Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Snoepie

Snoepie

03-06-2012 om 14:48

Wat in huis halen om 'gezond' te eten/snacken

Beste Forummers,

Snoepgoed is onlangs afgeschaft bij ons thuis. Dat is goed bevallen. Gek genoeg hebben de kinderen er geen dag meer naar getaald! Voor mijzelf is hiermee het 'snaaien' ook gebeurd, ook niet onbelangrijk.

In geval van lekkere trek wordt nu gegrepen naar een verantwoord tussendoortje. Wat halen jullie hiervoor in huis? Ik staar me suf op de etiketten van koeken en mueslirepen maar nog steeds veel snelle suikers en E-nummers. Noten, rijstwafels en (gedroogd) fruit kan ik verzinnen maar verder??

Wat voor verantwoorde dingen gaan bij jullie standaard in het winkelwagentje?

Alvast bedankt voor de reacties.

Snoepie.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tinus_p

Tinus_p

03-06-2012 om 15:20

Zuchtm, e-nummers

Snoepie:
Ik staar me suf op de etiketten van koeken en mueslirepen maar nog steeds veel snelle suikers en E-nummers."
Zucht. E-nummers zijn niet slecht. Zoek E300 maar eens op.

Die mueslirepen en "gezonde" koeken zijn niet gezond

Ze zitten ramvol "energie", maar dat is gewoon de sjieke naam die de fabrikanten aan suiker geven.

Water en wortels

O, en komkommer schijnt ook nog wel te mogen
Ik ben een enorme snoepkont en zoek ook wel eens naar gezonde snacks, maar ik kom dan echt niet verder dan -rauwe- groente en fruit. Er bestaan geen gezonde mueslirepen, evergreens of wat dan ook.
Wassen neus wat mij betreft.

Afleren

Tussendoortjes zijn bot gezegd kunstmatig opgewekte gaten in de markt. Je hebt het in principe niet nodig als je verder normale maaltijd eet. (Ja, ik weet dat de discussie vaak gevoerd is, oa over de tienuurtjes van schoolkinderen ). Dus wij hebben ze afgeleerd cq niet aangeleerd. Als ze thuiskomen uit school, krijgen ze niet een snoepje of koekje, gewoon doordat we dat altijd vergeten zijn. Bij honger neemt oudste (beginnend puber) meestal een boterham of appel. Dat tienuurtje op school gaat wel mee, maar dat is eigenlijk vooral omdat iedereen iets heeft. Aan die zogenaamd gezonde koeken begin ik echter niet.

Soepie

Ik zou zeggen (niet voor het eerst btw, dit kwam vlgs mij vorige week ook al voorbij): soep. Maak een grote pan soep, eet een deel op, zet een deel in de koelkast en vries een deel in. Dagenlang lekker hapje tussendoor, met alle ingrediënten die je zelf wil/verantwoord vindt.

Extraatjes

Voor mijn kinderen staat er regelmatig een bord warm eten in de koelkast, nog over van de vorige dag. Ook eten ze de rest van hun brood op als ze thuis komen, en hun drinken gaat ook op. Verder kunnen ze zelf brood met kaas in de magnetron doen. En inderdaad heb ik ook periodes zelfgemaakte soep ingevroren voor tussendoor. Ook heb ik wat eenvoudige koek en neutrale chips in de aanbieding. Per slot zijn ze in de groei. En verder gewoon tomaatjes, komkommer, rauwe paprika, over van de warme maaltijd of crackers met franse kaas. Rauwe gewassen worteltjes en kwarktoetjes of volle yoghurt.
Zelf heb ik tomaatjes en mandarijnen mee of een gekookt eitje. Als er eieren overblijven van het eten geef ik die ook mee naar school.
Je smaak verandert mee. We moeten hier allemaal niet denken aan vruchtencake met slagroom, chocolademuffins, bagels of roze koeken.

