Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Tijgeroog

Tijgeroog

01-09-2011 om 17:19

Boemboes gekocht - en nu?

Ik was vandaag in een supermarkt met een wat ruimer assortiment qua buitenlandse producten dan de supermarkt om de hoek en daar heb ik (oa) wat boemboes gekocht: kerrie, bami goreng en babi ketjap. Maar hoe nu verder?
Op de zakjes en op de website van de fabrikant staan wel recepten waar ik wat mee kan, en tips over waar je het mee kunt combineren, maar er zit nergens groente bij. Alleen vlees, rijst en 3 bosuitjes.
Wie kan me helpen om hier uitgebalanceerde maaltijden van te maken? Gewoon groente erbij, of groente erdoor, of een ander groentegerecht erbij (ik zie me vooralsnog nog even geen complete rijsttafel in elkaar draaien, het moet wel haalbaar blijven. )
Ik ben ook wel in voor tips over geschikte bijpassende kookboeken (de bibliotheek hier heeft een groot assortiment en een goed reserveringssysteem, dus ik kan veel uitproberen)

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Groenten erbij of erdoor

Naar mijn idee zijn er vier mogelijkheden. Of je hebt lak aan het Voedingscentrum en laat de groenten weg. Of je koopt boemboe voor een groentegerecht (of maakt het zelf): sambal goreng boontjes oid, of je doet stiekem groenten door het gerecht of je doet er groente naast. In dat laatste geval kan je bijvoorbeeld wat broccoli, chinese kool of komkommer ernaast geven. Door bami goreng zit normaal gesproken vaak wel groente, maar dan mondjesmaat (een paar fliedertjes prei). Reken ik de ui en knoflook trouwens niet mee, die gestampt en wel door bijna elk Indisch gerecht zitten.

Groenten erdoor doe ik ook wel eens, mik ik een hand gekookte erwten door een of ander prutje-voor-bij-de-rijst, maar erg authentiek is het niet.

Wie echt authentiek Indonesisch wil koken kan het boek van Lonny gebruiken "De complete Indonesische keuken" - dat is zo compleet dat er ook recepten voor hond en sagoworm in staan. Maar da's misschien een tikkie te

Ik krijg niet de indruk dat je dagelijks dit soort dingen eet, ik zou kiezen voor optie 1: groente gewoon weglaten. Sinaasappel of aardbeien toe voor de vezels en vitaminen, geen probleem.

Wij eten heel vaak rijst-met-iets, vandaar dat ik mijn toevlucht neem tot gekookte erwten etc, die de overige gezinsleden er dan weer zoveel mogelijk uitvissen. Maar goed, als ik daarover doorga moet deze posting naar een andere rubriek.
Overigens halen wij de aanbevolen hoeveelheid groente niet, zelfs al zou de door mij meegesmokkelde groente daadwerkelijk opgegeten worden

Groeten,

Temet

Ben dan wel geen indo...

Ik kook wel graag Indonesisch. Ik maak graag bij indonesische gerechten een sajoer lodeh van diverse groente (stoofje van groente met kokosmelk en kruiden), sambal boontjes of zoals deze week lalab tomat (tomatensalade met ui en een dressing van sambal, citroensap en een scheutje ketjap). Ik heb ze uit t boek van Beb Vuijk, maar ik heb begrepen dat dat helemaal niks is
Salade of rauwkost kan eigenlijk altijd vind ik en is makkelijk.
En Temet, is dat boek van Lonny echt zo goed? Niet teveel gecommercialiseerd met allerlei producten van dát merk wat je moet kopen?

Dorry

Dorry

Mijn bezwaar tegen Lonny is eerder dat hij zo authentiek is dat hij wil dat je zelf je kokos gaat raspen.
Nee, geen merkvermelding gezien. Niks commercieels aan eigenlijk, en het boek zelf is ook niet echt duur. Inmiddels heeft hij trouwens ook 'De complete Indische keuken' het licht doen zien.
Ik vind hem op tv een slijmbal eerste klas, maar zijn recepten zien er erg goed uit, al moet ik eerlijk toegeven dat ik er maar heel weinig uit gemaakt heb.

