Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Jasmijn

Jasmijn

22-08-2014 om 11:54

zorgverzekering en eigen risico

Vraagje, mijn man en ik gaan scheiden en ik ga er financieel stukken op achteruit.
Nu hadden we sinds begin dit jaar een nieuwe zorgverzekering afgesloten met een extra eigen risico van 500 naast het verplichte eigen risico van 350. Totaal dus 850.
Wat is nu wijsheid, het extra eigen risico van 500 nu zo houden (wat me een korting van 240 per jaar oplevert) of afmelden en 20 euro extra premie per maand betalen.
Ik heb geen slechte gezondheid en ga hooguit 2 keer per jaar (dat is veel) naar de huisarts. Ik overzie even niet wat ik het beste kan doen. (premie is nu 66 en zou dan dus 86 per maand worden, geen tandartsverzekering want de controle kost 46 per keer en ik heb er 2 per jaar en de premie is 111 per jaar en ik heb zelden wat aan mijn tanden)

Henriette123

Henriette123

22-08-2014 om 12:00

Zelf sparen

Ik denk dat ik in jouw geval het eigen risico zo zou laten, en geld apart zetten.
Je kunt dan in geval van nood de eigen bijdrage zelf betalen.

Tante Tiny

Tante Tiny

22-08-2014 om 12:15

controle bij de tandarts

Andere besparing: controle bij de tandarts 1x per jaar.
Volgens mij is 2x per jaar voor kinderen en is voor volwassenen 1x per jaar voldoende als ze een redelijk gebit hebben.

Ik zou het eigen risico zo hoog houden.

Barvaux

Barvaux

22-08-2014 om 13:15

tja

Je kent de nieuwe bedragen nog niet dus ik zou dat afwachten. Ik zou in jouw geval het eigen risico gokken, en dat geld echt apart zetten. Je hebt dan in ieder geval die 240 euro apart gezet dus het risico wat je loop is 260. Niet meer. Als je het vanaf nu elk jaar apart zet en je hebt het eerste jaar geluk kun je het in het tweede jaar al betalen. Soms zie je aankomen dat je naar het ziekenhuis moet maar kan dat ook het jaar erop in januari, zo kun je ook nog een beetje spelen.

Het zou helemaal mooi zijn als je nu al die 260 euro stapvoorstap apart kan zetten en dus die spaarrekening altijd op 500 houden en dat ook zoveel mogelijk probeert op 1 januari weer te hebben. Meer mag je uitgeven of gebruik je voor het jaar erna.

Zorgtoeslag?

Misschien heb je straks wel recht op zorgtoeslag, als je die ook apart zet kan je 'sparen' voor het eigen risico.

skik

Caesar

Caesar

23-08-2014 om 07:52

Vuistregel

Een vuistregel die ik altijd gebruik om te bepalen wat ik moet verzekeren en hoe:
Verzeker onzekere gebeurtenissen waarvan je het financiële risico niet kan dragen.
Als je een buffertje hebt, kan je dus besluiten een hoogveigen risico te nemen in ruil voor premie korting. Dan moet je het niet erg vinden om dat buffertje eventueel aan te spreken voor dat eigen risico. Heb je dat buffertje niet, of dringend nodig voor andere zaken, dan moet je misschien op zeker spelen, maar daar betaal je dan wel een prijs voor.

Tandarts v.s eigen risico

Dat hoge eigen risico zou ik wel aandurven omdat daar een max. aan zit, dat is te overzien. Geen tandartsverz. vind ik risicovoller. Als je valt en je voortanden liggen eruit is er dan spaargeld om dit te laten repareren? Dus ik zou de hoge eigen bijdrage houden als er wat spaargeld is maar wel 19 euro per jaar meer uitgeven voor de minimale tandartsverzekering.

Barvaux

Barvaux

28-08-2014 om 09:40

wil

Het is maar de vraag of je die voortanden kan laten 'repareren' uit een gewone tandartsverzekering en als dat al kan moet je je echt heel hoog verzekeren.

Klopt Barvaux

Vaak geldt een maximumvergoeding of zoiets bij een tandartsverzekering. Bij ons is het geloof ik maar 500 euro per jaar. Het loont dus om heel goed de voorwaarden door te lezen en dan te besluiten of de premie opweegt tegen de vergoeding die je uiteindelijk krijgt.

Tandartsverzekering

Je betaalt een euro of 19 per maand en kan dan indien noodzakelijk aanspraak maken op een vergoeding van maximaal 450/500 euro. Je geeft per jaar 230 euro extra aan premie uit, dus je verzekert een risico van 220/270 per jaar. De meeste jaren zal je geen aanspraak op de vergoeding hoeven maken, maar die premie ben je wel kwijt natuurlijk. Na twee jaar niet claimen ben je meer met de tandartsverzekering duurder uit dan zonder. Als je een keer met je fiets valt en je hele gebit aan gort is, schiet je met die vergoeding van 450/500 euro ook niet heel veel op.

De aanvullende verzekeringen zijn de producten waar de verzekeringsmaatschappijen het grote geld moet verdienen.

skik

Lastig "kiezen" dus.

Ik dacht dat bij medische ingrepen waarbij een specialist nodig is je meer/alles vergoed krijgt. Een valpartij leek me een voorbeeld waarbij medisch ingrijpen van de kaakchirurg wel gepast is. Ik las net in mijn polis dat het raadzaam is eerst contact met de verzekering op te nemen. Tiny heeft weinig/geen gebitsproblemen, misschien kan ze dan inderdaad wat geld sparen voor eventuele calamiteiten.

Tiny moet zijn: jasmijn.

...

Jasmijn

Jasmijn

28-08-2014 om 23:13

Spaargeld

Ja ik heb een buffertje, dus ik denk dat ik het zo laat. Jullie rekensom heeft me overtuigd!

Kaaskopje

Kaaskopje

31-08-2014 om 15:41

Ik zit aan de kant van

de zorgverzekeraar en hoewel het geen doorlopend onderwerp van gesprek is tussen klanten en mij, signaleer ik dat veel mensen toch te positief een jaar ingaan. Oh, ik ben altijd gezond dus ik kan makkelijk mijn eigen risico verhogen. Oh ik heb nooit wat aan mijn tanden. Ja tot er toch een wortelkanaalbehandeling nodig is. Als je een royale spaarrekening hebt, is zo'n zelfgekozen risico geen probleem. Als dat niet zo is, ben ik geneigd toch maar te kiezen voor een vorm van aanvullende verzekering. Zodat voor onverwachte situaties toch een oplossing is. We hebben geen van allen een glazen bol tenslotte.

Kaaskopje

Kaaskopje

31-08-2014 om 16:18

Wil

Specialisten worden voor een groot deel inderdaad volledig vergoed. Maar eerst moet je het eigen risico zelf betalen. Kaakchirurgen vallen ook onder de basisverzekering.

Alles uit de basisverzekering valt onder het eigen risico, behalve de huisarts en alles rond een bevalling. Ook als de huisarts iets moet uitbesteden, zoals een bloedonderzoek, valt dat onder het eigen risico.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.