Huis, Tuin en Keuken
Pennestreek
16-09-2020 om 17:51
Groene container
In de categorie Kleine Ergernissen... In de gemeente waar ik woon wordt de groencontainer eens in de twee weken geleegd. Veel te weinig, maar daar gaat mijn vraag niet over.
Ik gebruik in die container een composteerbare zak (van AH eigen merk). Maar door vocht uit het gft is zie zak altijd al half gecomposteerd tegen de tijd dat de container wordt geleegd. Zit ik nog met die vieze drab onderin de bak. Hoe lossen jullie dat op? Wie heeft de gouden tip?
Hangkous
16-09-2020 om 18:10
Eet je uit die bak?
Ik denk het niet.
Terug de tuin in rijden, op zijn plek zetten en opnieuw beginnen met vullen. Bak dicht houden.
Wat er gisteren niet uit is gevallen gaat er volgende keer wel uit, of niet. Ik doe het al jaren zo.
Alleen met een maden plan wordt de bak wel eens gesopt, 2 jaar geleden voor het laatst geloof ik.
Dendy Pearson
16-09-2020 om 18:24
Nou en?
Vieze kliko maakt mij echt niet uit.
Ik heb wel een paar keer maden in mijn kliko gehad in de afgelopen tijd, maar die zette ik dan steeds open. Maden kropen eruit en werden dan opgegeten door de merels. Was echt druk dan bij de kliko, nogal grappig.
Pirata
16-09-2020 om 18:24
Kan mij niets schelen
Vuil onderin de groenbak boeit mij niet. En ik gebruik ook geen zakken (waarom zou je?).
Als je er echt niet tegen kan: oude krant onderin de bak?
Dendy Pearson
16-09-2020 om 18:26
Zaagsel
In de tijd dat wij nog cavia’s hadden had ik trouwens nooit nattigheid of maden in de kliko. Ik zorgde dan dat ik het zaagsel na een verschoning op de bodem van de kliko kon deponeren en dat hielp blijkbaar.
Leen13
16-09-2020 om 18:45
vlees
Geen dierlijke producten in de bak kan helpen. Behalve eierschalen.
Pennestreek
16-09-2020 om 19:08
Hmmm
Die container staat naast de voordeur, ik vind het niet een prettig idee dat daar onderin continu een rottingsproces met bijbehorende geuren gaande is. Vroeger had ik altijd eierdozen of kranten op de bodem liggen maar dien bleven regelmatig plakken en dan moest ik toch eens in de paar maanden aan de bak met een sopje. Ik dacht met die zakken de oplossing te hebben. Toen in de zomerperiode de bak iedere week geleegd werd was dat ook zo. Maar die tijd is voorbij helaas...
Maar ik ben dus de enige die zich daar druk over maakt?
Hangkous
16-09-2020 om 19:29
Compostbak?
Heb je een tuin? Dan is een compostbak misschien iets. Dan wordt je eigen afval ingezet om je eigen tuin te voeden.
Mijn buurvrouw doet dat; gaat geweldig als je je er een beetje in verdiept.
Dan is dat vieze prutje straks goed voor de tuin.
Pirata
16-09-2020 om 19:42
Met of zonder zak
Met of zonder zak, rotten gaat het toch wel....
Misschien ergens anders neerzetten?
Roos
16-09-2020 om 19:52
Hier valt het mee
Ik doe er idd weinig etensresten in en zeker geen dierlijke producten. (Alleen eierschalen idd)
Wel laat ik de bak na legen vaak een dag openstaan of langer. Maar wij hebben er 2 dus dan kan dat makkelijk.
Juline
16-09-2020 om 20:31
Containerreiniging
Wij laten de container eens in de maand reinigen, door een speciaal bedrijfje.
Mijn vader en schoonvader doen dit zelf, met de tuinslang. Maar ja, die zijn met pensioen en hebben tijd voor dat soort dingen.
Knutselkei
16-09-2020 om 20:31
Ik maak hem wel vaak schoon
Ik had eerst een gewone zak erin en die deed ik dan daarna bij t plastic in de container. Dit doe ik in de winter weer. Dan staat ie ook dichter bij t huis.
We hebben regelmatig maden en dan zet ik m effe open en dan is t feest voor de vogels. Maar ook in t grasmaaisel zitten vaak maden, kleintjes. Dus maak ik nu m effe schoon in de zomer. Nu zit er eigenlijk zelden iets vast geplakt.
