Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

HSP

HSP

16-11-2016 om 11:09

Welke vorm van hulp

De titel zegt het al, ik wil een bepaalde vorm van hulp zoeken voor mezelf, maar ben benieuwd wat dan de beste vorm van hulp zou zijn.

Waar loop ik tegen aan? Ik ben een vrouw van 45 met een lieve man en 2 schatten van kinderen.
Ik ben van vroeger uit al best een zenuwpeesje. Snel beren op de weg zien, en eerder een glas half leeg type dan een glas half vol type. Daar baal ik sowieso van. Dit neemt overigens niet weg dat ik ook enorm van gezelligheid houd, en graag plezier maak. Ik ben in mijn hoofd vaak al 3 stappen verder waardoor ik moeilijk geniet van het moment zelf.

Verder ben ik een enorme controlfreak en moet het bij mij thuis het liefst heel de dag netjes en opgeruimd zijn. Waarom? dat geeft rust in mijn toch wel drukke hoofd. Nou, controle en een opgeruimd huishouden is met 2 pubers in huis een onmogelijke wens. En zo zit ik een cirkeltje van wensen die onmogelijk zijn en natuurlijk ook niet reeël, maar die tegelijkertijd zo veel energie vreten.....

Lang verhaal kort; ik wil hier heel graag met iemand over praten, maar weet niet goed of ik dan aan psycholoog moet denken, of een psychiater, of een therapeut, of....?
Wellicht heeft iemand van jullie hier ervaring mee en een goed gevoel bij een bepaalde vorm van hulp.

mok

mok

16-11-2016 om 11:37

met

met een psychiater ga je meestal op medicatie-onderzoek. Het praten is bij de psycholoog, psychotherapeut, maatschappelijk werk, POH-GGZ van je huisarts.
Ik denk dat je huisarts best kan aangeven waar je het kunt zoeken.
Ik kan je wel vertellen dat ik enorm baat heb gehad bij.... noem maar op, heb ze allemaal gehad, maar jij bent mij niet, dus dat zegt niets.
Belangrijk is wel dat je klikt met een therapeut, omdat je je kwetsbaar opstelt.
Dus als je dat niet voelt, als je je niet kunt openstellen dan moet je verder zoeken.
Bij een psycholoog is mijn ervaring meer dat je zelf vertelt, hij of zij dan kort zegt: ja en? En dat je dan zelf concludeert hoe je bezig bent. Meer het spiegel voorhouden.
Je zou ook nog Gestalttherapie(google eens op gestalttherapie+ervaringen) kunnen proberen. De volgende keer dat ik hulp nodig zou hebben zou ik dat wel eens willen proberen.

rode krullenbol

rode krullenbol

16-11-2016 om 13:00

Nog een mogelijkheid

Denk ook aan lichaamsbeweging. Met wandelingen en sporten kun je je hoofd ook heerlijk leeg maken.

HSP

HSP

16-11-2016 om 13:28

Rode Krullenbol

Thanks voor de tip, maar er is nu ff meer nodig dan het hoofd leegmaken zeg maar

Sally MacLennane

Sally MacLennane

16-11-2016 om 13:31

huisarts

En via de huisarts misschien eerst een praktijkondersteuner.

En dan kijken waar je naar op zoek bent. Een diagnose, geruststelling, genezing?

HSP

HSP

16-11-2016 om 14:04

Sally

Ik ben niet direct op zoek naar een diagnose, want dat is alleen maar een stempel.

Ben dus in zekere zin op zoek naar "genezing". Er achter komen waarom ik ben zoals ik ben. Waar komt deze controle drang en het streven naar perfectionisme vandaan etc. En meest belangrijk; wat kan ik hier aan doen / hoe kan ik hier mee omgaan.

Vogel

Vogel

16-11-2016 om 15:59

Wat wil je?

Weten waar die gedachten vandaan komen? Dan via de huisarts naar praktijkondersteuner of therapie.
Wil je geen of minder last hebben van die vervelende en storende gedachten? Dan zou ik een cursus mindfulness of meditatie doen.

rode krullenbol

rode krullenbol

16-11-2016 om 16:16

Wil je minder ruzie?

Doe dan een cursus conflictbeheersing of assertiviteit.

HSP

HSP

16-11-2016 om 17:02

Geen conflict

Dat is niet aan de orde.

Het zit echt in mij. Heel de dag moet mijn huis een toonzaaltje zijn als het kan, pas dan kan ik ontspannen. Kan er ook slecht tegen als zaken niet op mijn manier gaan. Het rare is dat ik dit alleen in mijn eigen gezin/huishouden heb. Op een ander boeit het me niet als het daar een rotzooi is. Of op mijn werk bijvoorbeeld heb ik dat ook niet dat alles op mijn manier moet. Ik kan de wereld aan als ik overzicht heb (en dus ook een opgeruimd huis) maar als dat niet het geval is word ik kribbig. Ik moet dingen loslaten, en dat lukt me dus niet....

