Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Half a twin

Half a twin

01-11-2017 om 10:07

Bacteriofagen

Vorige week zag ik dit tv programma https://zorgnu.avrotros.nl/uitzendingen/24-10-2017/
Bacteriofagen zijn een serieus alternatief voor antibiotica waar de bacteriën niet resistent voor kunnen worden. Bacteriofagen zijn natuurlijke vijanden van bacteriën. Zelf heb ik in mijn jeugd meer antibiotica gekregen dan mij lief is. Nog steeds loop ik met de bijwerkingen daarvan. Na veel antibiotica ben je snel vatbaar voor schimmels. Resistentie van bacteriën wordt een steeds groter probleem, sommige mensen moeten leren leven met hun klacht, omdat ze hier niet meer geholpen kunnen worden. Met bacteriofagen maken ze nog een kans op genezing, zoals in de link te zien is.
Afgelopen maandag in Radar https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/30-10-2017/ werd verteld dat er een petitie is geopend om bacteriofagen bij de politiek onder de aandacht te brengen.
Willen jullie ook tekenen? Als er 40.000 handtekeningen zijn moet de politiek zich hierover buigen en is toelating tot de Nederlandse geneesmiddelen misschien mogelijk.


Lente

Lente

01-11-2017 om 10:22

Hier de link naar de petitie

https://www.troika-foundation.eu/nl/petitie/

Half a twin

Half a twin

01-11-2017 om 10:24

Lente dank je wel

Heel suf, ik had ze allemaal opgezocht en vergeten die link te plakken.

Emmawee

Emmawee

01-11-2017 om 10:33

Nog een link

Uit DWDD, de aankondiging van het programma:


https://youtu.be/1xnKNu85NEc
Ik heb t programma niet gezien, maar dit dus wel. Ik ga de petitie zeker tekenen, maar als ik ondernemend zou zijn en iemand kende met enige kennis van zaken, zou ik NU naar Georgië afreizen en een handeltje beginnen. Volgens mij moet je dit niet (alleen) van de politiek laten afhangen.
Ik ken aardig wat mensen die allergisch zijn voor antibiotica. Mijn vader is er bijna doof van geworden (maar het heeft wel zn leven gered). Onvoorstelbaar dat dit zo onbekend is. En geweldig dat daar nu verandering in komt.

Half a twin

Half a twin

01-11-2017 om 10:38

Emmawee

Je kunt geen handeltje beginnen in Nederland, omdat het nog niet is toegelaten als geneesmiddel. Daarom moet de politiek zich er over buigen. Als die toelating er eenmaal is dan hoeft antibiotica steeds minder gebruikt worden, hoera!
Ik ben er ook geen fan van.

Emmawee

Emmawee

01-11-2017 om 10:48

Snap ik

Maar het is ook niet direct verboden, toch?
Ik zou de legale mogelijkheden willen onderzoeken en anders Georgië-reizen gaan organiseren. De politiek is soms sneller als er al zaken lopen.

Eh...

Emma "Ik ken aardig wat mensen die allergisch zijn voor antibiotica."
Ik ook. Mijn hele gezin.

Maar het is niet zo heel ingewikkeld om alternatieven te vinden.
Wel goed opletten als er antibiotica worden voorgeschreven.
De dokter en zelfs de apotheek willen het nog wel eens vergeten.

"Als die toelating er eenmaal is dan hoeft antibiotica steeds minder gebruikt worden, hoera!"

Dat is nog niet helemaal helder.
Natuurlijk hebben bacteriofagen succes bij die bacteriën die resistent zijn en waarvoor een effectieve bacteriofaag gevonden en beschikbaar is.
Maar dat geldt beslist niet voor alle bacteriën.

Bovendien werkt het voorschrijven van een breed spectrum nu eenmaal sneller dan het eerst op kweek zetten van de boosdoener(s) en daarna pas bestrijden al dan niet met bacteriofagen.

Laten we niet op hol slaan. De gezondheid van het Ganse Georgische Volk steekt niet met kop en schouders boven dat van het westen uit. Het is een middel, maar geen wondermiddel.

Maar teken die petitie vooral.

Wel

"Maar het is ook niet direct verboden, toch?"
Ja, het is wel verboden.
Niet goedgekeurde geneesmiddelen zijn verboden geneesmiddelen.

Die Georgië reizen zijn er trouwens al.
Voor tienduizenden euro's. Zonder te weten of er voor de betreffende kwaal wel een faag bestaat.

Daarom. Sla niet op hol.
Het is een middel, maar geen wondermiddel.

Half a twin

Half a twin

01-11-2017 om 11:00

Heb je het programma gezien M Lavell?

