Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Lynna

Lynna

03-10-2012 om 09:43

Rechtsbijstandverzekering

Ik heb afgelopen week een financieel overzicht zitten maken en besefte dat ik elke maand betaal voor een rechtsbijstandverzekering. Die kan ik al niet gebruiken als het gaat om problemen na mijn scheiding, als het om werkgerelateerde zaken gaat kan ik de vakbond inschakelen. Heeft een rechtsbijstandverzekering wel zin? Het is toch elke maand 20 euro (ik probeer op van alles te bezuinigen...)

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Elisabeth B.

Elisabeth B.

03-10-2012 om 12:35

Nee

Persoonlijk zeg ik nee, de kosten zijn hoger dan de eventuele opbrengsten. Er zijn veel uitsluitingen en daarnaast heeft een jurist van een rechtsbijstandsverzekeraar een belang bij een snelle afwikkeling, wat niet in mijn belang hoeft te zijn. Ook hebben ze niet alle specialismen in huis. Veel kan ik zelf en als ik iemand nodig heb, betaal ik liever uurtje factuurtje voor een (gespecialiseerde) advocaat. Bedenk bij bijv. arbeidsconflicten ook dat de gemaakte kosten doorgaans 'part if the deal' zijn en dus bij de werkgever komen te liggen.
Maar goed, dit geldt voor mij persoonlijk. Je zou voor jezelf een checklist moeten invullen of het afdekken van de kosten van een (juridisch) conflict voor jou zin heeft. Misschien is zo'n checklist te vinden op internet? Je kan dit ook aan je assurantietussenpersoon vragen, maar houd er dan rekening mee dat door provisies het advies van een financieel adviseur gekleurd kan zijn. Hij ontvangt naast afsluitprovisie een percentage van de periodieke premie die jij betaalt en heeft dus belang bij het bestaan van die polis of het sluiten van een nieuw product.
Je kunt bij alle (niet verplichte) verzekeringen bedenken dat niet verzekeren ook een optie is. Wel is dan van belang in te schatten of je de risico's die je niet verzekert begrijpt en eventueel kunt dragen. Nederland is het meest verzekerde land van de wereld, we mogen best wat kritischer zijn. Ik heb bijv. geen glasverzekering (in 16 jaar een keer een ruit vervangen, die toch niet onder de dekking zou vallen). Ook heb ik geen uitvaartpolis, ook daarvan kun je het nut van verzekeren voor velen ernstig betwijfelen.

De vakbond

De vakbond bemiddelt doorgaans niet als er sprake is van individueel belang ( jij wordt ontslagen) en alleen als er een algemeen belang is. (de hele afdeling moet weg)
Ik zou t persoonlijk een heel nuttige verzekering vinden, zeker in deze economische tijden.
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Sancy

Sancy

03-10-2012 om 19:19

Klopt niet dorry

De vakbond vertegenwoordigt je wel als je ontslagen wordt hoor. De bonden kennen vrijwel allemaal een juridische afdeling die aan zowel individuele als groepsbehartiging doen.

Mea Proefrok

Mea Proefrok

03-10-2012 om 20:43

Hee grappig p

Wij ook alleen verkeer. En ik ben bondslid. Ook een dure grap, trouwens.

Elisabeth B.

Elisabeth B.

03-10-2012 om 21:40

Verkeer

Rechtsbijstand verkeer kan ook in je autoverzekeringen (casco, inztttenden-, ongevallen-) zitten, zou ik wel even checken, of je niet dubbel verzekerd bent. Je krijgt ook nooit dubbel uitbetaald.

Lynna

Kijk eens even op de site van de Raad voor Rechtsbijstand (www.rvr.org) of je in aanmerking komt voor een toevoeging als je een advocaat nodig mocht hebben. Als je ruimschoots binnen de inkomens- en vermogensgrenzen van de Wet op de Rechtbijstand valt is een rechtsbijstandverzekering onnodig.
Voor de dekking van de rechtsbijstand door de bond moet je de voorwaarden van de bond weten. Zo geldt voor nieuwe leden soms een beperkte dekking.

Het is zeker iets om naar te kijken, opzeggen kan zinnig zijn, beperken van de dekking tot bijvoorbeel verkeer misschien ook.

