Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Moestuin, top en flop

Wat was jullie topproduct in de moestuin dit jaar, en wat ging er niet goed?
Bij mij ging de courgette in het begin als een trein totdat de slakken en de pissebedeen doorhadden dat er wat te halen viel. De tomaten en aardbeien hebben te weinig zon en warmte gehad volgens mij. Absolute topper zijn de wortelen. Ik oogst er met grote regelmaat nog steeds van. Ik ga vandaag maar druivengelei maken. Ze zijn best lekker, maar niemand houd hier van de pitjes.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
ishtar

ishtar

16-09-2011 om 08:57

Top

met stip op nummer 1: komkommers! Jee, wat veel, niet weg te eten! (en lekker!)
Mijn flops zijn wortels, veel wortelvlieg en uien, maar die heb ik te laat gezaaid, dat zijn nu plantuitjes voor volgend jaar Tomaten wilden niks, behalve bruin worden, bietjes zijn weinig opgekomen (mieren!) maar die opgekomen zijn doen het goed. De watermeloen wil het toch echt warmer hebben, de asperges zijn er maar 3 van opgekomen (van de ruim 50 die ik gezaaid had, deels te wijten aan een overijverige medemoestuinierster die daar geschoffeld heeft ) tuinboontjes waren ook te laat gezaaid, veel luis, wel een paar keer van gegeten 9en heerlijk!) maar in verhouding te weinig.
de erwtjes zijn grotendeels opgegeten door vogels (we waren net op vakantie in die oogsttijd)
andere dingen die goed gingen waren peultjes en boontjes, mijn mais is nu net rijp, en ik heb wel kolven, maar ze zijn niet optimaal gevuld. Er zit wel genoeg in op het koken rendabel te maken
De boerenkool staat vrolijk, de venkel heeft het verplaatsen prima doorstaan, de spruitjes krijgen spruitjes, ik heb tig potten jam van aardbeien, bessen, pruimen, frambozen en een enkele braam.
Alles bij elkaar opgeteld, en met de mededeling van andere moestuiniers van het complex, dat zij 'het eerste jaar nauwelijks oogst hadden' in gedachten, ben ik heeel tevreden!

Tijgeroog

Tijgeroog

16-09-2011 om 09:21

Courgette

Een inieminietuintje maar we hebben de hele zomer cougettes gegeten, allemaal van 1 plant. Sla deed 't wel aardig, tomatenplanten zijn toen we op vakantie waren helemaal weggerot. Dat was jammer, want die zaten heel mooi vol met vruchten. Aardbeien liep ook niet echt, radijs snap ik denk ik niet. Kruiden deden het prima.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

16-09-2011 om 09:43

Flop

Dit jaar niet zo goed. Ongeveer tien aardbeien, geen snijbonen, geen van de gezaaide tomaten is opgekomen. Wel wat sla, radijs en de wortels werden er voortijdig uitgetrokken om te zien of ze al goed waren. Paprika van gekochte plant deed het wel. O, en ook geen meloenen of peterselie. Moet wel eerlijk zeggen dat we door omstandigheden na het zaaien ook niet meer echt naar de tuin hebben omgekeken.
Rosa van der Zanden

Geen moestuin, maar toch

Ik heb dan wel geen moestuin, maar ik heb e.e.a. in ons gewone tuintje gezet. Absolute topper: de pronkbonen, die ik eigenlijk vooral had gezaaid om een hekwerk te begroeien. Dat deden ze vol enthousiasme, en je hebt er leuke rode bloemetjes in zitten (vandaar de naam denk ik), en de bonen zijn uitstekend. Geen beestje of vlekje op te bespeuren. Nou is de oogst niet gigantisch, maar er staan dan ook maar iets van 4-6 planten, en we eten toch maar weinig groente hier, dus dat kwam prima uit.

Volgend jaar dus weer pronkbonen, maar dan tegen een ander stuk van het hek want je mag peulvruchten niet twee jaar aaneen op dezelfde plek planten, heb ik begrepen.

