Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Anna

Anna

20-08-2013 om 15:36

Boze fietser

Ik liep met mijn hond (liep los wat overigens is toegestaan in dit gebied) in een natuurgebied waar overal aan het begin van de paden met een bord staat aangegeven dat het voor voetgangers is.
Ik liep lekker te genieten en keek op mijn mobieltje voor het een of ander. Niets aan het handje. Komt er plots een ouder echtpaar op de fiets een brug over mijn richting op. Mijn hond liep voor mij en ik zag nog net hoe ze moesten stoppen voor mijn hond want die liep kennelijk voor hun fiets (ze konden in ieder geval niet doorfietsen). De man fietste gelijk door, maar de vrouw werd me toch kwaad op mij.

"Je kunt beter die hond aanlijnen zodat IK gewoon kan fietsen hier"! snauwde ze me toe.

Ik was helemaal verbijsterd zei nog: "Maar mevrouw u fietst hier op een voetpad! U mag hier helemaal niet fietsen" waarop zei ze: " Ja, en ik mag hier ook fietsen!" en hup weg was ze.

Ik heb het nog nagekeken bij de borden, maar het zijn offieciele verkeersborden (zo'n blauwe met een groot en een klein poppetje in het wit ernaast). Even googlen leerde mee ook (wat ik al dacht en ook zei) dat dat betekende dat dit pad (en overigens alle paden daar) uitsluitend voor voetgangers is.

Ik hoor ook vaak om mij heen dat er meer woorden zijn geweest tussen voetgangers en fietsers waarbij de fietsers echt boos werden als ze om de voetgangers heen moesten fietsen en al helemaal laaiend worden van loslopende honden. Zijn mensen nou zo slecht op de hoogte, of wat?! en dan heb ik het echt over echtparen met kleine kinderen he of in mijn geval een ouder echtpaar! Echt schelden gewoon!

Vergist en geschrokken

Die vrouw heeft zich vermoedelijk vergist/niet goed opgelet en dacht dat ze op een fietspad reed. En ze is vermoedelijk geschrokken door jouw loslopende hond, waardoor ze nog wat feller uitgevallen is dan ze normaal misschien gedaan zou hebben.

Plotseling overstekende honden die voor je fiets langsrennen en je tot een noodstop dwingen zijn ook verschrikkelijk irritant, dus ik kan erin komen. Maar goed, zij zat uiteraard fout, want het was een voetpad.

Zelf heb ik dit nog wel eens in het Amsterdamse Vondelpark. Dat is een doorgaande fietsroute. Er zijn daar brede paden waarop zowel gelopen als gefietst wordt. Het is daar altijd druk, maar zeker in de ochtend- en avondspits en als ik dan moet slingeren of schielijk in de remmen moet omdat er een hond voor mijn wiel springt dan heb ik ook weleens de neiging de eigenaar met de ongebruikte lijn te wurgen.

Maar goed, dat is geen voetpad...

Groeten,

Temet

Anna

Anna

20-08-2013 om 18:00

Temet

Kan goed hoor. Dat ze dat echt dacht. We zullen het nooit te weten komen.
Maar goed. Ik ga dus niet mijn hond bij me roepen of aanlijnen als er fietsers op een voetpad aan komen fietsen. Sorry, maar dat vertik ik echt.

Net zo goed als ik mijn hond altijd rechts bij me houd of aangelijnd als ik op het fietspad loop waar je dus ook mag lopen. Onze gemeente heeft een stuk fietspad dat langs het natuurgebied loopt aangemerkt als honden uitlaatgebied. De hond mag dus los op de stukken groen aangrenzend aan het fietspad. Lekker handig, maar niet heus. Neemt niet weg dat ik toch op een fietspad loop en er dus voor moet zorgen dat fietsers geen last hebben van mijn hond.

Echt, niet als ik op een voetpad loop (met of zonder hond). Maak ook geregeld mee dat er irritant gebeld wordt achter mij omdat een fietser er langs wil en ik dus niet doorloop naar zijn zin. Ik doe dan geen stap opzij. Wat je dan soms naar je hoofd geslingerd krijgt…..of een gepuf als ze je passeren. ongeloofelijk. En dan heb ik het nu dus over een echt voetpad in een woonwijk!

