Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Lekker!

Lekker!

27-04-2012 om 17:55

Oke, nieuwe kitrand. wat nu?

Onze badkamer, die 4 jaar geleden is gebouwd bleek niet (meer?) geheel waterdicht. De muur van de naastgelegen slaapkamer bleek drijfnat, ik kon het behang er met gemak aftrekken. We hebben het pas laat ontdekt, want er stond een kast voor. En ook in de keuken (andere kant)zit een flinke vochtplek in de muur.
Nu is de diagnose: het komt door schimmel in de kitrand. Behandeling: nieuwe kitrand. Advies: kitrand beter schoonhouden. (en de muren goed laten drogen en opnieuw behangen natuurlijk!
Goed... mijn vragen aan jullie:
1. is 4 jaar niet een beetje erg kort voor zoiets?
2. Andere vraag: hebben jullie nog ander tips om schimmel te voorkomen dan: schoon en droog houden? (makkie in de douche...?!)
3. Als een kitrand de voeg tussen wand- en vloertegel niet helemaal bedekt, is dat niet gewoon vragen om problemen? (in de nieuwe situatie bedekt de kit wel de hele voeg)

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Merel

Merel

27-04-2012 om 20:01

Ligt eraan

1) als de kitrand gewoon niet goed gemaakt is, dan kan het zelfs al binnen een maand gaan lekken.
2) volgens mij heb je schimmelwerende kit, ik heb zelf zelden zwarte kit randen, de douche goed luchten werkt het beste, en ik heb in de badkamer een sprayfles met 50% water en 50% glorix staan. Als je dat op de rand spuit verdwijnt de schimmel als sneeuw voor de zon.
3) ja, want dan kan er gewoon weer water tussen komen.

Je moet de kit dus heel goed verwijderen (wegsnijden en de rest met kitverwijderaar) en dan weer goed aftapen en opnieuw kitten. (zie hier een paar fotootjes: http://www.younghouselove.com/2008/03/bathroom-breakthrough/ )

Is niet normaal!

Wie heeft de badkamer aangelegd? Jullie zelf, een expert of een beunhaas?

Schimmel in de kit lijkt me echt onzin! Kapotte kit kan wel. Niet goed aangebracht of misschien te hard geboend bij het schoonmaken. Is dit trouwens de muur waar de kraan van de douche zit? Bij ons, en bij vrienden ook bleek daar de oorzaak van lekkage te zitten. Als je de kraan van de muur haalt en de rozetten, kom je bij de buisjes van de waterleiding. Het gat in de muur hoort helemaal dichtgekit te zijn. Als dat niet zo is (was bij ons niet zo) loopt het water achter de kraan langs zo de muur in

Chippie

Chippie

27-04-2012 om 21:24

Nee, dat is niet nomaal

Ik heb net even gecheckt, hier zie je helemaal niets aan de kitranden van 4 jaar. We maken gewoon schoon maar geen speciale toestanden. Nog nooit schimmel gehad (al vraag ik me af of een kitrand-met-schimmel zo'n grote lekkage kan veroorzaken).

Margriet*

Margriet*

27-04-2012 om 21:31

Typische reactie

Ik weet niet of her zo kwetsbaar is maar we hebben al in verschillende huizen kitranden bij douches en baden gehad met schimmel (die er met een of ander HG goedje wel weer uit ging) maar nog nooit lekkage gehad. Ik denk dat de kitrand niet goed is aangebracht. Hier een kitrand die al 12 jaar erop zit en elke week intensief wordt schoongemaakt, is nog steeds goed.

Lekker!

Lekker!

27-04-2012 om 21:35

Expert

De badkamer is aangelegd door een badkamer-aanlegger / keukenbouwer / loodgieter. Wij hebben de lekkageplekken laten zien, zij hebben de badkamer nagekeken en trokken de volgende conclusie: optrekkend vocht. Misschien uit de kruipruimte? Vervolgens is het rioleringsbedrijf wezen kijken dat vorig jaar werkzaamheden aan de riolering heeft uitgevoerd. Hun conclusie: de kruipruimte is droog, de afvoer is in orde. Eén blik in de badkamer en de verklaring was: de kitrand zit los en sluit de voeg niet goed af. Dat veroorzaakt de lekkage.
Nou, toen weer opnieuw de badkamerbouwers opgetrommeld. Hun opmerking: de kitnaad zit goed, maar is aangetast door schimmel. We zullen de kit vervangen.
Nou, dat hebben ze dus meteen gedaan. Ik vroeg: ok, maar hoe komt dit nu en hoe voorkomen we dat we binnen 4 jaar weer zo zitten? Antwoord: schimmel voorkomen door de boel beter schoon en droog te houden.
Ik krijg dan dus het gevoel dat ik ehm... genaaid wordt. De suggestie dat de kit niet goed had aangesloten werd weggewimpeld. Daar had het niet mee te maken. Vervolgens besloten ze wel de nieuwe kit extra breed aan te leggen.

Ik heb nooit geweten dat schimmel lekkage kan veroorzaken. Wel andersom.

