Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Mathilde

Mathilde

06-10-2012 om 16:36

Geen ov-begeleiderskaart

Mijn moeder (nu 85) woont in het verzorgingshuis omdat het thuis niet meer ging. Ze is nagenoeg blind en ook erg doof, kan hierdoor niet meer zelfstandig zijn. Mijn vader is overleden. Binnenshuis gaat nog wel omdat ze weet waar alles staat maar ook daar heeft ze een rollator nodig omdat ze anders omvalt door het slechte evenwicht. De verzorgsters van het huis brengen haar van en naar de eetzaal, activiteiten etc omdat ze daar zelf niet meer komt.
Nu moet ze regelmatig naar het ziekenhuis in de stad. Toen ze nog thuis woonde ging ze met iemand van de plaatselijke vrijwilligersorganisatie met diens auto en daar betaalde ze een benzinevergoeding voor. Ook ging ze wel eens met de regiotaxi bij familie op bezoek, dat ging wel van deur tot deur maar toen zag ze nog wel wat.
De vrijwilligers in de plaats van het verzorgingshuis werken niet met eigen auto. We kregen de tip om een OV-begeleiderskaart aan te vragen zodat de vrijwilliger met de regiotaxi meemag. Anders moet daarvoor namelijk een pittige taxiprijs worden betaald van tientallen euro's.
Die krijgt ze niet! Ik was er al bang voor want bij de aanvraag staat 'er wordt uitsluitend beoordeeld op het van deur tot deur reizen. Als u bv begeleiding binnen het ziekenhuis nodig hebt dan valt dit buiten de beoordeling'.
Ja, ze kan als ze eenmaal in de taxi is gezet rustig blijven zitten. De chauffeur kan haar naar de ziekenhuisdeur brengen. Maar dan staat ze daar en kan geen kant meer op.
Wij wonen allemaal ver weg. Zijn er hier ideeën hoe dit geregeld kan worden?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Vrijwilligers verzorgingstehuis?

Zijn er geen vrijwilligers in het verzorgingstehuis?
Je moeder zal toch niet de enige zijn die in dit schuitje zit?

Heb je dit al eens besproken intern bij het verzorgingstehuis voor een oplossing?

Mathilde

Mathilde

06-10-2012 om 17:58

Moppeke

Het verzorgingshuis kan hier verder niks aan doen, die geven zorg en begeleding in huis en niet daarbuiten. De vrijwilligers willen wel buiten het huis begeleiden maar dat leidt dan tot hoge taxikosten, en als je in het verzorgingshuis zit dan heb je niet veel meer over.
Ik weet niet hoe anderen het doen, daarom vraag ik juist hier. Misschien zitten in de regel de kinderen dicht in de buurt en nemen die dat allemaal op zich. Wij zijn met z'n tweeën (broer en ik) en zitten allebei aan andere kanten van het land.

lennest

lennest

06-10-2012 om 19:06

Zorgverzekering?

Het kan zijn dat het vandaag de dag anders is, maar een paar jaar geleden kon je nog op kosten van de zorgverzekering een taxi bellen en dan ging de begeleider gewoon mee. Geen regiotaxi, maar een eigen taxi. Wel een eigen bijdrage, maar gezien de frequentie van/naar ziekenhuis, hadden we dat er zo uit. We moesten het wel vooraf aanvragen, er was een medische indicatie voor nodig van de huisarts.

Mathilde

Wij reisden ons de blubber toen onze vader dit nodig had. Gelukkig was dat toen tijdelijk. Maar hij wil niet verhuizen, dus we zitten in onzekerheid hoe dat moet als hij ook zo afhankelijk wordt.

Dit wordt echt aan mantelzorgers overgelaten, is mijn ervaring.

Mathilde

Zit er in jouw of haar gemeente niet zo'n club die mensen helpt met WMO-aanvragen etc? Vraag daar eens na of er geen vergoeding te krijgen is. Of anders bij het Juridisch Loket. En kom je er helemaal niet uit, dan weet ik een advocaat die is gespecialiseerd in WMO en AWBZ, en die je hopelijk wel even aan de telefoon te woord wil staan (Matthijs Vermaat in Amsterdam).

Het kan zijn dat er ten onrechte iets wordt geweigerd en dat daarvoor een bezwaarprocedure oid nodig is. Maar echt zinnig advies kan ik niet geven, daarvoor weet ik veel te weinig af van WMO en AWBZ.

Sterkte ermee

Temet

Mathilde

Mathilde

09-10-2012 om 12:31

Reactie

lennest, de zorgverzekering die gaat betalen voor een taxi? DAt denk ik niet, ze heeft een regiotaxipas immers.
rodebeuk, kon jouw vader niet met de regiotaxi?
Temet, ze heeft een WMO voorziening, dat is die regiotaxipas. De OV begeleiderskaart heeft op zich niets met WMO te maken maar met iets van de NS, daar moest het ook heen gestuurd worden. En zij kijken alleen naar het vervoer op zich, of je van deur tot deur begeleiding nodig hebt. Nee dus, mijn moeder kan rustig alleen in de taxi zitten en netjes wachten tot ze er op de plaats van bestemming wordt uitgeknikkerd.
Broer en ik hebben besloten om de taxikosten voor de vrijwilliger maar zelf te betalen. Wij kunnen dat gelukkig en het is goedkoper dan de benzine voor ons om daar heen (en terug) te rijden, laat staan de tijd. Maar ik vraag me dan wel af hoe het moet met bejaarden die kinderen hebben die zelf geen geld daarvoor hebben, of die helemaal geen kinderen hebben. Hoe komen die bij hun ziekenhuisafspraken?

Mathilde

Mijn vader redt dat niet, hij was erg onstabiel. Net als jouw moeder kan hij in het zh niet zijn weg alleen vinden. Bij het verkassen van ziekenhuis naar verpleeghuis had hij daarenboven nog een hoop bagage.

Maartje

Maartje

10-10-2012 om 00:08

Gastvrouwen

Bij het ziekenhuis in onze stad zijn er elke dag gastvrouwen aanwezig, hebben een eigen bali in de hal. Zij begeleiden voornamelijk oudjes naar de poli's. Weet niet precies hoe het werkt (of je van te voren een afspraak moet maken). Neem eens contact op met het ziekenhuis, welke service zij kunnen bieden!
Succes!

tonny

tonny

10-10-2012 om 08:51

Begeleiding

ja, ín het ziekenhuis zijn vaak gastvrouwen. Maar ik zou vooral graag een gastvrouw/heer op het parkeerterrein willen. Moet daar vaak enorm zoeken naar een plekkie, veel te ver voor mijn patient om te kunnen lopen. Haar alvast bij de deur laten uitstappen kan niet, dan heeft ze geen idee waar ze heen moet. En we kunnen niet altijd met twéé begeleiders een ziekenhuisbezoek regelen.

Die uitsluitend van deur tot deur regeling is erg theoretisch. Laten ze voortaan de deur van de spreekkamer meetellen! In een ziekenhuis moet je ook nog heel wat lopen.

Ah tonny is me voor

...mijn vader redt het idd niet tot aan de gastvrouwen.

Tirza G.

Tirza G.

10-10-2012 om 13:02

O ja

Gelukkig kon ik schoonmama altijd nog wel zó instrueren dat ze netjes op haar rollator bij de ingang bleef zitten terwijl ik de auto wegbracht.
En bij één ziekenhuis zit er meteen na de entree een koffiedrink-hoekje, dat ging ook goed. Dan was ze afgeleid door de mensen en bleef ze zitten tot ze mij weer zag.
Ik ga dus altijd mee en nee, dat is niet altijd handig

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.