![Huis, Tuin en Keuken](https://static.ouders.nl/uploads/forums/2020/12/huis_tuin_en_keuken_5c886a-750x300.jpg)
![Huis, Tuin en Keuken](https://static.ouders.nl/uploads/forums/2020/12/huis_tuin_en_keuken_5c886a-750x200.jpg)
Huis, Tuin en Keuken
![Juulia](https://static.ouders.nl/uploads/identicons/b26d4dbe3592f8b1ec13b5383449f539-50x50.jpg)
Juulia
11-01-2012 om 16:15
Sausjes
Mijn gezin wil graag een sausje over groente (zoals bloemkool en broccoli). Ik koop nu steeds zakjes bij de supermarkt, maar eerlijk gezegd smaken mij die niet zo (te sterk).
Kun je zelf ook een saus maken? En hoe moet dat? Ik ben niet zo'n kokkerellig iemand, dus geen moeilijke recepten. Wie kan helpen?
Juulia
![Puck](https://static.ouders.nl/uploads/identicons/f4e0dc90ee8b6177b8768b0a77be6c9e-50x50.jpg)
Puck
11-01-2012 om 16:21
Groentebinder
Ik neem nog wel eens sausbinder voor groente. Dat maak ik aan met het kookwater en je kan het verder op smaak maken met kruiden, geraspte kaas, tomatenpuree, kerrie, etc.
![Monet](https://static.ouders.nl/uploads/identicons/aac5084f1fa3219734599b6e5f97d8d7-50x50.jpg)
Monet
11-01-2012 om 16:59
Melk of kookvocht met maizena
Ik gebruik vaak wat maizena, dat is smaakloos. Je bindt het kookvocht ermee, of je doet het met melk. Om er extra smaak aan toe te voegen doe ik net als Puck, zelf kruiden, kaas, tomatenpuree, kerrie, mosterd oid toevoegen
![IngridT](https://static.ouders.nl/uploads/users/2021/1/c64a991a50db40d1_6b1e26-50x50.jpg)
IngridT
11-01-2012 om 17:00
Van alles.
Gewoon een kwak creme fraiche doet het vaak prima. Koken in een half bouillonblokje en wat kookvocht binden met mais of aardappelzetmeel werkt ook prima (voor prei of zo, of andere kleffige groente) Kan dan ook nog een schep creme fraiche of scheutje (slag)room door.
Al dit soort dingen kunnen in combi met geraspte kaas (parmezan, of wat anders)
Je kunt natuurlijk ook 'echte' sausjes maken. Dan ga je los met een roux-je van boter en bloem (ongeveer evenveel van elk qua grammen. maa rik doe het altijd op het gevoel). Even laten pruttlelen (niet bruin laten worden voor een lichte saus) en dan vuur hoog, langzaam melk erbij melk erbij en lekker roeren. Dan afmaken met alleen peper zout (dan heet het bechamel geloof ik) of een zakje geraspte kaas erdoor (dan is het kaassaus) Kerrie erdoor kan ook, en je kunt natuurlijk nog veel meer bedenken. Dit zijn de meer klassieke 'bloemkoolsausjes'. Lekker hoor, zo af en toe. Ik heb nog een bloemkool liggen, denk dat ik die morgen ga maken met echte gehaktballen & gekookte aardappelen met jus...
Ingrid
![Inge M](https://static.ouders.nl/uploads/identicons/615bec0965540444918fd63f5987a9cb-50x50.jpg)
Inge M
11-01-2012 om 17:26
En voor simpele kaassaus
Kun je ook wat melk warm maken, wat creme fraiche erbij, geraspte kaas erbij en klaar. Het is de kaas die het dikker maakt.
![Serra](https://static.ouders.nl/uploads/identicons/2bf952cec80d7076e75e9e38e6098e61-50x50.jpg)
Serra
11-01-2012 om 18:42
Roux
Maak een roux van 20 gr boter, 20 gr bloem en 2 dl melk. Kruiden met pp zout nootmuskaat en kerrie. Lijkt moeilijk misschien maar is een koud kunstje: boter laten smelten, bloem toevoegen en roeren, melk beetje bij beetje erbij doen en roeren. Kruiden erin, even laten prutelen zodat de bloem gaar wordt. En dan erover. Lekker als basis en natuurlijk ook op te pimpen met van alles erdoor. Smakelijk!!
