Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

bbq-successen

Speciaal voor Kenfan (gefeliciteerd daar!) maar ook voor iedereen die dit weekend of later wil gaan barbequen dacht ik: ik open een draadje over dingen die goed gaan op zo'n apparaat.

Ik schreef in het andere bbq draadje al dat wij sinds enige tijd alleen nog maar dingen roosteren die snel gaar zijn. Geen worst dus, en geen drumsticks. Wel: grote garnalen (zonder schaal), ribeye of vergelijkbaar rundvlees (dat hoeft niet helemaal gaar te worden - liever niet zelfs) en sateetjes. Die laatste dan wel op zijn Indonesisch, wat betekent dat de stukjes vlees minstens de helft kleiner zijn dan Nederlanders iha gewend zijn. Kipsate van kipdijfilet overigens, dat is lekkerder dan borstfilet. Het enige nadeel van die kleine sateetjes is dat je ze - ook heel erg authentiek- aan die rottige bamboestokjes moet rijgen, waarbij ik mijzelf steevast meermaals in de vingers prik (en omdat die sateetjes per stuk nogal klein zijn, heb je er ook meer te rijgen).

Minihamburgertjes, van rundergehakt, gaat ook goed.

Wat zijn jullie succesnummers?

Groeten,

Temet

Sally MacLennane

Sally MacLennane

06-04-2017 om 18:52

aubergine en zijstapje

Aubergine in plakjes van een kleine centimeter snijden. Insmeren met citroensap (want anders verkleurt hij) en olijfolie. Plakje geitenkaas erop, een piezeltje honing en wat tijmblaadjes. Op de BBQ tot de aubergine gaar is.

Zijstapje: ik las dat iemand een bestandje OO-recepten heeft. Daar heb ik ook wel interesse in! Kan die via wetransfer of zo gedeeld worden?

Zijstapje 2: een aparte receptenrubriek? Zodat het niet ondersneeuwt onder andere HTK-topics?

Terug on topic: kipfilet in stukjes marineren in een mengsel van Chinees vijfkruidenpoeder, droge sherry (beter: Chinese rijstwijn Shao Xing), beetje olie en Chinese lichte sojasaus (ipv zout), eventueel peper, sambal of chicisaus toevoegen naar smaak. Voor een Chinese saté.

Lente

Lente

06-04-2017 om 19:34

Temet, over de saté

Eens met de voorkeur voor dijvlees en saté is erg lekker.
Maar ik ben gestopt met het rijgen aan een stokje.
De smaak wordt er niet beter door. En op een BBQ of in de pan kun je net zo goed de stukjes omscheppen.
Mijn tip is daarom: stop met rijgen. Meer zen......

Sally MacLennane

Sally MacLennane

06-04-2017 om 20:07

Lente

Da's waar

Ik heb een tijdje geleden ergens (vast een grootgrutter die in het BBQ-seizoen sprong) een BBQ-bakschaal gescoord. Een rechthoekig metalen ding met lekgaatjes en ribbels. Ideaal voor de kleine dingen als satéstukjes, die door de mazen van het BBQ-rooster heenvallen...!

Pooh bear

Pooh bear

06-04-2017 om 22:29

Leuk

Ik vind het echt leuk om andere dingen dan normaal op de bbq te maken.
Favorieten hier moinkbals (een soort Italiaanse gehaktballetjes met spek eromheen en bbq saus) Ook favoriet is een groot stuk dry age biefstuk of Picahna en dan slow Cooken of een hele kip met cola marinade.
En als toetje een banaan gevuld met een mengsel van honing en Citroen en dan ameretto en geroosterde amandelen erover.
Mijn broer maakt heerlijke Pulled pork maar dat duurt me dan weer net te lang.

Drumsticks.....

Die gooi ik even een kwartiertje in een pan met (kippe)) bouillon. Zijn ze voorgegaard en joef je ze alleen nog maar lekker bruin te bakken op de bbq....

Kinderen worden hier chagrijnig als er niks te kluiven is.....

Ingrid

Platbrood

Afgelopen zomer kwam ik een verrassend recept tegen: platbrood van yoghurt en zelfrijzend bakmeel (recept zo te vinden via google). Supersimpel om te maken en op de bbq is het vrij snel gaar/klaar. De kinderen vinden het heerlijk en sinds we zo brood op de bbq maken hoeft er geen afbakstokbroodje meer in de oven.

En zelf ben ik groot fan van de maiskolf op de bbq. Die kook ik voor in een pan of hij gaat in folie tussen de kolen. Daarna nog even op het rooster en dan peper, zout en roomboter erop.

