Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

juf Ank

juf Ank

12-05-2018 om 13:54

Bakken zonder suiker

Ik probeer zoete baksels zonder echte geraffineerde suikers te maken. Over het algemeen krijg ik mijn baksel niet lekker knapperig vooral. Bijv. boterkoek blijft erg slap. Nu gebruik ik over het algemeen ook alternatieve meelsoorten zoals speltmeel, als het maar wat gezonder is dan zonder vezels.
Wat gebruiken anderen vooral als prettige zoet middelen? Ik heb agavesiroop geprobeerd, honing of banaankoekjes die door de banaan op zich gezoet zijn maar het blijft allemaal zo slap. iemand tips?

Hilde

Hilde

12-05-2018 om 14:03

Havermout

Google maar in de allerhande: appelmoes-ontbijtcake met havermout. Appelmoes uit pot kun je vervangen door eigengemaakte van verse appels. Geen suiker en echt heerlijk

Angela67

Angela67

12-05-2018 om 14:25

natrena en dat soort dingen

werkt prima als suikervervangers; jouw varianten zijn technisch gesproken alemaal dezelfde suikers (witte, bruine, geraffineerd of niet, uit fruit, honing etc.).
gr Angela

Angela67

Angela67

12-05-2018 om 14:29

aha, hier staat het inderdaad

in dat artikel staat een reden genoemd waarom koekjes bakken met stevia inderdaad niet knapperige koekjes oplevert:

"Daar komt bij dat suiker niet zomaar te vervangen is door stevia. Stevia mist het bakeffect (karamelliseren) dat koekjes met suiker zo lekker maakt. Stevia heeft ook niet de bulk van suiker. Vervang je 30 gram suiker in een pot jam door 0,1 gram stevia, dan moet je er iets anders bij doen om de pot vol te krijgen. Meer fruit bijvoorbeeld, maar fruit is duurder dan suiker."

Angela67

Angela67

12-05-2018 om 14:35

en deze

https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=5942

niet zozeer vanwege claims (wel of niet gezond), maar wel technische uitleg over verschillende soort suikers. Misschien dat je hier ook verklaring vindt voor de niet-knapperige koekjes en of er oplossingen zijn in de 'echte' suikerhoek?
(oftewel: antwoord op je oorspronkelijke vraag).
gr Angela

Guppie

Guppie

12-05-2018 om 15:02

Vitaminen en mineralen in producten.

In geraffineerde suikers zitten geen vitaminen en mineralen, zoals in vruchten, Angela, waardoor ze dat soort stoffen onttrekken aan je lichaam. In rietsuiker zit bijvoorbeeld nog iets chroom, wat gunstiger is voor je bloedsuikerspiegel. Daarom kan je ze niet over één kam scheren. Om dan maar kunstmatige zoetstoffen te gebruiken lijkt me al helemaal niet gezond.

Angela67

Angela67

12-05-2018 om 15:17

guppie

Die vitaminen en mineralen zjin niet de vraag van TS. En daarbij: als je het van zoete baksels moet hebben om je vitaminen en mineralen aan te vullen dan doe je toch echt iets verkeerd in het dagelijks leven. Fruit eten is ook heel wat anders dan fruitsuikers in je cake doen.
Waarom lijken kunstmatige zoetstoffen niet gezond voor jou? Is gewone suiker gezonder? Of eigenlijk ook niet en lijkt kunstmatig nóg ongezonder?
gr Angela

Jackie

Jackie

12-05-2018 om 15:22

pekmez

Probeer eens pekmez (druivensiroop), te koop bij de Turkse supermarkt. Ik heb er wel eens rozijnencake mee gemaakt, best lekker. Hier nog een ander recept met pekmez:

https://kookmutsjes.com/recept/pekmezli-cake/

Je kan de suiker vervangen met een beetje extra pekmez en de hoeveelheid bloem daarop aanpassen.

"Ik probeer zoete baksels zonder echte geraffineerde suikers

te maken"
Waarom?

"In geraffineerde suikers zitten geen vitaminen en mineralen, zoals in vruchten, Angela, waardoor ze dat soort stoffen onttrekken aan je lichaam. "
Dat is de onzin van de zgn. "orthomoleculaire voedingsleer". Erg populair bij uitbaters van natuurvoedingswinkels en zo, maar zonder enige ernstige wetenschappelijke basis.

V@@s

V@@s

12-05-2018 om 16:32

ik snap het nooit zo goed

Suiker van suikerbieten is toch net zo natuurlijk als suiker uit vruchten?

