Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Lola Viola

Lola Viola

28-07-2012 om 21:03

Hypo-allergene hond

Wij overwegen een hond aan te schaffen. Mijn man is echter licht astmatisch en allergisch voor van alles en nog wat. Toch willen we graag uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Ik heb begrepen dat er meerdere hondenrassen zijn, die ook voor mensen met een allergie goed te houden zijn. Maar goed, los daarvan zijn er natuurlijk nog andere eigenschappen van verschillende rassen, die van belang zijn bij de keuze voor een bepaald ras. Maar wij zijn totale honden-nitwits en hebben dus geen verstand van welke honden bij ons zouden passen. Wie heeft wat tips?
De 'voorwaarden' waaraan de hond zou moeten voldoen (of wat wij een hond te bieden hebben):
-hypo-allergeen
-niet te groot
-gezin met basisschoolkinderen
-stadswijk, dus geen dagelijkse lange boswandelingen
-vriendelijke karakter graag
-geen blaffer

(En dan nog mijn persoonlijke wens, die helaas niet zal uitkomen: -poept niet )

Zijn er nog andere dingen waarop je een hond selecteert? En kan iemand iets zeggen over met welke kosten je rekening moet houden? Hoe weet je of je een betrouwbare fokker hebt?
Alvast bedankt!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Chippie

Chippie

28-07-2012 om 21:27

Labradoodle

Ik heb echt geen verstand van honden, ben er bang voor, maar mijn beste vriendin heeft een labradoodle die aan jouw eisen voldoet. ik ben bang voor honden maar met dit hondje durf ik mijn kleuter wel enigszins 'los' te laten.

Ja labradoodle

maar "hondje"... mijn zus heeft er eentje. Nu nog een pup, maar als ie uitgegroeit is, dan is zijn schofthoogte 50 cm. !
Mijn zus heeft dit ras genomen omdat het idd een hond is waar je niet allergisch voor kunt zijn / worden

Merel

Merel

28-07-2012 om 23:30

Of een poedel

Een poedel verhaart niet, dus volgens mij moet dat ook kunnen. Poedels zien er vaak lelijk uit door hun kapsel, maar als je 'eist' bij de trimmer dat ze 'm normaal houdt dan kan ie er best leuk uitzien hoor! (de eerste keer was de poedel van m'n ouders op zijn frans geknipt, wisten zíj veel...dus broers en vader lieten 'm niet meer uit tot ie er wat normaler uitzag Later het beestje leuker en normaler laten knippen.
Poedels zijn enorm slimme hondjes, je hebt ze in verschillende groottes, van toy-poedel tot koningspoedel.

69er

69er

29-07-2012 om 08:44

Nitwit

Je moet een hond nog meer kunnen bieden....
Heb je er al goed bij stil gestaan dat een hond is als een klein kind dat nooit volwassen wordt, maar altijd afhankelijk is van jouw zorg? Je exemplaren hebt, die je rustig voor een dagje bij een oppas of pension kan laten, maar er ook zijn die wegkwijnen van heimwee. Heb je ook een oppasadres? Dat je niet alleen een jonge hond, maar ook je kinderen daarmee op moet voeden en je jezelf er in moet verdiepen om een fijne, goed opgevoede hond te krijgen. Er zit namelijk geen garantie op, niet terug te brengen als het niet bevalt.
Zo leg ik mijn kinderen uit, waarom wij geen hond hebben.... Wij zijn allemaal gek op honden, ik heb ervaring met het opvoeden er van, maar heb ,in deze levensfase, niet voldoende te bieden.........

Of een poedel anti-allergisch is? geen idee..., maar wel een vriendelijke, leergierige, speelse en in het formaat dwerg, handzame hond.
Koop geen hype- hond (gevaar voor doorgefokt). De labradoodle is ook een gevaar daarvoor vanwege de vraag.
En goed gesocialiseerd, erg belangrijk.

eni65

eni65

29-07-2012 om 10:01

Geen poedel

Ik was laatst bij iemand met een poedel en had wel last hoor. Je zou eigenlijk een hond op proef moeten, kijken of je er tegen kan.

Maylise

Maylise

29-07-2012 om 10:27

Eni65 & lola

Dat kan heel goed dat je last had van de poedel maar in dat geval zou je waarschijnlijk ook last hebben van een labradoodle aangezien het juist de vachtstructuur van de poedel is die de labradoodle zogenaamd hypoallergeen maakt.

Het vervelende van hypo-allergene honden is dat het geen enkele garantie geeft. Ja, de kans op allergische reacties is kleiner maar niet uitgesloten.

Daarom zou ik Lola ook aanraden om toch eerst te kijken naar een logeehond van het beoogde ras want het is natuurlijk helemaal niet leuk als de gewenste hond er eindelijk is en weer weg moet.