Lieve lezer

Ik schreef al: beginnende puber eet boterhammen bij honger vanuit school. Overigens eet hij bij de lunch ook meestal maar twee boterhammen (en anders maar één). Het zijn hier ook niet zulke grote eters, nooit geweest. Maar tegen zulke puberhonger is een mueslireep of andere zogenaamd gezonde koeken ook niet opgewassen. En in onze ervaring kun je best zonder die tussendoortjes, al dan niet verantwoord.

Monet

Monet

03-06-2012 om 17:29

Hier

mijn (voormalig) pubers waren en zijn kleine eters, net als de bijnapuber van genista. 2 boterhammen bij het ontbijt, 2 tussen de middag, maar eenmaal uit school bakten de heren tosti's of trokken broodjes Bapao uit de vriezer om klaar te maken in de magnetron. Een stevige cup-s-soup ging er vaak ook wel in, net als een portie noedels. Allemaal erg betaalbaar, en in onze ogen gezond. Ze zijn nu 20 en prima van bouw, niet te dun, zeker niet te dik, en zo gezond als een vis. Eén van de mannen woont inmiddels op kamers, en ook daar eet hij behoorlijk gezond en prijsbewust.

Fiorucci

Fiorucci

03-06-2012 om 18:05

Genista

Opmerking van 20 jarige zoon met snelle stofwisseling: mueslirepen zijn ideaal om hoorcollege's te overleven, daar kunnen boterhammen niet tegenop. Wel goeie kwaliteit nemen.

Biowinkel

Daar heb ik in een principiele vlaag (die komen en gaan afh van banksaldo en mentale toestand) wel eens haverkoekjes gekocht bijv, zonder suiker en bio. Die gingen nog wel ook.

Hier wordt veel fruit gegrepen - heb de appels een poosje hooggelegd! Kleuter van 5 en half zeurt de hele dag over trek/honger. Broodje pindakaas gaat er dan ook in, een wortel, bananen, appels, rood fruit. Enz. Aan de lopende band eigenlijk.. Muesli ook soms.

Uur of 17 mogen ze wat zoutjes maar die vindt oudste niet per se lekker, jongste wel. Oja, nootjes en rozijnen. Best veel eigenlijk, alles bij elkaar..
Ik vraag me nu al af hoe dat moet als ze echt slungels worden! Ikzelf vind brood heel slecht vallen, ik heb in no time weer honger.

Maar...

...het gaat nu even over puberhonger. Als Snoepie het over nog-niet-pubers cq zichzelf heeft, vind ik dat toch iets anders.

Fiorucci

Fiorucci

04-06-2012 om 07:29

Genista

Ja,ho, jij begon over beginnende pubers..

Van alles

Voor 'honger' momenten zijn hier altijd boterhammen beschikbaar...is het meer 'trek' dan word het kleine tomaatjes, worteltjes, komkommer,popcorn, soep, rijstwafels met iets(jongste), roggebrood met iets (oudste), soep als het er is (helft van de week meestal wel), fruit in al z'n varianten, yochurt met vers fruit (oudste) of kwark met vers fruit, bekers melk (jongste) bij voorkeur lauw gemaakt (jakkie bah...) in magnetron.
Lijkt me zat. Chips alleen als het over is van het weekend, idem dito met koekjes enzo. Snoep soms, maar daar zijn ze geen grote fans van en dan blijft het bij 1 of 2 en vaak hebben we het niet eens in huis.
groeten albana

Vertigo

"haverkoekjes gekocht bijv, zonder suiker en bio. Die gingen nog wel ook."

Als er geen suiker in zat, wat zat er dan als zoetstof in?

Dat vind ik altijd zo'n fraai staaltje boerenbedrog! Als er op iets dat wel zoet 'hoort' te smaken (snoep, koek', frisdrank) staat "geen suiker" dan zit er of een stoot zoetstof in (vies, iha) of een natuurlijke suikervervanger. Ingedikt appelsap, honing, oid. Dat doet in het lichaam vervolgens hetzelfde als suiker, sterker nog, het is vziw ook gewoon suiker, maar hé, je kan het met fors hogere marges verkopen omdat het geen witte korreltjes geweest zijn.

