Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Do's en dont's joggen

ik zit nu een dik jaarop fitness en kan het steeds minder opbrengen om er naar toe te gaan, bijvoorbeeld nu had ik in de auto moeten zitten voor de groepslessen maar ik kan het gewoonweg niet opbrengen vandaag. Het werkt oevrigens wel heel goed, mijn lijf is redelijk strak en ik ben aardig op conditie ondanks dat ik niet elk week 2 keer ga (zoals in het begin, ik ga nu een keer of 2 per maand... zucht).

Nu heb ik dit weekend met de kinderen 1,5 km gerend, was leuk, wel vermoeiend maar prima. Als ik nu elke week 2x ga lopen dan moet ik over een tijdje de 5km wel kunnen doen, er is in september hier zo'n evenement waarik soweiso met mijn oudste de 1,5 km ga rennen.

Ik zit dus nu te overwegen om fitness te stoppen (scheelt ook weer 55 euro per maand) en 2 keer per week te gaan joggen.

Zijn er joggers onder ons, hoeveel en hoe vaak lopen jullie, hoe lopen jullie, doen jullie dit al lang of ook alleen in een opwelling, houdt het je slank ?

Het lijkt mij wel erg gaaf als ik ooit ook die dam tot dam doe (de 16 km, niet de hele natuurlijk). Is dat een haalbaar doel in 1 jaar tijd ?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Vic

Vic

16-05-2011 om 14:12

In 1 keer?

Heb je die 1,5 km in een keer, zonder wandelen, gerend? Dan ben je in ieder geval het beginnersniveau ontstegen. Ik ga deze week beginnen met een hardloopschema, beginnend met afwisselend 1 minuut rennen en 1 minuut wandelen. Gisteren had ik al mijn spullen al klaargelegd, maar toen ging het regenen ;-(
In gezellug loopt trouwens een draadje van hardlopers. Daar heb ik ook wat beginnersvragen gesteld.

Zeeuw

Zeeuw

16-05-2011 om 14:17

Inderdaad

vlug naar het "on the move"-draadje in gezellig voor al uw loop- en jogging-vragen . Lopen is hartstikke goed voor je lijf en geest, maar is niet helemaal vergelijkbaar met het resultaat van fitness. Fitness traint in principe meer spiergroepen van je lijf, en zorgt voor een totaal getraind lichaam. Lopen is toch meer voor hart/long/benen. Maar ook prima om op gewicht te blijven en/of af te vallen.
Een jaar om 16km te halen? Als je niet direct bij de eerste 10 wilt eindigen moet dat makkelijk kunnen. Wel meteen beginnen met goede schoenen, aan te laten meten door een "echte" specialist. Dat kan een paar centen kosten, maar vergroot het plezier, en vermindert de kans op blessures.

Manda Rijn

Manda Rijn

16-05-2011 om 14:17 Topicstarter

Nee niet in 1 keer

ik moest 2x een paar seconden stoppen omdat er eentje zijn veters telkens moest strikken.

Ik ga dit weekend weer lopen met mijn dochter, rondjes van 500 meter, om te oefenen voor de sponsorloop (ze krijgt een paar euro per rondje).

Ha manda

Idd, in gezellug loopt al heel lang een draad met een mix van beginnende en ervaren lopers. Kom erbij, zou ik zeggen.
Eerste, belangrijke adviezen als je serieus wil gaan lopen: koop goede schoenen, in een speciaalzaak (Run2Day of Runnersworld of zo). Hier wordt een loopanalyse gemaakt en beoordeeld of je een aanpassing nodig hebt (dat hebben veel mensen, daar hoef je helemaal niet raar voor te lopen, maar een kleine draai ietsje naar binnen, kan je al een blessure opleveren als je regelmatig loopt). Is echt de moeite waard!
Twee: pluk een goed (niet te hoog gegrepen) beginnersschema van het internet. Dat motiveert en zorgt ervoor dat je op een verstandige manier opbouwt. Verder: lopen is heerlijk (zelfs in de regen, Vic , het ontspant, maakt je hoofd leeg en je voelt je fitter. Verder is het heel laagdrempelig, je loopt je deur uit en begint. Niet gebonden aan tijd etc.
Wb afvallen: ik ben niet gaan lopen om af te vallen, maar het gebeurde toch (heel langzaam) en dat was mooi meegenomen. Ben sinds ik ben gaan lopen (kleine 2 jaar geleden) 10 kilo afgevallen. Moet wel zeggen dat ik vrij veel loop: ongeveer 40 km in 4 à 5x per week.

