Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Storm

Storm

12-04-2015 om 10:33

wat doe je als je niet in slaap kunt vallen en/of niet kunt doorslapen

Ik ben altijd een moeilijke slaper geweest, behalve tijdens mijn depressies.
Problemen met inslapen en doorslapen had ik als baby al en dat is nooit echt overgegaan.

Maar het loopt nu, zo tegen de 50 en vast al wat last van de overgang, de spuigaten uit.

Ik lig soms tot 4 uur wakker.
Als ik geen inslaapproblemen heb, dan in elk geval toch het doorslapen.
Soms val ik in slaap en ben ik binnen een half uur alweer wakker.
Ik slaap niet langer dan maximaal 1 slaapcyclusje achter elkaar.
Als ik wakker word sta ik voor ik het weet in de woonkamer, ik spring er gewoon uit en dat terwijl opstaan voor mij lastig is.
De uren in de vroege ochtend, van bv 05.00-8.00 uur, is mijn diepste slaapmoment, vandaar het lastige opstaan; wakker worden gebeurt wel in die periode maar de slaap is dan het diepst.

Geen idee meer wat ik moet doen.
Melk, honing, thee, lezen of niet, een bad nemen, wandelen, tv en computer op tijd uit, heel laat naar bed gaan, naar je lichaam luisteren, elke dag op dezelfde tijd er in en er uit, slaapmiddelen, ontspanningsmiddelen, een slaapcursus, ontspanningscursus, huisarts, ik heb het allemaal gedaan.
Je kunt zeggen je lijf heeft hier genoeg aan, maar zo voelt het niet.
Ik ben altijd moe en naar bed gaan is niet fijn meer.
Als er eens in de zoveel tijd een nacht bijzit waarin ik 3 a 4 uur achter elkaar slaap, dan voel ik me zoveel beter in de ochtend!

Natuurlijk weet ik dat de overgang (49 jaar) en mijn aandoening (met als gevolg niet in deltadeel van de slaap komen) mee kunnen spelen, maar het is al van jongs af aan, alleen is het nu veel erger geworden. Ook toen ik een periode erg vroeg mijn bed uit moest voor werk heeft het geen goed gedaan.

Ik ben een beetje MOEdeloos geworden. Iemand nog iets dat ik kan proberen?


Ad Hombre

Ad Hombre

12-04-2015 om 12:04

Sex

Werkt bij mij meestal heel goed...

Storm

Storm

12-04-2015 om 12:19

Noteert: sex.
Lastige is dat je daar dan wel een partner voor nodig hebt en dan ook nog eentje die van sex houdt, want van dat doe-het-zelven word ik niet echt slaperig.
Ik zie gelijk voor me dat ik een pártner wakker maak voor sex omdat ík niet kan slapen.

Ad Hombre

Ad Hombre

12-04-2015 om 12:45

Storm

Het helpt wel als je een partner hebt, maar het idee is dat je sex hebt voor het slapen gaan, niet pas als je niet slapen kunt.

ben ik weer met mn luisterboek

wilde eerst typen kom ik weer maar naar aanleiding van de vorige postings pastte ik dat maar even aan

Ik heb een mp3speler met luisterboek wat ik bijna uit mn hoofd ken èn met een prettige stem ( bv de co assistent en harry potter) die zet ik dan aan, doe 1 dopje in en ga op mn andere oor liggen zodat ik alleen dit hoor. Al slaap ik niet, ik word toch vermaakt zonder inspanning. Op een of andere manier helpt dit vaak wel, al is t maar om te ontspannen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

12-04-2015 om 13:18

melatonine

Werkt bij mij perfect.

En je niet druk maken.....
Sorry, ik weet dat is een nonadvies.

