Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Bellefleur

Bellefleur

20-06-2014 om 14:33

geen suiker, geen gist en geen koemelk.

Op een verjaardagsfeestje komt iemand op bezoek die geen suiker, geen gist en geen koemelk mag. Wat zet ik haar voor? Is er iets van gebak voor haar te maken? En wat voor maaltijd maak ik voor haar?
Ik kan natuurlijk soep maken, en een rijstsalade. Geitenkaas is een optie, en verder?

Mira

Mira

20-06-2014 om 14:55

Vraag het haar zelf

Zij weet het beste wat ze mag en wat haar voorkeuren zijn. Helemaal niet zo'n rare vraag lijkt me gezien wat ze allemaal niet mag. Kan ze ook haar voorkeuren aangeven.

Tijgeroog

Tijgeroog

20-06-2014 om 16:22

Havermout en fruit

Ik geloof dat ik voor combinatie van havermout met fruit zou gaan, daar kun je best muffins mee bakken ofzo, zonder dat er nog iets bij moet. Vooral met banaan erbij werkt wel goed. Maarja, daar zit natuurlijk wel fruitsuiker in, mag dat wel?

bibi63

bibi63

20-06-2014 om 22:26

Iets hartigs

Lijkt mij de enige optie. Maar ook dat lijkt mij lastig, want wat zit daar allemaal in...? Ik zou het gewoon aan de ouder vragen.
Bibi

suikervrij

suikervrij

20-06-2014 om 22:48

applecrumble

http://voedzo.nl/recepten/suikervrije-appelcrumble/ Deze maak ik heel vaak. voor kind wat geen suiker eet.
Wij vinden deze erg lekker en is makkelijk te maken. soms als gebak, soms als toetje.

Hanne.

Hanne.

20-06-2014 om 23:21

fruit

Voor de zoetigheid zou ik richting fruit denken. Bv een bodempje van bladerdeeg custard van ongezoete amandelmelk met honing en dan vers fruit er op.

voor het eten zijn talloze mogelijkheden. Gaat het om een kinderpartijtje (patat pannenkoeken (kan met lactose vrije melk of zelfs met water) ?

En ander pasta bolognaise, tortillia's, hartige taart met geitenkaas en sojaroom, aardappels vlees en groenten, carpaccio met zuurdesembrood.

ik zou vooral etiketten lezen en veel vers maken. Suiker zit stiekem in veel producten. Voor melk zijn vele soja alternatieven.

suikervrij

suikervrij

21-06-2014 om 08:30

toetje

Schijfjes banaan invriezen en dan samen met bevroren fruit in de blender. Structuur lijkt op softijs.

**Chrissie**

**Chrissie**

21-06-2014 om 12:03

Kijk uit met geitenkaas

Kijk wel uit met geitenkaas, zou eerst even vragen of dat wel kan. Bij een koemelkallergie kan ook een allergie bestaan voor geitenmelk. De eiwitten lijken op elkaar ofzo.

naar de bakker

Je kunt bij de meeste bakkers iets lekkers bestellen met de opgegeven restricties. Dat betrekken ze van fabrikanten die zich daar in specialiseren. Is wel iets duurder maar wel goed.
Overleg tijdig.

geen sojamelk

http://eten-en-drinken.infonu.nl/diversen/74833-dieet-zonder-gist-en-suiker.html
Net als met geitemelk, lange ketens net als bij koemelk, kan ook sojamelk niet, dat geeft in 40% van de gevallen waarbij koemelkallergie bestaat ook een allergie.
Rijstmelk kan wel.
In Matzes zit geen gist.

Egel

Egel

21-06-2014 om 13:35

hmmm

Het is vast heel erg intolerant van mij - hoewel ik de restricties natuurlijk netjes zou volgen -maar ik zou het allemaal met een korreltje zout nemen omdat de persoon geen suiker mag.
Suiker. Niet mogen.
En honing zeker wel, en fruitsuiker zeker ook geen punt?
Voor suiker kun je helemaal niet allergisch zijn.
Nou ja, hoe dan ook zou ik, al is het maar voor de zekerheid, wel geloven in haar koemelk- en gist-overgevoeligheid of -allergie.
Natuurlijk doet het er niet toe, je moet je gasten verder niets laten merken als je zo over die suiker denkt als ik.
Maar toch, als het zo ingewikkeld is met wat je wel/niet mag eten, zou ik bij mensen waar ik zelden kom het misschien wel van tevoren noemen, maar zelf iets meenemen. Anders maak je het wel heel lastig voor je gastheren.