=Dat is nog niet helemaal helder.
Natuurlijk hebben bacteriofagen succes bij die bacteriën die resistent zijn en waarvoor een effectieve bacteriofaag gevonden en beschikbaar is.
Maar dat geldt beslist niet voor alle bacteriën.=

Voor de meest "simpele" infecties waarvoor hier nog antibiotica wordt voorgeschreven krijg je daar een "faag", die zijn gewoon beschikbaar in hun "bibliotheek". Voor hele zeldzame infecties moet gezocht worden naar de juiste faag, dat klopt.

Breed spectrum antibiotica voorschrijven werkt sneller ja, maar maakt ook veel goede bacteriën dood waardoor je natuurlijke afweer afneemt. Heb ik zelf ook mee te maken. Bacteriën worden ook steeds vaker resistent tegen antibiotica, als dat doorgaat kan zelfs de meest simpele blaasontsteking niet meer genezen worden met AB. Bacteriën kunnen niet resistent worden voor fagen, hier zit toekomst in voor de gezondheid van de Nederlander.

Het kunstje is in Georgië al uitgevonden, hierheen halen en perfectioneren zou ik zeggen.

mirreke

mirreke

01-11-2017 om 11:15

Toch al andere toepassingen

Ik weet niet onder welke noemer dit dan wordt weggezet: toepassing om acne, exceem, rosacea, te behandelen met een crème of gel waarin 'faag-enzymen' tegen de staphylococcus aureus zitten. Hier een uitleg van de werking:

https://www.gladskin.com/nl/content/technology

Niet als reclame, maar ik gebruik het middel zelf nadat ik enkele jaren met een antibioticum heb gesmeerd, en ben uiterst tevreden, het werkt bij mij enorm goed.

Ik heb de petitie getekend.
Waarom bacteriofagen hier nog steeds worden tegengewerkt/tegengehouden en in het voormalig oostblok niet? Ik vermoed dat dat vooral te maken heeft met de invloed/lobby van de farmaceutische industrie.

Mijn schoonmoeder is inmiddels 80 en hoogst allergisch voor alle antibiotica. Ze heeft al lang een slepende blaasontsteking en artsen zitten met handen in het haar hoe haar te behandelen. In haar geval zou een bacteriofaag een uitstekend middel zijn.

te opgewonden

Ja Half a twin, dat heb ik.

"Voor de meest simpele" betekent nog steeds niet voor allemaal en het betekent vooral ook niet dat bacteriofaag in alle gevallen een beter middel is.

"Breed spectrum antibiotica voorschrijven werkt sneller ja, maar maakt ook veel goede bacteriën dood waardoor je natuurlijke afweer afneemt. "
Wat je er ook van vindt, het kan nog steeds beter zijn om snel te werken.
De kwestie is dat het verschil in werkzaamheid nog niet onderzocht is. Dat moet wel gebeuren. Pas dan weten we echt wanneer welk middel het beste kan worden ingezet.

"Het kunstje is in Georgië al uitgevonden"
Nee. Ze weten alles van fagen maar niks van antibiotica.

Ook zij weten niet waneer het best voor welk middel gekozen kan worden.
Ze weten wel dat ook zij voor sommige bacteriële infecties geen fagen hebben, terwijl er wél antibiotica zijn voor die kwalen.

De suggestie die je in al je opwinding wekt is dat het bestrijden van bacteriële infecties in het algemeen in Georgië meer succesvol is dan hier.
Dat is niet waar. Of op zijn minst niet duidelijk.

Maar inderdaad, voor sommige resistente infecties is het een redding.
Vermoedelijk ook weer niet voor allemaal.

Denk het niet

Nee mirreke. In die tekst hebben ze het over de enzymen van fagen die......

Vervolgens komt er een ietwat verwarrend verhaal over waar fagen en faag-enzymen naast elkaar leven alsof ze zonder elkaar kunnen.

Nergens staat dat het middel fagen bevat en al helemaal niet welke dan.

Dit soort middelen gaan overigens wel langs de Inspectie.
Het vervelende is dat deze middelen niet op werkzaamheid getest worden. Ze (nou ja de ingredientenlijst) worden onderzocht op mogelijke schadelijkheid. Middelen die onzin of halve waarheid verkopen komen zo toch nog in het schap.

Kaaskopje

Kaaskopje

01-11-2017 om 12:02

Mirreke

Ik heb de indruk dat gescheiden ontwikkelingen van bacteriofagen en antibiotica vooral liggen in de gescheiden werelden waarin ze ontwikkeld zijn. USSR en Europa. Beide vormen zijn ongeveer ontstaan rond 1917 en de jaren erna daardoor apart van elkaar bestudeerd en ontwikkeld.

