Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

oregano

oregano

29-06-2013 om 21:07

Goede haarden specialist in het noorden, overwegen inbouw houtkachel.

Wie weet een goede zaak voor het uitzoeken en plaatsen van een inbouw houtkachel In het noorden? Wie heeft ook een inbouw houtkachel en hoe bevalt deze? Scheelt het veel in stookkosten?

Stüv

Wij hebben een haard van stüv. Echt een fantastisch ding. Er zit een warmtewissaar boven waardoor het thermisch rendement heel hoog is. Het hele ding zit ongebouwd in de muur, dus je ziet vanuit de woonkamer alleen de ruit. Die ruit schuift omhoog als je hout wil bijvullen en kan naar voren klappen als je het wil schoonmaken.
Aansteken is echt een fluitje van een cent: hout erin, wat kleine aanmaakhoutjes, een of twee aanmaakblokjes en hup de fik erin. De schoorsteen trekt als een tierelier.
Wij hebben in het hele huis vloerverwarming. Dat bevalt heel goed, maar het is wel een heel traag systeem dus als het 's-avonds net een beetje kil wordt stoken we bij met de haard en natuurlijk ook gewoon voor de gezelligheid. Ik weet niet hoeveel je op je gasrekening kunt besparen want de haard hebben we er meteen ingezet toen we hier kwamen wonen.
De haard hebben we gekocht bij Wichink Kruit in Zutphen, maar dat is vast niet noordelijk genoeg.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app

Meer info over type

http://www.uwkachel.nl/static/file/stuv/gebruiksaanwijzing-stuv-21.pdf

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app

Marie

Marie

30-06-2013 om 15:20

Goutum en gorredijk

Hoi
Hier rijden we geregeld bij langs (nog nooit in de winkel geweest overigens)
http://www.dekachelspecialist.nl/
en anders deze? Janus & Jacobus houtkachels
https://www.facebook.com/houtkachels?fref=ts
Afhankelijk van hoe duur het hout is wat je koopt (of krijgt) scheelt het natuurlijk in de stookkosten. Houd er wel rekening mee dat het boven behoorlijk koud kan worden in de winter (niet zo handig met huiswerk maken) en het ook vochtiger wordt in je huis. Ook zul je vaker het plafond moeten witten, omdat je altijd roet in je huis krijgt (mijn ouders hebben een inbouwhaard, daarom weet ik dat).

Vocht en roet

Dat verhaal over vocht en roet gaat zeker niet altijd op. Onze haard zuigt verbrandingslucht aan van buiten. Dit gaat door de ruimte met het vuur+hout (die dus is afgesloten met een hittebestendige ruit), vervolgens door de warmtewisselaar en dan door de schoorsteen naar buiten. Lucht uit de woonkamer wordt van onderaf aangezogen en wordt warm door de verbrandingslucht in de warmtewisselaar (deze luchtstromen blijven gescheiden door metalen platen) en komt dan net boven het plafond weer terug in de woonkamer. Vocht gaat door de schoorsteen en roet is er nauwelijks omdat de verbranding van het hout zo optimaal is. Mocht er toch roet instaan dan gaat dat ook via de schoorsteen naar buiten.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app

Marie

Marie

30-06-2013 om 17:57

Kachel vullen

hoi Triple
Dat van de gescheiden luchtstromen in moderne kachels weet ik natuurlijk, maar ook die moeten zo nu en dan echt open om er nieuw hout in te doen en dan heb je gewoon kans op roet in je kamer, vooralmals de schoorsteen niet goed trekt door vochtneerslag

Marie

Nou, mijn schoorsteen trekt zo goed dat ik echt een luchtstroom voel richting haard als de ruit open is. Er komt echt geen rook de kamer in. De haard hebben we nu een jaar en wordt weliswaar niet dagelijks gestookt, maar wel meerdere keren per week in het stookseizoen. Roetaanslag op muren of plafonds heb ik nog niet ontdekt.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app

mirreke

mirreke

01-07-2013 om 09:51

Wij wel roetaanslag

Met een goed trekkende gesloten maar wel wat ouder type houtkachel... Vreemd maar waar... Idd gebeurt dat bij het aanvullen van het hout, maar als je goed oplet wanneer je het deurtje opendoet kun je het wel enorm beperken. In het begin wachtten we niet altijd tot de kachel echt heel genoeg was.
Het is dus wel iets om mee te nmen oregano.

Vrienden van ons hebben een houtkachel aangesloten op het verwarmingssysteem. De warme lucht van de houtkachel verwarmt het water van de vloerverwarming.
Overigens is hout niet meer echt goedkoop. Aan de andere kant, onze houtkachel stookt heet genoeg voor de hele onderverdieping (we hebben een groot huis) en vaak genoeg laten we alle deuren open staan zodat de warmte ook goed naar boven trekt.

Hanny61

Hanny61

01-07-2013 om 11:40

Strating in eelde

Daar hebben wij goede ervaringen mee. Wij hebben een inbouw-open haard en ik herken de ervaringen van Triple. We hebben de kachel al 9 jaar, inmiddels zien we een beetje aanslag boven de deur. We stoken veel in de haard.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.