Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Schuwe kitten ...

we hebben vandaag onze kitten opgehaald. Ze is 9 weken oud. We zijn regelmatig bij haar langs geweest en het was een lekkere kroel. Afgelopen 3 weken zijn we op vakantie geweest en bleef ze nog bij moederpoes. De baasjes daar zijn 2 weken op vakantie geweest. Gisteravond zijn ze thuisgekomen en vanmorgen hebben we haar opgehaald.
Helaas is poesje momenteel erg schuw. Is dit normaal of komt het doordat ze 2 weken nauwelijks mensen heeft gezien? (alleen iemand die ze kwam voeren en kattebak verschonen).
Hebben jullie nog tips om haar aanhankelijker / minder schuw te krijgen? Of zal het een kwestie van de tijd geven zijn?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Kost tijd

zo'n beestje is opeens bij haar moeder en andere poesjes weg en zit dan na 2 weken alleen opeens in een compleet nieuwe omgeving.

Gewoon rustig aan doen. Eerst in een kleine ruimte zetten (af te sluiten keuken oid) met kattenbak en voer. En er regelmatig bij gaan zitten, in de eerste dagen niets doen alleen wat praten, geen aanhankelijkheid opeisen van haar kant. En dat dan telkens wat uibreiden, aaien, beetje borstelen, oppakken.

Het komt wel goed hoor als je er veel bent en haar niet dwingt.

Fiorucci

Fiorucci

19-08-2012 om 11:28

Hmm...

Ja, ik zou dit even zo aanpakken als Manda schrijft, dit katje heeft toch twee weken socialisatie gemist in dat gezin. Jammer dat ze weg zijn gegaan, dit is niet zo handig met jonge kittens.

sonj@

sonj@

19-08-2012 om 13:26 Topicstarter

Gaat al iets beter

bedankt voor jullie reacties.
Ze is in de woonkamer. We hebben niet echt een (kleine) ruimte die we af kunnen sluiten (gang is met trap naar boven en keuken is open). Onze woonkamer is niet heel groot.
Ze laat het af en toe al toe om eventjes geaaid te worden, komt al uit zichzelf naar ons toe. Net gaf ik haar een kattenkauwstaafje en toen begon ze even te grommen naar me. Maar nu zit ze naast me op de bank ... eventjes maar hoor.
Ze is wel heel speels en de kinderen spelen ook veel met haar.
Ik ben zelf vrij tot donderdag. Mijn man zit in de ww, dus die is ook thuis. Dinsdag wel een verjaardag, maar even kijken hoe we dat doen.
Hopelijk komt het allemaal goed !

Wat leuk!

Zo'n klein poesje in huis, wat heerlijk. 9 weken is best nog jong en de eerste dagen zijn heel spannend voor zo'n beestje, dus er hoeft echt nog niets aan de hand te zijn. Het gaat echt wel goed komen (zoals je zelf al zegt).
Onze eerste kater (hij is er niet meer) kroop de eerste dag in de verwarmingsketel, zo eng vind hij alles. Totdat de ketel aansprong en er een dampende kat uit kwam, toen was hij voor ons niet meer bang! Onze tweede kat kroop als kitten in een deel van een rieten tuinstoel. Die is nu nergens meer bang van, nog niet van een grote hond!
Dat je kinderen veel met haar spelen is heel fijn, kittens zijn vaak meer van het spelen dan van het knuffelen. Die van ons (die was wel alles behalve schuw, maar tevens - prettig - gestoord) had echt nooit tijd om te knuffelen, alleen maar spelen, overal achteraan rennen (echt overal), overal naar graaien en pakken, andere katten bespringen. Nu is ze 11 maanden en kan ze echt genieten van aaien en tutten en komt al heel soms (als het niet te warm is) bij je liggen.

