Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Wat je moet weten over de nieuwe concept jeugdwet

http://www.eerstekamer.nl/behandeling/20131223/voorlopig_verslag_2/document3/f=/vjfsiqiabkz6.pdf
Alle kamervragen zijn verzameld in dit verslag van de hoorzitting in de 1e kamer. Voor ouders is het belangrijk om te weten dat wijkteams scholen en buurt gebruiken als vindplaats voor gezinnen. Wijkteams zijn geen diagnosten en acteren met name op signaleringslijsten kindermishandeling. Kinderen met een probleem hebben slecht opvoedende ouders. Conform de publieke opinie. Geestelijke problemen met kinderen bestaan niet, de ouders hebben het gedaan.
Zo dichtbij komt overheidsingrijpen.
De SP heeft vragen: "De leden van de SP-fractie hebben vernomen dat de Raad (voor de Kinderbescherming AJ)zal deelnemen aan de wijkteams. Deze wijkteams zullen de bevoegdheid krijgen om aan de Raad te vragen onderzoek te doen naar de noodzaak van een gezagsbeperkende of ontnemende maatregel. Hoe kan de Raad onafhankelijk onderzoek doen als zij behoort tot de groep die het onderzoek heeft aangevraagd? Ooit had de kinderrechter een dubbele pet, nu lijkt de Raad in die positie terecht te zijn gekomen. De memorie van toelichting10 lijkt dit nadrukkelijk te bevorderen. Graag ontvangen deze leden hierop een reactie. In dezelfde alinea valt te lezen dat het mogelijk wordt om een gezinsvoogdijmedewerker in te zetten nog voordat een kinderbeschermingsmaatregel wordt ingezet (bedoeld wordt waarschijnlijk: aangevraagd), met als doel ouders 'al dan niet met zachte drang' tot vrijwillige medewerking te bewegen. Dat betekent dat gecertificeerde instellingen 3 poten zullen moeten hebben, namelijk kinderbeschermingsmaatregel, reclassering en vrijwillig. Precies zoals het nu is."
Als de jeugd ggz ook naar de gemeente gaat is de mogelijkheid om je kind te onttrekken aan deze duivelse mix nog enigszins gegarandeerd. Gaat de jeugd ggz naar de gemeente dan wordt het een ouderlijk gevecht met de instanties om je kind te voorzien van diagnostisch goede hulp.
Teken in elk geval de petitie om te zorgen dat echte hulp gegarandeerd blijft. petitiejeugdggz.nl/petitie/

Leen13

Leen13

23-12-2013 om 18:35 Topicstarter

niet dus

De jeugd ggz niet naar de gemeente, typefoutje.
Bovendien vind ik het zorgconcept van de wijkteams ook een groot sociaal probleem. Ouders zijn verdachten en de wijkteams zijn verantwoordelijk dat de verdachten opgespoord worden en 'geholpen'. En waaruit bestaat dan de 'hulp'? Wie het weet mag het zeggen. Ik zou feestelijk bedanken voor de eer.
Het wordt des te belangrijker om je stand op te houden op school. Een paar tips. Ik vond het altijd onnodig vermengen van werk met prive, dus ik mailde school met mijn priveaccountant. Fout! Na de misplaatste beschuldiging kindermishandeling ben ik ze met mijn gezondheidszorgaccount gaan mailen. Dat leverde in elk geval op dat sommigen in de keten mij begonnen te herkennen als een soort collega. In elk geval geef je daar al mee aan dat je een professioneel leven hebt. En geen bijstandstrekker bent. Dat is namelijk verdacht.
Zorg dat je nette kleding aan hebt als je je kind naar school brengt. Niet even in je schoonmaakkleding omdat je van plan bent door te gaan met de schoonmaak thuis en je wilt je niet blijven omkleden.
Blijf beleefd maar op afstand en zorg dat andere ouders ook niets op je aan te merken hebben. Een verkeerde opmerking kan fout vallen bij het wijkteam en dan ben je er voorlopig niet vanaf.
Doe niet meer aan sociale projecten als witte kinderen samen naar de buurtschool. Als die buurt al zwart is heb je al punten tegen. Doe alle moeite je kind naar een witte school te doen. Leen dan af en toe een goede middenklasse auto om je kind naar schoolavonden te brengen, ook al heb je zelf geen geld voor een auto, de suggestie kan voldoende zijn.
Eet thuis altijd aan tafel, je kinderen kunnen je verraden. Nog beter, verbied je kinderen om op school over thuis te praten. Dat is niet nodig en kan het gezin in de problemen helpen. Als dat toch gebeurt is het niet hun schuld, maar de schuld van een wantrouwige overheid die met wantrouwen en straf probeert te bereiken wat ouders net geleerd hebben te bereiken met vertrouwen en aanmoediging. Sta in alle gevallen achter je kind. Je weet niet wat je tegenover je krijgt als school en wijkteam, met daarachter de overheid, justitie en politie, het op jou gezin voorzien hebben.

