Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Nokje

Nokje

06-04-2017 om 17:07

laag dak, welke dakkapel?

Binnenkort hopen wij te verhuizen naar een ander huis (koop).
De zolderverdieping is enorm, maar heeft een lage nokhoogte. Wel stahoogte in het midden, net iets hoger dan een deurpost.
Nu willen we daar in elk geval een of twee dakkapellen. Maar ik twijfel nogal wat beter is, een "gewone" vanaf de nok of eentje met een (eenzijdig) nokverhogend effect? Die laatste zijn volgens mij een stuk duurder, is dat de moeite waard als er al stahoogte (net aan dus) is?
Waarom zijn die nokverhogende kapellen eigenlijk zoveel duurder, het lijken mij gewone dakkapellen maar dan met een puntig dak erop..
Ik hoop dat er hier iemand met ervaring is, zodat ik mijn gedachten hierover een beetje kan voeden met praktijkervaring.

Duiventil

"Waarom zijn die nokverhogende kapellen eigenlijk zoveel duurder, het lijken mij gewone dakkapellen maar dan met een puntig dak erop.."

Omdat je originele nok doorgezaagd moet worden en er een nieuwe dragende constructie gemaakt moet worden denk ik?

Wij wilden dit ook met ons redelijk flauwe dak, maar kregen er geen vergunning voor. Het werden dus twee gewone dakkapellen.

skik

Nokje

Nokje

06-04-2017 om 18:23

Nee, geen duiventil

Nee, die eenzijdige nokverhogende dakkapellen komen náást de bestaande nok. Dus eigenlijk is het een dakkapel maar dan met een verhoogd dak dat de lijn van het bestaande dak volgt. Er zijn er ook die de bestaande nok vervangen inderdaad!

Triva

Triva

06-04-2017 om 22:30

heb je

Wellicht wat plaatjes?

Triva

Triva

08-04-2017 om 07:55

maar

Dan heb je maar voordeel aan één kant. Wat wil je met de zolder? Als je aan beide kanten bijv een kamer wil maken zou ik twee dakkapellen maken. Je hoeft toch niet de hele tijd te staan op zolder? Als je er bijv was wilt hangen is een verhoging wel weer fijn (ik geef maar een voorbeeld)

Nokje

Nokje

08-04-2017 om 12:12

Dat is zo

Daar had ik nog niet aan gedacht, dat je dan ook maar eenzijdig voordeel kunt hebben. Zeker iets dat tot nadenken stemt.
De zolder is 10 meter lang bij 7,5 dus het gaat wel meer om de hoogte dan om de ruimte. Er hoeven alleen een slaapkamer te komen en opslag. Geen wasruimte.

mirreke

mirreke

09-04-2017 om 10:43

Waarom dan geen dubbele nokverhogende dakkapel?

Dan heb je er echt veel voordeel van. Ik zou eens kijken of zoiets mogelijk is en of je er een vergunning voor kunt krijgen. https://www.nokverhoging.nl/soorten/dubbele-nokverhoging/

Anders zou je kunnen gaan voor een dakkapel die resulteert in ahw een plat dak vanaf nokhoogte, zolas bv hier http://www.sg-bouw.nl/werk/gerealiseerd/dakkapellen/185.dakkapel-utrecht. Dan kun je aan de kant van de dakkapel een prima kamer maken.

Triva

Triva

09-04-2017 om 11:29

maar

als je maar 1 slaapkamer maakt aan de kant van de nokverhoging is het zo prima als je aan de andere kant opslag maakt. Voor opslag heb je geen dakkapel nodig.

Specht

Specht

09-04-2017 om 13:42

Buren

ik zou kijken hoe de buren het probleem hebben opgelost.
Misschien kun je zelfs wel vragen of je even binnen op zolder mag kijken.
Ik denk dat je daar meer aan hebt, dan hier waar niemand de situatie echt kent.

Nokje

Nokje

09-04-2017 om 14:12

buren

De buren hebben een ander huis, het gaat om een vrijstaande woning. ☺
Maar ik krijg zo wel "food for thought". Morgen gaan we zaken nauwkeuriger opmeten. En dan op goede vrijdag langs dakkapelshowrooms. Onze middelen zijn enigszins beperkt. Als we een complete duiventil nemen kan ik de woonkamer niet verbouwen volgens plan...

