Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Wie heeft ervaring met fopwap dieet?

Dochter heeft na flinke antibioticakuur regelmatig buikpijnklachten. Als reactie op medicijnen had een half jaar verklaarbaar geweest, maar na twee jaar nog steeds klachten. Geen resultaat uit bloed- en ontlasting onderzoek. Via huisarts is ze bij dietist gekomen, die adviseert fopwap dieet. 

Ik begreep van mijn dochter dat ze dan zes weken prikkelarm voedsel eet, daarna in stapjes dingen gaat toevoegen. Ze staat er zelf heel positief tegenover en heeft al zitten googelen op wat ze zou mogen eten in die zes weken. Ze heeft nog niet de mail van dietist ontvangen met de volledige info.

Voor mij iets totaal nieuws. Dus ik vroeg me af, heeft iemand hier ervaring mee; nog tips en tricks voor mijn dochter (en voor mij). 

Heet het niet fodmap? (of is je autocorrect aan de gang gegaan ). Man heeft het gedaan, maar niet secuur genoeg vind ik, dus heeft nog steeds klachten.
Ik ben er inmiddels wel uit dat voeding veel met je darmen kan doen. Een vriendin van mij had al zeker een jaar een enorm opgeblazen gevoel, van alles laten testen, maar ze konden niets vinden, ook geen glutenallergie (maar zij begon toch een vermoeden te krijgen dat dat het was) ze ging gluten arm eten en soms helemaal gluten vrij (dacht ze, maar ze deed het toch een beetje uit de losse pols) om een lang verhaal in te korten: sinds ze écht glutenvrij is gaan eten zijn haar klachten weg, geen opgeblazen gevoel meer, geen buikpijn meer. Dus zelfs één bitterbal eten (daar zitten wat kruimels brood op het buitenlaagje) dat merkte ze al.
Zelf heb ik een tijd lang veganistisch gegeten (niet omdat ik ergens klachten had, maar omdat ik dochter het heel graag wilde en ik vond het wel een uitdaging) dat ging prima, ik schrijf dit meer om te zeggen dat het omschakelen naar een nieuw dieet (vooral voor degene die kookt en inkopen doet) je een paar weken écht moet puzzelen, maar dat het daarna een eitje is. Je weet wat je alternatieven zijn en dan wordt dat weer 'gewoon'.
Alleen uit eten, of bij een ander eten kan een enorm gedoe zijn. Nu eet ik bij een ander gewoon wat de pot schaft, ook gewoon vlees of vis, maar als je het voor je gezondheid doet, moet je op dat moment je er toch aan proberen te houden (mijn vriendin nam dus soms een eigen glutenvrij broodje mee naar vrienden, of bij uit eten bij een restaurant, dan belde ze vooraf op, of ze glutenvrij konden koken) 

Kind heeft fodmap  dieet gevolg. Vond het zeker geen eitje. De eerste twee maanden inderdaad fodmap-arm eten. Best ingewikkeld. Gelukkig heeft kind er erg veel baat bij gehad en na de fase van herintroduceren is duidelijk waar ze op reageert.  Zolang ze deze fodmaps laat staan heeft ze geen buikklachten.  Wij hebben veel gebruik gemaakt van de fodmap food guide app. Deze geeft van veel producten de ingrediënten aan.
Maar zoek zeker een diëtist die in dit dieet gespecialiseerd is. Wij vonden het best wel een klus maar zeker de moeite waard

Het heet inderdaad fodmap en het is een eliminatie dieet. Je laat eerst een heleboel voedingsmiddelen weg en kijkt dan of dit de klachten verminderd. Daarna ga je per groep voedingsmiddelen voorzichtig ingredienten toevoegen aan je dieet terwijl je je pijn/klachtendagboek goed bij blijft houden. Zo kun je ontdekken van welke dingen jij persoonlijk last hebt want het is voor iedereen anders.
Je moet wel heel goed opletten, constant. Het dieet kan enkele maanden duren. Afhankelijk van de uitkomsten. Het kan ook niet zo zijn dat je uitzonderingen maakt en zondigt, want dan maak je er zelf een rommeltje van en duurt het langer voor je het helder krijgt.

Als je inderdaad ontdekt waar je precies last van hebt dan kun je daar een leven lang plezier van hebben. Maar...er kan ook uitkomen dat het niet zo zeer het eten is, waar je last van hebt. Sommige mensen hebben nu eenmaal klachten onafhankelijk van de voeding. Voor mij gold dat laatste. Ik heb het dieet ook gedaan en moest na 2 maanden concluderen dat het bij mij niet aan voeding ligt maar eerder aan stress.
Daarnaast waren er al wel wat voedingsmiddelen die ik ontdekt had waar ik niet lekker op reageer, ook i.v.m. hoofdpijn. Die blijf ik dus mijden.

Laat je dochter anders eens kijken bij de PDSB:  

FODMAP-dieet - Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie (pdsb.nl)

Tip: neem de complete fodmap-lijst mee naar de supermarkt als je boodschappen gaat doen. Ik had hem op foto's op mijn telefoon maar er is vast ook een app voor. Het is namelijk niet uit je hoofd te leren, is mijn ervaring, omdat er op het oog zo weinig logica in zit. Bijvoorbeeld: mango is goed, banaan is fout (het zou toevallig zijn als dit zou kloppen, ik zeg nu maar wat want ik weet het niet meer). En dus niet: alle fruit is goed, of alle rode vruchten zijn goed. Er zijn geen ezelsbruggetjes. 

Wij vonden het geen eitje. Dochter heeft het gevolg vanwege enorme opgezwollen buik. We hebben het écht heel secuur gedaan, alle etiketten lezen in de supermarkt en zelfs het broodbeleg waar 1% aalbessensap in zat, overgeslagen. Maar het heeft helaas niets geholpen. Net als Pippeltje dus: het kán ook nog ergens anders aan liggen. 

Verder zou ik ook begeleiding van een diëtist aanraden. Je zult zien dat er best veel vragen opkomen tijdens zo'n traject. Zelfs die lijst is al hier en daar onduidelijk. En dan zijn er ook nog verschillende lijsten in omloop. Een diëtist kan je hierbij helpen. 

Succes!

Als je ontregeld bent door antibiotica, is het zaak om de boel weer wat te herstellen want dat gaat niet helemaal vanzelf. Bij een eventuele volgende keer daar beter meteen mee beginnen. Denk aan een goed probioticum en wat voedingssupplementen, zoals vitamine B. Voor de darmwand is bijvoorbeeld glutamine goed. Voor je darmen zijn oplosbare vezels, zoals psyllium, fijner dan onoplosbare. 
Wat voedingsovergevoeligheden kunnen er meer stoffen zijn waar iemand niet tegen kan. Zoals lectines en histaminerijke voeding als kaas.
Een holistisch genezer kan je verder adviseren. Ook over wat supplementen.

Als ze niet vegetarisch is, kan je denken aan bottenbouillon om de darmen te versterken. 
https://www.degezondewereld.nl/5-redenen-waarom-bottenbouillon-goed-voor-je-is/

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.