Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Bosbes

Bosbes

07-03-2015 om 17:30

Tuin, buren en ergernis

Hartstikke lekker weer vandaag, dus het is weer tijd om na te denken over de tuin. Vinden jullie het raar om buren of overburen te vragen om bomen terug te snoeien, omdat jij er last van hebt (bijvoorbeeld minder licht, overhangend over tuin/straat)?

Barvaux

Barvaux

07-03-2015 om 18:30

tja

Dat is niet raar maar als je wat vaker naar Rijdende Rechter kijkt is het wel voer voor oorlog

Overhangende takken in JOUW tuin mag je zelf overigens snoeien. Een boom die binnen twee meter van de erfgrens staat zou gekapt mogen worden. Als het over de stoep hangt bij overburen zou ik mij daar niet druk om maken.

amk

amk

08-03-2015 om 07:38

vragen mag altijd natuurlijk.

Wij hebben net een boom bij onze buur vve laten kappen omdat hij bij ons de tunen in groeide, de schutting was al 50cm nasr achter verplaatst. En we waren bang dat ie met een storm op onze flat zou belanden ala die kraanwagen. Toen hebben ze gelijk de andere bomen beoordeeld en aangepakt.

Braam

Braam

08-03-2015 om 09:09

Vragen staat vij

Maar het is de toon die de muziek maakt en ook op welke voet jullie nu met elkaar staan. Blijkbaar niet heel makkelijk als je hier moet vragen of je dat kunt vragen.
Bij onze linker buren zou ik me niet eens afvragen of dat kon maar het gewoon vragen, zeg Piet, wat dacht je van een stukje snoei? Willen wij dan ook bij helpen hoor.
Bij onze rechter buren zou ik me wel drie keer op mijn hoofd krabben en het dan nog liever inslikken waarschijnlijk.
Overhangende takken snoeien mag maar ik dacht alleen als je eerst hebt gevraagd of ze het zelf willen doen en als het de boom niet schaadt. Je mar en niet zomaar zelf onaangekondigd de schaar in zetten. Dacht ik te weten althans.
Dat verdict van binnen de twee meter van de erfgrens verjaart helaas, in onze gemeente staat dat op 20 jaar. Wij zijn hier komen wonen toen de huizen 21 jaar stonden en de rechter buren hadden bij de tuinaanleg toen een conifeer op een meter van de grens geplaatst. Inmiddels uitgegroeid tot een beest van een boom van minstens 10 m hoog en 5 m breed die bij ons veel licht wegneemt, maar helaas hij mag er niet uit, is toen nog gekregen voor de nieuwe tuin van een inmiddels overleden familielid dus het kreng heeft emotionele waarde. En van de wet hoeft het niet meer, hadden we daar maar een jaar eerder moet komen wonen.

nu we t er toch over hebben; snoeikosten

Ik heb zelf 3 bomen tegen mijn tuinmuur die zeker een meter of 8 hoog zijn. Het zijn peren, en als ze rijp zijn zouden ze kunnen vallen op de auto's die aan de andere kant van de muur staan. (dat is een parkkerplaats van het appartement aan de achterkant) Ik heb al begrepen dat er alleen met een hoogwerker gesnoeid kan worden, of door een steiger op te bouwen. Ben ik verplicht die kosten zelf te betalen? En stel ik ben de eigenaar van het pand niet, wie betaald dat dan?

Dorry

Dorry1, rol omgekeerd

Bij wie zou jij aankloppen als vallend fruit een deuk in je auto oplevert? Toch bij degene op wiens grond de bomen staan.
Aangezien er heel veel peren in een 8 meter hoge boom kunnen hangen, zou ik in overleg met de gemeente de boom 5 meter inkorten. Of verwijderen en nieuwe bomen planten. Een gemeente kan, als ze in de bomen geïnteresseerd zijn, de bomen herplaatsen en een deel van de kosten op zich nemen.

Flanagan

Waarom moet ik dat dan in overleg met de gemeente doen? Mijn tuin grenst aan een binnenparkeerplaats van een appartement waar de peren dus vallen. Herplaatsten gaat moeilijk worden doordat de boom de tuin zonder hijskraan niet kan verlaten. Ik vraag me zelfs af of een hoogwerker in de parkeerbinnenplaats kan komen. Vanuit mijn tuin kan niet, want ik heb maar een smal toegangspoortje voor fietsen en de rest zijn allemaal stenen muren van minimaal 4 meter.