Arawen

Arawen

20-08-2012 om 13:18

Gelukkig

Pff.. dat geeft de burger moed! Wij hebben onze kitten een dikke week geleden opgehaald; ze was toen iets meer dan 12 weken. Zij heeft haar 'babytijd' doorgebracht met moeder en (steeds minder) zusjes in de bijkeuken van de eigenaar. Wel mensen gezien dus, maar volgens mij niet al te vaak opgepakt of geknuffeld.
Ik hoop op een schootkat, zo'n lekkere knuffel, maar tot nu toe merk ik daar nog niet veel van. Naar je toe komen doet ze nog niet echt en pas gisteren bereikte we het niveau 'in de buurt komen liggen', want op schoot, oh nee! Helaas voor mij is ze wel doller op Araman; naar hem komt ze potdorie wel toe.. Overigens is ze volgens mij ook doller op spelen dan op rustig bij je zitten. Jong, he..
Ik was al een beetje bang dat het knuffelige niet echt in haar karakter zit, maar als ik jullie verhalen zo lees, dan is er nog kans dat dit goed komt.. gelukkig!

Fiorucci

Fiorucci

20-08-2012 om 13:24

Arawen

Dat is afwachten...onze poes is zo opgevoed, en kwam na zes jaar (!!) voor het eerst op schoot..ik hoop voor jou dat het eerder zal gebeuren.

sonj@

sonj@

20-08-2012 om 15:21 Topicstarter

Weer een stapje verder

Het gaat steeds beter! Ze vindt het erg ongezellig als we (eventjes) weggaan en begint dan flinkt te mauwen. Als we dan weer thuiskomen, zit ze ons op te wachten.
Bij het aaien vanmorgen begon ze ook voor het eerst te spinnen. En vanmiddag kwam ze uit zichzelf bij man op schoot liggen. Tijdje later nam ik haar op schoot, even liet ze het toe, vervolgens loopt ze over naar man en gaat bij hem weer uitgebreidt liggen ... beetje jammer
Regelmatig hangt ze in de gordijnen of spingt op tafel, wat toch niet helemaal de bedoeling is, maar de plantenspuit werkt op dit moment goed! Vanmorgen blies ze wel even heel hard naar me toen ik haar een spuitje gaf.
Arawen, ik hoop dat jullie kitten ook snel wat socialer wordt!

Sonj@

Het beste is om zo stiekem de plantenspuit te gebruiken dat de poes niet doorheeft dat jij het bent. Ze zijn namelijk zo gehaaid dat ze wat ze niet mogen doen dan gewoon lekker wel doen als jij er niet bent.
Ik was ook niet helemaal eerlijk over mijn kat. Die is door mensen met de fles grootgebracht, vandaar dat ze niet schuw is.

Marjoleine64

Marjoleine64

20-08-2012 om 20:17

'pleegpoezen' gehad

wij hebben een keer 'tijdelijk' de 2 poezen van onze buurvrouw overgenomen. Door een scheiding ging zij (met kleuterzoon en grote hond) weer bij haar ouders wonen. Omdat die al een hond hadden konden de 2 katten niet mee, en mochten wij die tijdelijk verzorgen tot zij zelf weer een woning had. Ze heeft ze uiteindelijk opgehaald toen wij gingen verhuizen... anderhalf jaar later. We woonden groot en nogal afgelegen, en het waren echte buitenpoezen. Ze kwamen dus ook niet binnen - en al helemaal niet als wij in de buurt waren, alleen snel in de bijkeuken eten via het kattenluikje. Totdat we een keer een (lang) weekend in november weg waren geweest, wel voldoende droogvoer en water achtergelaten. Maar het was erg koud en nat, en toen we thuiskwamen zaten ze samen op de stoep, en schoten naar binnen zodra de deur openging. Binnen een week was de eerste een echte schootpoes, en iets later de 2e ook. Nog steeds ook vaak buiten hoor.
Marjoleine

