Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

amk

amk

06-11-2014 om 18:34

Recepten draadje

wie vult aan?

Zet in het onderwerp de naam van het recept, dat zoekt later makkelijker terug.

amk

amk

06-11-2014 om 18:56

Mulligatawny

uit het blue band kookboek Soep.

Het is een maaltijd soep
voor 4 personen:

nodig:
50 g bakboter (dat wat je zelf gebruikt om in te bakken)
50 g bacon in stukjes (de rest doet het prima als spekjes in een stamppot)
1 kleine kip of kippenpoten, of drumsticks: met vel, geen vleugels want daar kun je het vlees zo lasig afkrijgen. In stukken.
20 g bloem
2 el kerriepoeder
2 fijn gehakte uien
1 fijn gehakte teen knoflook (of meer als je van knoflook houdt)
1 geschilde in stukjes gesneden appel of mango
1,5 liter bouillion (kip, vlees, groente, geen vis)
20 g witte amandelen (amandelschaafsel werkt erg goed)
1 grof gesneden worteltje
1 takje peterselie (of uit een potje)
1 takje selderij (of uit een potje)
1 klein laurierblad (of niet)
Of een andere combinatie die je lekker vind aan groene kruiden (de combinatie Oregano/basilicum vind ik zelf te italiaans aandoen)
1 dl room (of crème fraiche of sourcream of yoghurt)

En een lekere grote soeppan: van een liter of 7. Dan klotst het er niet overheen als je door roert.

Bereiding:
Fruit in een grote pan, op een laag vuur in de bakboter de bacon. Voeg de kip in stukken toe en bak deze lichtbruin.
Neem dan de kip uit de pan.
Voeg aan de bakjus al roerende de bloem en de kerriepoeder toe en blijf roeren tot een glad mengsel ontstaat (dat natuurlijk niet glad is door de stukjes bacon ☺)
Doe de kip terug in de pan samen met de fijn gehakte uien en de knoflook. Bak alles op een laag vuur onder voortdurend omscheppen nog 3 minuten.
Voeg er de appel of mango aan toe en al roerende de bouillion. Breng alles aan de kook en zet dan het vuur laag.
Wrijf de amandelen fijn in een vijzel(daarom is schaafsel zo makkelijk, dan heb je geen vijzel nodig maar crunch je het gewoon met je vingers) en voeg ze toe samen met het grofgesned worteltje, en de kruiden.
Laat dit geheel onder af en toe roeren 40 minuten zachtjes koken.
Haal de kip er uit en snijd het vlees in stukjes.
Volgens het recept zeef je de soep nu, maar dat doe ik als aartsluie kok niet, ze eten maar lekker stukjes (heel authentiek / rustiek geef er een draai aan) en breng het geheel met de stukjes kip weer aan de kook.
Schep het in kommen en schep er dan een lepel room door.

Zolang er geen room in zit kun je het prima invriezen.

Breng op smaak met zout en peper, vinden wij meestal niet nodig.
En als suggestie in het kookboek staat er nog dat je er een kom rijst bij kunt geven. Maar met brood is het ook heel erg lekker.

Annet

Annet

06-11-2014 om 19:44

Wat een verschil met andere recepten (Mulligatawny soep)

Ik had de Mulligatawny soep opgezocht op internet. Daar heet het Indiase kippensoep. Ik heb het recept opgeslagen. Ga ik zeker een keer maken.
In de Indiase versie gaan veel meer kruiden (op z'n Indiaas, zoals gember, komijn, kurkuma, koriander, knoflook, etc.
En er gaan linzen bij.

De versie van Blue Band lijkt op een Nederlandse versie van deze soep met laurier, selderij, peterselie en kerriepoeder.
Is vast ook lekker maar wel heel anders.

Marie

Marie

06-11-2014 om 22:47

ovenpasta met ei

Ovenpasta met ei uit de Allerhande:

http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R758502/ovenpasta-met-ei

Ingrediënten
300 g biologische volkoren penne rigate
600 g spinazie
450 ml sugo isolana (pastasaus)
2 tl gemalen komijn (djinten)
4 eieren
75 g jong belegen kaas

Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de pasta en voeg de laatste 2 min. (al kokend) de spinazie in delen toe. Doe de pasta en spinazie na het afgieten terug in de pan. Schep de pastasaus en komijn erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Doe de pasta met de saus in de ovenschaal.
Maak 4 kuiltjes en breek de eieren erboven. Bestrooi de pasta met de kaas, maar laat de eidooiers vrij. Bak 15-20 min. in de oven tot de kaas gesmolten is en de eieren gaar zijn. Bon appétit!

amk

amk

06-11-2014 om 23:04

Pasta met broccoli en brie

favoriet van dochter

Ingredienten:
Pasta (naar behoefte)
broccoli
brie (camembert kan ook)
walnoten
bouillion

Verwarm de oven voor op 200°C
Kook de pasta in bouillion.
Blanceer de broccoli of gebruik een restje
pasta in een oven schaal, broccoli er over, afdekken met brie en bestrooien met walnoten.
15 minuten in de oven.

Heeft ooit in de allerhande gestaan, maar dit is wat we er nu van gemaakt hebben.

Pasta alla Norma met ricotta

Leuk amk, ik ga jouw soep met de moeilijke naam binnenkort maken.

Hier een recept wat ik geregeld maak, ook uit de Allerhande: http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R845706/pasta-alla-norma-met-ricotta

Ingrediënten
1 ui
2 tenen knoflook
5 el olijfolie
400 g tomatenblokjes (blik)
2 tl suiker
2 aubergines
300 g rigatoni (pasta)
250 g ricotta (bakje)
15 g basilicum (bakje)

Verwarm de oven voor op 220 °C. Snipper de ui. Pers de knoflook uit. Verhit ⅕ van de olie in een pan en fruit de ui met de helft van de knoflook 3 min. Voeg de tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Laat 15 min. zacht koken met de deksel op de pan. Breng na 10 min. op smaak met de suiker, peper en zout.

Meng ondertussen de rest van de olie en knoflook. Snijd de aubergines in dunne plakken. Verdeel de aubergine over een met bak­papier beklede bakplaat. De plakken mogen elkaar overlappen, maar niet te veel. Doe het eventueel in 2 delen. Besprenkel met de knoflookolie en bestrooi met peper en zout. Rooster de aubergine boven in de oven in ca. 15 min. gaar.

Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af en verdeel over de borden. Verdeel de tomatensaus en aubergines over de pasta. Verkruimel de ricotta erover en bestrooi met het basilicum.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.