Manda Rijn

Manda Rijn

16-05-2011 om 14:24 Topicstarter

Ja maar

ja maar ik ben nooit zo trouw in gezellug, heb net gekeken, maar die lopen al 10 km ofzo en ze zijn daar lekker bezig dus dan wil ik niet storen.

ik vond het trouwens wel gek, om mijn voordeur uit te stappen in sportkleding en dan te gaan lopen, ja rare gewaarwording.

Ik heb fitness schoenen, nike's, ehm geen idee of die goed zijn, eind van de maand als de poen weer op de pas zit kan ik wel even voor goede schoenen gaan kijken, als ik stop met fitness scheelt dat toch ook elke maand geld. En ik wil dan ook een horloge kopen met stopwatch erop, ik heb geen horloge namelijk.

goh boeiend dit, het is een hele levensstijl lijkt wel. goh wat leuk, ik denk dat ik het wel leuk ga vinden als het eenmaal lekker gaat. Ik heb nu op internet een website gevonden waar je routes kan maken. 5 km is best ver zie ik nu, dat is hier de hele wijk door, dus verder dan ik dacht. Hmm, misschien ga ik vanavond weer lopen.

Je hoeft niet trouw te zijn hoor

En je stoort daar al helemaal niet. Je merkt hier toch al dat mensen je onmiddellijk van advies voorzien? Veel hardlopers hebben iets bekeerderigs, ik in elk geval wel. Het is zó fijn! Haal er gewoon uit wat je gebruiken kunt. Sommigen komen af en toe aanwaaien, anderen psten wat meer. Rond een evenement wordt altijd druk gepost, en soms is het een tijdje stil. Je kunt ieg meelezen en wat info eruit halen. En: iedereen daar is ooit begónnen, ws. met een beginnersschema. Via afstandmeten.nl (die site zul je wel bedoelen) kun je idd routes uitstippelen en (later, als je dat interessant gaat vinden) je snelheid laten uitrekenen.
Wb die fitness-schoenen: zullen vast prima schoenen zijn, maar zeker weten niet voor hardlopen. Je hebt echt speciale hardloopschoenen nodig, dus zodra het kan, zou ik daarin investeren. Heb je nog muziek nodig tijdens het lopen? Op deze site kun je muziek downloaden in verschillende tempo's (bpm). Hielp mij in het begin om goed in het ritme te blijven.
http://www.djsteveboy.com/mixes.html
(kijk bij de podrunner mixes)
Oja, na 1 dag lopen zou ik, zeker in het begin, minimaal 1 dag rust nemen. Als je het niet gewend bent, raken m.n. je spieren, pezen en gewrichten snel overbelast.
Succes!

amk

amk

16-05-2011 om 19:02

Haha manda

dam tot dam doe (de 16 km, niet de hele natuurlijk).

De hele dam tot dam is 16.1!!!

En haak gezellig aan in Gezellug. Het is er vooral gezellug en toevallig lopen we allemaal wel eens iets meer of iets minder, of hebben we ooit gelopen (Purk roeit tegenwoordig) Hoe meer zielen hoe meer vreugd daar.

Margriet*

Margriet*

16-05-2011 om 23:46

Nu is het

wel de meest ideale tijd om te starten. Ik loop zelf winter en zomer maar alleen als je regelmatig loopt heb je het zelfde effect als bij fitnessen. In de regen lopen is echt minder, hoewel ik veel liever buitensport dan binnen. DtDloop liep ik na 1 jaar. En ik ben elk jaar nog sneller gaan lopen.
Ik ben ook niet trouw genoeg voor Gezellug. Ik ben niet zo van de gezellug (ben niet zo'n draadjes bijhouder na mijn zwangerschppen).