Arawen

Arawen

21-08-2012 om 10:18

Poezen vallen blijkbaar op mannen

Haha Sonja, onze poes is net zo erg.. ze wil inmiddels wel af en toe op mijn man z'n schoot blijven liggen, maar zodra ik haar probeer over te nemen is ze gelijk weg.. Ook onze zoons worden door haar enthousiaster begroet dan ik.. het lijkt erop dat onze dame meer iets met mannen heeft dan met vrouwen..;-(( En dus heb ik het nakijken. Ik word nog steeds koninklijk genegeerd.
Maar.. blazen doet ze niet. En ze miauwt wel, als ze alleen gelaten wordt. Ook als ik vertrek. Zie ik maar als een goed teken.. we hebben gewoon iets meer tijd nodig om een band te krijgen hihi
Overigens hebben we haar afgelopen weekend voor het eerst naar buiten gelaten; we hebben een afgesloten tuin. De bedoeling is dat ze uiteindelijk zelfstandig naar binnen en naar buiten kan via een kattenluik-met-magneetsluiting, maar daar is ze nog wat jong voor. Er lopen ook veel buurtkatten en ik ben bang voor intimidatie. Volgens de dierenarts had ze, met haar ruim 15 weken, het gewicht van een kitten van 12 weken dus het is echt een kleintje. Overigens wel goed gezond.
Ze mag nu in de tuin rondlopen als wij er bij kunnen zijn. Tot mijn opluchting blijft ze dan ook gewoon bij ons in de buurt en doet geen poging om 'uit te breken'. Hoe gaat dat bij jullie?

Merel

Merel

21-08-2012 om 11:24

Half jaar binnen

Wij hebben onze kitten toendertijd een half jaar binnen gehouden. Was als de dood dat ze weg zou lopen. Enfin, de eerste dag dat ik haar, onderbegeleiding, in de tuin liet, had ik alles afgesloten. Dus even een tuinstoel voor het hek gelegd, ze kon er anders onderdoor. En bij de schuur was er nog een smalle spleet waardoor ze zou kunnen ontsnappen. Daar had ik dan maar de vuilcontainer(kliko) voorgezet.
Kleine poes komt in de tuin en binnen een paar minuten sprong ze op die kliko en zat op het schuurdak (voelde me zó dom, was als voormalig hondenbaasje, even vergeten dat katten, ook kleintjes, op kliko's kunnen springen) Nou ja, poesje weer van het dakje afgekregen en een skippybal op die kliko gelegd, dat was afdoende voor het begin.
Hier ligt onze poes trouwens nog steeds niet op schoot, ze is gewoon geen schoot kat. Komt wel langs, geeft kopjes, wil spelen met een touwtje en is beste vrienden met mijn zoon die op zolder slaapt. De zolder is ook echt haar domein, daar is ze het liefste.

sonj@

sonj@

22-08-2012 om 11:49 Topicstarter

Arawen

Nou poes heeft mij zo langzamerhand ook in haar hart gesloten ... ze komt nu ook bij mij op schoot ! Ze ligt nu ook half op schoot en half op de laptop ... heel handig !
Ze is nog niet naar buiten geweest, maar wil wel héél graag (een halfjaar binnenhouden gaat dus echt niet lukken Onze tuin zou ze uit kunnen, daarom heb ik een kittentuigje besteld. Als het goed is komt die vandaag aan, dus mag ze het gaan proberen.
Een paar avonden geleden was ze trouwens wel ontsnapt. De schuifpui stond op een hele kleine kier. We dachten dat ze daar niet tussendoor kon, maar wel dus ! Het was al donker en poes is een bruine cyper, dus moeilijk te vinden. Maar gelukkig was ze nog wel in de tuin. Blazen en grommen toen mijn man haar pakte! (maar daarna wel gelijk weer bij hem op schoot !)
Gisteren was mijn man jarig en omdat het 's avonds zo heet in huis was, hebben we poes in onze slaapkamer gezet, zodat de deuren even open konden. Toen alle viste weg was poes weer naar beneden, maar voor ons was het bedtijd. Gejankt heeft ze, enorm !
Hoe gaat het met jullie kitten?

Aha!

wat leuk allemaal, schattig ! Hier heb ik nooit een half jaar binnen gedaan hoor, een maand of 2 maximaal. En rond een half jaar steriliseren, heb je ook geen onverwacht nestje.

En oh ja laten chippen en een halsbandje met naam voor als ze weer ontsnapt.

