Off-topic discussies
Half a twin
28-12-2016 om 20:05
Waar is het woord kerst gebleven?
Vanochtend las ik bij schrijvende lezers dat het woord kerst niet meer gebruikt werd. Kinderen hadden een wintermaaltijd op school of een fijne vakantie bijeenkomst. Het was mij zelf nog niet opgevallen. Net sta ik het oud papier bij elkaar te doen in een doos (wordt morgen opgehaald) en zie ik op de doos van het kerstbrood dus feeststol staan. Ik in de kast de zak van de kerstkransjes zoeken en ja hoor gevulde kranjes en schuimkransjes.
Gaat nu na Zwarte Piet ook de kerst in de ban? Waarom niet gewoon kersstol en kerstkranjes, kerstfeest op school? Een kerstborrel van het werk?
Hebben jullie een idee?
Vesper Lynd
28-12-2016 om 20:07
Kerst ligt naast Zwarte Piet en de negerzoen, en straks praten we hier allemaal Arabisch.
Vinden Geert en de zijnen... Hopelijk zijn de meeste Nederlanders verstandiger en krijgen we straks geen enge populisten in de regering, anders zijn we pas echt het (paas?) haasje.
angel3
28-12-2016 om 20:08
Herken het niet
Feeststol lijkt me commerciële keuze. Verpakking hergebruiken bij pasen. Scheelt een drukgang. Veel goedkoper.
Hier wel gewoon kerstborrels en kerstdiner op school.
vlinder72
28-12-2016 om 20:20
Feeststol
De kerststol van de Albert Heijn heet al jaren feeststol. Alleen dit jaar is iemand erover begonnen.
Verder herken ik het niet. Op de openbare school van mijn kinderen hadden ze een kerstdiner. Op mijn werk bespraken mijn Marokkaanse collega's uitgebreid hun kerstplannen. Ze noemden het ook kerst.
Vera
28-12-2016 om 20:20
AnneJ
Wat is een hoax van de Telegraaf?
Half a twin citeert toch uit eigen ervaring?
Sally MacLennane
28-12-2016 om 20:26
Onzin en stemmingmakerij
"Prettige feestdagen" staat al jarenlang op de kerstkaarten die ik krijg, en ik herinner me nog een grap van één van de kinderen, ook alweer jaren geleden, toen hij een kerststol die niet zo heette vond: "Weet je wel zeker dat die niet over is van de Pasen?"
Laat je niet gekmaken en meeslepen door de massahysterie.
Half a twin
28-12-2016 om 20:32
doe mijn boodschappen bij de gele grootgrutter met de J
Die heeft massaal kerst van de verpakking gehaald. Dat het een drukgang scheelt bij de stol dat snap ik nog. Maar gevulde kransjes ipv kerstkransjes? Met pasen eten we geen kransjes. Op de multiculturele basisschool van mijn kinderen hebben we ook winterfeest gevierd om te zorgen dat de andersgelovigen er ook zouden zijn. Maar dat de verpakkingen ook kerstloos worden dat had ik niet voorzien.
Leen13
28-12-2016 om 20:34
Ervaring
Het ontbreken van het woord 'kerst' op sommige plaatsen en bij sommige artikelen is een incident of al heel lang gebruikelijk en nu ineens moeten De Telegraaf en WNL er een zaak van maken. Dat is de hoax.
De basisschool in Harderwijk waar het een eindejaarsmaaltijd of zoiets heet, heeft dat al ruim twintig jaar geleden ooit eens verzonnen zodat een aantal kinderen van Jehovah getuigen mee konden doen. Verder worden er gewoon 'kerstliedjes' gezongen bij dezelfde gelegenheid, buiten bij een vuurkort, pardon kerstvuurkorf.
Van de categorie geen kerstbomen in de kerk. Zal voorkomen maar is nog steeds geen nationale ban op kerstbomen.
Leen13
28-12-2016 om 20:39
Woest gescheld
http://www.volkskrant.nl/binnenland/kerststol-wordt-feeststol~a4438462/
"Ook Albert Heijn krijgt deze dagen de volle laag op social-media omdat het in een vlaag van laffe zelfislamisering de naam van de kerststol veranderd zou hebben in 'feeststol'. Alleen: de naamsverandering is eerder door commerciële dan islamitische overwegingen ingegeven, want aan een feeststol kun je ook buiten de kerstdagen om nog wat verdienen.
Er valt een nog veel langer lijstje te maken van recente kerstvieringen die zogenaamd door moslims gesaboteerd zouden worden. Onzinverhalen, blijkt bij nadere bestudering, maar tegen de tijd dat ze gefactchekt zijn, hebben ze al geleid tot veel woest gescheld op moslims en de ruggengraatloze elites."
