Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Vic

Vic

23-03-2012 om 10:24

Asielkat?

Ik denk erover om binnenkort een kat aan te schaffen (na het overlijden van onze bejaarde dwerghamster, die vooralsnog geen tekenen van naderend overlijden vertoont). We hebben gekeken op verschillende sites waar asieldieren staan die een huis zoeken, maar het valt me op dat het voornamelijk katten zijn 'waar iets mee is'. Natuurlijk weet ik dat dieren ziek kunnen worden, en daar houd ik ook rekening mee, maar ik denk niet dat ik bewust een zorgenkatje (nieren, diabetes) in huis wil halen. Ook zijn er veel katten waarbij staat dat ze niet bij kinderen onder de 8 kunnen, dus die vallen ook al af.
Waar hebben jullie je kat vandaan gehaald? Staan er ook katten op Marktplaats o.i.d. en waar moet je dan op letten?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
krin

krin

23-03-2012 om 10:31

In de aanbieding

Ik ken genoeg mensen die asielkatten in huis hebben gehaald, ook zonder gezondheidsproblemen. Dat waren wel vaak mensen zonder kinderen, overigens. Zelf heb ik alleen ervaring met kittens.
Mocht je nog interesse hebben: ik weet van een tweejarige, kerngezonde, gecastreerde en getemde rode kater. Opgegroeid in een huis met drie jonge kinderen, dus die is wel wat gewend. Gratis op te halen, wegens gedwongen verhuizing naar flat wegens scheiding.

Nog een kat

Ik weet van een vrouwtjeskat die graag naar buiten wil.
Laat maar weten.

Mijn moeder heeft via een marktplaats adv. 2 katten opgehaald. Het stikt van de mensen die ervanaf willen, ik denk dat een bezoekje erg belangrijk is, je kunt dan wel inschatten wat voor beest het is.

guera

guera

23-03-2012 om 11:01

Ook asiel

Mijn ervaring is dat niet alle katten op de sites staan. Ze hebben vaak nog meer aanbod, dus beter ga je eens langs (afspraak maken). Onze kat stond ook niet op de site. Was net aan komen lopen/gebracht. Was niet gechipt dus onduidelijk waar ze vandaan kwam. Het klikte echter met ons dus namen we haar. Gaat prima. Ze was helemaal gezond en door asiel nog gesteriliseerd enzo.

Vic

Vic

23-03-2012 om 11:02

Nog niet

De combinatie kat en dwerghamster lijkt me niet zo veilig (voor de hamster) en we willen Hammie niet op zijn oude dag in een stresssituatie brengen. Hij is nu ruim 2 en met een gemiddelde levensverwachting van 2,5 jaar, kan hij ook zomaar 4 worden natuurlijk. Misschien dat ik dan tzt hier een oproepje zet. Dat voelt toch een stuk betrouwbaarder dan Marktplaats
Nog een vraagje. Ik heb nog nooit een buitenkat gehad. Van mij mag hij wel naar buiten, maar dan alleen als ik thuis ben, denk ik. Ik zie het niet zitten om een kattenluik te installeren. Er zijn nogal wat buurtkatten die hier heel graag komen, en ik wil niet bij thuiskomst 4 katten aantreffen. Hoe doen jullie dat?

guera

guera

23-03-2012 om 11:09

Geen kattenluik

Wij hebben een kat die naar buiten mag en hebben ook bewust geen kattenluik. Ze gaat naar buiten en staat voor de deur als ze erin wil. Maar soms zijn we er niet.Dan heeft ze pech.
Grappig is dat de onze auto's herkent uit 1000en. Ze komt meteen aanrennen als ze de auto hoort en als bijv man aan komt rijden dan gaat ze mauwend voor de deur zitten terwijl ik die hele auto dan nog niet eens hoor of zie.
Anyway ze moet dus wachten tot wij weer thuis zijn om naar binnen te kunnen.
Ze zoekt wel een schuilplek als het regent. Alleen s nachts hou ik haar binnen (na etenstijd zeg maar)

