Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Jesse_1

Jesse_1

08-09-2020 om 09:06

Hygiene harde contactlenzen

Ik heb al ruim 30 jaar harde contactlenzen. Hoe ik mijn lenzen gebruik en schoonmaak heb ik ook zo lang geleden dus geleerd. Dat wil zeggen: elke avond uitdoen, schoonmaken met reigingsvloeistof en afspoelen met water, dan in de lenshouder met inzetvloeistof. Volgende ochtend inzetten. Lenshouder afspoelen met water en de extra druppels schud ik er uit of droog ik wat af.

Maar kraanwater is dus niet goed! En de lenshouder moet je regelmatig vervangen. (eh... dat doe ik als hij stuk is).

Ik ben heel zuinig op mijn lenzen, onlangs heb ik mijn lenzen vervangen omdat ik de oude al 10 jaar had (en die waren nog keurig). Maar ik ga zelden op controle - ja ik weet dat dat eigenlijk wel moet.
Toen hoorde ik nog een ander inzicht; ik doe mijn lenzen altijd uit door aan de zijkant mijn oogleden te spannen met mijn vinger en ze er dan uit te 'poppen'. Dat is tegenwoordig niet meer aangeraden; beter is met een zuigertje omdat op lange termijn je oogleden met mijn methode wat slapper kunnen worden. Standaard met het zuigertje werd vroeger afgeraden omdat je die niet altijd bij de hand hebt.

Doen jullie het allemaal met lenzenvloeistof (zonder kraanwater)? En hadden jullie van dat oogleden verhaal gehoord? Nog meer nieuwe inzichten die ik als 'oude rot' misschien niet weet?

Lou

Lou

08-09-2020 om 11:29

Zelfde als jij

Ik heb ongeveer hetzelfde verhaal als jij: al meer dan 30 jaar lenzen, elke avond afspoelen met kraanwater en ik stop ze ook nog wel eens in mijn mond bij wijze van lenzenvloeistof, bijvoorbeeld als ik er eentje even uit en weer in wil doen en ik ben buiten of zo. Dat is waarschijnlijk nog erger. Ik gebruik ook alleen mijn vingers om ze uit te doen.

Ik moet er wel een beetje om lachen. Het gaat toch prima zo, al decennia lang? En jouw lens was toch met al dat kraanwater na tien jaar nog keurig? De mijne ook. Ik heb trouwens ook geen slappe oogleden, jij?

Kortom, prima dat de inzichten veranderen, het is ongetwijfeld geen onzin, maar heel veel verschil zal het ook weer niet maken.

Tessa

Tessa

08-09-2020 om 12:53

Oeps

Ik ben stuk slordiger. Als ik ze uitdoe mik ik ze gewoon in dat lenzendoosje in de bewaarvloeistof. Schoonmaken doe ik pas als ik ze weer in zet. Dan spoel ik ze onder de kraan af, doe er reiniger op en wrijf ze even tussen mijn vingers schoon. Dan weer onder de kraan en mijn oog in.
Het doosje ligt ondertussen in het water wat dan in de wastafel staat. Dat blijft dan de rest van de dag op z'n kop op de rand van de wastafel liggen. Als ik de lenzen weer uitdoe spoel ik het met heet water. Ik koop wel een keer of drie per jaar een nieuwe, kost een paar euro.
Een zuigertje heb ik pas sinds kort weer. Ik zag ze nergens meer en nu toevallig in een webwinkel. Ik pop altijd en had zelf ook al bedacht dat dat nooit goed kan zijn voor die tere huid. Maar ik ga m'n lenzen niet standaard met het zuigertje er uit halen, dat is me teveel gedoe. Ik wilde er wel eentje hebben omdat ik de onhebbelijke gewoonte heb om in mijn ogen te wrijven en dan eentje omhoog te duwen. Da's best pijnlijk en soms krijg ik de lens lastig teruggeschoven. Dan is dat zuigertje handig.
Ik heb twee of drie jaar geleden weer nieuwe lenzen laten aanmeten. De vorige waren toen ook al een jaar of tien. Ik kreeg de wind van voren bij de lenzenman Tegenwoordig moet je ook harde lenzen elk jaar vervangen. Dat ze tien jaar meegaan was al lang niet meer.
Over het schoonmaken heb ik het al eerder met hem gehad en toen ik vertelde hoe ik het deed liepen hem de rillingen over de rug Zo moet het dus niet. Nooit water, schoonmaken bij het uitdoen en niet meer tussen de vingers wrijven maar in de palm van je hand. Maar gelukkig mag ik toch bij hem blijven, ik kom al 20 jaar ofzo bij mijn lenzenman en ben nog steeds tevreden.