Hier zijn de kittens nu dik 2 weken, ze hebben hun oogjes allemaal open en zijn lekker aan het groeien, ze sabbelen nu heel lief op hun eigen pootjes en er wordt gerold en de eerste stapjes gezet. Zo leuk, maar goed ze zijn niet van ons maar van het asiel, hopelijk krijgen ze toegewijde lieve nieuwe baasjes straks.

sonj@

sonj@

23-08-2012 om 19:16 Topicstarter

Manda

Ja, ze is ontzettend schattig Ze is gisteren voor het eerst in de tuin geweest met kittentuigje en lange lijn. Ze heeft voorzichtig de boel verkend en kennis gemaakt met de (grote) buurkat. Dat was schrikken! Hoge rug, dikke staart, blazen en grommen! Vandaag ook weer in de tuin geweest, maar buurkat vindt ze nog (steeds) niet lief !
Een goed idee om haar te laten chippen, daar had ik nog niet aan gedacht. Ik zal volgende week de DA even bellen, tevens om een afspraak te maken voor de inentingen. En idd steriliseren tzt, want op een nestje zit ik niet te wachten ! (En buurkat is niet gecastreerd)
Wat leuk die katjes bij het asiel wat je beschrijft. Jij krijgt toch ook katjes?

Hier in huis

het zijn 6 kittens en een moederpoes. Ons katertje van nu 10 weken komt er over 2 weken ook nog bij.

Wij zijn nu gastgezin voor dit nestje omdat het asiel vol zit en het beter is voor de kittens en de moeder om in een doorsnee gezin met kinderen en andere dieren (hebben ook nog 2 hamsters en een cavia en dus straks ons eigen katertje) op te groeien.

Ze gaan over 10 weken hopelijk allemaal naar een nieuw baasje, hopelijk de moeder ook, het is zo'n lief beestje, even afwachten wat ze doet als ons katertje erbij komt. Als die 2 nou echt een klick hebben (wat ik niet verwacht, moederpoes houdt niet van andere katten en was zwaar gefrustreerd in het asiel) dan denk ik dat ik haar niet weg kan doen.

Anyway, hier veel poezenliefhebbers en nog meer poezen in huis op dit moment.

Hier

De ervaring als er een nieuwe kitten bij komt deze altijd even de kat uit de bomen kijkt. Effe dagje en dan komen ze langzaam uit hun verstop plekje. Geef het de tijd.
9 weken best snel uit het nestje.
Hier Maine Coons die gaan pas met 13 weken uit het nest.
Sommige rassen pas met 16 weken.
Gr. Rymcke

Vic

Vic

27-08-2012 om 23:38

Ik heb ook wat kittenvragen

Wij hebben vandaag bij een nestje gekeken en deze week gaan we onze twee kittens (j/m) ophalen. Het poesje was een heel aanhankelijk type, dat heel comfortabel in je armen bleef liggen, helemaal leuk en gezellig. Haar broertje vond het wel goed als je hem aaide, maar hij keek ook wel de spreekwoordelijke kat uit de boom. Optillen vond hij niet zo leuk. Volgens de eigenares komt dat helemaal goed als je er wat aandacht aan besteed, en als ik ze samen zou nemen zou hij zich aan haar kunnen optrekken qua sociaal gedrag. Klinkt dat geloofwaardig?
Ook opvallend was dat het katertje veel kleiner was dan zijn zus. Komt dat vaker voor in nestjes, of zou hij gewoon steeds mis grijpen tijdens het eten?

Arawen

Arawen

28-08-2012 om 09:52

Hier

.. is nog steeds niet veel veranderd. Als Araman en ik op de bank zitten loopt poes met een grote boog om mij heen om aan zijn kant op de bank te springen en op zijn schoot te gaan liggen. Als hij af en toe naar buiten loopt en haar op mijn schoot legt springt ze er na een paar seconden al af om hem achterna te rennen. 'T is bijna pijnlijk.. En dat terwijl ik degene ben die de dagelijkse zorg voor haar heeft (eten, kattenbak). Ik hoop dat we nog de kans krijgen om langzaam een band op te bouwen. Ze heeft haar eerste weken doorgebracht in een huis met twee heren en waarschijnlijk weinig dames gezien, misschien komt 't daardoor??
Blazen en grommen doet ze gelukkig niet en soms, als ik haar optil (als ze lang genoeg in mijn buurt blijft.. dan blijft ze 10 seconden zitten. Dus we hebben vooruitgang haha
Ondertussen is het kattenluikje geactiveerd en kan ze naar buiten. De tuin is inmiddels helemaal verkend en ze gaat nu verder. Het hekje is laag, dat lukt, de schutting een stuk hoger dus dat was piepen want mevrouw had nog niet door hoe ze er ook weer af kon.. 's Nachts mag ze niet naar buiten en doen we het luikje dicht.