Caesar

Caesar

13-05-2018 om 02:17

Onduidelijk

In de titel van deze draad wil juf Ank bakken zonder suiker. In de eerste zin van haar post gaat het opeens over het weglaten van geraffineerde suikers. Dat is nog al een verschil. En, zoals andere zich ook al afvragen, wat is er mis met geraffineerde suiker?

V@@s

Precies. En nog hartstikke duurzaam ook, want modaal geproduceerd, terwijl agavesiroop, kokosbloesemsuiker etc uit verre oorden hierheen gesleept moeten worden.

Groeten,

Temet

modaal?

Locaal dus. Stomme autocorrect.

juf Ank

juf Ank

13-05-2018 om 17:36

waarom

Ik wil bakken zonder geraffineerde suikers, inderdaad, en ik gebruikte alleen dat woord suiker omdat suiker in de volksmond verstaan wordt als de geraffineerde tafelsuiker zeg maar. Ik had inderdaad beter kunnen aangeven dat ik wil bakken met alternatieve zoetmiddelen.
En waarom: met name omdat mijn man suikerpatiënt is en de 'langzame' suikers dan minder slecht zijn als de geraffineerde.
De kunstmatige zoetstoffen gebruik ik zelf niet omdat ik daar weer andere klachten van krijg.
Met name Angela 67, bedankt voor alle informatieve antwoorden. Ik blijf zoeken naar andere manieren want ik heb het ideale nog niet gevonden. momenteel heb ik een nog-niet -aangesneden boterkoek staan met palmsuiker erin.
Temet, inderdaad bepaalde natuurlijke zoetmiddelen worden aangesleept vanuit verre landen. De palmsuiker die ik heb gekocht komt van de masarang stichting; een stichting die de oerangoetan als bedreigde diersoort beschermd. De kokosbloesemsuiker komt uit Indonesie.
Toch is er een verschil met de geraffineerde suikers, deze brengen je bloedsuikerspiegel sneller omhoog waardoor je eerder de dip erna krijgt die de hang naar suiker juist weer groter maakt. De suiker vanuit de suikerbiet wordt anders bewerkt dan de andere vormen van suikers, hoe dat precies werkt weet ik niet precies. Iemand?

Al die suikers die u vernoemt

zijn grofweg dezelfde stof: saccharose, C12H22O11.
Het exacte gehalte kan wat verschillen, afhankelijk van de graad van raffinage, maar niet veel: als de raffinage minder ver doorgedreven wordt zal er wat meer fructose, glucose, ... in zitten, da's alles.
Ook dat zijn overigens mono- en di-sacchariden, "snelle" suikers, dus en er is, in tegenstelling tot wat u blijkbaar denkt, weinig verschil tussen ongeraffineerde suikers en geraffineerde. Beide worden erg snel in de bloedbaan opgenomen en zorgen voor hyper- en hypoglycemische schokken. Dingen die niet goed zijn voor diabetes-patiënten.
Wellicht kan u beter eens te rade gaan bij een diëtist, gespecialiseerd in diabetes.

Aan stichtingen die "de oerangoetan als bedreigde diersoort beschermd" hecht ik even veel of even weinig geloof als aan "Max Havelaar" en die hele inventaris aan andere "keurmerken", enkel bedoeld om de winkel draaiende te houden.
Eer je het weet bots je tegen idioten, die een wisselkoers gaan berekenen op uitstootrechten van broeikasgassen en hoeveel inheemsen je moet buitengooien om een postzegel regenwoud te "adopteren".
Oeps. Sorry: dat is er al.

Lou

Lou

13-05-2018 om 19:22

Dacht ik ook

Ik dacht ook dat het voor je lichaam niet uitmaakte wat voor soort suiker je gebruikt. Maar ik neem aan dat juf Ank niet uit haar nek zit te kletsen. Waar valt rietsuiker eigenlijk onder? Ik vind het lekkerder dan witte suiker maar het klinkt ook gezonder, wat natuurlijk best onzin kan zijn.

Lou

Op de site van het Diabetesfonds - toch een club waarvan je aanneemt dat ze er verstand van hebben - wordt voor zover ik kan zien geen onderscheid gemaakt tussen gewone bietsuiker, honing, etc. Het onderscheid dat men daar hanteert is tussen toegevoegde suiker en suikers die van nature in fruit, melkproducten etc zitten.

Groeten,

Temet

Lou

Lou

13-05-2018 om 21:50

Temet

Dankjewel, ik heb ook even gekeken en zie dat ze dat laatste onderscheid ook niet maken:
"Nee, suiker in fruit is niet per definitie ongezond, maar ook niet gezonder dan suiker in andere producten. Je lichaam maakt namelijk geen verschil tussen van nature aanwezige suikers en toegevoegde suikers."

Het probleem van toegevoegde suiker is dus vooral de hoeveelheid, niet het soort.

