Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Lynna

Lynna

25-09-2013 om 18:14

Heel erg simpele vegetarische gerechten

Dochter woont sinds kort op kamers en deel haar appartement met 3 anderen. Ze proberen daar zo goedkoop mogelijk te eten. Ze gebruiken weinig aardappels en geen vlees.
Hebben jullie tips voor hele simpele gerechten? Met slechts een paar ingredienten?

Maaike

Maaike

25-09-2013 om 18:23

Rijst met bonen en feta!

Ik houd van feta (of goedkoper, bijvoorbeeld 'witte kaas' van AH Euroshopper) als vleesvervanger: lekker pittig.
En het kan overal doorheen, bijvoorbeeld een prutje van rijst met bonen en uiten. Lekker goedkoop ook.

Nien

Nien

25-09-2013 om 18:28

pasta spinazie

Deze is heel makkelijk:

Pasta met spinazie een half bakje knoflook kaas (paturain maar dan een goedkope versie) en tomaat en wat gebakken pijnboompitten erover.

sperziebonen

Met rijst, satehsaus (ik heb er hier een van 98 ct per potje_ en gebakken uien uit een potje of zelfgebakken. Een ei erbij en als het geld het toelaat wat taugeh. Sperziebonen uit blik zijn het goedkoopste, anders wachten tot ze in de aanbieding zijn.
Zuurkoolstamp met ananasblokjes en rozijnen.
Linzen met witlof of bloemkool. Na koken uitjes bakken en mengen met de linzen. Linzen, groenten bestrooien met kaas en in de oven doen.

pasta

De allergoedkoopste en simpelste: pasta aglio, olio e peperoncini. Dat is een echt bestaand gerecht. Schenk een plas olijfolie in een pan, verwarm daarin een paar in plakjes gesneden knoflooktenen (niet of nauwelijks laten kleuren) en een paar gedroogde spaanse pepertjes. Giet over gekookte pasta. Geraspte kaas erover.

Pastasaus is verder te maken door ui + knof te fruiten(dat mag even duren, met name die ui), daarbij een blik tomaten (of tomatenblokjes) te doen en dit even te laten pruttelen. Dit kan worden opgeluisterd met van alles en nog wat (niet alles tegelijk): champignons, tonijn, sardientjes, ansjovis, artisjokharten, verse basilicum (op het allerlaatst), olijven, geroosterde paprika's en de olie waar ze in gedreven hebben, de al eerder genoemde gedroogde pepertjes - verzin het maar. Sommige dingen moeten even worden meegebakken, andere niet, dat is een kwestie van experimenteren. Fatsoenlijke pasta kopen (maar de onfatsoenlijke soort van bordkarton is al nauwelijks meer verkrijgbaar) en het kookwater zouten, de saus kruiden met flink versgemalen peper en geraspte kaas over het eindresultaat (dat gaat ook prima met een restje belegen Goudse, het hoeft geen Parmezaan te zijn) en er kan niet zo heel veel misgaan.

En buiten het tomatengenre: room, blauwe kaas (die goedkope Danablu is goed genoeg) en walnoten (even roosteren in een droge koekenpan). Gemengde sla ernaast tegen het schuldgevoel, en klaar is Kees.

groeten,

Temet

ijsvogeltje

ijsvogeltje

25-09-2013 om 20:34

visloempia's

Alle ingredienten zitten ook in Euroshoper-assortiment, daardoor zeer goedkoop:

pakje 10 bladerdeeglapjes
2 zakken chinese roerbakgroente a 400 gram
pakje koolvis oid 400 gram (diepvries)
zakje nasi of bamikruiden

Vis en groente even roerbakken, kruiden erdoor heen, en dan verdelen over de bladerdeeglapjes. Dichtvouwen en een minuut of 20 op hoge temperatuur in de oven. Wij eten 2 of 3 van deze loempia's per persoon.

bibi63

bibi63

25-09-2013 om 21:57

chili cin (of sin?) carne

Pot bruine bonen uitgelekt, uien, paprika, preitje, tomatenstukjes uit blik. Uien, preitje en paprika even aanbakken. Bruine bonen en blik tomaten erdoor en evt. nog tomatenpuree. Kruiden met wat je hebt.
Gr. Bibi

Maria de Maystre

Maria de Maystre

26-09-2013 om 09:46

2 websites

Als Engels geen probleem is kan je dochter eens kijken op de website van Jack Monroe: http://agirlcalledjack.com/category/jacks-recipes/ of Cheap Family recipes: http://www.cheap-family-recipes.org.uk/

nog even over die gedroogde pepertjes

Wie kleine gedroogde pepertjes (peperoncini) in saus verwerkt doet er goed aan te tellen hoeveel er in het gerecht gaan, om vervolgens voor het opdienen te proberen alle pepertjes er weer uit te vissen. Anders krijgt het eten van pasta wel wat van Russische roulette: wie op zo'n ding bijt is je meestal niet dankbaar. Geen problemen bij de pasta aglio olio e peperoncini, want dan zie je ze zitten, maar in een tomatensaus gaan ze schuil door hun schutkleur.

Bij een groep dronken studenten kan het wellicht juist weer de feestvreugde verhogen als je een paar van die dingen in de saus laat zitten, maar toch...

(een draad erdoor heen rijgen heb ik wel eens geprobeerd en werkte bij mij niet, maar dat terzijde)

Groeten,

Temet

Lynna

Lynna

26-09-2013 om 21:42

Uitproberen!

We gaan dit weekend maar eens samen jullie recepten uitproberen, leuk!

Tip goedkoop

Misschien heb je haar er zelf al eens op gewezen, maar studenten zijn meestal niet zulke vooruitdenkers. Om geld te besparen zouden ze ook slim een voorraad moeten aanleggen. Ze zouden bijvoorbeeld eens allemaal 10 à 15 euro kunnen inleggen waarmee ze in de komende weken een basisvoorraad aanleggen.
Is bij de AH iets houdbaars als pasta 1+1 gratis, dan is het dus 50% goedkoper, dus dan moeten ze daarvan wat inslaan. Wel natuurlijk goed opletten of het wel goedkoper is dan de euroshopperversie ervan, want dat kan nog weleens tegenvallen. Ik ben mijn oudste pubers het systeem aan het uitleggen, maar dat iets dat in de aanbieding is duurder kan zijn dan de gewone euroshopperversie was niet in ze opgekomen. Bij wc-papier is dat bijvoorbeeld altijd het geval.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.