door diverse gemeentes en lokale wandelverenigingen weer opgepakt en werden er volop avondvierdaagsen gehouden. Momenteel is het zelfs zo dat  de wandelvierdaagse in bijna alle plaatsen in Nederland worden gehouden en dat dit soms zelfs evenementen zijn zoals de Nijmeegse Vierdaagse.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.