Iemand heeft ooit op dit forum ook eens een suikervrije kruidcake oid aangeprezen. Bleek gezoet met honing. Mag natuurlijk, is vast ook erg lekker, maar voor je lijf maakt het allemaal geen (suiker)biet uit.

Groeten,

Temet

Tja temet

Inderdaad, je probeert het als jong moedertje goed en bewust te doen en dan trap je in van alles.
Los van het suiker verhaal, waren die koekjes echt NiET zoet van smaak en het idee 'biologisch' sprak me aan. Gezonder enzo ik koop nog steeds dingen bio, bij de aldi waar ik boodschappen doe, hebben ze een en ander wat niet zo duur is.

Wel merk ik steeds meer: gewoon niet in huis hebben is makkelijker dan 'op rabtsoen' iets extra lekkers - dat levert alleen maarvgesrein en gezeur op. Jammer voor mijn man want die snaait er graag op los (en is en blijft dun).

Gedrein

Moet daar staan..

lisbeth

lisbeth

04-06-2012 om 11:04

Tussendoortjes

Ik kom uit een familie die echt van die suikerdips heeft. Mijn moeder heeft het, ik heb het, mijn zoon heeft het.
Zoon bijvoorbeeld, die eet bij ontbijt 2 tot 3 sneeen brood, maar hij redt het echt niet langer dan 10 uur half elf. Hij wordt stik chagrijnig, dan eet hij gerust weer twee boterhammen en blij de lunch weer. Dat had hij als baby al, echt een hongerlap. Ik heb het zo erg dat als ik niet tijdig eet ik flauwval. Is al eens gebeurt midden in de bankhal. Ik heb ook altijd iets te eten bij me.
Daar valt echt niet veel aan te trainen

Fiorucci

Fiorucci

04-06-2012 om 12:02

Klopt lisbeth

Meerdere leden van mijn gezin hebben hier last van.

koentje

koentje

04-06-2012 om 12:07

Ik heb

dat ook. Komt ook in mijn familie veel voor. Net als suikerziekte. Ik vraag me af of je daar meer kans op loopt als je deze overgevoeligheid hebt. Weet iemand dat?

Fio

Verder niet om te muggenziften, maar iemand begon over het feit dat ik blijkbaar geen nog pubers heb. Maar de puberhonger lijkt me van een andere categorie dan die van de prepuber en de volwassene, vandaar. Maar intussen weet ik nog niet of Snoepie inderdaad puberhonger moet zien te stillen of van gewone snaaitrek af wil komen.

Te eten of te snacken

ik vind eten en snacken toch wel wat anders.

Probeer eerst eens tussen 2 maaltijden door niets te nemen dan een appel. Bijvoorbeeld tussen ontbijt en lunch in.

+ Brunette +

+ Brunette +

04-06-2012 om 14:18

Popcorn

Popcorn bevat goede voedingsstoffen en bevat veel minder calorieën dan - hoe gezond ook - noten. Veel beter dan chips en veel leuker dan wortels knagen.

GreenTea

GreenTea

04-06-2012 om 15:43

Brunette

Heb je het dan over de zoete of de zoute?

Fiorucci

Fiorucci

04-06-2012 om 16:49

Genista

Mijn ervaring: prepubers doen vaak niet onder voor pubers..) Nog een ervaring: Een prepuber is al aan de puber..Ik had/heb aan mijn kinderen het meest mijn handen vol, zeg ik nu achteraf, als je denkt dat ze nog niet puberen..)