Barvaux

Barvaux

11-03-2015 om 15:16

Dorry

Vraag het eens hier of een hoogwerker echt nodig is: http://www.boomrooien.nl/

liever snoeien

Ik snoei hem liever zodat overhangende takken geen last meer veroorzaken. Deze link gaat over rooien Barvaux. De laagste kosten zijn ongeveer € 300,- zie ik hier. Die zijn voor de eigenaar van de woning neem ik aan, of voor de bewoner?
Trouwens, de peren vallen op een plek waar eigenlijk geen auto's mogen staan. De geschilderde vakken zijn de parkeerplaatsen, en onder mijn perenboom staat geen vak geschilderd. Zou ik dan toch die boom moeten laten snoeien?

Barvaux

Barvaux

11-03-2015 om 16:30

Dorry

Lijkt me niet dat je er dan wat aan moet doen. Heb je er al klachten over gehad? Sorry, ik dacht dat je ze weg wilde hebben, vandaar.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

11-03-2015 om 16:33

Ja denk ik

Want auto's kunnen daar toch ook rijden lijkt mij. En fietser fietsen en mensen lopen. En dan geraakt worden door een vallende peer.

Ben je overigens wel verplicht om de boom te snoeien? Volgens mij ben je aansprakelijk voor de evt. schade die je vallende peren veroorzaken. Niemand kan jou zomaar dwingen om de boom te laten snoeien.

Barvaux

Barvaux

11-03-2015 om 16:50

Ginny

Ik begrijp dat het een parkeerplaats is die grenst aan haar tuin waar je moeilijk kan komen dus ik geloof niet dat daar mensen lopen of fietsen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

11-03-2015 om 17:25

Barvaux

Ik sluit dat toch niet uit.

Als er auto's geparkeerd kunnen worden, kunnen er ook mensen lopen.

Dorry1,

Een gemeente street naar behoud van bomen omdat die de stad zuurstof opleveren. In link hieronder heeft bv de stad utrecht zelfs een subsidiebeleid voor onderhoud van bomen van 80 jaar en ouder. Juliie bomen zijn dan wel geen 80 jaar, een bijdrage in de kosten zou je, denk ik wel fijn vinden. Misschien kan de beheerder van het groen een vriendelijk prijsje voor jullie maken met hun vaste hoveniers.

Als je het overlegt met de gemeente vanwege het gevaar, kunnen ze misschien iets voor je betekenen omdat de boom een onderdeel is van de gemeente. Wanneer zij ook van mening zijn dat de bomen van 8 meter een gevaar gaat betekenen voor de andere huizen/ gebouwen in de straat, hebben zij ook een bepaalde mate van verantwoordelijkheid naar de andere inwoners in hun gemeente. Een gemeente wilt vaak dat het door een erkende boomspecialist gedaan wordt om te voorkomen dat de boom sterft.
Nee heb je, ja kun je krijgen.

Tijgeroog

Tijgeroog

11-03-2015 om 23:12

Vallende peren een probleem?

Sinds wanneer is het een probleem als er peren uit bomen kunnen vallen op een plek waar heel misschien wel eens iemand loopt? Dat betekent dus dat er, behalve in afgesloten boomgaarden, nergens meer bomen met vruchten kunnen staan. Ook eiken en kastanjebomen moeten dan maar verdwijnen...?

Barvaux

Barvaux

12-03-2015 om 04:25

tijgeroog

Goed plan: laten we ook alle bossen kappen want daar loopt ook wel eens iemand

Astrid

Astrid

12-03-2015 om 11:35

Tijgeroog

Weleens een peer van 8 meter hoogte op je knarretje gekregen?

Tijgeroog

Tijgeroog

12-03-2015 om 14:10

Astrid

Nee, maar wel rond die hoogte omhoog geklommen om peren uit de boom te plukken. Bovendien, als zo'n peer naar beneden valt vanaf acht meter (de meeste peren zitten lager) stuitert hij via de andere takken naar beneden, dus dat remt al een beetje af.

Mijn ouders hebben een perenboom, ook een hoge, al heel lang, die gedeeltelijk over een paadje hangt. Het is nog nooit voorgekomen dat iemand daar een peer op z'n hoofd heeft gekregen, zoveel peren vallen er tenslotte niet naar beneden. Ze wonen in een streek met veel fruitbomen, ook boven paden en parkeerplaatsen en straten en het lijkt me zonde al die allemaal moeten verdwijnen omdat we hier op oo besluiten dat dat onverantwoord is.

Hier in de buurt overigens een drukke fietsroute met aan beide kanten grote hoge eiken, en in de herfst hoor je daar continu eikels naar beneden vallen. Veel hogere kans om geraakt te worden dan bij die perenboom. En ook daar heb ik nog maar een keer een eikel op een m'n fiets gehad, ondanks dat ik er veel kom.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.