Hmm nu heb ik ook zin om te bbq-en

bieb63

bieb63

06-04-2017 om 23:10

Stukje vis in alu

Mega super lekker en geen gedoe met aanbranden. Stuke visfilet in alu. Wat fijn gesneden groentes, kruiden, peper zout, beetje olie en witte wijn en gasr stoven maar.

Zon

Zon

07-04-2017 om 09:35

goed vlees!

Als wij thuis bbq-en dan heb ik het liefst zo'n groot lomp stuk rood vlees erop, zoiets als cote de boeuf of picanha. Vol val smaak en lekker zacht. Aan tafel trancheren.

Ik ben niet zo'n fan van die fabriekshamburgers, shaslicks en worsten. Zit geen smaak aan, daarom hebben mensen al die sausjes nodig. Voor mij liever 1 goed stuk vlees en een lekker visje of garnalen met knoflook en rode peper, dan 6 soorten (goedkoop) vlees.

Goede sate vind ik dan wel weer heerlijk! Met zelfgemaakte satesaus met kokosmelk... mmmm

Verder houd ik ook van maïskolf of gepofte aardappel op de bbq. Andere aanrader: grote champignons gevuld met gorgonzola (of andere pittige kaas). In de alu foli op de bbq tot de kaas goed gesmolten is, heerlijk!

simpele aanvullingen

Ik verval in herhaling, ook voor mijn geen fabrieksvlees.

Wat hier een groot succes is: spaanse broodjes
Leg klaar een teen knoflook, goede olijfolie en een lekkere zondoorstoofde tomaat doormidden gesneden. Neem dan sneetjes oud stokbrood of lekkere dikke plakken zuurdesembrood, en gril die heel snel op de bbq. Let op he verbrand heel snel. Dan vanaf het vuur wrijf je er met het teentje knoflook overheen en daarna met de doorgesneden tomaar. Besprenkel met olijfolie en hap. Maken en direct opeten!

Ik ben vooral goed in de bijgerechten bij de bbq: taboulee of pastasalade, linzensalade met geitenkaas en peterselie.

Op het vuur vind ik een rookplankje met zalm heerlijk, of echt goede sate gemaakt van dikke speklappen. Moeilijk ook want het vliegt telkens in de fik hahaha. Zlef gemarnineerd in ketjap (groene draak), gehakte knoflook, sambal badjak en laos en ketoembar. Met satesaus serveren, lekker wat kentjoer erdoor.

Waar haal je Pincanha, Zon? Of cote du boeuf? Heb een beetje de pe in die slome keurslagers. Lekker grote stukken vlees graag!

Ow ja, zelf gemarineerde lamskoteletjes; in een plastic zak olijfolie, ras el hanout, gehakte koriander en muntblad, knoflook, chiliflakes en een uitgeperste citroen mengen met de lamskoteletjes. Zeker een middagje laten marineren, af en toe de zak kneden zodat de smaken overal goed intrekken. Dan grillen en serveren met turks brood en yoghurt/knoflook/muntsaus. Op tafel staan dan olijven, babaganoush en houmous met rauwkost erbij.

Lente

Lente

07-04-2017 om 18:25

Dorry1, kijk eens naar een slager online

Wij bestellen geregeld bij deze:

Aalvink.nl

Pooh bear

Pooh bear

07-04-2017 om 18:30

Picahna

Haal ik gewoon bij onze slager net als de cote de boeuf en dry age vlees. Onze slager is hier in gespecialiseerd en heeft heel veel van dit soort vlees

Hier

Is het een beetje een mix van wat luxere vis/vleessoorten maar ook de standaard worstjes, hamburgers, sateetjes. Ik vind het namelijk nogal duur worden als ik voor een gezin alleen maar groot vlees of verse vis haal. Hoewel het zeker lekkerder is, zonder twijfel.

Maar wat we hier er ook weleens op gaat is gewoon zo'n afbakstokbrood op de bbq, eventueel in folie. Vinden de kids heerlijk.
Zelf houd man en ik ook erg van een hele vis (in folie) met kruiden erop (Lidl had bv forel en dorade, heerlijk!).
Of zalmfilet op een rookplankje, zalig.
En als toetje is wat appelpartjes met kaneelsuiker (ook weer in een folie) erop, eventueel met een bolletje ijs.

En mijn tip: een camembert! Gewoon papier eraf halen en verder in het doosje laten zitten en dan gewoon op de bbq leggen en wachten totdat hij halfzacht is. Een inkeping vooraf makende wat tijm en honing erin is ook erg lekker. Heerlijk om vers stokbrood erin te dippen of rauwkost.

Mams

Mams

07-04-2017 om 21:51

Mmmmm

Lekkere ideetjes allemaal, zeg...