Margaretha

Margaretha

05-06-2012 om 22:05

Zo eenvoudig is het dus niet

Sorry, paar dagen ziek geweest. En inmiddels niets meer in huis (behalve brood en avondeten dan, snel tussendoor gehaald door manlief). Dat is inderdaad de beste methode. Ik heb geen pubers, maar een stel meiden tussen de 5 en de 11. Ze zijn lang en (erg) fijn gebouwd, voor hun gewicht hoeven ze het dus niet te laten. Ze eten ook niet makkelijk een grote hoeveelheid ineens. Wellicht dat ze daardoor tussendoor ook sneller aangeven trek te hebben. Een handvol zoetigheid of een dikke plak cake helpt ze echt wel weer even door, maar afgezet tegen de hoeveelheid 'gezond' eten die ze binnenkrijgen wordt het me te gortig. Als we half zes/zes uur warm eten vraagt oudste rond achten vaak, mag ik nog wat eten voor ik naar bed ga? Voor die momenten heb ik graag iets in de kast. Het mag dus wel calorieën bevatten, maar niet onder de categorie snoep of chips vallen. Of maak ik het mezelf nu te moeilijk?

Inmiddels weet ik wat me over een paar jaar te wachten staat, met pubers. Op mijn lijstje zal voortaan in ieder geval lekkerder fruit zoals pruimen, aardbeien en abrikozen staan. Appels en bananen zijn minder in trek want te vaak gehad. Zoute stokjes en popcorn vind ik ook nog wel kunnen (af en toe) en anders maar gewoon aan het brood. Hoewel ze vaak afhaken als ik zeg 'pak maar brood' na een verzoek om iets lekkers. Brood is dan ook alweer te 'gewoon'.

Ik ga nog even door mijn lijstje completeren...

groet,

Snoepie

En toetje bewaren?

Dat doen ze hier weleens voor 20.00 uur...Toetje van na het avondeten (meestal yochurt ofzo) bewaren ze voor later op de avond. Dan eten ze wat meer avondeten ook omdat ze weten dat er geen toetje meer inhoeft.
Ook geliefd hier is yochurt met geschild fruit.
Wij vinden aardbeien,perzikken enzo nu nog niet 'lekker' ze zijn nog zo hard en zurig....
groeten albana

Verlengstuk van de gewone maaltijden

Boterhammen, soep, fruit, van die dingen?

Hermine

Hermine

06-06-2012 om 20:51

Volle kwart met bevroren vruchtjes

's Avonds eten we hier vaak nog een bakje volle kwark met vruchtjes (zwarte bessen en frambozen) uit het diepvriesschap. Heerlijk!

Wel volle kwark nemen hor, met magere kwark smaakt het nergens naar.

MariaV

MariaV

08-06-2012 om 09:26

Koentje en lisbeth: ja, veel meer kans op suikerziekte

Mijn ex heeft ernstige hypoglykemie (dochter lijkt het ook te hebben). Zo erg dat hij bewusteloos kan raken als hij niet op tijd eet of nadat hij teveel zoet gegeten heeft. Hij is er al eens een paar dagen voor in het ziekenhuis opgenomen om drie dagen te vasten en al zijn hormonen te meten. Hij heeft geen suikerziekte, maar zijn lichaam reageert te heftig op insuline waardoor hij zijn suikers te snel verteert. Hij eet nu alleen trage koolhydraten (alles volkoren), probeert suikers (ook natuurlijke vormen) zoveel mogelijk te vermijden en eet veel eiwitten. Hij voelt zich veel beter daardoor. De suikerdips zijn minder heftig. En ja, hij is er ook door afgevallen. Goede tussendoortjes voor hem zijn volkorenbrood met gebakken ei of brood met vlees/kaas, noten, volkorentoastjes/crackers e.d.
Ik sprak hem een paar dagen geleden toevallig hierover en hij zei dat hij volgens zijn specialist 10% kans op suikerziekte per jaar jaar heeft. Dat is gigantisch hoog. Ik vroeg of ik daaruit mocht concluderen dat de specialist verwacht dat hij over 10 jaar suikerziekte heeft. Ja dus. Dus nu ga ik bij onze dochter toch ook maar nog meer op haar voeding letten.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.