Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Veganistische uitwisselingsscholier

Zelf ben ik al jaar en dag vegetarier, mijn kinderen zijn geen vlees of vis gewend, maar nu komt er een veganist op mijn pad: een scholier van een uitwisselingsproject. Graag zou ik die de Nederlandse keuken willen laten proeven, maar dan denk ik onder meer aan (vegetarische) kaas.
De boerenkoolstamppot met geraspte kaas en vegetarische worst valt dus al af. Nog iemand een idee hoe je boerenkoolstamppot veganistisch op smaak krijgt?
Echte Hollandse pannenkoeken bak ik zelf met ei, dus dat valt ook al af.
Ik hoop dat de reformzaak veganistische stroopwafels verkoopt!
Ikzelf ben wel dol op bonen en linzen, maar die krijg ik er weer net bij zoonlief niet in (de andere kant van de uitwisseling). Maar misschien kan deze scholier het goede voorbeeld geven... Zoon is trouwens wel dol op nootjes, dus daar kan ik wel wat mee maken.

Iemand nog een goed idee?

vega boerenkool

Ik maak boerenkool met paar plakjes wajang margarine in plaats van melk en een beetje azijn, peper en zout.
Daarbij kun je rooktofu doen. Daar maak je de jus van.
En natuurlijk je vegetarische worst.

poffertjes

Pannekoeken kan ik niet zonder ei, hoewel ik vroeger een manager had die speciaal voor ons taarten bakte zonder ei en melk, dus het zou moeten kunnen. Maar ik maak wel poffertjes zonder ei of melk.
http://veganchallenge.nl/poffertjes/
Volgens dit recept.
Maar ik gebruik zelf liever rijstmelk dan sojamelk. Rijstmelk is luchtiger, sojamelk vettiger.
En dan weer stukje wajang boter op de poffertjes en poedersuiker.
Misschien als je goed oplet kun je zelfs kant en klaar poffertjespoeder vinden zonder ei of melk. Ik vond het vroeger gewoon in de supermarkt, maar op dit moment kan ik het niet vinden.
Juist poffertjes meel kant en klaar was zonder ei en melk.

Mijntje

Mijntje

11-12-2014 om 17:51

couscous

Gisteren een grote pan veganistische couscous gemaakt, dit recept:
http://allrecipes.nl/recept/1359/veganistische-couscous-op-marokkaanse-wijze.aspx?ab=tstB&utm_expid=41285958-42.2Mg9hjIcTvC94AYrhKaz9Q.2&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
Heel erg lekker. Ingredienten bij de turkse supermarkt.

Auwereel

Auwereel

11-12-2014 om 19:22 Topicstarter

lekker

Lekkere ideeen, rooktofu natuurlijk. In de vegetarische worst zit kippeeieiwit (leuk woord zonder streepjes) dus da's niet veganistisch. Poffertjes gaat het niet worden, alle poffertjespannen die ik ooit heb gehad, heb ik gefrustreerd weggegooid. Nog een idee hoe ik couscous als typisch Nederlands kan verkopen?

Pannekoeken met banaan en sojamelk

http://www.smulweb.nl/recepten/1410775/Veganistische-pannenkoeken
Misschien is dit wel een goed recept voor pannekoeken?
Ik kan zelf niet tegen banaan, maar even googlen en het lijkt me best lekker.

Hier ook altijd succes met pannekoeken bij internationale studenten. Je huis gaat er lekker naar ruiken en je kunt er van alles bij geven.
Appel, rozijnen, suiker en kaneel, maar ik had hier ook een fles maple syrup, gehad van de student. Kun je hier ook krijgen als ahornsiroop.

Andere stamppotten

Ook de andere stamppotten, wortel/ui, zuurkool, andijviestamp, kun je een paar plakjes Wajang margarine meestampen in plaats van melk.

Stamppot

Ik maak de stamppot altijd smeuiig met wat groentebouillon. Ik los een blokje op in een half kopje kokend water, dus het wordt dan heel geconcentreerd zodat je stamppot niet te nat wordt.

skik

Marjoleine64

Marjoleine64

11-12-2014 om 22:55

Vegetarische boerenkoolstamppot

met gebakken ui, gebakken champignons (of andere paddestoelen) en noten (walnoten en/of cashewnoten). Dat vinden we hier veel lekkerder dan de 'echte' hollandse variant.