Jesse

Toen ik nog harde lenzen droeg, kookte ik de lenzenhouder af en toe uit. Dat was mij geloof ik ooit aangeraden.

Overigens draag ik nu maandlenzen, en daar krijg ik soms een lenzenhouder bij, dus nu vervang ik ze wel met enige regelmaat.

Ik spoelde mijn lenzen volgens mij niet af met kraanwater trouwens, maar met wat druppels van die inzetvloeistof.

Groeten,

Temet

ElenaH

ElenaH

08-09-2020 om 13:57

Slappe oogleden

'Ik heb trouwens ook geen slappe oogleden, jij?'

Ik wel. En ik draag nota bene zachte lenzen

Zus

Zus

08-09-2020 om 15:39

hetzelfde

Al bijna 40 jaar harde lenzen en doe alles precies zoals Jesse. Om de paar jaar nieuw setje, maar spoel gewoon met kraanwater en gaan elke nacht terug viezige doosje in, oeps. Slappe oogleden van het uitknipperen? Nou ja, inmiddels is alles slap bij mij, hoort bij ouder worden. Of mag ik de harde lenzen nu de schuld gaan van mijn slappe borsten ?

Lou

Lou

08-09-2020 om 15:41

ElenaH

Zachte lenzen pluk je gewoon tussen duim en wijsvinger van je oog af toch? Daarmee rek je je oogleden niet uit dus ik vrees dat jouw slappe oogleden niets met je lenzen te maken hebben. Helaas, want dan kun je ook niets aan je lenzenhygiëne verbeteren om je oogleden te sparen

specht

specht

08-09-2020 om 15:57

lenzen

Ik doe het ook al 35 ongeveer net zo als Jesse.
In al die jaren een keer een echt flinke oogontsteking gehad.
Wel vervang ik geregeld het doosje, en Dan bedoel ik eens per drie maanden.
Gebruik ook gewoon spul van de Etos, en eens per maand gebruik ik een enzymtablet om het extra schoon te maken.

Slechtziend

Slechtziend

08-09-2020 om 16:03

Slappe oogleden

Ik ben zeer slechtziend en heb al 40 jaar harde lenzen. Vorig jaar ben ik aan beide oogleden geopereerd, gelukkig betaald door de ziektekostenverzekering, omdat mijn matige zicht nog verder belemmerd werd. Nog nooit zoveel pijn van een prik gehad. En het bleef helaas niet bij één prik.
Pas sinds kort voor de operatie gebruik ik zo’n zuignapje, die best moeilijk te vinden waren. Ik heb er een paar via Ali in China gekocht.

Dat afspoelen met water niet goed is vanwege bacteriën en andere beestjes neem ik zelf met een korreltje zout. Ik vermoed dat de producenten van lenzenvloeistof daar op hameren om de verkoopcijfers wat op te krikken. De lenzenverkoper had een verhaal over een Engels jongetje dat door het afspoelen met water een infectie had opgelopen. Nou weet ik hoe vies jongens kunnen zijn, ik heb er zelf drie grootgebracht, dus ik weet niet of dat water per se de oorzaak was.

Zus, ik denk wel dat je lenzen de oorzaak zijn van alle hangende lichaamsdelen. 😜. Dat kan toch bijna niet anders? Je hebt lenzen en je hebt hangende borsten, 1+1=2!

Maar de moraal van het verhaal: iedereen die zijn harde lenzen uitdoet door aan zijn oogleden te trekken: STOP, al is het maar om die operatie te voorkomen.

Lou

Lou

08-09-2020 om 16:14

Operatie

Dus die operatie was noodzakelijk omdat je al die tijd aan je oogleden getrokken had bij het uitdoen van je lenzen? Het is me niet helemaal duidelijk. Krijg je daar infecties van dan? Het ging hier om slappe oogleden. En die heb ik na meer dan 30 jaar lenzen nog niet. Ik heb er wel al meer dan 30 jaar profijt van dat ik mijn lenzen kan uitdoen zonder zuignapje

Slechtziend

Slechtziend

08-09-2020 om 16:46

Duidelijker

De oogarts zei dat je oogleden verslappen als je er jarenlang dagelijks aan trekt om je lenzen te verwijderen. Dus daarom is een zuignapje beter en het is nog beter om dat meteen te gebruiken, niet als het al te laat is.

Tweede onderwerp was inderdaad de hygiëne, waarbij ik betoogde dat ik niet helemaal geloof in het geen water mogen gebruiken met lenzen. Ik spoel ze gewoon af.