Het neefje de lathyrus deed (doet) het trouwens ook fantastisch. Die eten we uiteraard niet op.

De snijbiet deed het minder uitbundig dan verwacht, de worteltjes doen het op zich prima, maar ik heb ze niet tijdig uitgedund dus sommige krijgen onvoldoende ruimte uit te groeien.

De tomaatjes zijn teleurstellend, met name omdat veel vruchten aan de plant blijken te barsten. Weet iemand hoe dat komt?

Van de courgette heb ik 1 fatsoenlijk exemplaar kunnen oogsten, wel zitten er nou wee 2 bloemen in, dus wie weet.

De sla is door de slakken vrijwel direct na het ontkiemen opgegeten. Volgend jaar direct aan de Escar-Go.

Groeten,

Temet

jippa

jippa

16-09-2011 om 10:11

Balkontuintje

Dochter had dit jaar voor het eerst een balkontuintje. De top was de minikomkommer: veel komkommertjes, lekker knapperig. Verder prima minitomaatjes, lekkere knoflookbieslook en leuke bloemen. En dit alles in een oude op straat gevonden zandbak die ik heb omgebouwd tot square-foot-garden. Ik hoop ook nog op een paar aardappelen. De basilicum die ik gezaaid had in bakken kwam heel traag op gang maar smaakt nu wel lekker.
Ik wil volgend jaar de zaak gaan uitbreiden!

Hanne.

Hanne.

16-09-2011 om 10:18

Top aardbeien

Absolute top waren hier de aardbeien. Heb ik echt kilo's vanaf gehaald. En dat terwijl het de jaren ervoor vrijwel niets was. Er zit zelfs nu nog bloem in.

Idem voor de kersen (mini boompje met 4 kg geoogst), bieslook (bosje van vorig jaar met inmiddels een omvang van 40cm) en de koreander.

Absolute flop was (met dank aan de familie slak) de sla, de appels (met dank aan de familie luis) en de bessen. Daar zat helemaal niets aan.

Hiero

top: alle sla. Heerlijk van gegeten. Ik heb het eind augustus uit de grond gerukt & op advies van de groenteplantjeskweker nog een 2e ronde gepoot. Ze groeien al weer aardig. Heb er nu ook preitjes tussenstaan (moet ik nog zien!) en in een ander perk waar de sierrabarber er al sneu begint uit te zien heb ik nu een zootje boerenkoolstronken staan. eens zien wat dat wordt!

Floppen had ik niet echt so far, maar dat komt omdat ik alleen maar sla had gepoot...hahaha!

O ja, toch, courgetteplanten, 2 stuks, in de voortuin. helemaal niks. Geen idee wat ik fout doe, ik heb al vaker geprobeerd courgettes te kweken, maar het is nog nooit wat geworden.

Tomaten en zo probeer ik niet meer, dat werkt alleen in een echt mooie zomer. Misschien neem ik oooooit nog eens zo'n minikasje, daar wil vanalles altijd, maar ik denk dat ik daar te lui voor ben.

Ik heb overigens nu ook snijbiet staa. Zo fleurig met die knaloranje en rode steeltjes. Het groeit heel aardig, moet binnenkort eens op receptenjacht, ik heb het alleen voor de fotogeniek gekocht, nog nooit gegeten..hahaha!

Ingrid

Hibiscus

Hibiscus

16-09-2011 om 14:57

Flop

de aardbeien zijn totaal mislukt, sla ook en zelfs mijn kruiden zijn allemaal verdord. We waren net op vakantie toen het hier bijna 2 weken droog was.

Ik heb wel aardappelen gepoot en die zijn allemaal heel goed opgekomen, daar hebben we 4 keer van kunnen eten.

Hibiscus

Terwijl ik dit type komt er iemand aan de deur die de tractor komt ophalen.... Hmmm, we hebben een tuintje van 5 bij 10, geen tractor voor nodig. De arme man zit echt helemaal fout ben ik bang.

