Huis, Tuin en Keuken
Anneque
13-07-2012 om 13:15
Zelf broodsmeersel maken, hoe (lang) houd ik het goed?
Ik houd erg van die biologische smeersels zoals van Zwergenwiese. Nou vind ik ze wel erg duur, dus dacht zelf maar eens wat te maken. Een prakje van linzen, mango (of ananas, oid) en kerrie gaat mijn eerste probeersel worden. Maar hoe houd ik dat goed? Moet ik het potje waarin ik het bewaar, uitkoken? En aan hoeveel dagen houdbaarheid moet ik dan denken? Twee, vijf? Geen idéé. Het helpt vast als ik er wat citroen doorheen pers, maar met hoeveel dagen verleng ik dan de houdbaarheid?
rodebeuk
13-07-2012 om 14:24
Kort
oef Anneque, je moet echt flink met zout, suiker of vet in de weer gaan. Een waterig mengsel waar van alles in gegaan is zou ik niet langer dan 2 dagen bewaren.
Misschien in kleine klontje invriezen? platte klontjes die je snel kunt ontdooien?
vivo
13-07-2012 om 15:29
Chutneys
Misschien zou je een chutney kunnen maken? Die zijn heerlijk en heel gemakkelijk om te maken en lang houdbaar. En ook helemaal niet duur, want kunt groenten van het seizoen gebruiken.
Anneque
15-07-2012 om 09:19
Hmmm
Dat gaat dus niet zo makkelijk als ik voor ogen had? Kneepje citroen erdoor en we hebben voor een week beleg? Zout, suiker en vet wilde ik maar in heel beperkte mate erin gooien. Invriezen is wel een idee.
En zo'n chutney, wie weet. Ik ga een googlen hoe je dat aanpakt. Thnx!