Maar in het algemeen: als je minvermogend bent binnen de grenzen van de Wet op de rechtsbijstand kan je een rechtsbijstandsverzekering laten zitten, behalve als je zelfstandig ondernemer bent, want zaken die uit de uitoefening van een bedrijf voortvloeien, daar wordt geen toevoeging voor verleend.

Groeten,

Temet

Elisabeth B.

Elisabeth B.

04-10-2012 om 08:51

Te veel verzekerd

Gisteren en vanmorgen berichtte NRC (next) nog over de verhoging van de assurantiebelasring en de gevolgen voor consumenten. Ook daar wordt geconcludeerd dat je best met minder verzekeringen af kan. Hieronder citeer ik een deel uit het artikel dat daarover gaat.

Het grootste gevaar schuilt voor verzekeraars in reflectie bij de Nederlandse burger. In de kans dat die op zondagmiddag nog eens zijn ordner met administratie ter hand neemt om te kijken waar hij voor verzekerd is, wat hij betaalt en wat voor dekking daar tegenover staat.

Voor econoom Peter Wakker van de Erasmus Universiteit is er nauwelijks iets mooiers denkbaar. In zijn ogen hebben veel verzekeringen geen enkel nut. Volgens hem is Nederland na het Verenigd Koninkrijk het land waarin wereldwijd het meeste aan verzekeringen uitgegeven wordt. ?Alle schade die je kunt dragen, moet je niet verzekeren?, is zijn centrale uitgangspunt. ?Want als je je ergens voor verzekert gaat er per definitie meer geld naar de verzekeraar dan dat je terugkrijgt.?

Driekwart van de verzekeringen is volgens Wakker nuttig: zorg, inboedel, sommige aansprakelijkheidsverzekeringen. Maar met evenveel gemak somt hij de minder nuttige polissen op: veel aanvullende zorgverzekeringen waaronder de tandartsverzekering, de fietsverzekering, reisverzekering, annuleringsverzekering en ga zo maar door. Dikwijls zijn Nederlanders ook dubbel verzekerd, zoals reisverzekeringen die voor ziekte dekken die toch al verzekerd was. Zijn schatting: een Nederlands gezin kan wel 150 euro per jaar besparen ? ten minste vergelijkbaar met de lastenverhoging waar verzekeraars voor waarschuwen. ?En de maatschappij is er bij gebaat?, zegt Wakker. ?Het is pure welvaartswinst.?

Vic

Vic

04-10-2012 om 21:33

Wel een rechtsbijstandverzekering

Volgens mij betaal ik bij DAS 14 euro per maand. Het lidmaatschap van de vakbond is 15 euro, maar daar zie ik verder het nut niet van in. Ik kom niet in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand, dus als ik een advocaat nodig zou hebben zou dat heel veel meer gaan kosten dan wat ik nu aan de rechtsbijstandverzekering kwijt ben. Nadeel is dan wel dat familie- en strafzaken niet gedekt zijn.
Een doorlopende reisverzekering heb ik sinds kort ook. Een collega van mij heeft onlangs ervaren waar die goed voor zijn, toen zijn zoon in een Grieks ziekenhuis werd opgenomen en de communicatie grotendeels via de verzekering liep en zijn vrouw langer op het vakantie-adres mocht blijven op kosten van de verzekering.

Wij komen niet in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand.
We hadden al 10 jaar een rechtsbijstandverzekering,en hadden hem in juni opgezegd.Dat kon pas per 1 december In gaan.In november hadden we hem opeens nodig,en we besloten hem toch aan te houden.
Uiteindelijk hebben we hem 3 keer nodig gehad,1 keer een kort geding wat we wonnen en ons 8000 euro opleverde,1x een verkeersgeschil wat voorkwam dat we 2500 euro schade moesten betalen.En nog een keer een zaak die ons 4200 euro opleverde.
Uiteindelijk zijn we heel erg blij dat we deze verzekering hebben,we betaalden voor elke zaak 100 euro( eigen risico) .Als je bedenkt dat een advocaat 250 euro per uur(!!) kost ,heb je die premie van 14 euro per maand heel snel terug verdiend.
Ik wil niet meer zonder .

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.