Bramen top

De bramen waren zoals elk jaar top. Net als peterselie, salie, radijsjes en pluksla. Flop waren de tomaten en courgette. Ik denk door een gebrek aan zon.

margje van dijk

margje van dijk

16-09-2011 om 17:07

Hier wel tomaten

Bij mij is de pompoen voor het tweede jaar op rij niks geworden. Beide jaren kwamen er een paar kleine vruchten aan en daarna brak de plant ergens waarna het helemaal niks meer werd.

Daarentegen deden de tomaten het juist erg goed bij mij. Ik oogst er elke week wel een paar, ze hangen vol groene tomaten die nu om de beurt rood worden. Ik ben echt stomverbaasd, want we zijn 3 weken op vakantie geweest en toen heeft er geen mens naar omgekeken, maar het heeft zo hard geregend in Nederland dat ze gewoon zijn blijven leven.

Ook de komkommer is een groot succes, ik heb er al heel wat komkommers afgehaald. En de courgette doet het redelijk, maar begint er nu de brui aan te geven (en er komt nu ook vreterij in).

Sla is ook super, ik heb bijna al mijn bakken vol met allerlei slasoorten gezaaid en dat doet het heel goed. Rucola is spontaan overal weer opgekomen lijkt het, en dat vind ik prima Zelfs nu beginnen er nog weer kleine rucolaatjes. Ook de ijsbergsla is erg lekker (al zijn het bij mij niet van die compacte bollen als in de winkel, maar gewoon waaierende bladeren, ze zijn heerlijk).

En dan de topper dit jaar: basilicum! Vorig jaar kwam dat maar traag op gang, maar ik heb nu op 3 plaatsen geurende basilicumplanten die al maanden floreren. Héérlijk!

De koriander was best wel gauw weg, maar de basilicum gaat maar door. Ook de andere kruiden (tijm, marjolein, rozemarijn, munt, bieslook) doen het prima. Erg handig.

En verder had ik relatief veel bloemen dit jaar en die zijn ook prachtig.

Al met al ben ik best tevreden!

Margje

Biene M.

Biene M.

16-09-2011 om 22:05

Radijsjes en tomaatjes

Dit jaar ben ik voorzichtig op mijn balkon met radijsjes en cherrytomaatjes begonnen. De radijsjes waren top, ongelooflijk hoe snel en goed die het deden! De tomaatjes waren een erg trieste toestand, eerst heeeeel lang wachten tot er wat komt, en vervolgens werden de tomaatjes zodra ze rood werden opgegeten door de vogels. Ik heb er niet één van geproefd

Marjoleine64

Marjoleine64

16-09-2011 om 23:18

Courgettes!

wij hadden drie planten kruip/klimcourgettes, die het alle drie uitbundig gedaan hebben (takken van werkelijk tot 10 meter lang). We hebben meer dan we zelf kunnen eten en geven regelmatig een paar aan de buren of de hulp. Ook de snack-komkommers deden het bijzonder goed dit jaar. De tomaten begonnen goed, maar toen halverwege de zomer alle blad begon te schimmelen en er nog niets rood begon te worden hebben we de hele zaak gerooid. Verder heeft onze appelboom (notarisappel, halfhoog, staat er nu zo'n jaar of 6) dit jaar een zeer grote oogst van wel 50 appels (de helft geoogst, de rest hangt nog).
Bessen geven we op, wat er rijp wordt wordt toch direct door de vogels opgegeten. Kennelijk is onze tuin daar niet geschikt voor.
Marjoleine

Oogst uit de jeugdtuin

tot onze grote verbazing heeft oudste zoon een enorme oogst uit zijn jeugdtuin: radijzen, rode kool, spinazie, uien, rode uien, sjalotten, paprika's, rode bieten, tuinbonen, bossen peterselie, sla, andijvie en prachtige strobloemen. Wat er nog gaat komen is volgens mij boerenkool en boontjes. O, ja ik vergeet nog de zes kilo aardappelen, rode pepers en venkel.
Echt enorm wat zo'n tuintje kan opbrengen, ontzettend leuk.

groetjes van Purk

Monet

Monet

17-09-2011 om 17:34

Purk?

