Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Veer

Veer

01-02-2017 om 08:53

Op zoek naar column NRC Israel, Palestijnen versus Nederland Friesland

Een paar jaar geleden stond op de achterpagina van het NRC een column die heel helder het conflict Israel/Palestina beschreef. De schrijver had die situatie 'vernederlansd'. Als of dit conflict zich afspeelde in Nederland, met de provincies Friesland en/of Limburg.
Googelen levert niets op, kan een van jullie me helpen?

Vast bedankt!

Veer

Veer

01-02-2017 om 21:27

Ja!

Bedankt!

Li

Li

02-02-2017 om 11:29

nrc

Wat een idioot stuk. Zoiets kan alleen iemand schrijven die echt geen idee heeft van het conflict en de geschiedenis die daaran voorafging. En ook niet van de samenstelligng van de Israelische bevolking.

Tihama

Tihama

02-02-2017 om 21:52

Joris Luyendijk

"Zoiets kan alleen iemand schrijven die echt geen idee heeft van het conflict en de geschiedenis die daaran voorafging. En ook niet van de samenstelligng van de Israelische bevolking"

De schrijver is Joris Luyendijk: https://nl.wikipedia.org/wiki/Joris_Luyendijk

Luyendijk volgde het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum en studeerde aan de UvA politicologie, geschiedenis, Arabische en religieuze antropologie in Amsterdam, Kansas (Verenigde Staten) en Caïro (Egypte). Zijn studietijd in Caïro in 1995 leverde het boek Een goede man slaat soms zijn vrouw op en een doctoraal religieuze antropologie met specialisatie Arabische wereld. Daarna werd hij, tussen 1998 en 2003, correspondent voor de Volkskrant en Radio 1 in achtereenvolgens Caïro, Beiroet en Oost-Jeruzalem, later ook voor NRC Handelsblad en de NOS.

Li

Li

03-02-2017 om 10:58

en dus?

rode krullenbol

rode krullenbol

03-02-2017 om 11:04

@Li

Wat is precies jouw bezwaar tegen de column?

Eenzijdig

"Zoals Luyendijk in zijn boek betoogt, stelt ook Janssen dat de toestand in het Midden-Oosten niet objectief is te benaderen. Dit is de Palestijnse kijk op het conflict, benadrukt Janssen. Israël en Nederland hebben een vergelijkbare oppervlakte.

Er kleven bezwaren aan deze vergelijking, maar Ruiter Janssens project biedt een aparte kijk op een enorm geopolitiek conflict."

Li

Li

03-02-2017 om 18:15

Allereerst

zijn verreweg de meeste huidige Israeli's in Israel geboren, evenals hun ouders. Als we dan toch naar afkomst willen kijken: twee miljoen van de 6 miljoen Israelische joden heeft Midden-Oosterse roots. Een klein deel van hen heeft al die duizenden jaren in Israel gewoond, vooral in Jeruzalem, maar de meesten in andere Arabische landen. Ook van de Israelische Arabieren en Palestijnen heeft maar een klein deel voorouders uit Israel zelf, dat geen aparte staat was tijdens het Ottomaanse Rijk en de Mandaatsperiode. Zij kwamen omdat het land ontwikkeld werd door de Europese joden eind 19e en begin 20ste eeuw, en er dus werk was. De joden uit de Arabische landen kwamen pas na de stichting van de staat Israel, omdat ze toen verjaagd werden uit hun eigen landen.

De bevolking bestaat nu voor ongeveer 20% uit Arabieren (grotendeels moslims), en voor 76% uit joden, en dan zijn er nog Druzen, Armeniërs en anderen. De meeste Israëlische Arabieren leven liever in Israël dan onder Palestijns bestuur, hoewel ze zeker sympathie voor de Palestijnse zaak hebben.

Simplificaties helpen gewoon niet als je zo'n ingewikkelde situatie wil begrijpen. Behalve als je alleen maar Israel wil bashen, dan is het natuurlijk prima. Er is nog veel meer over dit onderwerp te zeggen, maar ik ben bang dat het parels voor de zwijnen is hier.

Overigens wordt er in het Westen ook veel te simpel naar het conflict in Syrië gekeken, maar dat bewaren we maar voor een andere keer (if ever).

https://en.wikipedia.org/wiki/Arab_citizens_of_Israel

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Jews_and_Judaism_in_the_Land_of_Israel

rode krullenbol

rode krullenbol

03-02-2017 om 22:45

Bij wijze van dank ...

Volgens mij kunnen we in deze tijd, waarin simplistisch zwart-wit denken de boventoon dreigt te voeren, wel meer van dit soort teksten gebruiken.

Li

Li

03-02-2017 om 23:14

verder kijken

De link hieronder naar "The Ask Project" is leuk als je echt wil weten hoe Israeli's en Palestijnen over allerlei zaken denken. Mensen die er middenin zitten zijn vaak veel genuanceerder dan Westerse journalisten die denken leuk te zijn. Het wordt gemaakt door een crew waarin verschillende groepen vertegenwoordigd zijn:


https://www.youtube.com/user/coreygilshuster

bloemetje

bloemetje

03-02-2017 om 23:26

Het is mij een raadsel waarom je zo heftig reageert en Joris Luyendijk (waar overigens maar kort iets over gezegd wordt) zo neersabelt. En ons dan nog even college gaat geven 'hoe het werkelijk zit'. Iemand die zo'n toon aanslaat, kan ik eerlijk gezegd maar moeilijk serieus nemen.

Li

Li

04-02-2017 om 13:25

tja

dan doe je het toch niet. Ik kan Joris Luyendijk niet serieus nemen met zijn simplistische verhaaltje, dat vooral aansluit bij de onderbuik van links Nederland. Want stel je toch eens voor dat je mensen zou gaan vermoeien met de ingewikkelde werkelijkheid, daar maak je je helemaal niet populair mee. Dat zie je maar weer aan jouw reactie.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.