Maan

Maan

16-11-2016 om 17:12

Nog niet genoemd

Een coach. Ik heb (andere reden) ook eea geprobeerd en pas met een coach kwam ik echt verder. Bij de peuten (loog of iater) vond ik het toch veel ouwehoeren en gauw tobberig, analyseren, hoe komt het dan etc. Mijn coach heeft mij geleerd om beter te functioneren, echt technieken en ook inzichten. Is voor mij veel waardevoller geweest.

Taruh

Taruh

16-11-2016 om 17:56

Coach

ik ben 2 jaar geleden begonnen met een coach na een sterk vermoeden ADD en dat helpt goed maar niet goed genoeg en ik ben nu net via de huisarts begonnen met medicatie.

Maar ik heb nog steeds geen diagnose!

Wat mij in het begin hielp was ook mindfullness en meditatie. Daar heb ik wel een training voor gevolgd.

HSP

HSP

16-11-2016 om 22:12

Maan

Naar wat voor coach moet ik dan zoeken? Waar ga ik op Googlen zeg maar?

Coachee

Coachee

16-11-2016 om 23:00

Ook coach

Ik herken dingen van wat jij beschrijft en ook bij mij heeft een coach erg goed geholpen. Vooral in het accepteren van mezelf .

Door allerlei inzichten heb ik nu veel meer rust bij mezelf gevonden, lukt het me daardoor ook beter om dingen los te laten, eigenlijk om beter voor mezelf te zorgen.

Overigens ben ik al voor die coach met mediteren begonnen. Kan in een groep of met bijv een app van Headspace (hier op OO door verschillenden aanbevolen). Dat helpt ook om meer rust te vinden.

Kan en wil je een coach zelf betalen?

Zo ja, in welke regio zou je iemand willen vinden? (als het een beetje past kan ik die van mij wel geven).

Sowieso zou ik bij coaches eerst gaan voor een gratis kennismakingsgesprekje om een beetje een gevoel te hebben of er een beetje klik is.

Taruh

Taruh

16-11-2016 om 23:04

huisarts

toch langs de huisarts, dubbel consult, dan is er tijd om te onderzoeken wat jij nodig hebt en wat je wil.
De huisarts als adviseur in gezondheidsland.

Als ik je beschrijving zo lees is het niet heel duidelijk om te zeggen wat je nodig hebt. Dat controle kan iets psychische zijn COD bv maar misschien is het vooral gedrag, of zit er juist iets heel anders achter.

Tijgeroog

Tijgeroog

16-11-2016 om 23:43

Maar...

Je wilt weten "waar het vandaan komt", maar wilt geen diagnose. Terwijl een diagnose je daar juist antwoord op zou kunnen geven. Maar dan moet je de diagnose niet zien als een stempel, maar als een soort gebruiksaanwijzing: waarom je op een bepaalde manier reageert en hoe je daar op een voor jouw geschikte manier mee om kunt gaan.

HSP

HSP

17-11-2016 om 09:16

Coachee

Omgeving Tilburg.

Ik kan en wil dat absoluut betalen, maar mocht er vergoeding mogelijk zijn dan heeft dat natuurlijk de voorkeur. Ik bedoel, we betalen er genoeg voor elke maand

HSP

HSP

17-11-2016 om 09:17

Tijgeroog

Als je het zo bekijkt is een diagnose idd wellicht wel makkelijk....

Geen ervaring mee, maar in wat voor traject kom je dan terecht? Ik bedoel, een diagnose is niet zo maar gesteld.

Lou

Lou

17-11-2016 om 10:47

Huisarts

Begin in elk geval bij de huisarts. Vertel hem of haar wat je hier vertelt, en laat je huisarts doorvragen zodat je wat specifieker weet wat je wilt, dan kan je huisarts zeggen wat voor soort hulp voor jou het beste is. Zo maar wat zelf gaan googlen kan ook, maar dat kan daarna ook altijd nog dus daar zou ik niet mee beginnen.

mama2

mama2

17-11-2016 om 12:44

Ergo

herkenbaar verhaal. Ik heb hulp hiervoor gehad via een ergotherapeut. Ik heb handige tools gekregen destijds! Ergotherapie valt onder je basis verzekering en via je huisarts kan je een verwijzing krijgen.

Coachee

Coachee

17-11-2016 om 14:59

Coach

Dat zit je een beetje ver weg, meer dan een uur met de auto, van mijn coach.

En misschien wil je inderdaad eerst kijken of je gedekte hulp kunt krijgen, bijv. via die ergotherapeut. En als dat niet helpt, kan je altijd nog met ongedekte hulp verder gaan.