Maar vaak is het zo dat als ik te lam ben om op te staan ik zo weer in slaap val. Mijn ervaring is ook dat het lichaam die slaap wel nodig heeft en als ik opsta ben ik de hele dag brak. Blijf ik liggen, al dan niet met behulp van een pilletje, dan rust ik toch meer uit.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

12-04-2015 om 13:59

Slaappoli

Naar een slaappoli gaan. Daar kunnen ze dmv eenvoudig slaaponderzoek kijken wat er aan de hand is en doelgericht behandelen. Mijn zoon (14) sliep ook vreselijk slecht vanaf zijn geboorte en pas sinds we naar een slaappoli zijn gegaan weten we wat er aan de hand is (hij heeft DSPS; Delayed Sleep Phase Syndrome) en sindsdien slaapt hij geweldig, voor het eerst in zijn leven. Echt wonderbaarlijk.
Twee heel goede slaappoliklinieken zijn die van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en het Slotervaart in A'dam maar er zijn meer slaappoliklinieken. Je kunt eerst de zelftest slaapstoornissen invullen en dan bij de huisarts een verwijzing vragen https://www.medsys.nl/federatie/slaapstoornissen/index.html
Zelf aanmodderen heeft weinig zin en chronisch slecht slapen is heel slecht voor je fysieke en psychische gezondheid.

Yeti

Yeti

12-04-2015 om 14:21

hier ook melatonine

Onder je tong laten oplossen, daarna boekje lezen.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

12-04-2015 om 14:34

Melatonine

Melatonine kan heel goed helpen maar bij ernstige slaapproblemen is het echt zaak dat je melatonine-onderzoek laat doen. Dat gaat dmv het kauwen op watjes. Zo kunnen ze zien of, wanneer en hoeveel melatonine je aanmaakt en afbreekt. Dan kan je gericht behandelen met melatonine dus op jouw ideale tijdstip en jouw ideale dosering. Dit is voor iedereen anders. Mijn zoon bleek pas heel laat melatonine aan te maken en dit werd ook heel snel weer afgebroken. Vandaar het slechte inslapen en moeilijke doorslapen. Hij slikt nu 3mg melatonine (was 6mg) en hij moet het een half uur voor het tijdstip dat hij naar bed gaat slikken. Dit tijdstip moet consequent worden volgehouden. Doel is om de biologische klok te vervroegen of te verlaten en om het melatoninepeil hoog genoeg te houden om goed te kunnen in- en doorslapen. In die zin werkt melatonine niet als andere slaapmiddelen en zelf aanrommelen met melatonine raden de somnologen/neurologen van de slaappoliklinieken niet aan.

Storm

Storm

12-04-2015 om 14:43

Melatonine

Melatonine mag ik niet hebben. Mijn arts wil geen toegevoegde hormonen geven ivm de depressies en er is te weinig onderzoek bekend naar het effect op de lever. En laat ik nu net een middel slikken dat mijn lever al geen goed doet

Boek lezen of luisteren word ik helaas wakkerder van omdat ik niet kan stoppen helaas, hetzelfde als met puzzelen: nog eentje dan, nog eentje dan, nu de laatste.

Ik maak me er niet druk om, maar het is voor de concentratie en hoe je je voelt niet prettig. Door mijn aandoening ben ik al moe, maar dit is een beetje dubbelop.
De depressies in het verleden en mijn eigen slaapritme liggen veel verder naar achteren in de nacht en de loop van de dag.
Ik kom smiddags pas een beetje bij zeg maar.

Ik zal eens naar de link kijken dank je.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

12-04-2015 om 15:02

Storm

Slik je antidepressiva of andere medicijnen? Mijn zoon heeft als onderdeel van de behandeling de laagste dosering Efexor voorgeschreven gekregen, 's avonds in te nemen. Omdat een deel van het slaapprobleem bij hem ook te maken heeft met een verstoorde neurotransmitter-huishouding. Sommige antidepressiva werken ook heel goed bij slaapstoornissen; andere juist niet. Daarnaast (en naast de melatonine) heeft hij een tijdje lichttherapie gedaan. Ik heb zo'n lichttherapielamp gekocht en daar moest hij in de herfst/winter 's ochtends een halfuurtje voor zitten.
Met jouw problematiek en klachten lijkt het mij heel zinvol om je door te laten verwijzen naar een slaappoli. Alleen daar hebben ze de kennis en middelen om tot een goede diagnose en behandeling te komen. Zeker bij een multicomplexe problematiek.

