Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Susanna

Susanna

17-08-2020 om 23:23

Gaslighting

Kan iemand mij uitleggen wat gaslighting is? Natuurlijk heb ik gegoogled, maar ik begrijp het niet goed. Op YouTube ben ik op een of andere manier op filmpjes gestuit van James Saroka die zijn vriendin gaslight, zoals in de beschrijving staat. Ik zie een rare gozer en een zwaar ondervoed meisje totale onzin uitkramen, maar wat daar nou gaslighting aan is, snap ik niet.

Mari

Mari

17-08-2020 om 23:41

gek maken

De term komt uit de gelijknamige film 'gaslighting' van heel lang geleden. Een man probeert zijn vrouw gek te maken door dingen in huis te veranderen (het licht toen nog op gas) en te ontkennen wat zij waarneemt.
Tegenwoordig wordt de term veel gebruikt ivm narcisme: iets volslagen ontkennen wat gezegd is bijvoorbeeld.

Wat sites

Het internet is groter dan Youtube. Er zijn een aantal duidelijke Nederlandstalige sites die vertellen wat gaslighting is en wat het met iemand kan doen. Die zijn goed te begrijpen en en je wordt niet afgeleid door een neiging tot bodyshaming.

https://nieuwestap.nl/gaslighting-narcisme-tips-mee-om-gaan/

https://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/157592-gaslighting-een-vorm-van-destructief-misbruik.html

https://www.exitnarcist.nl/gaslighting-en-narcisme-narcistisch-misbruik-top/

Er is nog veel meer te vinden. Maar feit is: als iemand ernstig aan zichzelf gaat twijfelen en zich afvraagt: "Ben ik nou gek?" of "Maar zo is het helemaal niet gebeurd!" maar daar niet over door durft te gaan wegens gevaar voor doodzwijgen, buitenproportionele woede-aanvallen of andere vormen van emitionele/psychische manipulatie/mishandeling, dan zit die iemand aardig in de gevarenzone.

Laat de alarmbellen in je hoofd nooit tot zwijgen brengen door andermans gedrag waar je je vraagtekens of twijfels bij hebt.

Nog een Engelstalige

Ik plaats niet graag Engelstalige links, heb het liever in het Nederlands, maar deze is heel gedetailleerd en erg herkenbaar.
https://www.psychologytoday.com/us/blog/here-there-and-everywhere/201701/11-warning-signs-gaslighting

Heb je hier meer aan dan aan de youtubefilmpjes?

In de politiek

Trump is kampioen gaslighten. Probeert het Amerikaanse volk wijs te maken dat het coronavirus gewoon een griepje is, dat stemmen per post frauduleus is en dat Joe Biden de politie wil opheffen, God wil cancelen en de burgers al hun rechten wil afnemen.

skik

@Emma

@Emma

18-08-2020 om 10:08

Nazi's

De Nazi's waren goed in gaslighten: telkens een stapje verder in het de mensen doen geloven dat Joden, zigeuners, homo's, ....(vul verder zelf in) moeten worden uitgeroeid. Nooit hardop zeggen natuurlijk, maar steeds een stapje verder: zo erg is het toch niet, het zijn toch maar grapjes, we hebben toch vrijheid van meningsuiting, de NSDAP is democratisch gekozen.....Zo subtiel dat het nauwlijks opvalt en de mensen zich achteraf afvragen hoe het zover heeft kunnen komen. Een hele bewuste strategie van een kleine groep mensen en bijzonder gevaarlijk. Ook nu.
In de persoonlijke sfeer gebeurt in feite hetzelfde.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.