ElenaH

ElenaH

08-09-2020 om 16:46

Lou

'Zachte lenzen pluk je gewoon tussen duim en wijsvinger van je oog af toch? Daarmee rek je je oogleden niet uit dus ik vrees dat jouw slappe oogleden niets met je lenzen te maken hebben. '

Hmmm, ik trek wel mijn onderste ooglid naar beneden om de lens vrij te maken. Eureka, dáár komen mijn wallen vandaan 😊

Slechtziend

Slechtziend

08-09-2020 om 16:49

Bovendien Lou

Je weet toch wel dat iemand een draadje start met een onderwerp (hygiëne) wij hier binnen de kortste keren alle kanten op gaan en het over andere dingen gaan hebben! In dit geval dus slappe oogleden.

Lou

Lou

08-09-2020 om 17:23

Slechtziend

Het was me niet duidelijk wat voor operatie jij hebt gehad en wat de link was met het onderwerp. Slappe oogleden was trouwens geen 'alle kanten op'-onderwerp hoor, daar ging het vanaf de eerste post al over.

Maar goed. Jouw operatie was dus daar ook voor? Het staat wel boven je eigen reactie ('slappe oogleden') maar ik dacht dat je het misschien over infecties had of zo. Ik ben niet zo bekend met oogleden-operaties.

Wat de oogarts zei, was me wel duidelijk. Het klinkt ook logisch. Ik heb er alleen zelf geen last van. Dus ik vind het voor mezelf niet zo dringend om een zuignapje te gaan gebruiken.

Jesse_1

Jesse_1

08-09-2020 om 19:00

In den beginne

Als puber was ik wat minder netjes, toen deed ik ze in en uit bij een bureautje en had ik een glaasje water staan om ze schoon te spoelen. Dat water was dus niet iedere dag (of week...) schoon.

Speeksel gebruik ik trouwens ook, niet alleen als er geen inzetvloeistof voorhanden is, maar eigenlijk altijd als ik de lens uit het bakje haal, dan gaat 'ie eerst in mijn mond en dan een druppel inzetvloeistof erop. Da's niet goed dus.

In die inzet-/bewaarvloeistof, daar zit toch ook iets anti-bacterieels in? Dus als ik spoel met water, maar daarná gaat 'ie in een bakje moet die vloeistof, dan lijkt dat oké.
Voor mijn gevoel krijg ik de reinigingsvloeistof er niet af met die andere vloeistof.

Maar goed, ik zal nog eens goed nadenken over hoe dit beter te doen. En af en toe een zuignapje gebruiken. Maar eigenlijk kan ik dat niet, want die moet je recht op je oog zetten toch? Oef! In ieder geval zal ik ze aanschaffen.
En gelukkig ben ik dus niet de enige die het allemaal 'verkeerd' doet.

Jesse_1

Jesse_1

08-09-2020 om 19:03

Zus

"Nou ja, inmiddels is alles slap bij mij, hoort bij ouder worden. Of mag ik de harde lenzen nu de schuld gaan van mijn slappe borsten ?"

Het ligt er aan, als je elke dag trekt aan je borsten, worden ze daar misschien ook slap van. Maar dat is dan niet de schuld van je lenzen

Zus

Zus

09-09-2020 om 12:29

slechtziend en Jesse

Haha, wel handig om mijn lenzen daarvan de schuld te kunnen geven, alhoewel mijn kinderen daar een grote rol in hebben gespeeld. Vermoed inmiddels ook dat de lenzen iets te maken hebben met mijn opvliegers!

Pluis

Pluis

09-09-2020 om 12:38

Slappe oogleden

Is dat hetzelfde als overhangende oogleden, of moet ik me daar wat anders bij voorstellen? Want die overhangende oogleden zijn volgens mij gewoon 100% erfelijk. Mijn zus, zonder lenzen, sinds kort wel met leesbril, heeft zich vorig jaar laten opereren aan haar overhangende oogleden. Die heeft ze van onze vader (die er op zijn 82e nog vrolijk mee rondloopt, bang voor operaties en vooral aan zijn ogen), helaas...

specht

specht

09-09-2020 om 18:38

een lens

Ik heb maar een contactlens, en beide oogleden hangen evenveel.
Ik geloof er dus niet zo in dat afzakkende oogleden door het uithalen van contactlenzen komt.

Brianna F

Brianna F

11-09-2020 om 22:28

Anders

Ik gebruik wel een zuignapje om mijn lenzen uit te halen, maar bewaar ze zonder bewaarvloeistof. Ik maak ze schoon, wrijf ze droog en bewaar ze zo. Bij het inzetten gaat er weer inzetvloeistof op. Dit droog bewaren was me aangeraden door de contactlensspecialist omdat de lenzen anders een vertroebeld beeld gaven.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.