Yeti

Yeti

12-04-2015 om 15:59

juist geen efexor

Efexor werkt in op je noradrenaline-huishouding (naast je serotonine), en kan juist leiden tot slapeloosheid en gevoelens van onrust.

Storm

Storm

12-04-2015 om 16:12

Ik slik

Ik slik sinds 1999 (daarvoor antidepressiva) een medicijn dat als extra werking heeft dat het tegen depressies kan werken en bij mij doet het dat.

Medicatie

Mijn dochter begon met de medicatie 's avonds in te nemen maar dan sliep ze slechter. Dus is ze begonnen de medicatie in de ochtend te nemen en dat scheelde veel.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

12-04-2015 om 17:13

Individueel

Zo zie je maar weer dat medicijnen bij iedereen anders werken en juist daarom is diagnose en behandeling door specialisten met veel kennis en ervaring nodig. Zoon en ik slikken dus allebei Efexor XR (Venlafaxine) in de avond en slapen prima; eerst nam ik het in de ochtend maar 's avonds werkt ook veel beter voor mij.

Storm

Storm

12-04-2015 om 17:17

Dat helpt ook niet helaas

Dat helpt ook niet helaas, want ik slik 2 dd 2.5 tablet (retard)

Ik zal het de huisarts dan toch maar weer eens voorleggen en daarbij slaappoli noemen en kijken hoe en wat we gaan doen.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

12-04-2015 om 17:34

Slaappoli

Lijkt mij een heel goed plan. Voor ons is het nog nauwelijks te bevatten dat zoon eindelijk na 13 jaar goed kan slapen. En ook ik heb van alles en nog wat geprobeerd. We liepen allebei op ons tandvlees van uitputting. Pas bij de slaappoli en na grondig onderzoek en anamnese kwam de neuroloog (in samenwerking meteen nieuwe kinderpsychiater) met DSPS en familiaire serotonine-stoornis, vandaar de tweeledige behandeling met zowel melatonine als venlafaxine. Binnen een maand sliep zoon op een normale tijd in en door... Wat een verschil. Hij groeit nu ook veel beter, heeft veel meer eetlust, kan zich beter concentreren (hij heeft ook ADHD) en zit gewoon lekker in zijn vel. Voorlopig blijft hij dus zijn medicatie gebruiken en in de donkere dagen zit hij voor de lichttherapielamp Succes!

Sukran

Sukran

13-04-2015 om 00:28

Overdag?

Als ik je posts lees, vraag ik me af waarom je huisarts je niet heeft doorgestuurd naar de slaappoli, want dat lijkt zo toch de beste plek om heen te gaan met deze klachten.
Wat ik me afvroeg, kun je wel overdag slapen? Je schrijft dat je altijd moe bent, wat ik me helemaal voor kan stellen met zulke nachten. Ik stel niet voor om je ritme dan maar om te draaien (juist niet!) maar een powernap heeft vele voordelen en er zijn inmiddels heel veel onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat een powernap zoden aan de dijk zet. Wel aan de 'regels' houden, niet langer dan 20 minuten en ook niet te laat in de dag want anders zit je 's nachts helemaal met de gebakken peren, maar wellicht brengt het in ieder geval een moment in de dag dat je je iets fitter voelt.
Wat Ginny schrijft: niet druk maken... inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan, non-advies, maar toch... het is zoals het is, dit zijn je nachten en blijkbaar heb je al van alles geprobeerd, en als het niet helpt... Natuurlijk ben je er moedeloos van, en vermoeidheid draagt alleen maar bij tot dat gevoel, maar acceptatie lijkt haast onontkoombaar. Bij de cursussen die je gedaan hebt, zat ongetwijfeld ook (een vorm van) meditatie, misschien is dat iets om verder te naar te kijken, structureel in je leven te brengen. Niet om je beter te laten slapen, maar wel om te helpen met het moedeloze gevoel.
Succes, hoop dat iemand met de juiste tip voor je komt.

radio?