Op internet kan je trouwens wel lijsten vinden met zogenaamd hypo-allergene honden. Dat gaat dan om honden met een dusdanige vrachtstructuur dat er weinig huidschilfers loskomen,

De labradoodle is trouwens erg populair en daar hangt ook een bijpassend prijskaartje aan + wachtlijsten bij de meeste fokkers.

Wat dat betreft kan inderdaad een poedel of een ander ras ook een goede keuze zijn.

Maar bedenk wel dat er geen enkele garantie is dat je man inderdaad geen last van zijn allergie kan krijgen.

Tineke

Tineke

29-07-2012 om 11:39

Dan is er maar eentje ideaal

http://www.robots.nu/robothond/

Maylise

Maylise

29-07-2012 om 12:27

Kosten

Je vroeg nog naar de kosten. Labradoodles zijn niet goedkoop. Voor een pup zit je zo tegen de 2000 euro. Andere rassen zijn goedkoper maar aangezien je vast zit aan een beperkt aantal rassen zal je waarschijnlijk wel zo'n 1000 euro kwijt zijn.

Naar het asiel gaan is natuurlijk niet echt een optie als je maar uit een paar rassen kan kiezen (zeker gezien je andere eisen) dus je zit vast aan fokkers. En aangezien het heel belangrijk is dat de hond raszuiver is voor jullie (gezien dat de hond hypo-allergeen moet zijn) is een gemengd ras ook niet aan te bevelen. Kortom je zal waarschijnlijk een redelijke investering moeten maken.

Labradoodles zijn nog geen erkend hondenras dus er is veel wildgroei aan fokkers. Er is echter wel een vereniging in Nederland dus je kan daar advies vragen of op andere sites waar mee liefhebbers zetten. Via via kan je dan wel aan betrouwbare fokker komen.

Voor andere rassen kan je naar de rasvereniging gaan en daar advies vragen over betrouwbare fokkers die aangesloten zijn bij de vereniging.

koentje

koentje

29-07-2012 om 20:01

En deze rassen......

Wanneer je een beetje doorzoekt, en zeker op de internationale sites, bestaan er meer dan genoeg verschillende lijsten waarop hypoallergene hondenrassen genoemd staan. Hoe langer je zoekt, des te langer wordt ook de lijst. De hondenrassen die op deze lijst staan beschikken over één of meerdere van de volgende eigenschappen: ze zijn òf haarloos, òf ze ruien weinig haar, òf ze verliezen weinig huidschilfers.

Hieronder staan alleen de rassen die in meerdere lijsten tegelijkertijd voorkomen, de grote gemene deler dus. Om er echt zeker van te zijn of het hondenras, dat jij graag zou willen hebben, ook daadwerkelijk hypoallergeen voor jou is, wordt aangeraden om bij de kweker van het ras op bezoek te gaan. Check of de kweker inderdaad alleen dat specifieke ras in zijn kennel heeft zitten, en breng minimaal een half uur door met de honden. Houdt in de gaten hoe je je voelt en of je allergie opspeelt tijdens of na dit bezoek.

•Poedel
•Labradoodle (ontstaan uit kruizingen van labrador met poedel)

Xoloitzcuintle•Andere kruizingen met Poedels, maar alleen wanneer de vacht van de poedelkant georven is, zoals bijv. de Schnoodle (schnauzer met poedel)
•Schnauzer
•De meeste terriersoorten waaronder de Airedale, de Kerry Blue Terrier, de Soft Coated Wheaten, de Schotse, de Welsh
•Bichon Frisé en andere honden uit de Bichon groep zoals de Havanezer, het Maltezer Leeuwtje, de Bolognezer, de Coton de Tuléar en het Leeuwhondje
•Portugese en Spaanse Waterhond
•Greyhound en Italiaanse Greyhound (windhond)
•Basenji
•Bedlington Terrier
•Chinese Naakthond (Chinese Crested)
•Chihuahua
•Mexicaanse Naakthond (Xoloitzcuintle)
•Amerikaanse Haarloze terrier

Maar, als ik in je lijst zie dat de hond bij voorkeur ook niet moet blaffen en niet poepen (met knipoog, maar toch) vraag ik me af of je goed na gedacht hebt over een hond. Het is heel leuk, maar je moet wel weten waar je aan begint. Verdiep je ook goed in de opvoeding, want dat gaat ook niet vanzelf. En neem als onervaren hondenbezitter geen terrier of een hond met een moeilijk karakter. Van iedere rashond is wel eenrasvereniging waar je info vandaan haalt./ Maar houd in je achterhoofd dat de rasvereniging vaak ook gekleurde info geeft. Zij willen het ras ook verkopen.

Wat is een goede honden fokker? Vaak zit je al fout als je een fokker hebt die meerdere rassen heeft. Hebben ze altijd, verschillende nestjes en maken ze veel reclame: foute boel.