Specht

Specht

09-04-2017 om 18:16

Sparen?

Ik weet niet of het kan, maar heb je ook aan de mogelijkheid gedacht om eerst beneden te verbouwen zoals je wilt, en dan te sparen voor een duiventil dakkapel, en die dus later te plaatsen.
Het lijkt mij zo zonde als je nu een kleine dakkapel neemt, terwijl je het liefst een grote dakkapel wil.
Of later beneden verbouwen, maar dat lijkt mij onhandig.

Nokje

Nokje

09-04-2017 om 19:33

Boven heeft prio

Helaas willen we eerst boven een kamer maken om een puber te kunnen stallen. De slaapkamers beneden zijn krap en we moeten de 2 gebroeders een eind uit elkaar parkeren, omdat de puber zoveel kabaal weet te produceren dat zijn broertje er niet eens van kan slapen :-p

Desalniettemin ga ik toch over de optie nadenken. Misschien de puber in de ene kamer, broertje de kamer in de andere hoek en wij ouders het tussenliggende kleine kamertje. Als ons bed erin past
We waren van plan 2 van de 3 kamertjes samen te trekken voor één grote slaapkamer voor de jongste. Nog een klus (heb ik het nog niet over de isolatie, de badkamer en de keuken gehad).

Misschien twee sleepdakkapellen?

Misschien is een nokverhoging wel een goed idee. Het ligt er alleen aan wat je bedoeling is. Volgens bedoel jij een dakkapel met een sleepdak. Die loopt vanaf de dakkapel schuin omhoog naar de nok toe. In dat geval wordt de nok dus niet verhoogt. Kijk even op https://www.dakkapelplaatsenvergelijker.nl/. Wij hebben via hun veel advies gekregen van dakkapel bedrijven en op basis daarvan voor een sleepdak gekozen. Dit is goedkoper dan een nokverhoging en ook met een sleepdak wordt de ruimte echt een stuk groter. Dit was voor ons handig omdat wij op zolder ook een laag dak hebben en 1 kamer van de zolder wilden maken. Als je van de zolder twee ruimtes wilt maken dan kan je beter voor een nokverhogende dakkapel kiezen waarbij het dak aan twee kanten wordt verhoogd. Als jullie echt een grote zolder hebben dan kan je ook met twee sleepdakkapellen de zolder flink vergroten en twee slaapkamers maken.

Nokje

Nokje

01-06-2018 om 14:22

he, nog een reactie

Kijk eens aan, komt mijn topic van een jaar geleden weer oppoppen.
Wij hebben inmiddels een (hele grote) dakkapel, normale vorm, laten plaatsen. Ik wilde nog groter maar dat mocht niet van de gemeente...
Puber is naar boven verhuisd en heeft daar flink de ruimte.
Wij hebben wel fors doorgezocht, uiteindelijk een dakkapelspecialist uit het (verre) oosten des lands laten komen. Dit scheelde echt duizenden euro's. Het is ook ontzettend mooi geworden, voorbijgangers draaien zich (letterlijk) om om het resultaat te bekijken (de schilder zei net nog dat hij bang was dat fietsers ervan zouden omkukelen).
Dit omdat we een moderner model hebben genomen dat we met zink hebben laten bekleden. Voor het uiterlijk van het huis was dat elke cent waard (400,- euro duurder dan kunststof of trespa).

Thea en gijs

Thea en gijs

01-06-2018 om 14:30

Super!

Wat goed om te horen! Jaa gemeenten kunnen soms wel moeilijk doen. Zeker wanneer de vorm van het dak wordt aangepast in het geval van een nokverhoging. Een grote normale dakkapel mag wel vaak vergunningsvrij geplaatst worden. Hebben jullie aan de voorzijde en achterzijde een dakkapel laten plaatsen en heb je misschien een foto van het resultaat? Ik ben nu wel benieuwd haha

Nokje

Nokje

01-06-2018 om 14:52

Geen afbeelding

Geen afbeelding van ons eigen dak, maar het lijkt op deze:
https://wikodakkapellen.nl/kadermodel/
En dan veel langer.

Ziet er strak uit!

Heel mooi wel!! Ziet er super strak en modern uit.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.