Groeten,

Temet

Fiorucci

Fiorucci

01-09-2011 om 18:19

Lonny

Lonny is helemaal failliet gegaan met zijn eigen maaltijdenlijn, wat jammer is, want die waren erg goed.
Dus zijn huidige boeken hebben niks te maken met zijn tvwerk.

Tijgeroog

Tijgeroog

01-09-2011 om 23:48

Dank

"Ik krijg niet de indruk dat je dagelijks dit soort dingen eet"

Goh.
Het boek heb ik meteen gereserveerd in de bieb, voor Dorry me voor was. Dan heb ik meteen een oplossing voor alle lastige honden hier in de buurt.
En de rest ga ik binnenkort eens uitproberen. Groente erbij vind ik toch wel fijn en bovendien gewoon lekkerder dan alles rijst, vlees en saus.

Van alles

Je kunt naast rijst en een vleesgerecht gewoon gekookte boontjes of peentjes nemen. Of een lekkere bak sla, is wel fris naast al het pittig.

of komkommer in reepjes gesneden met azijn of sliertjes wortels en witte kool met wat kerrie en azijn naar smaak. Dan heb je een soort atjar.
En inderdaad, gewone gekookte boontjes, weker als het eten wat scherp is.

Oh ja

en een beetje suiker bij de wortels en kool.

Yura

Yura

02-09-2011 om 09:30

Ora are

Geen idee hoe je het schrijft. Wij eten 9 van de 10 keer gewoon gekookte groenten bij de rijst zoals inderdaad broccoli. Als ik een uitgebreider groentegerecht maak, dan doe ik het vlees weer simpeler (zoals lekkerbekjes van de visboer of gegrilde borrelkipjes). Wel makkelijk is altijd een simpele versie van gado gado, gewoon twee groenten, waarvan 1 komkommer is, en pindasaus erbij. De ander kan dan bijvoorbeeld rauwe witlof zijn fijngesneden, supersnel klaar of taugeh even in de magnetron. Wat ook supersnel klaar is en lekker is ora are, tenminste zoals ik het van mans tante heb doorgekregen. Doe in de pan een beetje knoflook en een bouillonblokje (soort doet er niet toe net wat je in huis hebt), gooi er een zak jullienegesneden peen bij en een zak gesneden witte kool, even snel roerbakken, paar eieren erbij en blijven roeren tot het gaar is. Mijn schoonvader snijdt al die groenten met de hand, maar tante gaf me deze tip voor de snelle variant. Geen idee van hoeveelheden, die krijg ik er van mijn schoonfamilie nooit bij, gewoon uitproberen.

Yura

Volgens mij is de officiële spelling orak arik. Maar dat zal ik vanavond even in Lonny opzoeken (nooit gemaakt trouwens).

Groeten,

Temet

Je eet lekker roedjak na. Heerlijk met dat zomerfruit van nu.

Yura

Yura

02-09-2011 om 10:35

Temet

Ja nu je het zegt, dat komt me ook wel bekend voor. Lonny maakt het vast veel uitgebreider, maar zoals tante het doet smaakt het ook prima hoor en lekker snel klaar. Schoonmoeder maakt het vaak nog extra voor de kinderen, echt een gerecht dat kinderen vaak lekker vinden. Je kunt ook boontjes nemen ipv kool.

Snuggle's

Snuggle's

02-09-2011 om 22:51

Yura

Doe je die eieren er dan rauw doorheen en dan tot ze gestold zijn, of gekookte eieren erdoor?

Bij kerrie boemboe's vind ik sperziebonen erg lekker erdoorheen of peultjes. Nog een uitje en je hebt een gezonde maaltijd.

