Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

francesca

francesca

15-03-2013 om 11:34

Schildpadden

Hoi,

Mijn dochter wil heel graag een schildpad. Ik zie dat er op marktplaats genoeg schildpadden te koop staan of worden aangeboden, maar ik weet niet goed waar ik rekening mee moet houden. Zijn er hier mensen die ook een schildpad houden en die mij tips kunnen geven en ervaringen willen delen? Zijn er schildpadsoorten waar ik als beginner beter niet aan kan beginnen? Alle informatie is welkom!
Francesca

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Marie

Marie

15-03-2013 om 12:56

Worden oud

Hoi
Houd er rekening mee dat schildpadden heel oud kunnen worden en je er dus voor jaaaaren aan vast zit.
Verder weet ik niet zoveel van schildpadden.

Land- of waterschildpad?

Dat is denk ik de eerste vraag die je je moet stellen. Landschildpadden worden nog een stukje ouder dan waterschildpadden. Bovendien is de verzorging heel anders.
n@nny

Egel

Egel

15-03-2013 om 13:19

Wil de schildpad...

Wil de schildpad jou/jouw dochter ook?
Lijkt me niet zo'n leuk leven, altijd in zo'n bak.

Mama 5

Mama 5

15-03-2013 om 15:51

Hier niet gedaan

Ik vind het aanschaffen van een huisdier altijd een grote verantwoordelijkheid. Kinderen kunnen die verantwoordelijkheid niet dragen. Als ouder moet je bereid zijn om het dier tot aan zijn dood te verzorgen.
Onze oudste dochter wilde een jaar of vijf geleden ook een schilpad. Toen zijn we gaan kijken op websites en kwamen we bij deze terecht: http://www.schildpaddencentrum.nl/algemene_info.htm
Er staat onder andere: 'Is een schildpad eigenlijk wel een geschikt huisdier? Door schildpadden aan alle kanten te belichten en het houden feitelijk af te raden hopen wij dat jeugd en volwassenen beter gaan nadenken en afzien van het zomaar aanschaffen van deze bijzondere dieren.'

Onze dochter wilde graag waterschildpadden (zo leuk bij de dierenwinkel), maar daar schijn je enorme terraria voor nodig te hebben, ze groeien snel uit de beginners bak, die erg snel vervuilen. Het is echt veel specialistisch werk. Ook het voeden schijnt niet makkelijk te zijn. Ik hoorde allemaal vieze verhalen over rauw vlees dat dan later op de bodem van de bak lag te vergaan (bleuh). Onze dochter heeft toen toch voor een aquarium gekozen. Dat vindt ze echt heel leuk en ze geniet er van. En als ik dan toch nog zie, hoeveel moeite het nu iedere keer weer kost, om haar zover te krijgen dat ze die bak schoonmaakt (ze is inmiddels geen 12 meer, maar 16), ben ik zoooo blij, dat we niet voor een schildpad zijn gegaan.
Andere dochter overweegt nu een baardagaam. Dat is minder werk dan schildpadden en je leest overal dat zij wel geschikt zijn om als huisdier te houden. Mij lijkt het ook erg leuk zo'n agaam. En dat is uiteindelijk wel heel belangrijk, heb ik gemerkt.

Brianna F

Brianna F

15-03-2013 om 19:59

Waterschildpadden.

Waterschildpadjes groeien heel snel, je kunt ze bij wijze van spreken zien groeien. Wij hadden een bak van anderhalve meter en die was nog te klein. Er zaten 2 vuilwaterpompen in om het water enigszins schoon te houden, maar toch moest de bak regelmatig leeg en helemaal schoongemaakt worden, dat was een paar uur werk. Je moet namelijk ook de aankleding: stenen, grint, e.d. schoonboenen.
Mama van 5, voeren is juist niet lastig. Rauw vlees kregen ze niet, maar rivierkreeftjes e.d. (droogvoer speciaal voor schildpadden) dat was in een mum van tijd schoon op.
Ik heb ze weg moeten doen omdat ze elkaar de bak uitvochten, ten teken dat ze toch te weinig ruimte hadden.
(Geelwangetje en Mississippi zaagrug) Ze zitten nu bij een schildpadden opvang in een enorme vijver.

Stinken

Ik had vroeger een kennis die schildpadden had. Ik vond ze nogal sterk ruiken, zou ze daarom zelf nooit nemen.

Pippe Lientje

Pippe Lientje

16-03-2013 om 11:57

Niet doen

ik heb er in een dierenwinkel wel eens naar gevraagd. Ze legden mij uit dat ze deze niet meer verkochten omdat te vaak bleek dat mensen zich verkijken op de verzorging: met name bij waterschildpadden en ze dan in de vrijwe natuur neerplempen. Waar ze vervolgens helemaal niet kunnen overleven.
Ze worden veel te groot, stinken erg e de verzorging is heel veel werk.

Is mij ook afgeraden

Die lieve kleine schatjes worden enorm grote beesten, als ze tenminste genoeg ruimte hebben om oud te worden. En ja, ze stinken. Mijn zoon en ik vonden ze ook leuk maar de dierenwinkel verkocht ze liever alleen aan "mensen die verstand hebben van schildpadden". Heel goede raad, want ik heb totaal geen ervaring met schildpadden. Het werd een klein aquarium, ook meer werk dan ik dacht overigens.

francesca

francesca

18-03-2013 om 11:26

Dankjulliewel

Dank je wel voor jullie reacties. Ze zijn toch wel vrij unaniem in de richting van 'weet waar je aan begint'. Hmmmm, ik denk dat ik dochterlief probeer te sturen naar een andere richting.

Bedankt in ieder geval!
Francesca

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.