Wanneer is de landwinkel geopend?

jeanetkl

jeanetkl

18-09-2011 om 14:33

Eigenlijk niks, behalve pissebedden

Vrijwel alles is dit jaar opgegeten door de pissebedden. De wortels stonden leegegeten onder de aarde, de aardappels waren weg voor ze opgekomen waren bijna enz. enz. Miljoenen pissebedden. Geen idee wat eraan te doen. Zoon kweekt pepers, ook die worden opgegeten door de pissebedden.
Net winteruien gezaaid en nog wat andere wintergroenten. Alle kleine plantjes zijn alweer opgegeten. Hopelijk komen de uien wel op.

Monet

bij de oogst van deze week zal ik je in gedachten houden. Geloof dat er nog wel wat bieten en venkel aankomt. De boontjes komen er nog aan (maar heel veel zag ik er niet hangen). Mocht je nog peterselie willen....daar stond vorige week nog echt veel van.

De munteenheid in de landwinkel is trouwens gogo's....daar heeft de buurvrouw ook meebetaald. Vanavond eten wij trouwens stamppot andijvie....uit de tuin natuurlijk

groetjes van Purk

Valkyre

Valkyre

18-09-2011 om 22:39

Drama

De peultjes deden het eerst goed, maar daarna is ongeveer alles weggerot.. Teveel regen op de klei hier. Een paar courgettes gegeten - de laatste paar aangevreten door muizen? Slakken? - en wat worteltjes, bieslook, kervel, sla, allemaal vroeg in de zomer. Bah! Volgend jaar beter...

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Hier

hmmm zelfde als jullie.
Aardbeien redelijk. Bloeien nog steeds !
Wortelen doen het als enigste groente.
Prei en bosui ehhhh 1 plantje heeft de waterramp van juni/juli overleeft.
Alleen mijn kruiden varen er wel bij.
Dus volgend jaar voor mij een specialisatie voor mij, namelijk KRUIDEN.
Gr. Rymcke

O ja

Mijn tomaten zijn erg laat.
Staan nu volop met groene tomaten. OF ze rood worden nog is de vraag. Oogst 1 stuks. Die was al rood.
Gr. Rymcke

Jorianne

Jorianne

20-09-2011 om 11:35

Voor het eerst een tuintje

Wij hadden dit jaar voor het eerst een groentebak, ong. 1,60 bij 1,60 meter. Door mijn man volgegooid met bemeste tuinaarde, dus alles groeide als een speer. Tel daar bij op dat ik geen idee had hoe groot bijvoorbeeld een courgetteplant wordt, en je ziet het voor je, haha. We hebben wel alles laat gezaaid/geplant, dus we zitten er nog volop van te eten.
Die courgette is dus een monstercourgette geworden, we plukken ze als ze nog vrij klein zijn, dan zijn ze heerlijk en kunnen we de hoeveelheid aan.
Tomatenplant hebben we verzet, op hoop van zegen, maar dat is niet goed gekomen. Had anders ook niet gewerkt want kwam echt in de verdrukking.
Van de 10 bonen die opkwamen hebben 5 plantjes zich goed ontwikkeld en (dankzij de bemeste grond?) hebben we daar al een paar keer van gegeten.
De sla is ook heerlijk, we plukken er gewoon af wat we gebruiken, maar ze schieten nu een beetje door. Verder nog rode bieten, die kunnen deze week uit de grond. Alleen nog even opzoeken hoe ik die lekker klaar maak.
En de ene aardbeienplant, die hiervoor al 3 jaar in dezelfde pot stond (natuurlijk geen voeding meer te bekennen in die aarde) is zo blij van alle mest dat 'ie ons nog steeds grote heerlijke aardbeien geeft.

Jorianne

Jorianne (bieten!)

klein stukje naar beneden...een heus bietendraadje vol recepten!

Ingrid

Jorianne

Jorianne

20-09-2011 om 11:59

Ingridt

Ik zie het, komt helemaal goed. Meteen vanavond maar proberen!

Jorianne

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.