Overweeg ook of je een kruizing neemt. Als je een poedel en een maltezer kruist heb je twee hypoallergene rassen. Dat zou ook moeten gaan. Dat is ook heel wat goedkoper dan bijv. een labradoodle die er speciaal op gefokt is. De labrador met de poedel die de hypoallergene eigenschappen van de poedelvacht heeft.

Informeer ook eens op een hondenforum waar je op moet letten bij een fokker, kom beslagen ten ijs! Je kunt ook googlenen op hondenfokker/ broodfokker!

ody

ody

29-07-2012 om 23:36

Fokker

Om een goede fokker te vinden kun je contact op nemen met de rasvereniging van het betreffende ras. Vraag ook eens in de buurt, mensen die het ras hebben die je wilt, waar hun hond vandaan komt en hoe hun ervaring is met de fokker. Om adressen van fokkers te vinden kun je ook contact op nemen met de raad van beheer op kynologische gebied.
Ga niet voor de goedkoopste versie, zogenaamde ras honden die worden aangeboden zonder stamboom maar met een europees paspoort. Zo'n paspoort zegt niks, elek hompnd krijgt deze wanneer hij geent wordt. De stamboom zegt ook niks over de gezondheid maar wel over de raszuiverheid. verdiep je in het ras en de problemen die je in dit ras tegen komt en vraag de fokker hiernaar, wat doen ze tegen deze problemen en hoe gaan ze er mee om, fokken ze volgens de richtlijnen van de ras vereniging en laten ze hun honden ook controleren voor ze er mee gaan fokken.

Google op de fokker en ga er eens langs. Heb je geen goed gevoel bij de fokker, mag je moeder en de vader niet zien of de andere honden niet dan is voorzichtigheid zeker geboden.
Een goede en betrouwbare fokker zal open zijn over hun honden en met passie en liefde over ze praten!
Brood fokkers doen dit zeker niet. Een fokker die 2 rassen fokker hoeft echt geen slechte fokker te zijn!!
Adverteren doen ze allemaal, dat is niet iets verkeerds. Ga ook bij verschillende fokkers kijken en heb geduld. Het is een levend iets wat je niet zomaar uit een laatje trekt. Vaak zul je moeten wachten en/of op een wachtlijst komen te staan. Helaas gaan veel mensen voor een goedkoop hondje en resulteerd dit vaak uit in een oop ellende en verdriet. Laat je niet verleiden door zielige puppie ogen maa gebruik je verstand en gevoel.

Ook kun je een honden show bezoeken en daar kennis maken met diverse fokkers, vragen stellen en de honden zien. De mensen vinden dit vaak heel erg leuk en je kunt zo goed zien wie welke fokker is en waarbij jij je eigen prettig voelt. Echte broodfokkers zul je op de shows niet tegen komen daar de inschrijving heel duur is. Succes met de zoektocht !!

Verstuurd met de Ouders Online iPad app.

Kaaskopje

Kaaskopje

30-07-2012 om 03:02

Waterhonden en plukvacht

Ik denk dat je simpelweg kunt stellen dat honden die gefokt zijn om het water in te gaan geschikter zijn voor mensen met allergieën. De vacht van deze honden valt niet zomaar uit, maar moet geplukt worden. Dat kun je zelf leren, maar ik denk dat het praktischer is om er mee naar een trimmer te gaan. Hou daar rekening mee, want dat is een vaste financiële éxtra verplichting. Kenmerkend voor deze vachtsoort is dat het krult.
In je opsomming van waar de hond aan moet voldoen zet je ook dat het een stadshond moet worden dus geen dagelijkse lange boswandelingen mag verwachten. Om eerlijk te zijn vraag ik me bij die opmerking af of je er dan wel goed aan doet om een hond te nemen. Een hond moet zijn energie kwijt en dat gebeurt voor een groot deel tijdens een wat langere wandeling. Doe je dat niet, dan gaat de hond zijn energie in huis proberen kwijt te raken via baldadig, onrustig gedrag. Ik raad je aan om echt je huiswerk even te doen voor je tot een raskeuze komt. Er bestaan zat boeken met rasomschrijvingen. Probeer daar een selectie uit te halen en neem contact op met de rasverenigingen voor advies en een adres waar je even mag kijken.