Ik ben overigens blij dat de waarde van fagen nu kennelijk toch serieus genomen wordt door meer mensen. Dat was eerder dit jaar nog minder.

mirreke

mirreke

01-11-2017 om 12:08

Eens kaaskopje

en precies ook daarom is in het voormalig Oostblok de invloed van de (westelijke) farmaceutische reuzen altijd een stuk minder geweest.

Inmiddels zou je toch denken dat vanwege deze toenemende resistentie van bacteriën tegen antibiotica en parallel daaraan de toenemende allergie van mensen tegen diezelfde antibiotica, bacteriofagen serieus worden onderzocht in het westen. Maar dat valt nog wat tegen.

Lijkt mij: als voor sommige infecties antibiotica goed werken en voor andere bacteriofagen, waarom dan niet beide gebruiken. En daarnaast, het is ook in de landen om ons heen steeds duidelijker aan het worden dat antibiotica vaak verkeerd worden ingezet, te snel worden voorgeschreven en door de patiënt wordt geëist, zoals bv. in Duitsland. Dan zou je verwachten dat men bacteriofagen eerder zou gaan inzetten.

Kaaskopje

Kaaskopje

01-11-2017 om 12:22

Miriam

"Het kunstje is in Georgië al uitgevonden"
Nee. Ze weten alles van fagen maar niks van antibiotica.===

Dat klopt, dus hebben ze het 'kunstje' betreffende fagen dáár in een véél verder gevorderd stadium onder de knie dan wij hier. Net zoals wij antibiotica meer onder de knie hebben. In Georgië hebben ze een fagenbank die veel groter is dan in Nederland en België inmiddels is verzameld.

Het introduceren van fagen in onze maatschappij betekent niet een vervanging van onze antibiotica. Het kan naast elkaar gebruikt blijven worden. Het vult elkaar aan. Daar waar het een (nog) geen uitkomst biedt, kan het andere dat mogelijk wel doen. Ik maak me zorgen voor mezelf. Ik gebruik té vaak antibiotica en ben bang dat ik tegen mijn 80ste of eerder niet meer geholpen ben met een kuurtje, terwijl daar al fagen voor staan geregistreerd. Dus ik volg dit met grote interesse.

Half a twin

Half a twin

01-11-2017 om 12:30

Kaaskopje

Daar ben ik ook bang voor ja, dat ik straks niet meer geholpen kan worden met de hier geregistreerde antibiotica.
Als er in Nederland gewerkt gaat worden aan de toelating van bacteriofagen is het morgen nog niet rond. Daar gaan nog jaren overheen voor het hier toegepast kan/mag worden.
Nu niet gaan werken aan de toelating van die bacteriofagen gaat op termijn levens kosten.
Begrijp me goed ik wil echt geen 130 worden maar over 5 jaar doodgaan aan een bronchitis, omdat de antibiotica niet meer helpt vind ik een beetje vroeg.

mirreke

mirreke

01-11-2017 om 12:33

En wat dachten jullie van het milieu...

Ook daar komen resten antibiotica in terecht die veel meer effect hebben dan die fagen.

Enne Half a twin, in goede gezondheid 130 worden.. ach, als ik dan nog kan lezen en een potlood vasthouden lijkt me dat best wel wat ...

Kaaskopje

Kaaskopje

01-11-2017 om 12:37

Half a twin

Achter de schermen is men er al wel mee bezig. Een van de sprekers in het programma afgelopen week deed een voorzichtige schatting dat het nog tien jaar kan duren voor we het kunnen gebruiken.

Half a twin

Half a twin

01-11-2017 om 12:47

130 worden

In goede gezondheid, dan teken ik ervoor.
Helaas is mijn gezondheid nu al niet helemaal top. Ik ben epilepsiepatiënt die geheel vrijwillig niet aanvalsvrij is.
Als ik met mijn huidige medicatie aanvalsvrij wil zijn dan zit ik als een zombie op de bank te hallucineren. Verder bevalt de medicatie goed ik heb alleen wel ieder jaar 2-4 aanvallen. Aanvallen die de hersenen beschadigen. Nu merk ik nog weinig van functieverlies maar dat gaat op termijn wel komen. Liever nu een moeder zijn die nog wat doet met en voor de kinderen dan die zombie zijn die ik 5 maanden geweest ben.
Helaas zorgt die medicatie dat ik vatbaar ben voor infecties van neus-keel gebied waardoor ik regelmatig bronchitis heb of voorhoofdsholteontsteking. Daarvoor krijg ik niet altijd maar wel regelmatig antibiotica. Waardoor mijn afweer weer wat zwak is en ik dan weer een of andere schimmelinfectie oploop. Die bacteriofagen wil ik echt wel proberen en liefst binnen de tien jaar die het nog kan duren.
Als deze petitie dat kan bespoedigen, graag.