Sancy

Sancy

23-03-2012 om 11:19

Alles kan

Mijn eerste kat kwam uit een asiel, ze was toen 4 maanden. Ze woonde daar net 14 dagen, ze had rondgezworven. Ze was lief en aanhankelijk en we hebben haar direct mogen meenemen. Kat 2 kwam een jaar later uit de buurt, het was een kitten uit een 'per ongeluk' nestje.
Kat 3 en 4 hebben we via Marktplaats gevonden. Ik heb toen met name gelet op de aanbieder, of die betrouwbaar over kwam. Zelf heb ik via Marktplaats ook kittens aangeboden, en ik ben uiterst betrouwbaar hoor Ik vroeg altijd wel geld voor een kitten. Het bedrag bestond alleen uit gemaakte onkosten trouwens: ik liet de kittens controleren en inenten door de dierenarts. Zo wist de nieuwe baas dat ik gezonde kittens plaatste en wist ik dat de nieuwe eigenaar ook inderdaad echt een kat wilde en daar wat voor over had.
Onze katten zijn ook buitenkatten. We hebben ze het eerste jaar binnen gehouden en toen in fases naar buiten laten gaan: eerst in de tuin waar wij bij waren, later liet ik ze gewoon overdag naar buiten gaan. Met mooi weer, als we buiten zitten, liggen ze meestal op de tegels te zonnen achter het huis en blijven ze lekker in de buurt. We hebben geen kattenluik. Als ze weer naar binnen willen, miauwen ze wel even en als ik ga slapen zijn ze ook binnen.

Fiorucci

Fiorucci

23-03-2012 om 12:16

Kat en hamster

Onze hamster staat op de kamer van mijn dochter, en dat gaat prima. Iedereen weet inmiddels dat haar deur altijd dicht moet blijven, zelfs haar vriendinnen.

Fiorucci

Fiorucci

23-03-2012 om 12:16

En onze vier katten komen ook niet op de bovenverdieping, hooguit per ongeluk, vandaar die dichte deur.

Vic

Vic

23-03-2012 om 15:22

Fio

Het was ooit de bedoeling dat Hammie op oudstes kamer zou staan. Dat heeft ze 2 nachten volgehouden. Hij is 's nachts nogal actief en het piepen van het molentje hoor je door het hele huis.

Fiorucci

Fiorucci

23-03-2012 om 15:58

Vic

Daarom halen wij elke avond even het molentje eruit als ze gaat slapen..)

nathalie

nathalie

23-03-2012 om 18:29

Uit het asiel

Daar zijn echt niet alleen iets aan de hand katten hoor. Die van ons is ergens in een tuin gevonden, was niet gechipt, eigenaar heeft zich niet gemeld. Misschien de weg kwijt geraakt na een verhuizing, overleden baasje of vul maar in. En een liever karakter kun je je niet voorstellen, het is een echte mensenkat, zal nooit uithalen, gek op kroelen, geen kwaad bij.
Uit het asiel neem je ze ingeent (met boekje), ontwormd, ontvlooid en gechipt mee. Helemaal APK dus. Wij wilden ook graag een wat oudere asielkat met een al bekend karakter, geen gordijnenhanger zoals mijn man zei en ik wilde graag een kat die niet alleen maar buiten loopt.
Zo'n kattenluik kan trouwens prima met de chip, je kunt het luik instellen op de code van jouw kat en die is dan de enige die erdoor kan. Zo is de kat vrij om in of uit te gaan ook als je er niet bent. En vind je dat hij binnen moet blijven (of juist buiten moet blijven) dan zet je het luik vast.

Guinevere

Guinevere

23-03-2012 om 19:10

Asiel

Wijlen mijn kat kwam ook uit het asiel, waar ik me had vervoegd met de missie een oude zielige kat te gaan redden. Het liep anders. In plaats van een kat uit te zoeken, koos een kat *mij* uit. En dat was een jong zwervertje. Geweldig beest was het!
Later heb ik er nog (ongezien tot ze bij me werd afgeleverd) een kitten bijgenomen.

