Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

maria36

maria36

04-10-2011 om 09:05

Hoe trap "bij" te schilderen

Nog een klus vraag waar iemand van jullie hopelijk verstand van heeft en mij kan adviseren: de trappen in mijn huis zijn van vurenhout en na licht schuren wit hoogglans gelakt. Helaas zie ik her en der al aardig wat beschadigingen. Weet iemand of ik deze plekken gewoon bij kan lakken of dat ik die plekjes ook weer eerst licht op moet schuren?
Het hout is ook gaan werken waardoor allemaal kieren langs de trap. Kan ik hier gewoon met (de juiste uiteraard) kitspuit langs gaan of dient dit ook nog eerst bepaalde voorbehandeling?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Merel

Merel

04-10-2011 om 09:17

Wel schuren

Ik zou het wel licht opschuren ontvetten en dan de hele tree opnieuw lakken. Zelf ben ik nogal van de kitspuit (ik haat kieren) dus ik zou het met overschilderbare witte acrylaatkit opvullen en daarna dus pas verven.

Rafelkap

Rafelkap

04-10-2011 om 12:19

Helemaal

Als je alleen die plekjes bijwerkt zie je dat en dat is niet mooi. Ik vrees dat je beter de hele trap kan doen (of alleen de treden) en misschien een loper of treden erop kan plakken. Wij hebben nu ook zo'n mooie geverfde trap met meteen al slijtplekken. Ik ga op zoek naar traptreden (ook goed tegen het uitglijden)

maria36

maria36

04-10-2011 om 15:46

Merel en rafelkap

Ook hier hartelijk dank voor jullie adviezen en het reageren. Ik ga overdenken of ik treden erop ga plakken of toch een keer schilderen.

Hier

heb ik na 3,5 jaar wonen de moed bij elkaar geraapt en ben de trap aan het doen.

Er zaten in het begin dikke lagen lijm en tapijt op, dat had ik er al met veel bloed zweet en tranen vanaaf gebrand en gekrabt. Ik ben nu alles heel precies aan het schuren, jemig wat een werk, de trap is zo'n 85 jaar oud en er zitten behoorlijk wat laagjes van 1 en ander op.

Ik verwacht dat eind van de maand ik kan kitten en lakken. Eerst nog alles fijn schuren, plamuren, schuren, gronden, schuren. Dan pas kitten en lakken, schuren, lakken. En als we dan ooit weer een bak geld hebben komt er een maatwerk sisal loper op a 1000 euro.

Manda

Ok, ik heb onlangs begrepen dat het niet bon ton is om te refereren aan bijdragen in andere draadjes, maar ik doe het toch. Ik heb net het rokendraadje in 'gezondheid' gelezen.

Morgen pak je een lege glazen pot, je plakt daarop een plaatje van een mooie sisal loper, je schrijft er met watervaste stift 'sisal loper' op en je stopt vanaf nu het geld dat je niet meer aan peuken uitgeeft omdat je stopt met roken in dat potje

Groeten,

Temet

+ Brunette +

+ Brunette +

04-10-2011 om 21:46

En wie geen sisal loper heeft...

Je moet een geverfde trap aflakken met parketlak, dan slijt de kleur er veeeeeeel minder snel af.

Hoera

ik kom er net achter dat dat loper bedrijfje een nieuwe lijn heeft met de band van de loper ingeweven dus niet meer met gestikte band (die band kan niet superstrak gelegd worden ook nog gevaarlijk dus) en daarmee is het goedkoper, hoeveel weet hij niet, dus ik heb alle maten enzo eens doorgemailt.

als ik nou gewoon stop met roken inderdaad, dan kan ik die loper mooi van dat gestopt-met-roken potje betalen en dan niet pas na een jaar (wat ik vreselijk lang vindt als je net stopt).

hmm, ben benieuwd op welke prijs hij nu zit.

Hoera2

als we die loper wel doen, uit dat gestopt-met-roken potje dan is er slechts 10 cm aan beide kanten die ik maar hoef af te lakken !!!

yeahhhh. Dat betekend 14 treden waarvan ik maar de helft hoef te doen, en dan hoef ik dus niet meer zoals ik mezelf had opgedragen elk takken randje helemaal te doen, maar voor de helft, de helft, de helft !!!!!!

Ja ik bedoel

de smalste trede heeft dan 10 cm aan de zijkant aan lak. maar je moet wat overlap hebben dus ik dacht alle zijkanten een kwart (20 cm minimaal) en dan het midden 40 cm niet. Als ik nog te volgen ben...

wat een vreselijk leuk vooruitzicht en dan heb ik direct mijn beloning voor dat vreselijke rottige klusje. Mooi, maandag weer verder met schuren.

Nee, nee, geen parketlak!

Ik lees dit draadje; wij hebben de trappen in ons (nieu wbouw-)huis ook net gedaan. Uitgebreid geinformeerd, en we kregen van alle experts juist het advies om vooral GEEN parketlak te gebruiken.
Reden; het wordt bruinig/gelig; en je kunt het daarna niet tot nauwelijks meer corrigeren/overschilderen. Het is vrij dik en stroperig, dus als je daarop gaat schuren wordt het niet fraaier. Dus dat geef ik even mee

En Manda, ook wil graag zo'n mooie sisalloper! Alleen hebben wij 2 katten... dus we twijfelen nog erg. Schrik wel vd prijzen die je noemt overigens!
Succes met schuren!

Mare

Welk advies kreeg jij? Ik kreeg dik tien jaar geleden het advies om alkydverf te nemen, ging met twee dure blikken Sigma de deur uit (grond en lak) maar ik moet zeggen dat die trap zich jarenlang prima gehouden heeft.

Groeten,

Temet

Industriele bouwlak van wijzenol

gekocht bij de verfspecialist (Gamma en zo verkopen 't niet), is op urethaanbasis. Hadden ze ook van Sigma maar volgens man daar verkleurt die net iets sneller.

Als je op forums gaat kijken op internet waar schilders advies geven (dus geen dhz-ers) kom je dit ook steeds tegen. We hebben er dus alle vertrouwen in, maar... 't zit er natuurlijk pas net op dus de tijd zal het leren

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.