Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Hobbykok

Hobbykok

17-09-2016 om 15:14

Gerecht met een ei van één dag oud ?

Een flinke tijd geleden heb ik een programma gezien van een kok op reis. Die bezocht een restaurant waar de kok een 'beroemd' gerecht maakte van een ei van één dag oud. Zo supervers was essentieel.

Ondertussen ben ik vergeten welk gerecht was en welke kok het was.
En toch blijft het in mijn hoofd zitten.
Heeft iemand een idee?

hmm

Meest waarschijnlijk is iets waarbij je rauw ei gebruikt? Bavarois?

Spaghetti carbonara?

Geen idee waarom je een vers ei zou moeten gebruiken overigens.

Caesar

Caesar

18-09-2016 om 13:45

AnneJ

Omdat een vers ei veel lekkerder is dan een minder vers ei....

Hobbykok

Hobbykok

18-09-2016 om 13:59

Waarom een vers ei?

Ja, dat was nou net de crux van dit gerecht.
Er staat me een beeld bij van een ei dat een bepaalde vorm kreeg. Maar mijn geheugen laat me in de steek voor de rest. Toen was onthouden niet nodig.

Ik heb sinds kort zelf kippen en hele verse eieren. Ze zijn inderdaad lekkerder maar dat kan ook komen door het volop rondscharrelen van de kippen.

Bavarois was het niet. Het was geen toetje.
Mayonaise was het ook niet.
Een gepocheerd ei ook niet.

marinade

marinade

18-09-2016 om 15:29

Kan me toch alleen.....

.... iets met een gepocheerd ei voorstellen, omdat daar juist de vorm heel belangrijk is en omdat het zonder eierschaal verwerkt wordt. Alle recepten hebben het echter over oeufs extra frais, is max. 9 dagen na het rapen van het ei (de oogst wilde ik schrijven . Het houdt me ernstig bezig, heb al allerlei Franse zoektermen geprobeerd . Verder lees ik dat een heel vers ei een andere eiwitstructuur heeft, ook bij koken.
Dus ook geen oeuf Benedictine of zoiets?
Raadsels raadsels!

Hobbykok

Hobbykok

18-09-2016 om 15:46

Marinade

Frustrerend hè. Fijn dat je mee zoekt.

Het koken van een heel vers ei is inderdaad anders. De schil komt niet goed los. Dat maakt ze niet te pellen. Ik heb gelezen dat ze een week oud moeten zijn, als ik gekookte eieren wil kunnen pellen. Dat heb ik nog niet geprobeerd.

Ergens in mijn hoofd zit dat het ei in een glas ging. Maar dat is een heel vaag beeld.
Dan zou het een soort Benedictine kunnen zijn die je in een glas maakt.
Maar googelen daarop levert niets meer op dan likeur in een glas of een gepocheerd ei dat je opmaakt in een glas.

marinade

marinade

18-09-2016 om 17:34

Oeufs en cocotte?

Is dat het dan?
Een ei breken boven bijv. een mini-soufflé-vorm. Je hebt er uiteraard ook speciale vormpjes voor, ik heb deze ooit in Frankrijk gekocht. Wat crème fraiche erbij en bieslook, of zalmsnippers, garnalen of iets anders smakelijks). En dan au bain Marie in de oven laten garen. Met een geroosterd broodje erbij, erg lekker en ziet er mooi uit.
Wat er weer tegen pleit is dat je hier gerust een ei ouder-dan-een-dag voor kunt nemen. Verser zal overigens ongetwijfeld lekkerder zijn. Dat dan weer wel.

Hobbykok

Hobbykok

18-09-2016 om 19:26

De recepten worden steeds aparter!

Oeufs en cocotte kende ik nog niet. Ziet er erg lekker uit.
De Benedictus van Herman den Blijker lijkt me erg praktisch.
Ik ga ze allemaal uitproberen.

Hèt recept zit er nog niet bij.

Misschien dat het ei rauw verwerkt werd, in het programma dat ik zag.

Super dat jullie meedenken.

Lynna

Lynna

18-09-2016 om 22:09

Hobbykok

Hobbykok

18-09-2016 om 22:21

Die Haagse bluf is ook leuk

Gelijk toegevoegd aan mijn favorieten.
Maar nee, het is 'm niet. 'Mijn' gerecht werd niet geklopt.
Ook bij dit recept lijkt het mij niet essentieel dat het supervers is.

Het helpt wel, jullie recepten. Dan weet ik in ieder geval wat het niet is.

Bedankt Lynna

Lynna

Lynna

18-09-2016 om 22:54

Duizendjarige eieren?

http://www.smulweb.nl/recepten/751260/Tsja-je-dan
Met in ieder geval een reden waarom je een kakelvers ei zou moeten hebben.

marinade

marinade

19-09-2016 om 01:12

Sous vide?

Oeufs sous vide?
Echt iets voor een hobbykok met een liefde voor gadgets

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.