Merel

Merel

20-08-2013 om 19:57

Goed

Ik vind het al goed van je dat je zo adrem hebt gereageerd. (ik zou te verbouwereerd zijn om iets te zeggen en daar nog meer van balen). Hopelijk ziet/zag ze nog dat ze fout zat, maar ja daar heb jij niets meer aan. (Vermoedelijk dacht ze dat ze op een fietspad reed)

Joost van den

Joost van den

20-08-2013 om 22:15

Hoho temet!

Het Vondelpark is een voetgangersgebied waar fietsers gedoogd worden! Kijk maar op de borden bij de ingangen.
Nou snap ik persoonlijk ook niet waarom men daar midden op het asfalt gaat lopen terwijl het ook op het pad ernaast kan, maar ja...

Fietsen op een wandelpad

Tja, dat gebeurt vaak. Veelal omdat de wandelroute directer van a naar b gaat dan het fietspad in dezelfde omgeving. En mensen zijn nu eenmaal geneigd de kortste route te nemen.
Een bord zou genoeg moeten zijn, maar is dat niet, gedrag is sterker dan deze regeltjes.

Ik fiets ook vaak een voetpad ( in een woonwijk) maar doe extra voorzichtig als er wandelaars lopen, want het is hun pad. Het voetpad mijden, sorry, daar ben ik te lui, gemakzuchtig, weet-ik-wat voor

Merel

Merel

20-08-2013 om 22:55

Bromvlieg

Bromvlieg, dat zou ik ook doen hoor, maar dan wel heel bescheiden en zeker niet mijn grote mond opentrekken als er iemand (of een hond) in de weg loopt Wandelaars gaan wat mij betreft dan altijd voor (ik ben de illegaal op dat moment en mogen beslist geen last van me ondervinden. Ik rij inderdaad ook hier en daar waar het niet helemaal mag (ssstt)

Stenna

Stenna

20-08-2013 om 23:55

Maarre

moeten honden niet altijd aan de lijn, in de bebouwde kom, ook op een voetpad?

Jessica O

Jessica O

21-08-2013 om 07:31

Volgens mij

ligt dat er aan of het een losloop-gebied is.
Zo ja dan mag het altijd, zo nee, dan niet dacht ik.

Vondelpark

Is dat zo, dat fietsers er gedoogd worden? Ik dacht juist dat er op de borden bij de ingang staat dat de geasfalteerde paden van >2 meter breed voor fietsers zijn.. Voor de voetgangers zijn er toch duidelijk kleinere, niet geasfalteerde paden. Ik ga het vanmiddag maar eens goed bekijken

Berber.

Berber.

21-08-2013 om 10:39

Stenna

Anna zegt duidelijk dat het toegestaan is om de hond los te hebben in het gebied waar ze liep. Dan zal het dus wel om losloopgebied gaan en dan is het dus gewoon toegestaan. De dame op de fiets zat hier gewoon fout. Klaar als een klontje.

Fransien

Fransien

21-08-2013 om 13:31

Hetzelfde

Hier ook een park waar honden aan de lijn moeten en fietsers met borden en fietssluizen eraan herinnerd worden dat dit toch echt alleen maar voetgangersgebied is. Ik liep er vroeger wel eens met mijn kinderen om de eendjes te voeren, maar dat kan niet meer. Als je niet omver gefietst wordt, zijn er wel loslopende honden die tegen je peuter opspringen (hij doet niets hoor!) en dan zit je peuter op de grond met zo'n bakbeest over hem heen en is het baasje verontwaardigd dat je die hond weg duwt. Hij hoeft zijn hond niet aan de lijn, ik mag mijn peuter aan de lijn houden en eens leren niet zo te brullen bij honden, daar raakt zijn hond door van streek.
En ja, soms heb ik mijn loslopende peuter ook wel eens uit de weg moeten trekken van een fietser, en de fietser maar bellen. Dan roep ik ook wel eens dat het hier geen fietspad is, je wil niet weten wat je dan naar je hoofd geslingerd krijgt.
Ik kom er niet meer, het is heel jammer, maar ik ga niet meer met mijn peuter de eendjes voeren. De gemeente zit zich wel af te vragen waarom er zo weinig gebruik gemaakt wordt van het park door ouders met kleine kinderen...