We hebben een grondpomp en die spuit t water net wat harder. Ik rij m naar achteren in de tuin. Spuit m effe uit,gras etc loopt eriit en laat m schuin op zn kop staan. Schuin omdat de hond er dan wegblijft,omdat ie dan om kan vallen. Die vindt die stank heerlijk whahhaha.
Wilgenkatje
16-09-2020 om 21:13
ook zo'n makkelijk type hier
Wij maken de groene bak nooit schoon. Maden hebben we al heel lang niet gehad. Maar ik kan me voorstellen dat je het geen prettig idee vindt, zo'n bak met eventuele rottende restanten naast je voordeur. Bij ons staat-ie in de tuin, en daar heeft niemand er last van. Flinke krant onderin en verder niks speciaals.
40er
16-09-2020 om 22:25
Hier
Nu wekelijks geleegd, maar straks weer om de 3 weken... Nu geen zak, maar dat komt straks weer. Hoe het dan gaat... Bak schoon maken en goed laten uitdrogen (ik zet hem op de kop). Dan krant erin en dan de zak erin. Tussen het deksel een klosje, zodat het vocht kan verdampen. En het liefst gooi ik onderin wat bladeren.
Kaaskopje
17-09-2020 om 00:20
Manieren
Je kunt etensresten in een krant rollen. Als je een tuin hebt, heb je hopelijk planten en struiken. Als je maden hebt moet je er snoeiafval, takjes en bladeren op gooien. Karton en stro mag ook.
Ginny Twijfelvuur
17-09-2020 om 00:31
Etensresten
Het advies is om in warme periodes etensresten af te voeren in de bak die het eerste geleegd wordt.
In de grijze bak zitten namelijk ook maden, maar die zie je niet.
Verder idd. krant of eierdozen onderin, laagjes maken en de bak niet naast de voordeur zetten. De bak openzetten als er maden inzitten heb ik nog nooit gedurfd, maar het lijkt me wel grappig zo’n nest merels rondom de groenbak.
Je hebt trouwens ook papieren gft-zakken.
Misschien dat die langer heel blijven?
MarSy
17-09-2020 om 06:54
Niet
Wij maken de bak niet schoon, wel gaat er zaagsel in, daardoor geen vocht en geen maden en geen stank, ook niet bij 30 plus graden n ook hier niet elke week geleegd
Marie
17-09-2020 om 10:49
Klimop of Hedera
Voor de maden schijnt het te helpen om klimop of hedera in de bak te doen :
https://www.hvcgroep.nl/ons-verhaal/tips-en-weetjes/houd-je-groene-bak-schoon-en-fris
Zelf gooi ik eigenlijk alleen keukenafval in de groene bak als we gras gemaaid hebben.
Maar ik ga wel meer in de groene bak dien, aangezien we vanaf volgend jaar per lediging van de grijze bak gaan betalen.
Ginny Twijfelvuur
17-09-2020 om 11:04
Ja laagjes maken
Dat helpt.
En de deksel dicht doen. Dat helpt ook. Ik heb geen problemen met maden, als ik ze maar niet zie... geldt voor heel veel Ongewenste dieren eigenlijk
Pennestreek
17-09-2020 om 11:21
Etensresten
die gaan hier dus wel de groenbak in, want ik hou me aan de richtlijnen van Milieu Centraal:
Koffieprut, appelschillen, uitgebloeide tulpen: een flink deel van ons afval is groente-, fruit- en tuinafval (gft). Het is goed om dit gescheiden in te leveren: van gft kan compost en biogas gemaakt worden. Gooi etensresten, zoals schillen en botjes, en klein/fijn snoeiafval daarom in de groene bak (de gft-bak)!
Laagjes maken? Hoe dan? Ik heb een bak van 240 liter, dat zijn dan best flinke lagen. Ik probeerde, voor ik die zakken gebruikte, inderdaad wel een 'bodem' te maken van bladeren of snoeiafval, maar dat lukt lang niet altijd natuurlijk. Kranten of eierdozen onderin helpt wel iets, maar uiteindelijk wordt dat toch vaak een dikke vieze laag onderin omdat die blijven plakken. Ben je nog verder van huis. Het gaat me dus niet om maden, die boeien me niet zo en bovendien heb ik daar misschien eens per jaar last van
Een andere plek in de tuin, tja, het is wel handig direct naast de voordeur, zeker bij regen. Bovendien staat hij dan niet in het zicht, want achter de schuur. Een compostbak zou kunnen, maar voor mijn stadstuin zou ik echt veel meer compost produceren dan ik kan gebruiken. Bovendien vermoed ik dat de hond zich niet kan inhouden als ik van die geurende drab in de tuin strooi, dus nee, helaas ook geen optie.