Margriet*

Margriet*

23-03-2012 om 20:08

Wij hebben

echt een superleuke poes uit een asiel. Ze was 3 maanden. Wacht nog even tot in mei-augustus dan is er genoeg aanbod van kittens.
Het leuke is dat ze bij ons in de buurt is gevonden maar naar een asiel relatief verweg is gebracht. Asiel is wel kleinschalig en het werd wel gerund door van die echte poezenmevrouwen die het eigenlijk not done vonden dat wij de jonge poes niet zouden 'socialiseren' omdat we allebei werken! Ik heb de poes aangewezen en gezegd dat mijn kinderen (die ik tactisch had meegenomen) hadden uitgekozen na wel eerst vijf andere te hebben aangewezen die zogenaamd vergeven waren.
Deze poes woont al vijf jaar bij ons en heeft een goed leven en een park waar het stikt van de muizen (fijn dat wij daar ook van mogen meegenieten in allerlei stadia, van rottende muizen in je kledingkast tot ontlede exemplaren). Ook heeft ze al eens een koolmezenmoeder gevangen en gisteren aaste ze al weer op de het aanstaande koolmezen echtpaar.
Vorige katten en poezen kwamen altijd via via behalve twee 1 uit de Viavia (doodgereden bij mijn ouders, snik) en een 'dierenasiel' in de buurt van Woerden waar een welwillende mevrouw een huis vol dieren had maar dit beest was na 3 dagen dood. Het was het kleinste en negende uit een nest die ze handmatig had gevoed maar gewoon te zwak was. Jammer dat ze dat niet eerder had bedacht. Slechte ervaring helaas.....

Via marktplaats!

Wij zijn sinds drie dagen de trotse bezitters van een katertje dat we via marktplaats hebben gevonden. Ik had er wel lichte twijfels over hoor, of het een goede manier zou zijn om aan een kat te komen. Maar alles is gelukkig heel goed verlopen en de kater-weggeef-mevrouw was een heel gewoon iemand. Ze heeft gevraagd of we haar nog regelmatig op de hoogte willen houden van het wel en wee van haar ex-lieveling.
Het is volgens mij zoals alles met marktplaats: je moet een beetje geluk hebben. En wij zijn grote bofferds met onze nieuwe huisgenoot.
n@nny

Asiel

als kitten van een week of 6 oud. In die weken zat het asiel vol met kittens, de ene nog leuker dan de ander. De volgende poes zal vast ook zo binnen komen hier.

Oh de hamsters hier

3 stuks die alle 3 heel snel verouderde, mager, kwaaltjes en van fit naar kwakkelend binnen een paar maanden. Oudste hamster is hier 3 jaar geworden, andere werden 2,5 denk ik. Iig nooit een hamster gehad die 4 werd hoor, komt goed.

Het gaat goed of slecht met hamsters, er zit weinig tussen.

Oh en hier dus 2 kleine nieuwe hamsters in huis, gaat prima met de poes erbij (poes toont inmiddels na een paar weken weinig belangstelling meer).

mirreke

mirreke

28-03-2012 om 11:38

Hier vijf katten

en twee muizen met idd een piepende loopmolen. Onze katten kunnen gewoon naar buiten via de deur, net als wij, of via het raam. En als ze weer naar binnen willen is er altijd wel iemand die een deur of raam voor ze opendoet, en als we niet thuis zijn wachten ze geduldig. Mijn katten zijn juist vaak 's nachts buiten. Dat zijn zij zo gewend, en ik ook. Maar meestal smokkelt een van de kinderen wel een kat mee naar de kamer, zodat er altijd wel eentje binnen is.
We hebben een kat van Marktplaats, als kitten. Ik heb toen ik een advertentie zette speciaal gevraagd of we af en toe konden komen kijken, dus voordat we het beestje konden meenemen. Ik heb toen ook gevraagd om druk gezin met meerdere kinderen en dieren, zodat ze (het waren er toen twee) goed gesocialiseerd werden. Het is allemaal prima gelukt, superkat (zijn broer is helaas kwijt...), erg lief, pacifistisch zelfs. Verder een kat die we als kitten 'gered' hebben van een boerderij. Hij is naar de andere katten het minst lief en wil ook nog wel eens naar de kinderen uithalen. Ik wijt het aan zijn jeugd, die was echt traumatisch.
Dan nog een superlieve kat die we zomaar van iemand kregen. We hadden er toen twee en ik zat niet te wachten op een derde, maar ik vond het zo zielig dat iemand blijkbaar zomaar een kat kan wegdoen (ze had nb ook een klein kind en die was ook helemaal niet aan de poes gehecht). Dus die heb ik ook 'gered'. Zij heeft een jaar later een nestje gekregen, en daar heb ik op ool nog over geschreven, zelfs fimpje op youtube gepost. Twee van haar kinderen wonen nu ook bij ons, eigen kweek dus. Die drie zijn ook superlief.
Nu dus, nooitgedacht, vijf katten,

neteret mut

neteret mut

28-03-2012 om 15:38

Ook 5

en dat was niet de bedoeling. Twee vonden we eigenlijk genoeg, toen kreeg die ene een nestje en konden we de kleintjes niet kwijtraken. hadden we er 4 en nu hebbben we alweer een paar maanden 5 door een aanlopertje. Ik twijfel of we die wel moeten houden, ze wordt nog steeds niet geaccepteerd door 2 van de anderen. Is dan ook zeer schichtig en zoekt steeds allerlei schuilplekken op.
De cavia heeft geluk dat die een kooi heeft, de katten zitten dagelijks nog wel bovenop de kooi te hengelen of ze dit keer toch dat beestje te pakken kunnen krijgen.