Ik vraag me af of ik deze badkamermakers wel moet betalen hiervoor...

guera

guera

27-04-2012 om 21:59

No way

Zij proberen hun fout op jou af te schuiven. Kit gaat niet lekken door schimmel. Kit moet 4 jr mee kunnen. Zij hebben toen niet goed gekit en proberen ermee weg te komen lijkt t. Ik zou fotos maken en kijken of je de schade op hen kunt verhalen en zeker niet betalen. ! Succes. Mooi balen

Merel

Merel

27-04-2012 om 22:07

Klopt niet hoor

Het is al raar dat ze langskomen en eerst zeggen dat het door optrekkend vocht komt en het niet over de kitrand hebben (waar ik denk ik als eerste naar zou kijken)
Dan haal je er een andere deskundige bij die zegt dat het door de kit komt, en dan ineens zeggen ze zelf ook dat het door de kit komt, maar niet door hen, maar door de schimmel.
Raar verhaal van ze, volgens mij gaat kit niet los door schimmel, maar ziet het er gewoon niet mooi meer uit (maar dat weet ik niet zeker hoor). Om ervoor te betalen (terwijl je ook al lekkage hebt gehad hiervoor) tja, misschien zou het netter zijn als het bedrijf dit gratis zou doen, als een soort garantie.

P.s ik droog mijn kitranden nooit af hoor (wie wel?) doe alleen het raam iedere dag open na het douchen en doe het raam 's avonds weer dicht.

Raam open

Raam open om het vocht uit je badkamer weg te krijgen is niet de beste oplossing. Beter is een mechanische afzuiging. Bij raam open koelt de waterdamp in de lucht snel af en slaat het water juist neer op je muren, meubels en plafond. Maar als mechanische ventilatie er niet is moet je natuurlijk wat.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app

nathalie

nathalie

28-04-2012 om 08:45

Je bent

inderdaad gen***d. Lekkende kit door schimmel, en dat binnen 4 jaar, onzin. Dat was vanaf het begin niet goed aangelegd. Omdat het nu hersteld is, hoop je, kun je er waarschijnlijk weinig meer aan doen. Ik ga er tenminste van uit dat voor de nieuwe kitrand geen rekening gepresenteerd hebt gekregen?!
Anders kun je nog eens info vragen bij de consumentenbond of de vereninging eigen huis, als je daar lid van bent. Of vragen bij de branchevereniging van de bouwers, als ze die hebben. Maar omdat de slecht aangelegde kit er nu uit is kan niemand meer zien dat het niet goed was, dus of je daarmee nu opschiet is de vraag.
Ventileren, ramen open of nog beter afzuigen helpt tegen schimmel. Schimmel is muf en ziet er niet schoon uit, maar ook een schimmelige badkamer hoort niet te lekken!

Kitrand of voegen?

Voegen kunnen ook gaan doorlekken als je bepaalde schoonmaakmiddelen gebruikt. Is het wel de kit die lekte? of sijpelen je voegen door? Dat hadden wij namelijk.

Zijn het de voegen wel?

De lekkage die je beschrijft klinkt wel heftig. Is er niet een lekke afvoer of zo'n niet afgekitte kraanrozet, zoals hierboven al geopperd? Ik kan me niet voorstellen dat een klein kiertje bij een kitnaad zoiets kan veroorzaken. Kan je er geen onafhankelijke deskundige bij halen? Van eigen huis ofzo?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app

Merel

Merel

28-04-2012 om 13:42

Triple

Oh hier gaat dat heel goed, ik heb wel een flinke kier onder mijn badkamer deur (1 cm) en de badkamer is binnen no-time kurkdroog. Afzuigsysteem hebben we ook maar die heb ik uitgezet (die kon nooit permanent uit, bleef dag en nacht op standje 1 draaien) Dus ik ben naar zolder gegaan en heb de stekker uit dat ding getrokken (kan niet tegen geluidjes, zeker 's nachts niet)

Ik denk wel dat de luchtstroom het is die het 'm doet. Dus anders hou je ook de badkamer deur open en een raam aan de andere kant van het huis. Binnen een uur is alles kurkdroog door de tocht die je hebt gecreeerd.

Jaymza

Jaymza

29-04-2012 om 10:54

Kimband vergeten?

Is er wel kimband aangelegd bij de aansluitingen tussen wanden en vloeren? Lekkage na 4 jaar is wel heel raar. Er moet iets fout aangelegd zijn.

Jaymza

Lekker!

Lekker!

02-05-2012 om 21:41

We zijn er nog niet...

Bedankt voor jullie reacties. Sijpelende voegen? Dan zou het vocht toch meer op de plek van de douche moeten zitten, lijkt mij. En ook moeten doorslaan door de muur (toch?), nu kruipt het echt op. Kimband vergeten... pff dat zal toch niet? Zou dat kunnen? Het is wel echt een badkamer- keukenspecialist hoor! (hmmm....)
Goed, de rekening voor de werkzaamheden is binnen en ook de rekening van de rioleringsman die heeft gekeken, dus nu even moed verzamelen en mij van mijn meest assertieve kant laten zien... :-\
Vervelend is dat het nog niet over is. Als we de vochtplek niet drogen (met een kacheltje), blijft het vocht opkruipen (en dalen) en nu proberen we het verband met wel / niet douchen aan te tonen, wat minder 1 op 1 te leggen is dan we zouden hopen.
Komt bij dat de (herstelde) drempel aantoonbaar lekt, dus we zijn nog niet klaar met onze badkamer- keukenspecialist...
Ik ga morgen bellen met Vereniging Eigen Huis en advies inwinnen. Erg vervelend dit.
Bedankt tot nu toe, tips blijven uiteraard welkom!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.