Er lijken helaas geen gouden tips te zijn, behalve ermee leren leven, dus dat ga ik dan maar doen. Laat ik die zakken ook maar weer achterwege, die zijn echt belachelijk duur en doen dus niet meer of minder dan een krantje onderin... Nog 1 prangende vraag aan Lilian: ik snap niet hoe je een plastic zak kan gebruiken en die na het legen van de container bij het plastic kan doen? Die zak gaat toch mee als de bak geleegd wordt??
Flavia
17-09-2020 om 11:27
Compost geurt niet
Compost geurt niet!
Je kunt je compost ook delen met anderen, ik heb een heel kleine tuin en krijg compost van iemand in de wijk die dat regelmatig op de weggeefgroep op FB zet.
Ik heb bij mijn achterdeur een klein bakje staan en die leeg ik om de paar dagen in de centrale container verderop in de wijk.
https://www.kwantum.nl/search?location=product%3d0521610%3bsearchtext%3dafvalbak
Als het droog is idd, het afval van een dag verzamelen we in een bakje op het aanrecht.
Roos
17-09-2020 om 11:50
Etensresten
is voor mij niet hetzelfde als keukenafval.
Schillen etc kunnen prima in bak, snap niet dat mensen dat niet doen.
Botjes heb ik zelf nooit, ik denk dat ik die ook niet in groene bak zou doen, zeker niet in zomer.
Lou
17-09-2020 om 11:59
Die zak hoeft niet mee
Ik heb een kleine container maar ook daarin heb ik zo'n ecozak gedaan. De bak blijft redelijk schoon daardoor, en dat is zo direct naast mijn achterdeur in mijn postzegeltuintje wel fijn.
De zak is veel groter dan de zak, dus een flink deel zit omgevouwen rond de buitenkant van de bak. Als ik hem zo laat zitten, zit hij er nog als de bak is geleegd. Als ik hem los haal en helemaal in de bak prop voordat ik de bak op de stoep zet, gaat de bak met zak en al leeg.
Eigenlijk moet ik nog uitzoeken wat beter is. Kan die zak mee elke week of is dat eigenlijk niet de bedoeling? Het is natuurlijk wel zo hygiënisch. Maar ook wel duur, inderdaad.
Tamar
17-09-2020 om 12:07
hier
ook een maden-kraamkamer. Wat ik doe: 60 liter composteerbare zakken bestellen (die vind je niet in de winkels), en die doe ik in mijn eigen groenbakje. Dat hoef ik dan alleen even na te spoelen. De 60 liter zak gooi ik dichtgeknoopt in de groenbak. Hij moet wel met bak en al naar achteren, anders valt hij uit elkaar.
Pirata
17-09-2020 om 12:18
Overdag
Overdag verzamelen wij de groenrestanten in een klein bakje in de keuken. Dat wordt elke avond geleegd in de groene bak die het dichtst bij de keukendeur staat (op ongeveer 3,5 m). Dat is ver genoeg om bij openstaande keukendeur nergens last van te hebben.
De andere 2 bakken, daar gaat alleen tuinafval in en dat geeft geen beestjes. Gras hoeft er niet in want wij hebben een mulchmaaier.
Zonnehoed
17-09-2020 om 12:49
Kleine ecozakjes
Ik doe het keukenafval in kleine ecozakjes in een bakje onder de gootsteen, een rol voor nog geen euro. Als die vol zijn gooi ik ze in de container, doe er wel nog zaagsel onderin want die zakjes gaan inderdaad lekken na een tijdje.
Ginny Twijfelvuur
17-09-2020 om 13:24
Lou
Die zak is dan wel afbreekbaar (ga ik van uit), maar composteert heel anders dan het GFT. Verwerkers zijn er dus niet zo blij mee.
Dus wat dat betreft is het beter om de zak iedere keer opnieuw te gebruiken.
Eigenlijk is dat altijd beter. Producthergebruik Is vrijwel altijd beter dan recyclen.
Lou
17-09-2020 om 14:01
Ginny
Dankjewel, logisch verhaal.
Het zijn speciale zakken voor de gft-bak, en ik zie nu pas dat er allerlei tekst op staat, waaronder: zak maximaal 14 dagen gebruiken. Doe ik het dus per ongeluk nu al goed, de hele week weggooien en de andere week laten zitten.
In het algemeen heb je sowieso gelijk: hergebruik is beter dan recyclen naar iets anders. Maar deze zakken zijn composteerbaar en speciaal voor de gft-bak dus ik denk dat de verwerkers het ook wel oké vinden. Hoop ik dan.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.