Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Vraag minipil

Hi dames!

Ik wil, na een lange periode zonder anticonceptie, weer starten met de (mini)pil.
Dit in overleg met mijn huisarts omdat mijn ongesteldheden zo extreem heftig zijn dat er ik van flauwval (andere lichamelijke oorzaken zijn uitgesloten)

Nu heb ik hem opgehaald en de apotheker kon mij geen bindend advies hier in geven dus probeer ik het even hier:

in de bijsluiter staat; als je hem op dag 1 van je ongesteldheid start ben je meteen beschermd, dag 2 t/m 5 ben je pas na 7 dagen beschermd.

Echter heb ik momenteel geen seks (ook niet gehad de afgelopen maanden) en vraag ik me dus af: mag ik hem ook gewoon ‘random’ gaan slikken, dus nu in week 2 van mijn cyclus. Zodat ik misschien kans hem dat mijn ongesteldheid weg blijft of minder aanwezig zal zijn?

Bedankt!

Ja, je mag hem random beginnen met slikken als je geen seks hebt.

Daarnaast zou ik toch naar een endometriosespecialist gaan als je daar nog niet bent geweest. (Huis)artsen en gynaecologen zien endometriose en adenomyose vrijwel altijd over het hoofd. Ik heb na 12 jaar de diagnose gekregen, ondanks dat ik in die tijd tig keer ben onderzocht door gynaecologen en zij endometriose allemaal hebben uitgesloten. Blijk het toch in ernstige mate te hebben nadat ik zelf na 12 jaar om een doorverwijzing naar een specialist vroeg. Endometriose en adenomyose is lastig vast te stellen. Soms zelfs alleen met een kijkoperatie.

Jes93

Jes93

23-10-2024 om 09:38 Topicstarter

bedankt voor je reactie Lotus!
Ik ga er in ieder geval vanavond mee beginnen. 
Ik heb hier inderdaad wel eens vaker over gelezen/aan gedacht.. de pijn bij mijn ongesteldheid is echt wel heel heftig. Vooral in mijn flank. En de hoeveelheid..

Ik ben alleen ook 1,5 jaar geleden naar de gynaecoloog geweest ivm een afwijkend uitstrijkje. PAP 2 en hpv positief.
Een halfjaar geleden opnieuw een uitstrijkje waarbij uitslag nog precies hetzelfde was.
Er is destijds door de gynaecoloog met een camera in gekeken en die zei dat verder alles gewoon ‘goed’ was. Geen bijzonderheden gemeld.  
Zou deze niet gezien moeten zijn destijds als het toch dat zou zijn?
Ik zeg hieronder even de uitslag. Alvast enorm bedankt!

Aanvullend onderzoek
Kolposcopie
De indicatie voor de kolposcopie was afwijkende cytologie.
Classificatie uitstrijkje: PAP II. HPV: positief.
KOPAC: 493111.
Bethesda: ASC-US.
SCJ is te overzien.
Kleur na aanbrengen van azijn: geen dysplastische kenmerken, ovulum van Nabothi.
Bloedvaten: geen zichtbare bloedvaten.
Mozaïeken: geen.
Punctaties: geen.
Er werd geen weefsel voor PA ingezonden.
Conclusie: geen zichtbare afwijkingen.
De kolposcopie verliep ongecompliceerd.

Nee helaas.. gynaecologen zien dat meestal niet. Ik ben vanaf mijn 17e vaak onderzocht door gynaecologen, met echo en al, vanwege menstruatieklachten. Altijd zeiden ze dat het er goed uit zag dus er was niets aan de hand. Op mijn 24e las ik over endometriose en heeft een gynaecoloog mij onderzocht specifiek op endometriose. Die zei dat ik geen endometriose heb, hoera! Jarenlang doorgekwakkeld en mijn klachten geaccepteerd omdat ik dacht dat het dus wel gewoon normaal was, want er was niets aan de hand.

Op mijn 29e vertrouwde ik het toch niet. Opnieuw gynaecoloog, die opnieuw zei dat er niets aan de hand was. Toen ben ik zelf naar een endometriosespecialist gegaan en die zei voor het eerst dat ze plekken zag die op endometriose kunnen wijzen. Ik heb toen een mri gehad, waaruit bleek dat mijn hele buik vol endometriose zit. Ik kan niet eens meer op natuurlijke wijze kinderen krijgen, terwijl altijd is gezegd dat alles goed zit. Wil je absoluut niet bang maken, maar wel goed om je er bewust van te zijn dat zulke klachten echt goed onderzocht moeten worden door artsen die hier gespecialiseerd in zijn.

De gemiddelde diagnoseduur van endometriose ligt dan ook op 7-12 jaar omdat het heel lastig te herkennen is. Wanneer een gynaecoloog geen bijzonderheden ziet, maar je toch bepaalde klachten hebt, zou hij je eigenlijk moeten doorverwijzen, maar helaas gebeurt dat nog te weinig waardoor je als patiënt er zelf haast alles uit de kast voor moet trekken.

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.