Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Lusithania

Lusithania

06-07-2015 om 12:04

Glutenvrij eten, waar te beginnen?

Omdat mijn dochter zich nog steeds niet beter voelt, gaat mijn dochter proberen of dat wel zo is als ze glutenvrij gaat eten.
Waar en hoe gaan wij beginnen?
Waar is het brood het lekkerst? Ik had al gezien dat ah gv brood in de diepvries heeft.
Kortom wat zijn de do's en don'ts?
Welke websites zijn het meest nuttig?
Hoe maak je gv brood zelf?

four

four

06-07-2015 om 12:12

glutenvrije producten

Als ik voor iemand moet koken die geen gluten mag dan gebruik ik deze website:
http://www.livaad.nl/

en hier vind je veel links naar glutenvrije recepten:

https://coeliakie.startpagina.nl/

Juno

Juno

06-07-2015 om 12:23

Waarom zou je?

Coeliakie is een ernstige ziekte die gewoon vastgesteld kan worden. Waarom zou je zelf aan het rommelen gaan om erachter te komen wat je kind mankeert? Oprechte vraag, is het niet veel handiger om naar de huisarts te gaan?

Lusithania

Lusithania

06-07-2015 om 12:42

Juno

De bloedtest is negatief maar wij doen dit in overleg met de kinderarts.
Veel patienten met de ziekte van Hashimoto (te traag werkende schildklier) die zich, ondanks goede instelling, zich nog slecht voelen, kunnen zich beter voelen met een glutenvrij of -arm dieet.
Hypothyreoïdie staat op https://coeliakie.startpagina.nl/ genoemd als verwante stoornis.

De hele keuken

Ik zou ook zoveel mogelijk als gezin meedoen. Goed dat je je erin verdiept. Ik heb ook weleens op het punt gestaan om het zelf te doen. Er zijn genoeg voedingsmiddelen en producten alleen je zult er aan moeten wennen en andere routines opbouwen. Maar dat hoeft ook niet in een keer. Als er voedingsmiddelen zijn die je kind nog niet kan laten staan kun je dat bijvoorbeeld nog 1x in de week aanbieden zodat ze toch gerust gesteld zijn dat ze het niet hoeven te missen en dan kun je het later alsnog afschaffen. Ook hier geldt dat te drastisch veranderen niet makkelijk is maar ook tot onverwachte trek kan leiden. Beter is rustig ombouwen naar een andere manier van eten en drinken.
Ik wens je veel succes en hopelijk gaat het goed helpen.

Ad Hombre

Ad Hombre

06-07-2015 om 14:10

Juno

"Coeliakie is een ernstige ziekte die gewoon vastgesteld kan worden."

Valt tegen volgens mij, de 'echte' diagnose is een biopsie van de darm door de mond! Ik kan me voorstellen dat het wel prettig is als het zonder kan.

Barvaux

Barvaux

06-07-2015 om 14:13

Het ligt iets anders:

De huisarts kan met een simpele bloedtest vaststellen of er antistoffen tegen gluten in het bloed zitten. Is dat het geval, dan is de kans op coeliakie groot. Het komt voor dat bij het bloedonderzoek geen antistoffen zichtbaar zijn. Dat wil niet zeggen dat coeliakie is uitgesloten. Zijn er ziekteverschijnselen die passen bij coeliakie, of is er een familielid met coeliakie, dan is nader onderzoek nodig.
Maag-darm-leverspecialist: darmbiopsie

Zitten er antistoffen in het bloed of zijn er andere belangrijke redenen die in de richting van coeliakie wijzen, zoals aanhoudende darmklachten, dan verwijst uw huisarts u naar een maag-darm-leverspecialist (gastro-enteroloog) of kinderarts voor een darmbiopsie.

Bij een darmbiopsie brengt de arts een dun flexibel buisje via de mond in de dunne darm. Met een minuscuul klein tangetje aan het uiteinde van het buisje neemt hij kleine stukjes darmwand weg. Deze stukjes worden onderzocht. Als blijkt dat de darmvlokken ontbreken of beschadigd zijn, is er met zekerheid sprake van coeliakie.

