Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

pussycat

pussycat

18-09-2011 om 22:31

Kat met obstipatie

Hallo,
Onze kat heeft veel last van obstipatie. Hij kan nooit makkelijk poepen en de drollen zijn harde droge bollen. Maar regelmatig, ca 4 keer per jaar, gaat het erger mis, dan zit alles vast in zijn darmen. Dan moet hij een dag naar de dierenarts, klisma's en allerlei laxerend spul, en dan gaat het weer een tijdje goed. Maar ik vind dit erg vervelend voor hem, de behandeling, maar ook dat hij dus voordat ik het doorheb dat het weer zover is, al een tijd veel last ervan moet hebben.
Ik ben benieuwd of iemand een oplossing hiervoor kent. Iets op gebied van voeding, medicijnen, behandeling, of wat dan ook.
Hij krijgt laxatract, laxerend drankje, door zijn eten, maar eigenlijk lust hij het niet graag, en is er nog steeds niet aan gewend. Verder heeft de dierenarts geen oplossing.
Zijn eten staat er hele dag door, hij krijgt brokjes en half portie blik/zakjes voer. Het is een britse korthaar van 4 jaar oud. Hij komt alleen in de tuin.
Normaal is hij wel goed in orde, alleen als hij echt verstopt zit een tijdje gedraagt hij zich ziek, maar wil nog wel eten.
Ik probeer het hier dus maar eens even, wie weet heeft iemand een idee/ervaring die ik kan proberen.
bedankt
Pussycat

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
ishtar

ishtar

19-09-2011 om 09:17

Hoeveel drinkt hij?

Niet om gelijk mens en dier te willen vergelijken, maar kan te weinig drinken geen oorzaak zijn? Sommige katten drinken van nature weinig, en moeten wat extra aangespoord worden. (en dat is ook nog eens goed tegen blaasgruis)
Als hij te weinig drinkt, kun je hem aanleren meer te drinken door hem wat water met iets bouillonpoeder te geven. Smaakt lekker, is iets zoutig waardoor hij meer dorst krijgt, en als hij eenmaal gewend is meer te drinken blijft hij dat (meestal dan) ook wel doen.

Blaas

Wat Ishtar schrijft doet me herinneren aan onze kat die blaasontsteking had. Vanwege de blaasontsteking dronk ze weinig en hield ze alles op (als je je plas ophoudt, houd je alle ontlasting op). Blaasgruis is ook een kunnen om de plas op te houden.
Verder geven wij onze katten I/D van Hills (bij DA te koop) maar dat ontziet de darmen meer. Bij obstipatie zoek je meestal het tegenovergestelde.

Britten fokker

Britten fokker

19-09-2011 om 11:02

Wat tips

Ik zou zeker geen bouillon door het drinken doen, zout is nl erg slecht voor een kat. Als je het idee hebt dat hij te weinig drinkt kun je het volgende doen;
Het water op een andere plek verder van het voer zetten
Een drinkfontein
Een bakje extra geitenmelk, nooit gewone melk.
Rauw voer wil vaak ook helpen, kippenhartjes, lever, runder/lamshart etc. Wat druppels olie door het natvoer ook. Kittens met verstopping geef ik met een pipetje roosvicee laxo, zul je er bij hem denk ik niet in krijgen.
Welk voer krijgt hij? Sommige brokken bevatten teveel granen.
Probiotica in de vorm van Viyo drank oid is ook erg goed bij darmklachten.

Succes!

ishtar

ishtar

19-09-2011 om 12:35

Brittenfokker

die tip van de bouillon kreeg ik van een dierenarts. Ik ga er even van uit dat die verstand van zaken heeft Het is zeker niet de bedoeling om dit blijvend te doen, maar om de kat aan te leren meer te drinken. Als ze dat eenmaal gewend zijn blijven ze vaak ook meer drinken.

Britten fokker

Britten fokker

19-09-2011 om 16:51

Of het werkt averecht's

En de kat drinkt nog minder zonder bouillon. Voor een enkele keer zou het niet zo'n kwaad kunnen maar met een enkele keer redt je het denk ik niet met chronische obstipatie.

*die tip van de bouillon kreeg ik van een dierenartsIk ga er even van uit dat die verstand van zaken heeft*

Ik niet, een da is algemeen geschoold en niet gespecialiseerd in katten. De beste adviezen en tips qua problemen rondom katten heb ik altijd van fokkers gekregen met jarenlange ervaring. De da ziet mij dus alleen als het niet anders kan (operatie's, ernstige ziekte's etc), zelden dus

Fiorucci

Fiorucci

19-09-2011 om 19:05

Wat eet hij?

Als je kat alleen brokken krijgt, kan natvoer geven het probleem oplossen, en inderdaad lekker rauw vlees.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.