Mijntje

Mijntje

12-12-2014 om 06:36

moedermop

Gewoon, multiculurele samenleving hier, dus multi culti gerechten. Soep kan ook een simpel vega, je kan ook vega erwtensoep maken (toch een beetje NL)

Marjoleine en MoederMop

Dat klinkt inderdaad lekker, die boerenkool! Geef je die paddenstoelen etc. erbij, of gaan ze erdoor?

@MoederMop, ik maak veel gerechten op smaak met een of ander paddenstoelenextract. Je krijg het bij de biologische winkel, en er staat op: Vitam Steinpilz-Hefebrühe. Kan door de boerenkool, pastasauzen, voor mijn part zelfs in je pannenkoekenbeslag. Alles wordt er lekkerder van. Ik heb de ingrediëntenlijst niet bij de hand (die staat op het kartonnetje eromheen) maar het lijkt me sterk dat dit niet veganistisch is.

Barvaux

Barvaux

12-12-2014 om 08:35

boerenkool

Wij maken inderdaad ook altijd een soort jussausje waarbij ik uitjes en champignons braad en daar dan zo'n jussauszakje bij doe en dat er over doe en vervolgens gaat er dan ook nog mosterd op. Heerlijk alleen doen wij het dan natuurlijk ook met rookworst

PvW

PvW

12-12-2014 om 08:49

Vegan Challenge

Op de site van de Vegan Challenge vind je, als je zoekt op 'Hollands' en 'Hoofdgerecht'veel stampotvariaties: http://veganchallenge.nl/zoek-recept/#&Menugang=102&Keuken=187
Je kunt er ook een recept vinden voor pannenkoeken http://veganchallenge.nl/pannenkoeken/

Farasha

Farasha

12-12-2014 om 09:52

receptensite

Een site waar ik veel lekkere veganistische recepten van haal:
www.vegetus.nl

Ik weet alleen niet of er veel oerhollands op staat.... Wel pannekoeken, die je gewoon met plantaardige melk (of zelfs water) zonder ei schijnt te kunnen bakken.

En een tip voor een kaasachtige smaak in/over je gerecht: edelgist. Smaakt natuurlijk niet echt zoals kaas, maar kan wel in plaats daarvan een hartig accent geven.

amk

amk

12-12-2014 om 10:46

Anneque

dat product van jou is gistextract met smaakstoffen. Die gistextract hoeft helemaal niet veganistisch te zijn, want in de fermentatie er van kunnen best dierlijke grondstoffen gebruikt worden.

amk

Weer wat geleerd. Altijd ingrediënten checken dus. En dan nog, hulpstoffen hoeven er niet op te staan geloof ik?

amk

amk

12-12-2014 om 11:39

die regelgeving

is complex (understatement) en wordt door verschillende bedrijven dan ook nog eens verschillend geinterpreteerd.

De officiele regel is dat je de ingredienten moet melden en die hulpstoffen die een functie hebben in het product zoals geleverd. Voor het maken van yoghurt heb je bacteriestammen nodig. Die worden gevriesdroogd. Om die stammen te beschermen wordt een een soort anti-vries (nee niet dat spul dat je in de auto gooit, een ander stofje) gebruikt dat heeft geen werkzaamheid meer in het eindproduct zoals geleverd en in de melk die tot yoghurt wordt gemaakt, maar zit er wel in. Hetzelfde voor conserveringsstoffen voor de gebruikte grondstoffen. Als die geen werkzaamheid hebben in het eind product hoeven die niet vermeld te worden.

De allergenen wetgeving zit weer anders in elkaar. De basis regel is dat je alle allergenen die in het productieprocess gebruikt worden moet melden. Dus vanaf de fermentatie / teelt tot aan het eind product. Zelfs als het niet meer aangetoond kan worden. Daar kunnen best meerdere leveranciers in die keten zitten.
Nu is er ook nog een aanname dat onder een bepaald niveau de allergenen niet meer allergeen zijn. Dus voor zeer bepaalde grondstoffen is er een regel dat je dan de allergenen uit de fermentatie stap niet hoeft te melden. Je hoeft hiervoor niet aan te tonen dat ze niet meer aantoonbaar zijn in het eindproduct van die fabriek.