Ik zou er niet op rekenen

"k denk dat je simpelweg kunt stellen dat honden die gefokt zijn om het water in te gaan geschikter zijn voor mensen met allergieën. De vacht van deze honden valt niet zomaar uit, maar moet geplukt worden."
Hm, plukvachten dat zijn ruwharige terriers en andere draadharigen. Geen waterhonden maar staanders of aardhonden.
Waterhonden bij uitstek (retrievers, spaniels) hebben geen plukvacht.
Overigens gaat allergie niet over het haar, maar over de huidschilfers. Ik ken geen hond (zelfs geen naakte) die ze niet loslaat.
Met de wensenlijst als die is, zou ik niet voor een hond kiezen. Er kan teveel fout gaan of op een teleurstelling uitlopen.
Groet,
Miriam Lavell

koentje

koentje

30-07-2012 om 12:10

Veel waterhonden

hebben een bepaalde vacht met een extra vetlaagje die waterafstotend is. Maar dat wil beslist niet zeggen dat ze hypoallergeen zijn.
Labradors zijn echte waterhonden, maar zeker niet hypolallergeen.

De hypoallergene vacht verliest bijna geen haar waardoor de huidschilfers van de hond minder door het huis wapperen. En dat is waar mensen meestal allergisch voor zijn.
En dan nog moet je het echt uitproberen of je wel/niet allergisch bent voor een bepaald soort.
Je kunt ook nog zo allergisch zijn dat je bijv. allergisch bent voor het speeksel van de hond. Dat is echt lastig.

Beertje

Beertje

30-07-2012 om 12:11

Labradoodle ervaring

Hoi Lola Viola,

Wat leuk dat jullie overwegen om een Labradoodle aan te schaffen. Het zijn geweldige honden! Wij hebben er 1 en wel om de reden dat mijn zoon astma heeft en we toch heel graag een hond wilden. Nou: het gaat inderdaad niet om het haar maar wel om de huidschilfers waar iemand allergisch voor zou kunnen zijn. Onze zoon heeft echt nergens last van!! Geen gedoe van losse haren op de bank of noem het maar op. Onderschat de verzorging van de vacht overigens niet: regelmatig kammen moet echt of je brengt hem naar de trimmer. Anders gaat de vacht makkelijk vervilten. Labradoodles hebben ook verschillende soorten vachten.

Over het karakter: ik kan niks anders zeggen maar er zit geen kwaad in. Zo ontzettend lief, enthousiast en aanhankelijk.

Je moet er wel rekening mee houden dat IEDERE hond een soort van opvoeding nodig heeft. Labradoodles zijn over het algemeen slimme honden die echt wel een uitdaging nodig hebben. Krijgen ze dit niet, gaan ze vaak lopen "klieren". Het is dus een ras waar je zeker wel de nodige energie in moet steken. Veel beweging hoort daar ook bij. Maar dus ook spelletjes doen met de hond zodat hij ook psychisch kan ontladen. Deze honden zijn vaak heel gedreven om iets te doen voor de baas dus je zou bv met hem op een hondensport kunnen gaan zoals Flyball.

Een hond die niet blaft...tja. Iedere hond blaft en zeker een hond die waaks is en zijn gezin wilt beschermen. Je kunt een hond hier ook heel goed in opvoeden. Hou er rekening mee dat zeker het 1e jaar met een pup behoorlijk intensief kan zijn en soms veel van je vraagt. Ik zie heel veel mensen om me heen die dit hebben onderschat!

Qua kosten: wij hebben geen "dure legale" labradoodle. Wij hebben onze hond gewoon van mensen die zelf een nestje hebben gefokt. Maar wel erg geboft met uiterlijk en karakter. Het is gewoon van de zotte dat voor een niet erkend ras zoveel geld wordt gevraagd! Voor een erkend ras trouwens ook
Verder moet je natuurlijk denken aan regelmatig voer, ontwormpillen, vlooiendruppels, inentingen, kluiven, (regelmatig nieuwe) speeltjes, borstels, en een beurt bij de trimsalon (kost al gauw 60 euro).

Kortom: heel veel succes met jullie keuze.

Lola Viola

Lola Viola

30-07-2012 om 15:54

Dank allemaal

Bedankt voor alle input; we gaan alle aanbevelingen en opmerkingen meenemen in onze overwegingen. Ik heb een hoop aan jullie tips en kennis, heel fijn.

Eerst eens op passen?

Misschien zou je kunnen overwegen eerst een paar keer op de hond van een ander te passen. Bijvoorbeeld in de vakantie? Dan kan je het eens uitproberen voor een week of 2.

Zelf ben ik altijd hevig allergisch geweest voor katten. Vorig jaar heb ik een kitten in huis gehaald (met een "back-up" mogelijkheid voor het geval dat) en wonder boven wonder, geen last. Waarschijnlijk omdat je het langzaam een beetje opbouwt met zo'n kleintje en zo je allergie overwint (de-sensibiliseren). Maar het kan ook aan het type kat liggen of aan iets heel anders.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat dit bij je man ook zo zou zijn hoor. Maar misschien is het het proberen waard. Op Marktplaats worden vaak oppasadressen voor vakantie gevraagd (ik weet het omdat ik zelf ook al 2x een goede oppas voor de vakantie heb gevonden voor mijn hond).

Double4

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.