Kari1

Kari1

17-05-2011 om 13:38

Voor wat het waard is

Ik zal verder mijn mond houden want ik ben geen hardloper, maar: er zijn redelijk wat onderzoeken gaande betreffende hardlopen en schoenen. Het lijkt er op dat “goede schoenen” minder belangrijk zijn bij het voorkómen van problemen dan algemeen wordt aangenomen (of door de verkopende winkels wordt verteld?).
Men heeft groepen hardlopers genomen, voeten en looppatronen gemeten, volgens de regels schoenen aangemeten. En vervolgens een groep laten lopen met de hen aangemeten schoenen, een groep met schoenen gemeten voor de voeten van de buurman, en een groep met willekeurige niet speciaal aangepaste standaard (discount)schoenen. En wat bleek? Geen verschil in blessures.
Ik kan niet meer precies dit onderzoek vinden, maar ik heb wel een paar andere gelijksoortige gevonden.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20576837
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20117594
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20492587
Scheelt misschien weer voor beginnende hardlopers, dure aangepaste schoenen hoeven niet persé en je doet jezelf waarschijnlijk niet veel kwaad als je op wat-voor-schoen-ook loopt. Zolang je er lekker op rent. Wat overigens wél heel belangrijk blijkt om blessures zoveel mogelijk te voorkomen is een goed trainingsschema, niet te hard van stapel lopen.
Kari

Ook tegengekomen

Nu ik me ben gaan verdiepen in barefoot running. Mijn ervaring is wel dat ik op niet-aangepaste schoenen blessures krijg (shin splints), en op mijn antipronatieschoenen niet (2x ervaren, vóór 1e aanschaf hardloopschoenen, en toen die weer begonnen te slijten). Mijn eigen verklaring is dat "een schoen" in het algemeen mijn voet in een bepaalde stand drukt, een bepaalde landing forceert (bijv. hiellanding ipv veel natuurlijkere middenvoetlanding), dat mijn voet daarop (over)reageert door iets te veel naar binnen te draaien na de landing, en dat dát weer gecompenseerd moet worden (ben ik nog te volgen) met een aanpassing. Enfin, puur ervaring, geen onderzoek dus. Ben zelf de mogelijkheden aan het onderzoeken van blootsvoets lopen of dan toch met minimaal schoeisel.
Zal die links van Kari es bekijken.
Leuk dat het je bevalt, Izar!

mopperkont

mopperkont

18-05-2011 om 20:38

Mijn tips

Ik doe het ook alweer een paar jaar. Soms stop ik een paar weken en dan voel ik me niet lekker en heb ik meer last van stress. Ik heb een tijdje een hartslagmeter gebruikt, want anders liep ik te hard van stapel. Het is belangrijk om niet te hard te rennen. Ik heb ook een tijdje gouden sterren in mijn agenda geplakt als ik gelopen had, en dat werkte erg motiverend! Alleen heb ik nu een smartphone als agenda... Daarom heb ik ook een tijdje het Nike+ systeem uitgeprobeerd, maar daar ben ik weer mee gestopt omdat ik ondertussen een android telefoon heb en mijn ipod nooit meer gebruik.... Ik heb nu weer sterretjes, hihi

denise

denise

23-05-2011 om 09:50

Goed opbouwen

Hoi Manda,

Wat voor mij heel goed geholpen heeft om plezier in het lopen te krijgen is een goede opbouw. Dus niet meteen als een dolle 3 km gaan rennen maar rustig opbouwen. Toen ik lid werd van de plaatselijke atletiekclub hebben we 6 weken alleen maar gewandeld. En daarna 1 minuut wandelen, 1 minuut rennen en dan bouw je het steeds verder op.

Je hoeft natuurlijk geen lid van een club te worden want op internet kun je ook loopschema's vinden voor alle niveaus.
En goede schoenen is echt belangrijk hoor. Goed hoeft niet duur te zijn maar zorg ervoor dat het in ieder geval hardloopschoenen zijn en geen tennisschoenen ofzo.

Maar langzaam opbouwen, zodat je lichaam er ook aan went heb ik als belangrijkste ervaren. Daarna natuurlijk we volhouden he! En voldoende drinken, scheelt ook.
Dan loop je over een jaar de hele Dam tot Damloop. Wel meteen de eerst nacht/dag inschrijven want anders is't vol.

Veel plezier!

Jetske

Jetske

23-05-2011 om 15:13

En een goede warming up

Ik en m'n buuf lopen inmiddels een maand of 9 en komen nu aan de 5 km. Heeeeel langzaam opgebouwd. Een goed schemna is erg belangrijk, rustig opbouwen en een goede warming up! Dit voorkomt blessures en je loopt al 'lekkerder' als je spieren warm zijn.
Succes!

Manda Rijn

Manda Rijn

23-05-2011 om 16:29 Topicstarter

Leuk

vandaag heb ik ruim 2 km op de loopband gelopen, eerst rustig om de minuut rennen en dan weer lopen en daarna 2 km vol met 8 km per uur, zalig het was dat ik naar huis moest anders had ik nog wel wat langer kunnen lopen. En vriendin wil nu met mij gaan lopen dus we moeten even haar looptraining op mijn ipodje zetten.