suikervrij

suikervrij

21-06-2014 om 14:20

Egel

Er kunnen heel veel redenen zijn waarom iemand geen suiker eet. Hier een kind wat jarenlang allelei klachten had. Hoofdpijn en moe. Deze klachten hadden een hele negatieve invloed op zijn welbevinden en resultaten op school. Kinderarts wilde hem gedragsproblemen aanpraten.Kind deed niets naast school, vond feestjes wel leuk maar heel vermoeid. Ging daarom maar niet. Sinds hij gestopt is met het eten van toegevoegde suikers gaat een wereld voor hem open. School gaat beter, werkt in het weekend en vindt uitgaan een feest.
Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is, ben ik er van overtuigd dat suiker de oorzaak van veel problemen kan zijn. Wanneer kind suiker eet merkt hij het meestal snel. Krijgt dan hoofdijn en wordt lamlendig.
Bij feestjes neem ik inderdaad regelmatg zelf eten voor hem mee.
Er zit een groot verschil tussen toegevoegde suikers en suikers ie van nature aanwezig zijn zoals in fruit.

Ad Hombre

Ad Hombre

21-06-2014 om 19:09

Da's nog niks!

"Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is, ben ik er van overtuigd dat suiker de oorzaak van veel problemen kan zijn."

En daarmee vergeet je het echte probleem: Dihydrogen monoxide!

Lees de schokkende feiten hier:
http://www.dhmo.org/

klinkt als

Zo'n anti-candida dieet. Is het dat? Da's allemaal flauwekul natuurlijk, maar ja het is ook zo wat om dat tegen je gast te zeggen. Ik zou er niet heel veel moeite voor doen. Als iemand zo beperkt is in z'n eten dan moet 'ie niet moeilijk doen als je alleen groente, fruit (vol suiker!) en water (thee/koffie) te bieden hebt.

Het lijkt mij van de andere kant dan weer niet zo netjes om je gastvrouw met zulke dieetwensen op te zadelen trouwens, zeker als je niet duidelijk aangeeft wat dan wèl mag. Ik zou in zo'n geval gewoon zelf wat mee nemen.

gewoon vragen

Jippox is me voor, ik dacht ook meteen aan anti-candidageneuzel. Baarlijke nonsens inderdaad, maar zelf gelooft ze er ongetwijfeld heilig in, en over religie discussiëren bij een feestelijke gelegenheid is niet kies

Hoe dan ook: ik zou gewoon vragen wat je dan wel kan aanbieden, en met een beetje geluk zegt ze dan dat ze zelf wat meeneemt en ben je van het probleem af. Ik zou me niet te zeer in bochten wringen.

Overigens had ik een collega die ook in die anti-candidatoestanden geloofde en die mocht ook heel veel fruit niet. Dus als dat het inderdaad is ben je er ook niet met een bakje aardbeien oid.

Overigens vind ik dan weer wel dat het handig is om, als je om wat voor reden dan ook een dieet volgt, dat van tevoren te melden, om te voorkomen dat de gastvrouw/heer zich uitslooft om iets feestelijks te presenteren dat je dan vervolgens afslaat.

Ik moet nu trouwens ineens aan Herman Finkers denken:

"Ik mag geen suiker meer van de dokter.
Niet dat ik ruzie heb met de dokter; maar ik mag toch geen suiker meer van de dokter"

Groeten,

Temet

Bellefleur

Bellefleur

23-06-2014 om 10:05

Geneuzel

Geneuzel of niet, daar hoef ik niet over te oordelen. Als iemand aangeeft dat hij bepaalde dingen niet wil eten, dan doe ik daar mijn best voor. Lastig was het wel. Ik had nogal wat mensen met eetwensen op bezoek: geen koffie met cafeïne, geen suiker, geen koemelk, geen gist, geen vlees, weinig zout, geen tarwe, weinig fruit. Ik heb verschillende cupcakes gemaakt: gewone, chocoladecupcakes met noten, speltbloem en agavestroop, bananenmuffins zonder suiker en gist met amandelmeel. En verschillende salades: rijstsalade met fruit en pistachenoten en een pastasalade met kip en avocado. En als soep: venkelsoep met gorgonzola, tomatensoep met bacon en zelfgemaakte pesto in schaaltjes er naast.
Veel werk, maar de speciale eters waren blij. Ik wilde niet vooraf vragen wat ik ze moest maken, ik wilde ze verrassen. Dat is wel gelukt.
Voor de goede orde: er is geen sprake van allergieën bij het hele gezelschap, maar overgevoeligheid voor bepaalde stoffen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.