Precies

Kaaskopje: "Het introduceren van fagen in onze maatschappij betekent niet een vervanging van onze antibiotica. Het kan naast elkaar gebruikt blijven worden"
Precies.
Maar precies daarom heb je niet genoeg aan alle kennis over fagen.
Er zal toch echt - op zijn minst vergelijkend - onderzoek gedaan moeten worden naar de werking van fagen versus antibiotica (wanneer is het een beter dan het ander?), maar ook samen met antibiotica (wanneer zit het een de werking van het ander in de weg?) en bovendien de werking op en samen met andere medicatie.

Kaaskopje "Het vult elkaar aan."
Dat is voor enkele gevallen gebleken en dat stemt hoopvol - onderzoek is gewenst - maar het is niet uitgesloten dat het elkaar op andere terreinen juist aanvalt.

Half a twin "Die bacteriofagen wil ik echt wel proberen en liefst binnen de tien jaar die het nog kan duren"
Ik denk dat ze er zullen zijn binnen tien jaar.

Maar ik denk ook dat er binnen tien jaar nieuwe anti epileptica zullen zijn.

Kaori

Kaori

01-11-2017 om 14:59

fagen zijn ook niet onschuldig

Die fagen zijn weer een probleem in in elk geval de levensmiddelenindustrie. Denk aan het produceren van kaas en yoghurt. Dat gebeurt met bacterien, en die hebben last van fagen. Elke 3-4 maanden moet je een nieuwe stam in kunnen zetten anders werken ze niet goed meer en krijg je geen goede zuivel producten meer.
Vrije fagen muteren redelijk makkelijk dus zullen op den duur net als antibiotica ook te kort schieten. Het is niet het ultime antwoord.

Half a twin

Half a twin

01-11-2017 om 15:11

Kaori

In het programma werd gezegd dat fagen mee muteren met de bacteriën, dat ze dus bruikbaar blijven.
Over de invloed op de productie van kaas en yoghurt werd niks verteld, dat weet ik dus niet.

Wat een onzin allemaal

Vervang in bovenstaande "fagen" door "homeopatie", "geheugenmoleculen", "Dr. Vogel", "bedevaarten naar Lourdes" en je krijgt een even waarheidsgetrouw verhaaltje.
Fagen bestaan, het is een categorie van virussen die bacteriën aanvallen. Dat is zo ongeveer het enige wat klopt in de verhalen.
Of dat ook wil zeggen dat ze succesvol kunnen ingezet worden in het bestrijden van ziekten? Geen mens die het weet.
Ook in Oost-Europa niet! De fabeltjes die daarover de ronde doen worden in elk geval niet gerechtvaardigd door aantal en kwaliteit van de wetenschappelijke studies die daarover gepubliceerd zijn in die regio.
Maar het staat iedereen natuurlijk vrij om zijn centen weg te gooien zoals hij verkiest.

mirreke

mirreke

01-11-2017 om 16:12

Half a twin, epilepsie

Heftig zeg... Vooral als je het hebt over aanvallen die schade veroorzaken.

Onze jongste heeft ook epilepsie maar dan Rolandische die goddank voorbij gaat. Epilepsie van de kinderleeftijd en dan de goedaardige variant, want er blijkt er ook eentje te zijn die toch ook schade aanbrengt.

Wij hebben twee weken geleden een opname gehad in Kempenhaeghe, voor onderzoek en controle. Daar zaten dezelfde tijd ook een paar kindjes die een ernstige en degeneratieve vorm van epilepsie hadden... De eerste nacht tot twee uur met andere moeders zitten praten, tranen als ik eraan denk...

Het is een hele ketting in jouw geval, medicatie die weer zorgt voor een verlaagde weerstand waardoor jij meer antibiotica moet enz. enz.

Overigens noemt de WHO het antimicrobial resistance, de weerstand van een ziekteverwekker (virus, bacterie of schimmel) tegen de medicijnen ertegen. Ik zie onderzoek naar bacteriofagen trouwens zo snel niet staan als onderdeel van hun actieplan...

mirreke

mirreke

01-11-2017 om 16:19

Reguliere geneeskunde neemt het wel serieus.

https://en.wikipedia.org/wiki/Phage_therapy

Check de voetnoten en de referenties.