Angela67

Angela67

23-12-2013 om 23:27

op nu.nl

http://www.nu.nl/politiek/3661126/eerste-kamer-dubt-jeugdwet.html

De Eerste Kamer is nog lang niet overstag voor de nieuwe Jeugdwet die van het kabinet per 1 januari 2015 moet gaan gelden.

Veel fracties willen meer duidelijkheid van de staatssecretarissen Martin van Rijn van VWS en Fred Teeven van Justitie. De fracties hebben maandag tientallen vragen naar de bewindslieden gestuurd.
Eerder spraken jeugdrechters zich uit tegen de nieuwe wet omdat die te ingewikkeld is op bepaalde vlakken.
Volgens hen bestaat bijvoorbeeld het risico dat jongeren in een gesloten inrichting worden opgenomen terwijl een andere vorm van uithuisplaatsing beter is.
Psychiaters en psychologen, maar ook gemeenten en de artsenfederatie KNMG maken zich eveneens zorgen over de uitvoerbaarheid van de wet, de te leveren zorg en de kosten daarvan.

Leen13

Leen13

24-12-2013 om 04:17 Topicstarter

wat ademt het rapport

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1384530
Vanaf de 23e minuut buitenhof met Jan Dirk Sprokkereef over het rapport van de Kinderombudsman over de rapportage van jeugdzorg.
Luister goed naar de manier waarop deze jeugdzorgbestuurder steeds weer formuleert dat jeugdzorg formuleert tussen vermoedens en feiten. De journalist doet zijn best maar komt er ook niet doorheen.
Dit is de organisatie die de wijkteams gaat leiden, de regisseurs aan de gemeente gaat leveren en de vrijwillige en gedwongen zorg.
Dit is de manier waarop de 'zorg' geboden wordt aan Nederlandse gezinnen, ouders en kinderen: tussen vermoedens en feiten gezinnen profileren. Want hulp is het dan nog niet. Na die 'intake' mag je hopen dat je dan nog vrijwillig danwel gedwongen ook nog wat passende hulpverlening kan krijgen in de vorm van opvoedsteun en dergelijken. Tegenwoordig weet ik waarom sommige ouders in wachtkamers van de hulpverlening zo boos lijken en kijken. Je bent eerst geschoffeerd en machteloos gemaakt. Dan mag je nog wat 'hulp' krijgen.
Een geweldige bezuiniging zou het zijn als al die wijkteams, regisseurs en andere kindermishandelingsaandachtsfunctionarissen afgeschaft werden. Met driekwart van het geld dat dan overblijft kunnen we via huisartsen en jeugdartsen en het ontwikkelen en ondersteunen van echte jeugdzorgprogramma's als hulp voor zwangere tieners, dakloze kinderen, ambulante begeleiders op scholen, MEE kantoren, de ondersteuning van ouderorganisaties, kortom echte hulp, een flinke bezuinigingsslag slaan en Nederlandse kinderen nog gelukkiger maken.

Leen13

Leen13

24-12-2013 om 04:31 Topicstarter

Inderdaad

De 1e kamer is nog helemaal niet over de streep. Hopelijk worden de aangegeven zorgen en bezwaren ook realistisch behandeld.
Zo'n beetje iedereen behalve jeugdzorg en wethouders is tegen de nieuwe conceptjeugdwet om diverse redenen die te maken hebben met bureaucratie, schending van burgerrechten en kinderrechten en privacy, gebrek aan passende hulpverlening, nieuwe schotten.
Met name de jeugd ggz naar de gemeente is een historische vergissing en wordt een historische blunder van belang.
Maar over jeugdzorg mag je ook weleens heel anders gaan denken wil het echt iets gaan betekenen voor kinderen. En als het zo'n repressief apparaat blijft zou ik het het minstens tot een tiende verkleinen. Het is echt absurd hoe nu alle ouders door de overheid bejegend worden. En het is ook absurd hoe aan maatschappelijk en sociaal werkenden zo'n onbeperkte macht gegeven wordt om je gezin te dwingen. Tussen vermoedens en feiten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.