Maar voor andere grondstoffen met vrijwel dezelfde productiewijze geldt dat officieel dus niet. Toch passen bedrijven deze uitzondering ook op hun producten toe.

Het kan ook nog zo zijn dat op grond van wetgeving A een stof niet vermeld hoeft te worden en op grond van wetgeving B wel, dan kan er de discussie ontstaan welke wetgeving prevaleert. Want er hangt vaak wel een kosten plaatje aan.

Zo dan weer terug naar jou product. De gist extract is hier de smaakmaker en de vulstof. Die moet zeker vermeld worden. Maar de functies ervan hoeven niet vermeld te worden. Grote voordeel van dit product is dat je door de ziltige smaak van de gistextract minder zout hoeft te gebruiken.

De producenten van producten uit de bio winkel zijn net zo slim als de andere producenten en gebruiken de wetgeving ook in hun voordeel. Er zitten vaak geen kleine bedrijven achter, al willen ze dat imago graag houden. Het ene bedrijf zal ook wat strenger zijn in de interne ethiek dan de andere.

Hollands

MoederMop: waarom alleen Hollandse gerechten? Ik weet niet of je iedereen (zelfs Hollanders) er een plezier mee doet. Een keer een stamppot, een keer pannekoeken en daarna lekker weer aan de internationale gerechten.

poeh amk

Ingewikkeld! Dank voor het inkijkje.

Auwereel

Auwereel

12-12-2014 om 14:22 Topicstarter

Dank - maar helaas

Er zijn wisselingen geweest, de veganist kende al iemand uit de groep en wilde liever bij hem dan bij mijn zoon, dus hebben ze gewisseld. Ik krijg een alleseter in huis die ik blij ga maken met mijn vegetarische keuken. Wel kaas en ei, dat scheelt weer. Maar ik zie diverse gerechten die ik beslist eens proberen moet, dus er is niet tevergeefs gepost.

Auwereel

Auwereel

12-12-2014 om 14:23 Topicstarter

Vitam Steinpilz-Hefebrühe

En ook ga ik naar de Vitam Steinpilz-Hefebrühe op zoek, ben wel benieuwd.

Auwereel

Auwereel

12-12-2014 om 14:27 Topicstarter

Waarom alleen Hollands

Nou van mij mag er best pizza van de pizzaboer in huis komen en als de uitwisselingsscholier er naar snakt mag er van mij zelfs vlees op zitten, zo niet-principieel ben ik ook wel. Zolang ik zelf maar geen vlees of vis hoef klaar te maken en op te eten.
Maar het idee was ook een kijkje te geven in het Nederlandse alledaagse doen en laten en daar hoort ook de Hollandse pot bij. Dus vandaar was ik op zoek naar typisch Nederlandse gerechten en op veganistisch gebied kwam ik niet ver, vandaar.

amk

amk

12-12-2014 om 14:29

Vitam is gespecialiseerd in smaakmakers op basis van gistextract.

Blij te horen dat het makkelijker voor je wordt, al is een uitdaging ook leuk!

Vroeg het alleen omdat je mij er niet blij mee zou maken en wij doen op het werk ook weleens stamppotbuffetten voor buitenlandse gasten (werk voor een erg Hollands bedrijf). Die worden er vaak ook niet zo blij van Voor een keertje knikken ze beleefd, maar dagen achter elkaar... zou ik mijn gast niet aandoen.

Bovendien is vegan koken met de Italiaanse of Aziatische keuken zoveel makkelijker.

Mijntje

Mijntje

12-12-2014 om 15:30

combi

Ik denk niet dat je ver komt met de combi Echte Hollansche Pot en veganistisch. Hooguit aangepaste erwtensoep of aangepaste boerenkool. Je zou nog kunnen googelen op recepten van andere stamppotten: zuurkool of hutspot.
Maar echte Hollands dan zou je gehaktballen, rookworst (Hema) moeten serveren en dat gaat 'em niet worden
Leuk, een logeetje in huis! Veel plezier!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.