Net als Lilian word ik slaperig van luisteren naar iets. Alleen neem ik geen luisterboek, maar radio 1. Daar is bijna altijd geklets op te horen. Idd, één dopje in en op het andere oor liggen. Omdat het geen vaste structuur heeft, ben je niet geneigd af te wachten tot het "volgende deel". Bij mij helpt het. Ik zet het ook niet uit, soms heb ik hem 's ochtends nog in. Ik denk niet dat het heel gezond is om de hele nacht allerlei input te krijgen, maar ik vind het beter dan wakker liggen.
Maar jouw slaapprobleem is veel groter, ik zou idd de slaappoli overwegen. Tenzij dat erg ver bij je uit de buurt is, heb je niets te verliezen denk ik?

Storm

Storm

13-04-2015 om 11:12

Omdat

Dat komt omdat ik diverse keren ben verhuisd en steeds van huisarts ben gewisseld .
Deze huisarts weet van niets eigenlijk.
Ik vond ook altijd dat ik het moest accepteren anders werkte ik het tegen. De laatste jaren waren niet makkelijk en dat heeft denk ik, met de rommelende overgang en een tijdlang ploegendienst moeten draaien (het recept om je bioritme naar de haaien te helpen) het al bestaande probleem verergerd.

Het regelmatig late inslapen vind ik niet erg, als ik daarna maar doorslaap of zoveel mogelijk doorslaap.

Overdag als ik bv op de bank zit, kan ik idd zo rechtop wegzakken. Soms een half uurtje en soms is er tot mn schrik een uur voorbij.

Ik heb al zitten zoeken op internet, het ziekenhuis hier in de stad heeft wel een snurk/apneupoli, maar alhoewel ik ook snurk, is dat niet waar ik zijn moet denk ik?

Elisa Gemani

Elisa Gemani

13-04-2015 om 13:52

Slaappoliklinieken

Snurk/apneupoliklinieken zijn vaak een onderdeel van een slaappoli. Er zijn vrij veel grote ziekenhuizen met een slaappoli. Wat je kan doen is die poli in jouw stad bellen en vragen waar je terecht kan in jouw regio. Of even googlen op slaappoliklinieken. En als je die zelftest slaapstoornissen doet krijg je dacht ik ook een lijstje met slaappoliklinieken. Maak sowieso een afspraak met je huisarts want je hebt wel een verwijzing nodig. En hij/zij weet vast ook wel waar je terecht kan. Gewoon even bellen.

Annejet

Annejet

13-04-2015 om 19:46

dr. Vogel - dormesan nachtrust

Ik heb dezelfde klachten als jij gehad. Slaap al vanaf mijn jeugd héél licht. Werd overal van wakker. Kon geen geluiden verdragen. Nu ben ik 50 en het wordt er niet beter op.... Tel daar stress bij op en je weet hoe ik slaap.
Ik gebruik Dormesan van dr. Vogel. In de grootste stress periode gebruikte ik de Extra sterk versie en nu gebruik ik de gewone versie. Of ik gebruik niks als het oké voelt.
Daarbij zet ik dan een suf tv programma op en zodra ik begin 'weg te zakken' doe ik mijn oordoppen in en ga ik slapen.
Geen dufheid, niks.

Moni

Moni

13-04-2015 om 20:37

Tips van slaapppoli

Je kunt op internet veel tips vinden over slapen. Een belangrijke is een vast schema van slapen en opstaan. Des te vaster, des te beter.
Om je 's morgens snel fit te voelen moet de natuurlijke melatonine afgebroken worden. Dat doe je door in de ochtend direct na het opstaan naar buiten te gaan. Zonlicht achter het raam werkt niet. In het daglicht wordt de melatonine het snelst afgebroken en ga jij je sneller fit voelen. Ga dus niet eerst ontbijten of neem je thee en boterham mee naar buiten.
Je kunt daardoor ook in de avond eerder naar bed. Er zit dan voldoende tijd tussen afbreken van melatonine en opbouwen van melatonine.

