Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Mi

Mi

27-10-2014 om 08:28

Huis kopen in NL

Ik denk eraan een rijwoning te kopen in Maastricht centrum. Ik ben een Vlaming/Belgie.
-Waar kan ik het best kijken om een woning te zoeken? Welke immo-pagina's tonen de meeste koopwoningen in Maastrichtcentrum? Zijn er ook openbare verkopen? Waar kan ik vinden waar openbare verkopen aangeboden worden? Hoe werkt dat in Nl bij openbare verkopen?
-Hoe zit dat met leningen? Kan ik gewoon een lening in Belgie doen om een woning aan te kopen, of doe ik dat best in NL?
-Hoe zit het met mijn pensioen, ziekteverzekering edm vanuit Belgie als ik in Maastricht zou gaan wonen?
-Mag ik een huis dat ik in Nl aanpas en verbouw gedeeltelijk verhuren (vb een studentenstudio aan maken, moet ik daarvoor toestemming vragen of een papier en goedkeurings-winkel doorlopen of ben je daar vrij in?

Angela67

Angela67

27-10-2014 om 09:44

ik zou zeggen

Heb je al eens gebeld met professionals in deze branche? Je stelt zulke specifieke vragen dat het volgens slimmer is om per vraag een instantie of bedrijf te bellen die hierover gaat. Dit gaat verder dan ervaringsverhalen zoeken op een forum.

Tips hoe ik zelf zou zoeken als ik jouw vragen had:

Zijn er ook openbare verkopen? >> bel een makelaar en vraag door. Als de een het niet weet, weet de ander het wel. En anders(eerst) googelen.

Hoe zit dat met leningen? Kan ik gewoon een lening in Belgie doen om een woning aan te kopen, of doe ik dat best in NL? >> vraag het een Nederlandse bank én vraag het ook een Belgische bank. Als je hetzelfde antwoord krijgt zit je in de goede richting. Er zullen wettelijke bepalingen zijn, dus die moet je eerst uitzoeken.

Hoe zit het met mijn pensioen, ziekteverzekering vanuit Belgie als ik in Maastricht zou gaan wonen? Via Maastrichtse gemeente informeren. Er zijn veel mensen die als grensarbeider/woner in de streek wonen.

Mag ik een huis dat ik in Nl aanpas en verbouw gedeeltelijk verhuren (vb een studentenstudio aan maken, moet ik daarvoor toestemming vragen of een papier en goedkeurings-winkel doorlopen of ben je daar vrij in? >> ook hiervoor kun je de gemeente Maastricht bellen. Er zijn wel landelijke regels, maar gemeenten hebben ook veel eigen regels.

Overigens: kan het kloppen dat je wel eens vaker specifieke vragen gesteld hebt (over bijv universiteit etc)? De meeste dingen kun je met enkele telefoontjes en gerichte zoekacties ook zelf beantwoorden. En ja dat kost tijd inderdaad.

De kans bestaat natuurlijk dat er mensen op het forum lezen die makkelijk een van je vragen uit de losse pols kunnen beantwoorden omdat ze dagelijks met de materie te maken hebben, maar eigenlijk zijn al je vragen vrij specialistisch. Google is your friend, en de telefoon ook

gr Angela

Funda

Ik weet alleen antwoord op je eerste vraag: www.funda.nl.

skik.

Belgisch forum

De regels (vergunningen, etc.) zijn globaal hetzelfde, maar voor de zekerheid moet je het aan de gemeente vragen. Dat is het uiteindelijke loket waar de vergunningen verstrekt worden (verbouwing, splitsing, etc.). Regels kunnen per gemeente en zelfs per wijk anders zijn (Monument of niet, in de buurt van stadsnatuur of niet).

Er is een dingetje dat in Nederland wel kan en in Belgie niet: Belastingaftrek van de hypotheekrente. Daarvoor moet het huis waarop de hypotheek rust in Nederland staan en moet je in dat huis wonen (het mag niet je 2e huis zijn).
Voor meer info kun je toch beter op een Vlaams/Belgisch forum vragen. Vooral in de provincie Zeeland, maar misschien ook in Limburg, zijn er Belgen die vanwege de hypo-aftrek voor een huis in NL kiezen.

Het is in NL niet gebruikelijk dat particulieren op een executieveiling kopen.
Maar het kan wel. zie http://www.vastgoedveilinglimburg.nl/object.asp?id=29542

+ Brunette +

+ Brunette +

05-11-2014 om 23:15

Twee antwoorden

Funda.nl is inderdaad de bekendste website.
Wat betreft verhuur: in Nederland was het altijd zo dat je je woning niet zonder toestemming van de bank mocht verhuren, waarschijnlijk om dat het bij gedwongen verkoop minder oplevert als er een huurder in zit. Ik weet niet of kamers verhuren wel mag. Hoe dan ook, volgens mij is er geen haan die ernaar kraait als je je huis verhuurt, zolang je maar netjes elke maand je hypotheek betaalt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.