#15

"De suiker vanuit de suikerbiet wordt anders bewerkt dan de andere vormen van suikers, hoe dat precies werkt weet ik niet precies. Iemand?"

De suiker van bieten/suikerriet/... wordt er op exact dezelfde manier uitgehaald als de plantaardige kleurstoffen uit planten, die gebruikt worden om uw T-shirt te verven/batikken of die gebruikt worden in de medische diagnostiek (hematoxyline/hemateïne!). Vaak gebeurt het ook in dezelfde fabrieken.

Het procedé is niet bijzonder ingewikkeld. In het najaar, als de suikerbieten op het land liggen kan u het zelf ook eens (ten dele) doen in het klein: een interessant projectje om samen met de kinderen te doen.

Het uitgangsproduct wordt gewassen, gemalen/gehakt in kleinere stukken. Het wordt gekookt onder hoge druk en (dus) hoge temperatuur.
Het kookvocht, een hyperverzadigde suikeroplossing, wordt heet gefilterd.
Als men het filtraat laat uitkristalliseren heb je "ongeraffineerde suiker": een mengsel van een aantal suikers en verder nog wat inhoudsstoffen (en hun reactieproducten). Het ziet er vaal geelbruin/grijs uit en als het zo in de winkel zou liggen, zou geen hond het kopen.
In een volgende fase worden de verschillende suikers van elkaar gescheiden. De chemie erachter is nogal ingewikkeld, maar het komt erop neer dat je suikers nogal makkelijk kan degraderen door koken in verdunde zuren en/of basen. Als iemand zegt dat er in uw suiker een geut batterijzuur of een kwak soda zit, is dat dus ongeveer waar, alleen zijn "geut" en "kwak" sterk overdreven.
Uiteindelijk wordt de suiker gebleekt, doorgaans in een calciumchloride-oplossing, uitgekristaliseerd en verpakt.

juf Ank

juf Ank

14-05-2018 om 12:24

dank je yvan

En wat ook belangrijk is bij suikers is wat je nog meer tegelijkertijd naar binnen krijgt. Misschien is dat het verschil met andere soorten suikers, dat weet ik niet. Dat er in die andere suikers nog iets anders zit wat het lichaam ook moet verteren wat de suikers trager maakt.
Maar het is wel zo dat als je de gezeefde sap van een sinaasappel binnen krijgt je bloedsuikerspiegel meer omhoog schiet dan dat je een gehele sinaasappel met vruchtvlees opeet. En dat heeft te maken met de vezels van het fruit die ervoor zorgen dat de suiker beter verspreid worden opgenomen.

Teuntje

Teuntje

14-05-2018 om 18:44

Ja juf Ank

Het al of niet omhoogschieten van de suikerspiegel heeft meer te maken met hoe die suiker verpakt zit dan waaruit de suiker is gehaald.
Dus in plaats van zoeken naar een bepaalde soort suiker kun je je baksels ook voorzien van lekker veel vezels of vet of eiwit, dan worden de suikers die je erin hebt gebruikt minder snel het bloed in geschoten.
Maar een dietist kan je dat ook allemaal uitleggen.

Niet helemaal, Juf Ank...

"En wat ook belangrijk is bij suikers is wat je nog meer tegelijkertijd naar binnen krijgt. ".

Dat klopt, maar het verschil is uiterst gering: een kwestie van minuten in het beste geval. Het is dus louter theoretisch.

Suikers worden chemisch onderverdeeld in mono-, di-, tri- en polysacchariden.
U moet het zich zo ongeveer voorstellen: een monosaccharide is één legoblokje, een di-: twee, een tri-: drie, een polysaccharide: veel legoblokjes.
Het spijsverteringsstelsel is een nogal fijnmazige zeef, waar een legoblokje meteen doorheen kan. Twee, drie, veel legoblokjes moeten eerst van elkaar gehaald worden eer ze door die zeef kunnen. Dat neemt wat tijd in beslag: hoe meer legoblokjes, hoe langer het duurt.
Het uit elkaar halen van de legoblokjes gebeurt al in de maag: disacchariden worden daar al gesplitst en komen, als monosacchariden, samen met de al aanwezige monosacchariden uit voeding, vrijwel onmiddellijk in de bloedbaan (vandaar: "snelle suikers").
Bij "hogere", "trage" suikers duurt het langer: die worden verderop in het spijsverteringsstelsel gesplitst en naarmate de vertering vordert, geleidelijk in de bloedbaan opgenomen.
Sommige verlaten ongesplitst of slechts ten dele gesplitst het lichaam, vb: cellulose en lignine (ja, dat zijn ook suikers).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.