Verder hier goede ervaringen met valeriaan. Je valt er niet van in slaap maar je gedachten worden wel rustiger. En dan rust je in ieder geval uit, ook al slaap je niet.

Tegeltje

Tegeltje

13-04-2015 om 22:53

En hier de derde

Die dit oplost mbv geluid. Ik heb een miniradio of als dat zo uitkomt, mijn iPhone op mijn nachtkastje. Als ik niet kan inslapen 1 van de 2 oortjes in en zachtjes aanzetten op een praatprogramma. Radio 1 of BNR, net hoe het uitkomt. Rustig gaan liggen luisteren en het helpt het beste als ik me ietsje moet inspannen om te horen wat er wordt gezegd, dus ik zet het zachtjes. Ik heb ook colleges op die Iphonr, gaat ook goed. Helpt om in te slapen en helpt als ik tussendoor wakker word om weer opnieuw te slapen.

Bellefleur

Bellefleur

14-04-2015 om 09:09

MP3

Ik gebruik mijn MP3. Als ik niet kan slapen, dan komt dat van piekeren. Ik zet mijn MP3 op met mijn favoriete muziek. Ik zet het volume heel laag, zodat ik me moet concentreren op de muziek. Dan kan ik niet meer piekeren, en val vanzelf in slaap.

Evanlyn

Evanlyn

14-04-2015 om 11:40

Frans boek

Dat werkt als een trein, want het is me veel te vermoeiend.

Storm

Storm

14-04-2015 om 14:48

ik ga

Ik ga alle tips nog een keer proberen op de dingen na die ik al heb geprobeerd.

Veel tips helpen wel tegen inslapen, maar dat is van de twee het minst grote probleem.

Het probleem met het doorslapen is dat ik er uit ga en halfslapend het huis doorbanjer, iets te eten of drinken pak en weer terugga.
Ik heb ook al geprobeerd voor het naar bed gaan iets te eten, mocht het de bloedsuiker zijn. Maar ook dat helpt niet.
Ik val erna wel weer in slaap maar niet langer dan een uur en dat breekt me op. Het gekke is dat ik mezelf niet omdraai en probeer door te slapen; al vaak geprobeerd, maar blijkbaar is er iets dat me er uit doet gaan en ben ik niet helder genoeg om na te denken en me om te draaien.

In elk geval ga ik van de tips een lijstje maken en alles een paar weken uitproberen en mocht het niet helpen dan richting huisarts met als doel een slaappoli te bezoeken.

Heel hartelijk bedankt allemaal voor het meedenken en geven van de adviezen!

Middeleeuwen

Ik heb pas ergens gelezen dat in de middeleeuwen je de "eerste slaap" en de "tweede slaap" had. Men ging vroeg naar bed om dan halverwege de nacht op te staan, wat te doen, om dan later weer naar bed te gaan. Dit ritme is er pas uitgegaan met de industriele revolutie zodat iedereen op dezelfde tijd in de fabriek aanwezig kon zijn.
Sommige mensen schijnen dat ritme nog "in" zich te hebben.
Wat die middeleeuwer overigens deed in die nachtelijke uren zonder electrisch licht of mp3-speler is me overigens een raadsel.

Even gegoogled:
http://www.newscientist.nl/opinie/leven-tussen-de-lakens/
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/historische_slaapgewoonten/

wat leuk, die eerste en tweede slaap

mijn geliefde gaat geregeld rond vieren 's nachts een tijdje lezen, dan terug naar bed en verder slapen. Dat is dus veel gewoner dan ik het vind.

mari

mari

16-04-2015 om 13:46

medicatie

Niet ideaal, maar niet slapen is dat ook niet. Volgens mij heb je een serieus slaapprobleem. Misschien loont het de moeite patroon eens te doorbreken met enkele weken goede medicatie.

moedermop en middeleeuwse nachtelijke uren

Je vroeg je af wat mensen in de middeleeuwen deden in de middernachtelijke uren dat ze wakker waren, en voor ze weer gingen slapen? Nou wat dacht je van het oudste tijdverdrijf ter wereld? Juist ja. Sex.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.