In 2012 is er een nieuwe richtlijn uitgevaardigd (zie ons nieuwsbericht) voor de diagnose stelling bij kinderen, waardoor een darmbiopsie niet altijd meer nodig is. Bij ongeveer 25% van de kinderen volstaat bloedonderzoek. In de praktijk zien we inmiddels dat veel artsen deze richtlijn ook bij volwassenen toepassen en bij meer kinderen dan het hier bovengenoemde aantal. Er is echter geen onderzoek dat bevestigt dat deze richtlijn ook bij volwassenen kan worden toegepast of bij meer kinderen dan het genoemde percentage.

Verdoving bij darmbiopsie
Een darmbiopsie is een relatief snel onderzoek. Hoewel het geen pijn doet, is het niet echt prettig. De mogelijkheid bestaat om een ‘roesje’ te krijgen. Ook kan met een spray een licht verdovende vloeistof in de keel gespoten worden. Bij kinderen bestaat de mogelijkheid om geheel onder narcose te gaan.

http://www.glutenvrij.nl/page/Coeliakie/Diagnose

Ad Hombre

Ad Hombre

06-07-2015 om 14:27

Barvaux

Dat is toch precies wat ik zeg? (met weglating van alle details natuurlijk)

Even anno

Even anno

06-07-2015 om 15:28

Barveau en Ad

Wat is dit forum nu, dat die het advies en/of behandelmethode in twijfel moet trekken? Of beter weten, kissebissen over details? Daar gaat de vraag van vragenstelster toch niet over?

Voordat je serieus antwoord krijgt op je serieuze vraag, moet je eerst een test afleggen op dit forum. Niet beschaafd en nogal vermoeiend!

Een van mijn kinderen heeft een vriendje die glutenvrij eet (het hele gezin heeft die intolerantie) en ik weet dat de moeder zelf gv brood bakt omdat ze gv brood van de winkel niet lekker vindt. Ik heb zelf een keer gv pannenkoeken gemaakt, ze waren anders maar veel lekkerder dan zoals we ze gewend waren. Ik weet dankzij dit vriendje dat de AH een kleine afdeling gv heeft maar daar kan je natuurlijk lang niet alles vinden wat je op een dag nodig hebt. Ik weet dat er diverse gv kookboeken zijn.

Barvaux

Barvaux

06-07-2015 om 15:42

vreemd

Ik had reactie 4 en 5 gemist dus wist niet van een bloedtest. Ik bedoelde dus de bloedtest voor de biopsie.

En Even anno (moet dat nu echt, kun je nou eens niet gewoon een naam verzinnen?): ik reageerde gewoon op Ad en Ad mag ook gewoon reageren hier en waarom reageer je niet op Juno maar op ons?

Juno

Juno

06-07-2015 om 23:27

Ach

Ik kreeg de indruk dat Lusithania zo out of the blue zelf aan het rommelen was geslagen, wellicht in navolging van de anti-glutenhype die momenteel heerst. Vandaar de vraag of de stap naar huisarts niet handiger zou zijn, ik wist natuurlijk niet dat er al een hele voorgeschiedenis is. Ik weet dat het geen eenvoudig onderzoek is maar zo'n heftig dieet zou ik alleen doen als het echt nodig is, zoals in het geval van TO.