Als ik de tijd vind ga ik naar een speciale joggers winkel voor de juiste schoenen.

Puck

Puck

23-05-2011 om 23:17

Warming up

Ondertussen wordt het nut van een goede warming up volgens de laatste inzichten weer ernstig overschat. In het hardloopdraadje is daar wel over gesproken en zijn er links genoemd. Ik houd het erop dat je het moet doen als je het prettig vind, maar dat het beslist niet noodzakelijk is.

dc

dc

24-05-2011 om 11:59

Even inbreken met vraagjes

Ik wil eerdaags weer gaan hardlopen, maar ben nu maand na geboorte 3e kind zo'n 20 kilo te zwaar (accumulatie over de jaren heen). Ik rende laatst een stukje en alles schommelt mee, vooral mijn borsten (geef bv). Het is een beetje kip ei verhaal, want om lekker te kunnen rennen moet ik van een lading vet af, maar om daar vanaf te komen moet ik sporten. Wie heeft tips, zodat ik toch lekker kan rennen?? Goede bh snap ik, maar verder??

Rieke

Rieke

24-05-2011 om 12:30

Niet alleen sporten dc

mijn ervaring is dat je pas afvalt als je minder eet, en als je niet lekker rent met die kilo's die je mee moet nemen kun je ook beginnen met brisk walking, stevig doorwandelen. Dat hou je snel een uur vol als je dat opbouwt in een paar weken.
Zo ben ik begonnen. Dieet van Sonja Bakker, brisk walking met vriendin, daarmee redelijk wat kilo's kwijtgeraakt. nu loop ik hard volgens het schema van Evy, in m'n eentje. nou ja laatste tijd beetje verzaakt maar ik geef zelf sportles dat compenseert weer. als het seizoen is afgelopen begin ik weer te lopen.
Goed schoeisel en juiste bh zijn meest belangrijk. voor de rest is het zo makkelijk als wat, kleertjes aan, deur uit en rennen. ik ga ook nooit opwarmen, loop eerst rustig in en loop ook weer rustig uit.
Succes ermee.

Puck

Puck

24-05-2011 om 12:33

Kom in gezellug in het hardloopdraadje met je vragen aanrennen, daar hebben we plenty experts voor al je vragen.
Maar zoals Rieke zekgt: ik vind goed schoenen en een goede bh het belangrijkst. Rest van de kleding maakt niet zo veel uit, als jij er maar lekker mee kunt lopen.

dc

dc

24-05-2011 om 16:28

Waar?

Ik kon het hardloopdraadje niet vinden... Daarom maar hier.

Dieten kan ik niet, heb een geschiedenis van eetstoornissen, en geef borstvoeding en heb dus aardige honger. Ik blijf wel van snoep af, en probeer niet te vet te eten, maar verder wil ik gewoon weer lekker bewegen. Sonja Bakker is trouwens leuk als je in Nederland woont, maar ik kan alle producten die ze gebruikt hier in engeland echt niet vinden. Ik heb hier een boek van haar, want wilde het proberen. Beetje jammer.

Heeft iemand ervaring met broeken die kunnen helpen alles wat meeschommelt wat vaster te zetten?

Ik hoorde trouwens van iemand dat je 6 maanden moet wachten na een bevalling voor je weer mag sporten?? Weet iemand daar wat van of is dat gewoon kolder en kan ik lekker rustig aan beginnen? (baby is nu 5 weken oud).

Hier: http://tinyurl.com/3n64xg2
Maar je kunt het niet missen, het heet "On the move", en staat helemaal bovenaan in Gezellug. Tis best een drukke draad af en toe. Kom erbij

amk

amk

24-05-2011 om 17:38

dat van die 6 maanden is onzin.
Na je nacontrole, in nl heb je die na 6 weken, kun je langzaam weer beginnen. Wandelen is helemaal geen probleem. Hangt er natuurlijk wel vanaf wat je voor en tijdens je zwangerschap hebt gedaan.

Idioten zoals ik die tot 36 weken voluit aan de aquarobic zitten en tot 41 weken 7dagen van de week zwemmen kunnen sneller aan de slag, en meer dan mensen die helemaal niets gedaan hebben/konden.