Wij hebben hier altijd een simpel maar heerlijk toetjes voor op de bbq: banaan met schil en al op de bbq leggen. Af en toe omdraaien zodat de schil rondom helemaal zwart is. Daarna schil opensnijden, chocoladevlokken eroverheen en eventueel nog een bolletje ijs. Heerlijk!

Zon

Zon

08-04-2017 om 13:36

Dorry1

Hier in mijn wijk is een goede slager die grote stukken als picanha, ribroast of cote de boeuf heeft. Is inderdaad wel duur, maar zo vaak bbq-en we niet (en uit eten is altijd nog duurder, houd ik mezelf dan voor). Als ik zin heb rijd ik verder door en kan ik het ook (goedkoper) bij een versmarkt van Van der Valk halen. Maar erg de moeite waard!

Wat jij zei: lamskoteletjes vind ik ook erg lekker. Of lamshaasjes.. mmmm

Ik mis m'n slager

Ik ben n dik jaar geleden verhuisd en mis m'n slager nog steeds. Soms laad ik m'n vriezer vol, maar de Nederlandse termen kan ik wel bestellen hier. Maar ben meer vh impulsieve koken haha

Inanna

Inanna

08-04-2017 om 15:07

appel

Hier altijd een succes, halve appels met suiker en kaneel in aluminiumfolie, variatie op de banaan, want 3 van de 4 mensen hier houden echt niet van banaan.

Zalm gewikkeld in gerookte zalm in aluminiumfolie wordt ook gewaardeerd.

Garnalenspiesjes van de plaatselijke slager.

Verder een weinig verfijnde smaak hier, speklapjes, kipfilet, hamburgers, chipolataworstjes vinden we allemaal prima.

Met knoflooksaus van een pakje slagroom (geklopt), 1 zakje slakkenkruiden, 3-4 tenen knoflook, een scheutje worchester sauce en mayonaise naar smaak.

Afbakstokbrood, rauwkost, een beetje fruit erbij en wij zijn helemaal gelukkig.
Hoewel ik nu wel ontzettend nieuwsgierig ben naar het platbrood van Picasso.

Sally MacLennane

Sally MacLennane

08-04-2017 om 15:44

vergis ik me nou...

...of is die Aalvink van Lente heel netjes met zijn prijs? Ik heb al een tijd geen vlees meer gekocht omdat ik afgelopen winter de vriezer stevig heb gevuld, maar volgens mij zijn het heel nette prijzen! En... Hij heeft buikspek aan één stuk...!

Lente

Lente

08-04-2017 om 16:09

Ja, die is heel betaalbaar.

Het buikspek kopen wij geregeld. Andere favoriet is longhaas, maar dan niet voor de bbq.
Ik koop de shoarma zonder kruiden. Die kan ik dan met eigen kruiden in de cooker gooien zonder veel snijwerk.
De riblappen zijn echte lange lappen.

Sally MacLennane

Sally MacLennane

08-04-2017 om 17:35

Klinkt als... plus recept

...helemaal mijn winkel! Ik wil alles zelf kruiden en maken.

Ik ben momenteel met een stuk buikspek aan het experimenteren. Het recept maakt deel uit van een groter gerecht, en ik wil het morgen afmaken op de BBQ, maar hij staat nu in de steigers in de kookmarinade. Dat recept wil ik hier wel even neerzetten (negeer de sterretjes):

900 gr – 1 kg varkensspek
2 kaneelstokjes*
3 hele stukjes steranijs*
8-10 teentjes knoflook*
4 plakken gember*
3 lente-uien* (grofgesneden)
Olie*

Sausmix
1½ el lichte sojasaus*
1½ tl donkere sojasaus*
1½ el oestersaus*
1½ el Shaoxing rijstwijn* of droge sherry
3 kleine blokjes kandijsuiker*
½ tl zout*
1½ tl maïzena*

Kook een ruime hoeveelheid water in een pan en voeg het varkensvlees toe. Laat rustig koken gedurende 5 minuten. Haal het vlees eruit en spoel het af.

Smeer het zwoerd in met de donkere sojasaus. Verwarm olie in een pan en bak de bovenkant en de zijkanten van het spek aan.

Snijd het vlees in plakken van 3cm x 7cm dik.

Leg vervolgens de plakken met het zwoerd naar boven in een stoofpan. Giet het water erbij tot het vlees net onderstaat. Voeg de lente-uien, de kaneelstokjes, de steranijs, de knoflook en de gember erbij. Doe het deksel op de pan. Laat het rustig sudderen voor 2 uur.

Doe in een sauspan de lichte en donkere sojasaus, oestersaus, rijstwijn, kandijsuiker en zout. Laat het zachtjes koken totdat de kandijsuiker is opgelost.