Triva
28-12-2016 om 22:56
domme AH
Noem het 'decemberstol' en je kunt ze de hele maand laten liggen. Overigens vind ik een woord met twee maal st achter elkaar wel superstil
Kaaskopje
29-12-2016 om 01:58
Kritiek op NPO
Hebben jullie dan niet meegekregen dat er ook heisa was om de keuze van de NPO. Ze hadden zo'n promofilmpje gemaakt waarin alle presentatoren van de publieke omroep gezellig met elkaar aanschuiven bij een feestelijk gedekte tafel en in dat filmpje hebben ze het over feestmaand in plaats van kerstmaand. Er kwam ook een versie met 'kerst'. Of dat was al gepland, of toch door de kritiek. Het ligt (wederom) gevoelig. Veel mensen zien er toch een teken in dat we de Nederlandse en christelijke cultuur stukje bij beetje aan het inleveren zijn. Het kan mij oprecht niets schelen of december een feest- of kerstmaand genoemd wordt, maar ik vind niet dat we de kant op moeten, dat alles wat verwijst naar christelijke feestdagen geneutraliseerd wordt omwille van bevolkingsgroepen die niet christelijk zijn. Ik heb ook totaal niet de indruk dat mensen uit die andere bevolkingsgroepen dat verwachten.
Kaaskopje
29-12-2016 om 01:59
Triva
Leg een stapeltje kerststollen neer en je krijgt vanzelf een Stille Nacht.
Leen13
29-12-2016 om 02:18
NPO ook al zoiets
"In reactie daarop vielen duizenden social media-gebruikers schuimbekkend over elkaar heen en betichtten de publieke omroep van lafheid. Maar van het bericht was niets waar, reageerde de publieke omroep. Het heeft namelijk twee campagnespotjes uitgebracht: een met de algemene tekst 'December vier je samen' en een spotje waarin het woord kerst wel wordt genoemd."
Leen13
29-12-2016 om 02:33
Verkiezingen
Ik ben bang dat we in de aanloop naar verkiezingen nog een hoop van dit soort 'heisa' te verwachten hebben.
Echter het leidt wel af van waar het werkelijk om zou moeten gaan. Respect voor de rechtstaat en de democratie, betaalbare woningen, gezondheidszorg, banen, gezonde economie, goede internationale betrekkingen en vrede.
Aagje Helderder
29-12-2016 om 07:56
Nou dat van die feestmaand-decembermaand
snap ik dan ook wel weer. Zelfs als gelovige.
December heeft toch meer feesten dan Kerstmis alleen. Dus als ze het over het geheel van Sinterklaas/Kerstmis/Oud&Nieuw hebben, vind ik het geen probleem dat gesproken wordt van 'feestmaand'. Dat zijn alledrie feesten waarbij mensen geneigd zijn elkaar op te zoeken, samen te eten enzovoorts. Dus het beeld van samen aan de feestelijke dis kan ik daarbij goed plaatsen.
Als de verwijzing naar de specifiek religieuze betekenis van feesten moet vervallen, omdat dat allemaal uit het publieke domein weg moet, vind ik het wel lastig. Dat is volgens mij toch ook wel een beetje een tendens. En dan vooral waar het gaat over het Christelijk geloof.
Aagje
Moeder
29-12-2016 om 08:00
Eens met AnneJ
Het is stemmingmakerij over de "islamisering" van Nederland.
Mijn dochter zat op een openbare basisschool midden in Amsterdam 12 jaar geleden. De agressie waarmee door hippe witte ouders alles wat christelijk leek de school uit werd gewerkt vond ik stuitend. Het woord "Kerststal" mocht niet worden genoemd, geen verwijzingen naar de drie koningen, geen ster, geen engel, helemaal niets. Alleen een hoop eten natuurlijk. Wat leren die kinderen over onze (cultuur-) geschiedenis?
Dat het woord kerst door sommige organisaties niet wordt genoemd heeft te maken met christelijke trauma's van veel witte, westerse mensen. En nu krijgen de moslims de schuld. Wat een gejammer. Als de Christelijke waarden moeten blijven bestaan, kijk dan naar jezelf.
Alkes
29-12-2016 om 08:17
Moeder
Vesper Lynd vat het juist samen.
Maar mocht je er toch druk om maken, er is hier geen War On Christmas. Ik geef Moeder gelijk dat witte atheisten zoals ik, wat moeite hebben met de kerststal en al te overdadig bijbelse taferelen op een openbare school. Ik dacht namelijk dat een openbare school geen christelijke school was.
En Moeder, kun je mij even vertellen wat typisch Christelijk waarden zijn (dus waarden die niet-gelovigen niet hebben)? Ik vind het altijd een intrigerende term die christelijke waarden.