sonj@

sonj@

28-08-2012 om 18:22 Topicstarter

En hier

gaat het eigenlijk best goed.
Als er vreemden zijn, dan is ze nog wel wat bang, maar dat lijkt me logisch. Naar ons toe gaat het goed. Ze komt op schoot, spint hard, wil knuffelen, geaaid worden en spelen.
Ze moet alleen nog even leren niet steeds haar nagels uit te slaan Vanmorgen speelde ze met de vlechtjes van mijn dochter en hing toen in haar shirt en rug ... auwww
Naar buiten gaat ze nog niet echt. Niet los in ieder geval, want dan kan ze de tuin uit. Aan het tuigej af en toe, maar ze komt al snel weer binnen.
Arawen, ik hoop echt voor je dat jullie katje ook snel jou aardig gaat vinden !
Manda, wat leuk dat jij moederpoes met haar kittens opvangt. Wel een drukte lijkt me zo !

sonj@

sonj@

28-08-2012 om 18:27 Topicstarter

Vic

Ik heb er niet zo heel veel verstand van, maar het zit vaak ook in de aard van het beestje of ze optillen en op schoot willen leuk vinden. Ik denk dat als hij er nu al niet zo van gediend is, hij het ook niet heel leuk zal gaan vinden.
Ik had vroeger een kat die het wel lekker vond om naast me te liggen (tegen me aan), maar niet op schoot. Ondanks dat ik hem veel aandacht gaf en veel aaide.
Qua grootte met broertjes en zusjes, was onze kitten ook de grootste van het nest. Ze duwde haar zusjes gewoon opzij als ze vond dat zij moest eten.
Toen ik haar op ging halen, was één zusje echt een stuk kleiner, maar dat kwam doordat zusje wormpjes had. Dus dat is misschien ook iets om even naar te kijken.

Of gewoon

die afstand houden naar die poes die niet zo van vrouwen houdt en alleen regelmatig gezellig terug knipogen, even de ogen dichtknijpen, de "gezellig hè" blik trekken.

Vic

Vic

30-08-2012 om 11:15

Karakters

Gisteren zijn broer en zus in huis gekomen en het gaat best wel aardig. Het is zo grappig dat je al echt de karakters van de beestjes ziet. Zus is er een waar ik nog werk aan krijg. Op de een of andere manier heeft ze in haar hoofd dat ze naar boven wil en in de slaapkamers (daar is vast iets heel leuks). Ik heb haar er al op betrapt dat ze probeerde de deur open te maken! Broer is minder dapper maar volgens mij wel slimmer. Hij had wat extra opties van de krabpaal ontdekt en dan 'roept' hij zus om dat eens uit te proberen. Als zus dat dan doet en niet gewond raakt, durft hij ook heel voorzichtig.

Haha vic

ja grappig die karaktertjes en hoe ze elkaar 'gebruiken' om dingen uit te proberen, ze leren echt door te imiteren.

Hier zijn mijn 6 kleine monstertjes nu 3 weken oud en een aantal durft nu zelf de bench uit te lopen, altijd 2 die als eerste gaan. Verder nog een poesje die in de bench omhoog klimt, de rest doet dat niet. Opvallend is ook 1 katertje wat altijd piept om zijn moeder, heel vermoeiend zo'n zoon lijkt mij

Er zijn 3 favorieten van de 6, we zijn er nog niet uit welke we ook gaan houden. Ik denk dat ons katertje wat over 1,5 week komt maar moet kiezen uit die 3. Er zit 1 katertje bij (zwart met leuk wit kinnetje) en dat is zo'n knuffelig rond ventje, mijn dochter is er helemaal gek mee. Maar die andere zijn ook heel erg leuk en grappig.

Vic

Vic

31-08-2012 om 20:20

Verschil

Het poesje voelt zich inmiddels bijna helemaal thuis, komt spontaan bij je liggen en spinnen, terwijl katertje dat allemaal maar eng vindt. Als hij op een stoel ligt en je aait hem heel voorzichtig, blijft hij wel liggen. Als je hem op schoot neemt, is hij binnen twee seconden weer weg, en oppakken vindt hij helemaal eng. Ik vind het wel sneu, zijn zusje wordt platgeknuffeld en hij ontloopt dat allemaal.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.