Giet de saus over het vlees heen en laat het doorsudderen op zacht vuur gedurende 1 uur. Haal het vlees eruit en leg het op een schaal. *** Meng de maïzena in een kopje met een beetje koud water tot er een romige pasta ontstaat. Voeg de maïzena toe en roer goed tot de saus iets is ingedikt. Giet de saus over het vlees heen.

*MIJN AANTEKENING*: ik maak het tot de drie sterretjes onderaan de tekst. Het sausje maak ik morgen, het vlees rooster ik dan af op de BBQ.

Goede ideeën hier

Die internetslager vind ik een wereldtip. De Nederlandse buurtslager richt zich op liflafjes en snelklaarvleesfantasieeen. Zijn Turkse collega heeft me gisteren lamsribben en gewone separatorvleugeltjes in de handen gestopt in plaats van de dikbevleesde variant. Die ziet me voorlopig niet meer terug.Dat zal hem leren!

Vooralsnog wordt de nieuwe aanwinst ingewijd met de usual suspects: Grote diepvriesgarnalen van de Lidl in koriander/limoen marinade, kippenvleugels in tijm/honing (sorry Temet )marinade, merguezworstjes en would belamskoteletjes in rozemarijn/knofmariande. Daarbij tzaziki en chermoula + plat brood.

40er

40er

09-04-2017 om 20:24

Thanks

Voor de slagerstip, die zit hier aardig in de buurt. Maar ik had er nog nooit van gehoord.

Lente

Lente

09-04-2017 om 21:07

Ik mag wel provisie vragen....

Fijn dat jullie blij zijn met deze tip. Ik heb ook ooit de tip gehad via OOL

De prijzen zijn prima maar er zijn wel verzendkosten voor degenen die niet in de buurt wonen.
Let op dat je niet meer bestelt dan wat in één pakket past (ik dacht 8,5 kilo zonder verpakking) . Of bestel veel meer. Het is alleen jammer om dubbele verzendkosten te betalen voor die ene kilo meer.

Het versturen over heel Nederland gaat prima. Je moet alleen wel zeker weten dat je thuis bent. Ik ben nu overgestapt op verzenden naar een Postnl plek ( pakje gemak of zoiets). Daar wordt het pakket afgeleverd en dan heb ik ruim de tijd om het daar op te halen. Op mijn locatie kloppen de aflevertijden zelden vanwege allerlei redenen. En dan moet ik veel te lang thuis zijn.

Temet

Temet

10-04-2017 om 11:32 Topicstarter

Kenfan

Ja, die grote diepvriesgarnalen van Lidl, die gebruiken wij dus ook altijd voor de bbq (maar ook voor andere dingen trouwens). Reuze handig omdat ze zo makkelijk te pellen zijn. Geen koriander/limoenmarinade hier, want koriander ligt hier niet zo goed (het kruid althans, de zaadjes is een ander verhaal). Ik doe ze in olie met citroenrasp, knoflook en een pepertje.

Groeten,

Temet

3 kippen

Geen idee wat Kenfan te vieren heeft, maar echtgenoot hier heeft een weber barbecue op zijn verjaardag gekregen afgelopen vrijdag, dus die moest zondag uitgeprobeerd worden. Drie hele kippen tegelijk volgens dit recept: https://bbq-helden.nl/recepten/polo-cinquecento/

Ontzettend lekker, daarbij zelfgemaakte aardappelsalade en kort gekookte sugarsnaps, klaar! Jummie.

Lente

Lente

10-04-2017 om 18:19

Zou die rookmethode ook in een oven kunnen?

(rooksnippers in aluminiumfolie waar je gaatjes in prikt)

Sally MacLennane

Sally MacLennane

10-04-2017 om 18:51

Silone!

Die ga ik eens uitproberen! Altijd al een droom van me geweest, roken (dan bedoel ik geen peuken roken). Wist niet dat dat zo simpel kon!

En waar haal je houtsnippers vandaan? Ik neem aan dat het zaagsel voor de caviakooi geen optie is

hout

Ik heb pecannotenhoutsnippers van Weber zelf gekocht, beuken en berken kan volgens mij altijd wel, in elk geval geen naaldhout gebruiken vanwege hars.

Temet

Temet

11-04-2017 om 21:46 Topicstarter

tuincentrum

Sally, dat soort rookspul koop je bij het tuincentrum. Hoewel ik niet uitsluit dat een grote Ap het ook heeft.

Groeten,

Temet

Sally MacLennane

Sally MacLennane

11-04-2017 om 22:15

Silone en Temet, bedankt!

Weber zelf hangt er de hoofdprijs aan terwijl het waarschijnlijk gewoon houtafval is
Maar ik noteer dat naaldhout geen optie is

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.