Bij babi ketjap zou ik wel echt losse groenten doen, denk niet dat dat er lekkerder op wordt met iets erdoorheen.

Bami kan je natuurlijk wel weer van alles doorheen gooien, net wat je lekker vindt, prei, ui, kool, sperziebonen, taugé, fijngesneden wortel, paprika.

Snuggle's

Yura

Yura

03-09-2011 om 14:28

Rauw

Je goot ze er rauw door en blijft roeren tot ze gestold zijn. Wel roeren dus anders krijg je een groente-omelet.

bibi63

bibi63

03-09-2011 om 15:11

Maar

je hebt toch ook boemboes voor groente? Bijv. sambal goreng boontjes of sajor lodeh. Dus lekker 1 boemboe (bijv. babi ketjap) maken met vlees, 1 boemboe sambal goreng met sperciebonen of kousenband en lekker witte rijst erbij en evt. nog komkommer. Wij doen dat vaak. Best makkelijk te maken en zeer smakelijk.
Gr. Bibi

jds

jds

03-09-2011 om 20:22

Veel met woksauzen

Ik ben zelf een liefhebber van indische keuken, maar met de groenten loop ik altijd te sukkelen.
Boontjes zijn goed (boemboe sajoer boontjes/buncis), roerbakgroenten (boemboe smoor groenten), kijk anders op smulweb; daar hebben ze heel veel gerechten die je bij de vleesboemboes kunt gebruiken!
Orak arik staat er ook bij, en die is LEKKER!!
Succes!
PS je kunt natuurlijk ook zelf groenten roerbakken met een van de kant-en-klare roerbaksauzen: ook lekker!

Snuggle's

Snuggle's

03-09-2011 om 22:03

Yura

Bedankt, ik ga het eens proberen, ben gek op makkelijke lekkere dingen die ook nog gezond zijn.

Snuggle's

Tijgeroog

Tijgeroog

04-09-2011 om 16:37

Leuk leuk leuk

Wat leuk, al die ideeën.
Op dit moment heb ik er nog niets mee gedaan, een ziek kind (roodvonk) gooide even roet in het eten, maar in de loop van komende week ga ik er zeker mee aan de slag. Ik ga alle tips en recepten maar onder elkaar in een bestandje zetten dan kan ik het makkelijker terugvinden en heb ik een mooi overzicht, want ik wil alles wel een keer uitproberen.
Nu eerst verder met m'n millionaire's shortbread, ook van OO.

Ik doe het altijd zo (met sperziebonen)

Hier eten ook weleens van die boemboe zakjes. Ik bereid dat altijd met 500 gr sperziebonen en 1 rode paprika.

Ik fruit een ui en bak ook snel even wat kip in stukjes mee. Dan gaat gaan de gedopte sperziebonen en parika er bovenop. Vervolgens onder zetten met water en ongeveer 2 uur opzetten. Je kan evt ook de sperziebonen apart koken. Dan ben je natuurlijk veel sneller klaar. Maar ik vind het wel lekker als alle smaken in elkaar overlopen.

We eten dit met eiermie, rijst of soms met krieltjes. Die krieltjes laat ik dan ook mee sudderen.

Chippie

Chippie

07-09-2011 om 22:24

Wij...

Wij eten het eigenlijk met groente. Vaak met boontjes met bamboe (sajoer nog wat), gewoon zo of met een hele dunne pindasaus (flinke lepel pindakaas, iets ketjap en wat sambal, beetje water...). Soms ook gewoon met wat tomaatjes en/of komkommer. Door de tomaatjes gooi ik wel eens wat uit en ketjap. Komkommer (geschild) met wat azijn en suiker vinden we ook heerlijk. Maar bij boemboe Bali eten we eigenlijk altijd gewoon sla met een neutrale dressing.
Bij zelfgemaakte nasi volg ik ook dit stramien. Bij weinig tijd gooi ik er een groentepakketje doorheen en geef ik iedereen een halve banaan in plakjes erbij.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.