En hier:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jobm.201500764/full

Abstract

The resistance to antibiotics in clinically important bacteria is one of the major global health concerns. Phage therapy could be one reliable alternative therapeutic strategy to combat these superbugs. In this study, we assessed host range of a novel bacteriophage, JHP, and characterized for its potential use in phage therapy. The bacteriophage demonstrated infectivity over a broad range of genera including multidrug resistant clinical isolates of Pseudomonas aeruginosa, members of family Enterobacteracae, and other important human pathogens. The antibacterial activity was highest at pH 7, and at temperature of 37 °C. The phage lytic activity gradually decreased till 60 °C and showed no activity when temperature was further raised. The bacteriophage could safely be stored at 4 °C or −20 °C. The latent period of the bacteriophage was 25 min and showed a burst size of 433 virions per cell. The size of JHP genome was approximately 30 kb. Family, Siphoviridae was assigned to JHP based on its icosahedral head with non-contractile tail. The diameter of JHP head and tail length was found 115 and 152 nm, respectively. To sum up, the broad spectrum Siphoviridae phage JHP is an ingenious candidate for phage therapy.

Het wordt binnen de reguliere geneeskunde wel degelijk serieus genomen.

mirreke

mirreke

01-11-2017 om 16:20

Voor serieuze artikelen

Zoek binnen google scholar (wetenschappelijke artikelen) bv op bacteriophage and superbugs.

Half a twin

Half a twin

01-11-2017 om 16:23

Hé Yvan

Geen mens die het weet zeg je?
Kijk even beide programma's dan weet je waar we over praten. Ik geloof niet in homeopathie en aanverwante ellende maar dit zag er echt goed onderbouwd uit.
Het zal zeker nog onderzoek vergen maar antibiotica is voor sommige mensen nu al geen oplossing meer. Het zijn volgens mij geen fabeltjes, mensen die een amputatie konden voorkomen en een meneer die van bijna dood nu weer actief in het leven staat.
Of heb jij soms aandelen van antibiotica bedrijven? Dan snap ik je scepsis.

Dat heb je mis

Yvan
"Vervang in bovenstaande "fagen" door "homeopatie",

Nee. Het is geen homeopathie.

Fagen zijn gelijktijdig met antibiotica gevonden.
Antibiotica zijn (in het westen) door ontwikkeld omdat daarop eenvoudige patenten aan te vragen zijn.
Fagen komen gewoon in de natuur (in je eigen lichaam ook) voor.

Achter het ijzeren gordijn was geen geld voor het doorontwikkelen van antibiotica.
Daar koos men dus voor het werken met fagen.

Kaaskopje

Kaaskopje

01-11-2017 om 17:59

Miriam

Ik heb zelf niet de kennis om op wetenschappelijke basis over dit soort zaken te kunnen reageren. Jij ook niet dacht ik? Maar zoals ik dénk dat het is, lijkt het mij niet aan de orde dat fagen een aanval doen op een antibioticabehandeling, omdat het mij niet handig lijkt om die twee tegelijkertijd in te zetten.

Als jij inderdaad het programma op tv gezien hebt, heb je ook al kunnen zien dat daar waar antibiotica niets meer doet, er niets anders op zit dan te wachten tot het lichaam het opgeeft. Of in minder drastische situaties, dat er niets anders opzit om een geïnfecteerd lichaamsdeel maar te amputeren. Daarvan is al gebleken dat fagen een uitkomst kunnen bieden. Zodanig dat iemand weer kiplekker zijn leven voort kan zetten.

@ 29

"Achter het ijzeren gordijn was geen geld voor het doorontwikkelen van antibiotica.
Daar koos men dus voor het werken met fagen.".

En hoeveel bruikbare en effectieve behandelingsprotocollen heeft dat zoal opgeleverd, daar "Achter het ijzeren gordijn"?

Antwoord: geen.

En op dat "werken met fagen." valt flink wat af te dingen: fagen worden even druk onderzocht in het oosten als in het westen. In het kader van het fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.
Op toepassingen is het wellicht nog een eeuw wachten.
Ongeacht wat wat Tsjechische en andere oostblokkeriaanse kwakzalvers daar ook over mogen beweren om onkundige zielen hun centen afhandig te maken, met wat prietpraat.

Onder microbiologen geldt de boutade, dat je uit om het even welke gram grond, vrijwel alle bekende bacteriën kan opkweken. Als dat effectief zo is, kan je in elke gram grond ook vrijwel alle bekende fagen terugvinden. Het perfecte medicijn is dan wat flinke teugen slootwater.

Als het zo simpel zou zijn, dan waren fagen als medicijn nu gemeengoed...

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.