Anna

Anna

21-08-2013 om 16:16

Stenna

Klopt wat je zegt. Alleen op de uitlaatplekken mag dat wel. Dat is een zgn. hondenlosloopgebied en staat ook altijd met een bord aangegeven. De gemeente waar ik woon is daar heel strikt in en terecht.

In het natuurgebied waar ik dus liep mogen de honden los.

Vondelpark

Even gekeken vanochtend toen ik het park inreed. Er staat:
Zone
[hieronder het bekende voetgangersbord]
en daaronder
Toegestaan: fietsen op geasfalteerde paden. Niet toegestaan: bromfietsen en snorfietsen.

Fietsen is dus toegestaan, wat niet hetzelfde is als gedoogd volgens mij ( het mag eigenlijk niet maar we laten het maar zo).

Voor wie het Vondelpark niet kent: die geasfalteerde paden zijn dus zo breed als een gemiddelde weg - twee auto's zouden elkaar kunnen passeren - en parallel daaraan lopen aan weerszijden ongeasfalteerde paden waar fietsers dus niet mogen komen en voetgangers wel.

Waarom mensen dan zonodig midden op het asfalt moeten lopen (vooral toeristen trouwens) en hun hond onverwachts laten oversteken kan je je dan inderdaad afvragen.

Groeten,

Temet

lennest

lennest

22-08-2013 om 15:12

Dit heet tolerantie?

Of het nu gaat om een fietser op een voetpad, iemand met een elektrische fiets, een wielrenfiets, een voetganger op de weg, het heeft volgens mij allemaal te maken met tolerantie. We zijn zo erg op elkaar aan letten dat het lijkt of we elkaar niks meer gunnen! Het enige waar ik me dood aan erger is aan mensen die te hard rijden in een 30- of 50 km zone en dan flink toeteren omdat ze er langs willen. Even voor de duidelijkheid: ik rijd ook in een auto en probeer me aan de snelheid te houden.

Anna

Anna

22-08-2013 om 16:15

Lennest

Ja, maar hoe pas ik dit verhaal in mijn situatie?

Lennest

Mijn verhaal over honden (aanhakend op de posting van Anna) ging niet over gunnen zozeer als plotseling vol in de remmen moeten omdat een niet-aangelijnde hond het fietspad opschiet. Gunnen is: even opzij voor die voetganger die toch op het fietspad loopt. Maar een afgedwongen noodstop hoeft, vind ik, niemand leuk te vinden

Groeten,

Temet

kaatje43

kaatje43

22-08-2013 om 21:25

Ikke ikke ikke

Voor en naast ons huis een stoep die altijd als fietspad gebruikt wordt. Op zich niet zo erg, als je even afstapt als er een voetganger aankomt. Maar dat gebeurt dus niet. Als ik de boodschappen uit de auto laad en mij omdraai ben ik al bijna meerdere keren tegen een fietser aan geknald. en denk maar niet dat er sorry gezegd wordt. Ze verwachten ook dat je voor hun opzij gaat.

Anna

Anna

26-08-2013 om 07:52

Kaatje43

Heb je de politie/wijkagent hierover al eens aangesproken en het probleem, voorgelegd? Zou ik wel doen als het zo erg is. In ponze gemeente wordt je direct door de politie aangesproken als je op een voetpad rijd en krijg je zelfs een bekeuring.

Petr@

Petr@

01-09-2013 om 22:28

Andere insteek

Als ik mijn hond uitlaat en er komen fietsers of hardlopers aan dan laat ik haar altijd dicht naast mij lopen.

Ik zou het namelijk erg vinden als er iemand van z'n fiets valt door, of struikelt over, mijn hond. Ook al mag mijn hond loslopen dan wil ik niet dat er iemand last van mijn hond heeft.

Anna

Anna

06-09-2013 om 14:19

Petr@

Dat doe ik ook altijd als ik op een pad loop waar fietsers en voetgangers mogen lopen. Dan vind ik het niet meer dan normaal dat je even rekening met elkaar houdt. De fietser belt van tevoren zodat je weet dat er iemand aan komt (gebeurt helaas meestal niet dan wel waardoor je je echt een ongeluk geschrikt) en ik houd mijn hond naast me.

Ik vind het echt anders als er duidelijk overal staan aangegeven dat het een voetpad is waar dus niet gefietst mag worden. Doet men dat wel (ik doe het ook wel eens hoor) dan moet de fietser maar uitkijken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.