Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Caesar

Caesar

26-01-2015 om 23:12

Griekenland

Wat moeten we nou met Griekenland na de afgelopen parlementsverkiezingen?

Moni

Moni

26-01-2015 om 23:26

Wat vind je zelf?

Lijkt me een goede start van een discussie

lees er over

Als het je werkelijk interesseerd, zou je de blog van Bruno Tersago, een Belgische journalist in Athene wonend, kunnen lezen. btersago.com.
Daar vindt je ook veel links naar kranteartikelen.
Ik woon al vele jaren in Griekenland en het is nu een enorm spannende tijd.

En hoe ga je om met die spanning, roodborst?

Je woont er al jaren , schrijf je, dus je hebt veel ontwikkelingen meegemaakt. Heb je een idee wat wijs beleid zou zijn?

mirreke

mirreke

22-02-2015 om 12:45

Ik ben erg geïnteresseerd zelf

Volg de website/berichten van Yanis Varoufakis, de nieuwe minister van Financiën van Griekenland.

Ik hoop echt dat er een andere aanpak komt. Hoe Europa en dan met name Duitsland Griekenland schoffeert, geen woorden voor.

Bruno Tersago ga ik ook lezen.

Ja inderdaad roodborst, ik ben ook geïnteresseerd in ervaringen en opvattingen van mensen die er zelf mee te maken hebben.

Caesar

Caesar

22-02-2015 om 13:26

mirrike

Een andere aanpak.... Maar wat dan?

mirreke

mirreke

23-02-2015 om 09:05

Vrijschelden

daar ben ik voor.

Caesar

Caesar

23-02-2015 om 10:34

Kwijtschelden

Bedoel je, denk ik.
Ik ben daar vooralsnog op tegen. Ten eerste kost ons dat erg veel geld. Ten tweede schept dat een akelig precedent; Spanje, Italië en wellicht zelfs Frankrijk zullen de volgenden zijn. Ook is het niet heel eerlijk tegenover Ierland dat dus aan de afbetalingsregeling voorwaarden voldoet.

Inkomen vergroten

http://precursorblog.com/?q=content/eu-google-too-powerful-prosecute-problems-with-politically-enabling-google-%E2%80%93-part-22-google-unaccountability-series

We kijken de verkeerde kant uit. Er zal meer actie moeten komen, met name gezamenlijke actie ook met landen van buiten Europa, om te zorgen dat grote multinationale bedrijven meer bijdragen door het betalen van belasting. Door dat als een verloren strijd te beschouwen zal de verpaupering van de armste mensen in de EU alleen verder toenemen. Het is een 'koude' oorlog die gaande is.
Ook in Griekenland zelf zullen maatregelen genomen moeten worden om te zorgen dat de belasting wel geind wordt. Ik heb begrepen dat er ook Nederlandse specialisten op het gebied van belasting in Griekenland om daarbij te helpen. Maar ik heb ook begrepen dat daarvoor de wetgeving moet veranderen, en dat kon wel zo'n 7 jaar duren, maar zal gestart moeten worden.

Je wilt de kloof tussen rijk en arm niet verder vergroten, je wilt toch welvaart en een bestaansminimum voor iedereen.
Ik ben er ook voor om er alles aan te doen om te zorgen dat Griekenland wel binnen de EU blijft. Zonodig met verminderde terugbetaling.
Het hangt van je economische perspectief af.

mirreke

mirreke

23-02-2015 om 21:47

Vrijschelding haha, gekke spellingchecker soms...

Ja, ik geloof in kwijtschelding. Om allerlei redenen, waarvan de belangrijkste de menselijkheid is. Dit kunnen we mensen niet aandoen.
Maar onder andere dus ook vanuit een 'egoïstische" beweegreden. Het is inderdaad voor de economie niet goed als er te grote economische verschillen ontstaan. Het is uiteindelijk beter ook voor 'ons', als wij die arme mensen niet blijven uitpersen zoals we dat nu doen, vooral ook nog eens omdat dat geld bij (Duitse) banken terecht komt, als rente voor de in de maag gesplitste leningen, enfin, dat is allemaal oud nieuws. En ook omdat economische uitzichtloosheid een brandhaard is voor allerlei radicale uitwassen, dat heeft de geschiedenis voldoende laten zien.

Caesar

Caesar

23-02-2015 om 22:46

Mirreke

Uitpersen? In de maag gesplitste leningen? Dat is de omgekeerde wereld. De Griekse staatsboekhouding is decennia lang niet op orde geweest. Er is in het verleden veel te veel geleend. Dat heeft Griekenland geheel vrijwillig gedaan. Op het laatst waren dus noodkredieten nodig, omdat niemand nog geld durfde te lenen aan Griekenland. Of alleen tegen woekerrente. Die noodkredieten hebben relatief zeer gunstige voorwaarden.
Wat mij betreft is meer de vraag, walvis beter voor Griekenland? In of uit de euro? Er kleven voor de Griekse economie grote voordelen aan het kunnen laten devalueren van de munt. (Ja, de nadelen van een grexit zijn mij bekend, vandaar mijn twijfel).

Caesar

Caesar

23-02-2015 om 22:48

Walvis?

Hier ook een gekke autocorrect...
Walvis moet zijn: wat is

Niki73

Niki73

25-02-2015 om 18:04

Leningen kwijtschelden hoeft niet

Wel een lange afbetalingsregeling. 5 of 10 jaar uitstel van betaling en dan een afbetaling over 50 of zelfs 100 jaar tegen een lage rente, wat mij betreft. Uiteindelijk zijn de leningen dan minder waard (inflatie, hopelijk) en zo krijgen de Grieken weer wat financiële ademruimte. En geef de nieuwe regering de kans om met echt nieuwe, frisse plannen te komen. Griekenland moet op de schop, en deze regering is bereid daarmee aan de gang te gaan. Een progressief belastingstelsel, belastingen daarwerkelijk innnen, een kadaster instellen, CAO's opstellen en naleven, corruptie aanpakken etc etc. Dat kan ik alleen maar toejuichen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.