![Temet](https://static.ouders.nl/uploads/identicons/e18d1cc466342bcdd784c36ac6c10fd7-50x50.jpg)
Temet
11-01-2012 om 20:40
Overigens
Is ook satesaus lekker over bloemkool (en broccoli en spitskool).
en ik zit nav dit draadje de rest van de avond met Ome Willem in mijn hoofd
Groeten,
Temet
![Laminaat](https://static.ouders.nl/uploads/identicons/4b6b208042ff049752a002144038afc4-50x50.jpg)
Laminaat
11-01-2012 om 21:13
Wat voor saus wil je hebben?
Juulia,
Wat voor saus wil je hebben? Wat voor kleur? Wat voor smaak? Wat voor dikte?
Als ik dat weet, kan ik je makkelijk verder helpen. Met een roux (
Laminaat
![Meike](https://static.ouders.nl/uploads/identicons/754ac64fc6895ff3574f9fe68d6aac44-50x50.jpg)
Meike
11-01-2012 om 21:32
Zelf maken
zelf maken is toch wel veel lekkerder. Wij hadden vanavond kip, rijst en boontjes met zelfgemaakte pindasuas en de mannen verzochten mij beleefd nooit meer saus uit een potje te serveren. Het was ook echt lekker, al zeg ik het zelf. En ook kaassaus maak ik wel eens zelf, bloem en melk in de magnetron en maar roeren, en dan uiteindelijk kaas er doorheen.
jammer dat ik er vaak te lui voor ben en toch maar naar een potje of zakje grijp.
Hoe maken jullie trouwens jus, of moet ik daar een ander draadje voor openen?
![IngridT](https://static.ouders.nl/uploads/users/2021/1/c64a991a50db40d1_6b1e26-50x50.jpg)
IngridT
11-01-2012 om 22:10
Pindasaus...
maakte ik tot voor kort meestal met zo'n lullig zakje omdat man en ik de enigen waren die er iets van bliefden bij de bami of zo. Kinderen vonden het erg vies.
Tot ik vorig jaar in een dolle bui eindelijk eens zelf pindasaus maakte. Sindsdien zijn alle 3 de kinderen verslaafd...hahaha!
Ingrid (iedereen hier gruwelt van pindakaas, maar nu hebben we dus altijd een pot staan in de voorraadkast)
![Genista](https://static.ouders.nl/uploads/identicons/c0665ecc2c513ba4537c259192c7533b-50x50.jpg)
Genista
12-01-2012 om 10:43
De roux is heel simpel
Dat is het "standaard" bloemkoolsausje: roux van 20g gesmolten boter met 20 g bloem erdoor geroerd tot slappe massa. Dan doe je bij beetjes 2 dl melk erbij en steeds roeren tot alle melk is opgenomen (niet schrikken, in het begin lijkt het wel een soort klont te worden. Gewoon met beetjes tegelijk blijven toevoegen en gladroeren voor het volgende beetje erin gaat. Je kunt het kruiden met van alles en nog wat. Pindasaus over de bloemkool is ook heerlijk inderdaad! (en over de spruitjes!!)
![Genista](https://static.ouders.nl/uploads/identicons/c0665ecc2c513ba4537c259192c7533b-50x50.jpg)
Genista
12-01-2012 om 10:45
Meike, over jus
Kijk hier eens: http://www.ouders.nl/cgi-bin/TMMforum/FRshowpost.cgi?template=4&actueel=0&usrkey=48105074127249383514&archief=1&thread=36092&zoek=jus%20maken&forumsel=26&forum=26&post=521678
En veel plezier met je jusmakerij
![Juulia](https://static.ouders.nl/uploads/identicons/b26d4dbe3592f8b1ec13b5383449f539-50x50.jpg)
Juulia
12-01-2012 om 17:16
De saus
Ik wil een wat dikkere witte basissaus die ik naar eigen believen op smaak kan brengen.
Ik heb vandaag een roetje geprobeerd maar ik vermoed dat het gas te hoog stond want het brandde aan. Zal het eens opnieuw proberen.
Pindasaus maken dat kan ik gelukkig al wel (ik lus de pindasaus uit de winkels niet; veel te zoet en niet pittig genoeg). Maar om dat over de bloemkool te doen daar had ik nog nooit aan gedacht. Ik ga dat toch ook eens proberen.
![Laminaat](https://static.ouders.nl/uploads/identicons/4b6b208042ff049752a002144038afc4-50x50.jpg)
Laminaat
12-01-2012 om 19:53
Allesbinder
Juulia,
Een dikke witte saus is roux met melk. Nog makkelijker is melk opzetten en binden met allesbinder. Wel roeren, want ook dit wil aanbranden.
Laminaat