En half a twin de AH en Jumbo zijn commerciele ondernemingen, die kijken gewoon hoe ze het meest kunnen verkopen. Als een feeststol beter verkoopt dan een kerststol, dan heet de kerststol voortaan feeststol. Daar zit geen geheime politieke overtuiging achter.
Puck
29-12-2016 om 08:39
Triva
De "feeststol" wordt ook met pasen en pinksteren verkocht. Dat valt bij mij nooit in december. Decemberstol is net zo on-commercieel als kerststol
Half a twin
29-12-2016 om 08:40
Zit niet op social media
Dus dat het daar trending topic was is aan mij voorbij gegaan. Als het van de grootgrutter puur commercieel is heb ik er nog een beetje begrip voor.Daar heb ik als OR lid ook aan meegedaan. Met de kreet wintermaaltijd kwamen er per klas meer kinderen dan bij de kreet kersfeest. En op een openbare school moest ik dan niet zeuren, daar had uk zelf voor gekozen. De religieuze scholen in het dorp vierden wel kerstfeest.
Kerstkransjes eten we alleen met kerst, met pasen eten we paaseitjes. Dus daarvan snap ik het commerciële voordeel niet zo. Van die stol wel de doos kan met pasen ook.
Triva
29-12-2016 om 09:23
puck
Ik vind dat geen argument. De doos ziet er in dec heel anders uit dan met pasen qua kleur etc
Moeder
29-12-2016 om 09:30
Alkes
Christelijke waarden hebben voor mij meer te maken met het vermogen maar jezelf te kijken en inlevingsvermogen/compassie met anderen. Dat is even heel erg kort samengevat
"Ons cultuurgoed" gaat over kennis van geschiedenis, kunstuitingen en verschillen. En ja, daar maakt de bijbel een wezenlijk deel van uit, of je nou atheïst bent of niet, en of je het nou leuk vindt of niet.
Maar misschien ben ik zelf erg vrijzinnig christelijk opgevoed. Ik heb totaal geen moeite met christelijke taferelen als een kerststal of drie koningen en een ster, ook niet op een openbare school. Er zijn ergere dingen voor mij. Ik noem mezelf geen belijdend christen overigens.
pien
29-12-2016 om 09:46
usa
Op de basisschool van mijn kinderen (openbaar) heette 15 jaar geleden het kerstfeest al winterfeest. Omdat het een openbare school was, lag de nadruk op samenzijn, samen dingen doen en niet op religie. Vooral dat samen zijn en iets doen voor een ander werd benadrukt. Dus wel de christelijke waarden zeg maar maar dan niet zo genoemd.
In de Verenigde Staten (en UK??) wordt de kerstperiode en de hele periode eromheen holiday season genoemd. Zou daar dat verdwijnen van kerst niet vandaan kunnen komen? Dat kan veel langer gebruikt worden. Dus toch weer commercieel.
Wilgenkatje-
29-12-2016 om 12:19
'holy'
betekent 'apart gezet'. Feestdagen (wat voor invulling ze dan ook krijgen) zijn anders dan gewone dagen. Je kunt het ook 'te heilig' gaan zien he. Van op alle slakken zout leggen wordt niemand wijzer.
Leen13
29-12-2016 om 12:40
Meer religieuze feesten
Er zijn meer religieuze feesten in de winter dan Kerstmis. Ook Hannukah, Diwali, Eidh-Al-Adha. Het is mooi dat dat naast elkaar kan bestaan.
Het wordt wel een kale boel als je daar in het publieke domein niets meer mee zou mogen.
Kaaskopje
29-12-2016 om 13:34
Bromvlieg
Apart gezet? Ik kom vooral "Heilig" tegen en zo heb ik het mijn 'de Engelse taal kennende'-leven ook altijd begrepen.
Dees
29-12-2016 om 14:25
nou
Wij hebben met het werk een kerstborrel gehad, met een bijbehorend kerstpakket. Onze zoon had kerstfeest op school met kerstdiner en kerstmannen.
Wij hebben thuis kerst gevierd.
Dendy Pearson
29-12-2016 om 14:32
Tjonge
Waar mensen zich al niet druk over kunnen maken.
Op de openbare school hier hebben ze een eindejaarsviering.
En op de katholieke school van zoon vieren ze kerst. Met adventvieringen, mooie kerststal, het kerstverhaal wat door een klas wordt verteld, een kinderkoor wat kerstliederen zingt en het traditionele kerstdiner. Passend bij de identiteit van school.
Ik vind dit niet meer dan logisch. Kan me voorstellen dat als je je kind uit principe naar een openbare school doet je niet zit te wachten op bijbelse zaken.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.