Belangrijkste is luisteren naar je lichaam en niet te fanatiek beginnen. Die 6 weken zijn vooral nodig om je buikspieren weer naar elkaar toe te laten komen. Doe je dat niet en je gaat gelijk aan de zware buikspieroefeningen kan er een ruimte tussen ontstaan en dan krijg je een rare deuk in de lengte van je buik.
Verloskundige zal dat ook meestal checken.

dc

dc

24-05-2011 om 19:03

Uh nacontrole?

Ik geloof niet dat ze er hier aan doen. Ik heb in elk geval geen afspraak staan. Maar goed, dus een weekje wachten is raadzaam. Heb ik nog even tijd om goede schoenen te kopen.

Lopen doe ik al volop. (ik probeer alles lopend te doen, zoals kinderen naar creche/school, kleine boodschapjes etc. om zo langzaam aan weer fit te raken.) Maar ik merk dat ik gewoon zin heb in iets meer. Ik zie mezelf niet gelijk kilometers rennen hoor, maar in elk geval af en toe weer zweten. Zouden mijn spieren ook wel fijn vinden

Buikspieroefeningen heb ik nog niet gedaan gelukkig.

Tijdens zwangerschap heb ik tot de 7e maand nog veel gefietst. Daarna niet meer, want buik zat te veel in de weg bij heuvels (hebben de meesten van jullie geen last van denk ik). Maar goed, met 2 zoontjes blijf je gewoon makkelijk actief tot het einde.

dc

dc

24-05-2011 om 19:04

Aha

er zijn 2 gezelligen, ik zat bij de lingo!! Dank, ik ga mijn vraag daar nog eens zetten.

Manda Rijn

Manda Rijn

24-05-2011 om 20:35 Topicstarter

ik moest na de bevalling (2 jaar geleden) 20 kilo kwijt. De eerste gingen er vanzelf af de rest daar heb ik echt voor moeten ploeteren. Met 5,5 maand de laatste bv gegeven en met 6 maanden begonnen met 2x per week 2 uur fitness.

ik heb nu 1,5 jaar gefitnesst, buikspieroefeningen, lopen op de loopband (met 6 km per uur is dat flink wandelen en dus niet rennen), roeien, groepjeslesjes billenbenen armen etc. Daarmee ben ik een aantal kl afgevallen. Sinds kerst heb ik een aantal maanden zo min mogelijk suiker gegeten en weinig koolhydraten, daar ben ik 5 kilo mee kwijt geraakt. NU ben ik weer op gewicht (slanker dan voor de zwangerschap) maar ik wil nog strakker en fitter worden dus ik loop er nu ook bij.

Ik heb besloten op fitness te blijven omdat ik zo alle spieren blijf trainen.

dc

dc

25-05-2011 om 08:40

Goed hé!

Knap hoor, 20 kilo in 2 jr!

Fitness lijkt me wel leuk, maar ik zie niet echt in wanneer met mijn 3 koters. Daarom wil ik juist rennen, kan ik 's avonds doen als mijn man thuis is. Ik heb ook gewichtjes thuis om hier oefeningen te doen.

En ik ben trouwens niet van plan voor zo'n 17 maanden te stoppen met borstvoeding, maar dat terzijde

Manda Rijn

Manda Rijn

25-05-2011 om 09:08 Topicstarter

Fitness

ik doe het overdag op de dagen dat mijn kinderen op de opvang zitten en ik geen werk thuis heb liggen (ik werk een klein gedeelte thuis), ik kan ook sávonds (tot 22 uu open) maar het is mij niet gelukt om sávonds er naar toe te gaan.

dc

dc

25-05-2011 om 14:22

Aha

je bent gewoon een munttheemam!

Nee, ik moet gelijk kunnen gaan als mijn man thuis komt (18u), anders lukt het echt niet meer. En ik heb me een paar keer in het verleden ingeschreven bij een fitnessschool, maar langer dan een blauwe maandag is me nooit gelukt, vandaar dat ik iets zoek waar ik geen bergen geld mee verlies

Maar goed, nu ben ik ECHT gemotiveerd! Hihi.

amk

amk

25-05-2011 om 14:27

Kinderopvang

hier in de stad zijn er juist veel sportscholen die kinderopvang bieden als de ouders aan het sporten zijn. Wellicht ook een idee?

dc

dc

25-05-2011 om 17:08

Echt?

Dat is nou een goed idee. Ik zal eens kijken! Maar dan wacht ik wel tot babylief ietsjes ouder is.

Kinderopvang sportschool

Bij onze sportschool zit ook een kinderopvang,daar kunnen baby,s vanaf 3 maanden terecht,proffesionele begeleiding ,en gratis bij een sport abbonement.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.