lisbeth

lisbeth

07-07-2015 om 14:38

hier

dochter heeft coeliakie sinds haar 5e. Ze eet nu 6 jaar gv. Ik eet zelf nu 2 jaar gv
Haar favoriete brood is het witte brood van Genius, ik persoonlijk vind het bruin ook lekker. Ik vind dit lekkerder dan het brood van de jumbo. zelf bakken doe ik nauwelijks nog. Dat was altijd zo’n gedoe. Ik koop altijd een stapel brood en vries het in. Ze heeft haar eigen lade in de vriezer waar alleen maar gv in zit. De broodjes van Genius vind ik ook vrij goed te eten. Mijn dochter eet echter al zo lang gv dat ze eigenlijk niet meer weet hoe normaal brood smaakt. Haar smaak si dus anders. Haar favoriete kant en klare broodjes zijn de bon matin van Genius. Hoewel ze na 6 jaar er wat op uit gekeken is. De ciabatta’s van dat merk zijn ook lekker trouwens.
Bij een AH XL kun je vrij veel krijgen. Pasta, brood, koek, frikadellen, meel voor pannenkoeken.
Buiten brood moet je echt overal mee rekening houden, na een tijdje weet je het wel maar in het begin is het echt overal etiketten lezen. Sauzen, bouillonblokjes, snoep, chips, vlees etc. het kan allemaal gluten bevatten. Daarbij kan een producent de inhoud veranderen. Hou ook rekening met apparaten. Je mag snacks en frieten niet samen bakken. Heb je dat wel gedaan kom je nu een nieuwe aan het kopen. Hetzelfde geld voor een tosti ijzer of broodrooster bijvoorbeeld. Niets mag besmet zijn. Je dochter moet apart smeerbeleg hebben waar alleen met schoon bestek aangekomen mag worden. Wij gebruiken plastic lepels om te komen, in hout kunnen gluten achterblijven. Wij gebruiken wel dezelfde pannen maar pasta wordt hier alleen maar gv gegeten bijvoorbeeld.

Dit zijn wat eerste tips, mocht je meer willen weten dan hoor ik het wel

lisbeth

lisbeth

07-07-2015 om 14:41

diagnose

het is zo dat bij kinderen de bloedtest veel nauwkeuriger is dan bij volwassenen, waarom weet ik niet precies. Vals negatief komt bij kinderen in ieder geval minder voor. Oudste had hier een positieve bloedtest maar die moest in die tijd nog bevestigd worden met een biopt. Dat gebeurde in die tijd echter nog met een dagopname en narcose/Roesje

Lusithania

Lusithania

07-07-2015 om 15:24

Lisbeth

Bedankt voor je reactie. Ik hoopte al dat je nog een keertje langs zou komen
Wij gaan op zoek en uitproberen.

Moni

Moni

07-07-2015 om 16:30

Aldi had vorige week gv pasta en brood in de folder

Het brood (afbak) hebben we uitgeprobeerd, nou ja, neef die coeliakie heeft en bij ons logeerde. Hij was er erg tevreden over.
De pasta heeft hij mee naar huis genomen. Het was in ieder geval veel voordeliger dan de pasta die wij gekocht hadden.
Thuis koken ze altijd twee soorten pasta (gv en normaal).

Hij is nu voor de derde keer komen logeren. Ik vind het goed te doen om gv te koken. Wij gebruiken weinig potjes en zakjes, dat maakt het makkelijker. Het scheelt wel dat het steeds voor enkele dagen was. Voor een aantal dingen heb ik geen alternatief gezocht maar heb die uitgesteld tot hij weer weg was.

lisbeth

lisbeth

07-07-2015 om 16:35

graag gedaan

waar ik zelf ook veel tips vandaan is facebook, ik ben lid van een glutenvrije groep. daar komen veel tips langs, recepten maar ook veel nieuwe produkten. zo heeft de jumbo sinds afgelopen maandag vers gv gebak.
De AH heeft sinds kort GV oerkoeken, ik heb ze nog niet gehad maar ze schijnen erg lekker te zijn.

Leuke tip is ook de wafelmix van de duitse bakker poensgen. Online verkrijgbaar. Oudste gaat zelf zo 1 keer in de 2 a 3 maanden in de keuken aan de slag om een hele stapel wafels te bakken. die vriezen we in.
Ze eet nu steeds minder brood voor lunch, vaker soep, fruit. Vanavond wilde ik peperkoek gaan bakken.
Ik gebruik zelf vaak amandelmeel of GV havermout. Ik zoek met regelmaat op Paleo recepten omdat die vaak gv zijn.

Lusithania

Lusithania

07-07-2015 om 18:19

super

De tips staan genoteerd.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.