Overigens die van mij is van de School voor Zijnsoriëntatie.
http://www.schoolvoorzijnsorientatie.nl/

Het klinkt allemaal misschien wat zweverig, maar in de gesprekken werd het wel concreter en ik geloof er erg in om toch wel terug te gaan naar de kern van wie je bent. Dus niet zozeer eindeloos graven in je jeugd en zo, maar wel ontdekken wie/hoe je nou bent van nature. Ik heb gemerkt dat het mij heel veel gebracht heeft.

Waar het om gaat, is dat je jezelf zoals je BENT leert kennen en accepteren. Van daaruit kan je vervolgens (makkelijker) vaardigheden ontwikkelen, dan als je probeert dingen te doen, die niet bij jou als persoon, zoals je bent, te doen.

Vaak hebben we aangeleerd gedrag dat niet altijd zinvol (meer) is. Als je kan onderscheiden wie/hoe je bent en wat aangeleerde reacties/ aangeleerd gedrag is, dan kan je prettiger/beter gaan functioneren.

Tijgeroog

Tijgeroog

17-11-2016 om 15:25

Traject

Bij kinderen ga je naar een psycholoog, dan krijg je als ouder vragenlijsten en doen ze een dag lang testen bij het kind. Naar aanleiding caravan krijg je een diagnose en adviezen over hoe je daar mee verder kunt gaan, bijvoorbeeld therapieën enzo. Ik neem aan dat dat bij volwassenen vergelijk werkt.

Angela67

Angela67

17-11-2016 om 16:18

psychologen

mogen geen diagnose stellen.
psychiaters wel.
bij mij vroeg de huisarts: welke verwijzing wil je?
wil je begeleiding dus praten over/werken aan dingen die niet lukken
of wil je diagnose traject in (en dan eventueel begeleiding)
Is dus een wezenlijk verschil.
Maar het is toch niet zo ingewikkeld om eens te lezen over symtpomen van ' aandoeningen' en te kijken waar je de meeste vinkjes scoort? Dat geeft vast ook al een beeld in welke richting je hulp of begeleiding (of diagnose indiend van toepassing) kunt zoeken?
gr Angela

Taruh

Taruh

17-11-2016 om 16:44

Angela

Psycholoog mag WEL een diagnose stellen, maar mag geen medicatie voorschrijven zoals een psychiater.

Het stellen van een diagnose vraagt om kennis, kunde en zorgvuldigheid. Om die reden mag alleen een gekwalificeerd en bevoegd behandelaar de diagnose stellen, zoals een BIG-geregistreerd gz-psycholoog, psychiater of psychotherapeut.
https://www.spectrum.nu/home/DSM

In de wet BIG is het stellen van een diagnose geen voorbehouden handeling.

Angela67

Angela67

17-11-2016 om 22:16

aha

ik wist niet dat de grens bij medicatie lag, goed om te weten!
gr Angela

Dr.

Dr.

19-11-2016 om 19:49

Want

een psychiater is een artsenspecialisme. Eerst vier jaar medicijnen studeren en basisarts worden, en dan als specialisme psychiatrie kiezen.
Ee psycholoog heeft geen medische achtergrond en mag dus geen medicatie voorschrijven.

Angela67

Angela67

20-11-2016 om 08:32

dat wist ik wel natuurlijk, juist die medicijnen niet door een ander dan ee psychiater.
Maar dat een psycholoog wel diagnose mag stellen dat wist ik niet. dacht dat ook voorbehouden was aan psychiater.

gr Angela

Mok

Mok

20-11-2016 om 10:58

Angela

Een huisarts mag antidepressiva ook voorschrijven, uit zichzelf (tot zover de kennis reikt en bij overname van de behandeling van de psychiater, dat is niet per se aan de psychiater voorbehouden. Heel handig, ik had een huisarts met voorliefde voor psychiatrie.

Fiorucci

Fiorucci

21-11-2016 om 14:51

Klopt

Een huisarts mag ad voorschrijven. Een diagnose stellen mag een gz psycholoog, een gewone psycholoog niet.

Gevoel volgen

Als ik het zo lees ben je niet echt lief voor jezelf. Ik ben zelf niet zo'n type van alleen maar praten. In het verleden wel gehad en weinig mee opgeschoten. Ik zou zeggen zoek iets waarmee je dichter bij je gevoel komt. Misschien haptonomie, misschien een coach, misschien een cursus. Toch proberen of je ook bij het kiezen van een therapeut op je gevoel afgaat, ook al durf je dat gevoel niet zo te gebruiken.
Als je jezelf HSP noemt denk ik dat je hooggevoelig bent en daar heeft niet iedere regulier therapeut oog voor.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.