Vic

Vic

01-04-2012 om 21:50

Wentijd

Ik hoorde vandaag van iemand dat je beter niet vlak voor (als in: 2 maanden) je vakantie een nieuwe kat kunt nemen. Anders zou hij nog niet genoeg gewend zijn en dan helemaal van slag raken als je hem een week naar een kattenopvang brengt. Zit daar iets in? Ze beweerde overigens ook dat een kat heus niet een hamsterhokje zal slopen om te proberen de inhoud te bemachtigen (maar dat geloof ik niet

klokje 2

klokje 2

02-04-2012 om 14:09

Rare jongens die katten

Dat ligt helemaal aan het dier, je hebt enorm makkelijke exemplaren. Wat dat betreft zijn het net mensen. Twee maanden lijkt mij toch wel lang genoeg om te wennen voor een 'normaal' exemplaar. Maar kun je niet eens vrijblijvend bellen naar/kijken bij het plaatselijke asiel ter informatie? Zij gaan dagelijks om met deze vragen.
Ik zou een nieuwe kat trouwens ook niet te vlug naar buiten laten. Hij moet zich eerst op zijn gemak voelen in zijn nieuwe huis, anders voelt hij zich niet geroepen om terug te keren.
Over je hamster: je zult ze erbij hebben die alles op alles zetten om die hamster door de spijlen te trekken. Maar de meesten zullen wat sullig voor of op dat hok gaan zitten knipogen. Ik kende een stel (kat en muis) waarvan de muis in de poten van de kat beet als die op zijn kooi ging balanceren. Ons konijn placht trouwens in de zooltjes van onze hond te bijten, die dan altijd de bank op vluchtte. Waar dat konijn overigens ook op kon springen. Maar dat is weer een ander verhaal. Hou er rekening mee dat je toch een roofdier in huis haalt, theemuts of niet. Dus neem geen risico's.

Lizelot

Lizelot

02-04-2012 om 14:55

Kat en hamster

Dat is echt geen goede combinatie.Onze kat heeft er 2 keer 1 te pakken gehad,uit de kooi.Vissen en onze kat gaan ook niet samen en de waterschildpadden moeten we ook uit kat zijn buurt houden.Terwijl we een sullige kat hebben ,die niet eens naar buiten gaat.

Ik zou de kat zolang mogelijk binnen houden.

Fiorucci

Fiorucci

02-04-2012 om 17:03

Vic

Helaas, hier heeft onze siamees de kooi op de grond gegooid en vervolgens de hamster gegrepen. Dus die stelling gaat niet op.

Vic

Vic

02-04-2012 om 18:00

Krin

Heeft die rode kater van jouw kennissen op korte termijn een nieuw huis nodig, of zou hij ook nog een paar maanden kunnen wachten?

krin

krin

02-04-2012 om 21:13

Weet ik niet

maar ik kan het vragen. Het is wegens verhuizing naar een flat, dus heel veel tijd zal er niet overheen gaan, vrees ik.

krin

krin

06-04-2012 om 10:58

Vic

De vraag of het ook over een paar maanden kan zit in de pijplijn. Het loopt over meer schijven, a la de buurvrouw van de achternicht van die moeder van school, maar er wordt dus aan gewerkt!

Vic

Vic

06-04-2012 om 11:27

Krin

Bedankt voor het navragen. We wachten in spanning af.

Moontje

Moontje

14-04-2012 om 20:16

Altijd asiel

Wij zijn al een jaar of 11 in het bezit van een asielkat die ongeveer 3 jr. was toen ze gevonden was (los lopend) en dit is onze 2e asielkat waar wij heel gelukkig mee zijn. Onze vorige kat, Poes, hebben wij helaas moeten laten inslapen toen ze een jaar of 12 was, ook deze kat hebben wij ooit in het asiel gehaald.
Mijn zus heeft al vele malen diertjes uit het asiel gehad en dit is ook praktisch altijd goed gegaan!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.